17 september 2020 kl 08:52
Du har redan fått många bra tips och det du skriver i #17 tycker jag verkar bra. Tänkte ändå att det kunde vara intressant att bidra med mina egna erfarenheter.
För drygt ett år sedan (augusti 2019) bestämde jag mig för att jag skulle vilja springa Olympos marathon i Grekland 2021. Det är ca 44 km, första 22km är uppför till nästan 3000 meter höjd och sedan springer man ner igen! Sommaren 2019 låg min träning på 0-2 mil i veckan. Över 1 mil på ett pass kändes jobbigt och jag gillade verkligen inte ens små backar. Jag bestämde mig för att ha fokus på i princip bara 2 saker:
1. Öka mängden. Prio ett var att få regelbundenhet. 2 eller helst 3 pass i veckan, lågt tempo för att orka och hellre korta ner en runda än hoppa över helt. När 3 pass i veckan kändes bra började jag öka längden på långpasset på helgen så att veckodosen kom upp i 3-4 mil. Sprang en 50 km ultra i februari som gick bra. Efter det har jag istället försökt få in 4 eller till och med 5 pass vissa veckor. Fortfarande i princip bara lugnt tempo och utan att öka längden på långpassen. Veckodosen är uppe i ca 5-6 mil.
2. Backträning. En gång i månaden försöker jag få till ett ordentligt backpass. Har en backe som är cirka 1km med 125 höjdmeter där man kan springa lite olika vägar upp och ner för variation. Till att börja med var 2 gånger upp och ner tillräckligt jobbigt. Efterhand har det gått att lägga till fler och fler repetitioner och backpasset har (i tid räknat) blivit ett långpass. Se t.ex.
https://jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=20070600Backpasset har fått styra rätt mycket av den övriga träningen. Ibland ha jag känt mig sliten rätt många dagar efter och då har det bara blivit korta och lugna pass tills det känns bra igen.
Ok, det har inte varit helt lätt att träna så här. Jag får hela tiden påminna mig om vad det långsiktiga målet är. Ibland har jag inte kunnat låta bli att springa fortare bara för att det ju ändå är lite roligare! Ofta med resultatet att jag blivit onödigt sliten efteråt. Vid något tillfälle har jag fått skjuta på ett backpass till ett senare tillfälle.
Min uppfattning är att just backpassen varit väldigt nyttiga. Jag har t.ex. märkt att det går att springa ett tag till även när det börjat göra ont i benen. Jag sprang en 50 km ultra i juli som hade mycket backar (ca 1700 höjdmeter). Kände mig enormt mycket starkare då än vad jag gjorde i februari.
Det blev en lång historia. För att summera så är mina råd:
1. Träna i backe regelbundet
2. Ha tålamod, tänk tid istället för distans
3. Var beredd på att "offra" något annat (t.ex. fart)