Löpning Kom igång 99 inlägg 11637 visningar

Hur behåller ni motivationen utan lopp?

Helena Blomkvist
1983 • Boden
#1
18 mars 2020 - 12:33
Gilla
Även om det är en liten sak i den stora kris som råder så kan jag inte låta bli att känna mig ledsen över att de flesta lopp jag sett fram emot nu är inställda. Jag är ny löpare, har tränat i lite mer än ett år och är ständigt rädd att tappa motivationen och det flow som ändå hållt i sig i över ett år! Loppen är ju en bra morot och jag hade tänkt genomföra min första halvmara här under våren. Att bara springa distansen på egen hand känns inte kul :/ Och att en hel varmperiod (vår,sommar,höst) ska passera utan belöning känns tufft. Vintern har man ju plågat sig igenom ??
Hur tänker ni andra för att behålla motivationen? Framför allt ni som inte har sprungit i flera år där det sker nästan automatiskt.
Jag hoppas innerligt att det ska vara nog med den egna vinningen (hälsa, nöje) men jag vill verkligen inte tappa det nu!
< < < 1 2 3 4 5 > > >
#41
24 mars 2020 kl 12:46
Detta inlägg har raderats
1991 • Norrköping
#42
24 mars 2020 kl 13:33
Gilla
#40 Det blir en defintionsfråga om vad det innebär att vara nöjd. Jag är givetvis nöjd när jag har gjort en bra prestation, det är inte det jag syftar på. Det jag menar är att jag genast ställer in siktet på nästa mer ambitiösa och svårare mål när jag har klarat av något. Att man hela tiden strävar efter mer. Man nöjer sig inte med att befinna sig där man är och man jämför sig kanske snarare med personer som är bättre än en själv än med personer som är sämre.

Den processen är ALLT för mig träningsmässigt. Hade jag inte haft det som en nugget så tror jag inte att jag hade löpt ö.h.t. Jag tror dock att vi är av samma åsikt men kanske lade olika vikt vid vad "nöjd" innebär.
1967 • www.sapiens.se
#43
24 mars 2020 kl 13:49
Gilla
#42 Ja jag misstänkte det och därav första meningen/definitionen. Strävan i förbättring.

För oss som är "over the hill" får man hitta annat än PB som mål. Även om jag i teorin tror att några av mina PB'n skulle kunna förbättras så är den satsningen inte intressant. 5k är till exempel en väldigt lågt hängande frukt där officiellt PB är mellantid. Eller faktiskt samma tid på första och andra halvan av ett 10k som låg mitt i ett tiodagarsblock på 20 mil. Och givet det är 10k nog också lågt hängande om intresset fanns.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#44
24 mars 2020 kl 14:43
1 Gilla
Räknas det då som PB Marcus? :)
Eftersom jag saknar pannben för att tävla så kanske träningslopp för mig själv skulle kunna få ner mitt PB under 36 min på 10 km :)

Maria Pia Karlsson
1956 • Uppsala
#45
24 mars 2020 kl 15:10
2 Gilla
Lite av mina tankar..Många av oss som finns här på jogg..se är äldre och då är hälsoaspekten (psykisk eller fysisk) en av de största motivationsfaktorerna till varför man fortfarande tränar löpning. Även själva glädjen över att Kunna springa. Självklart vill jag springa så fort som möjligt är för min nuvarande ålder. Lopp är också en motivationsfaktor för mig men begränsar jag mig bara till det som motivation och hela tiden vill förbättras får jag/vi det väldigt tufft med stigande ålder :-)
Helena Blomkvist
1983 • Boden
#46
24 mars 2020 kl 18:19
3 Gilla
Jag hoppas att jag kommer dit att det blir en del av livet som nästan sker per automatik men så är det inte nu. Är jag inne i en bra period (vilket jag är just nu) så riktigt längtar jag att till att få byta om och ge mig ut. Men i dipparna kan det verkligen ta emot att alls få det gjort.
Lopp för mig handlar som sagt inte om prispall då jag är oerhört långt ifrån sådan, men att göra bättre än sist och se tydliga framsteg. Sen är det ju så fruktansvärt roligt med lopp! Folket, stämningen, arrangemanget, nerverna! Och så har man oftast åkt dit med nån kompis som man får dela upplevelsen med och ha eftersnack.

Men ja jag är också en som motiveras av nummer/statistik och förbättring. Men jag tycker det är roligare att samla kilometer än att avklara dem på tidmål. Att genomföra en halvmara var något jag aldrig trott att jag ens skulle fundera på att göra. Nu är de något jag verkligen skulle vilja bevisa för mig själv att jag kan klara.
Jag vet att många här springer bra mycket längre än så men för mig vore det stort! Jag är ju som sagt ännu nybörjare och det längsta jag hittills sprungit i ett stycke är 13 km. :)
Bertil Wennström
1952 • Älta
#47
24 mars 2020 kl 18:37
3 Gilla
Som äldre löpare så är jag inte lika beroende av tävlingar som i yngre dar. Jag tycker numera att det är ganska besvärligt med att tävla. Det är tidskrävande och krångligt . För mig att hålla motivationen uppe räcker ett eller högst två lopp/år. Och jag kan lova att när jag ställer mig på startlinjen så tävlar jag med samma inställning som tidigare dvs jag försöker ge allt som jag har. Träna tycker jag är roligare än att tävla men att ha någon tävling inbokad är väldigt bra för min tränings kvalitet En annan sak med min träning är att jag nästan aldrig springer med klocka och mäter fart, puls mm på rundorna. Jag har ganska bra känsla för hur fort jag springer och att bokföra träningen är ingenting för mig. Ni kanske tycker att jag är väl oseriös men det funkar bara bra för mig både träningsmässigt och även resultatmässigt.
1991 • Norrköping
#48
25 mars 2020 kl 10:41
2 Gilla
#45 Bra inskjut. Jag är fortfarande relativt ny till löpning samt någorlunda ung(29 år) och det ger ju mitt perspektiv som kanske angränsar till ett elitistiskt sådant. Det är för mig idag svårt att se framför mig något annat än att jag tränar för att klara något som för mig är en stor utmaning. Jag skulle liksom aldrig springa mina åtta mil i veckan bara för att det är roligt och hälsosamt. Däremot så kommer jag säkert att löpa för andra anledningar när jag blir äldre. Så jag tar tillbaka lite utav det jag skrev innan.

1975 • Sibbhult
#49
25 mars 2020 kl 11:44
Gilla
Min motivation är känslan av att känna kroppen svara både på träning och lopp. Men det kan jag känna även på lugna pass och njuta av det.
Även naturen och känslan efteråt motiverar mig massor. Trots att jag sällan springer fort så fortsätter jag att utvecklas och är snabbare nu än i unga dagar då jag spelade mycket fotboll.
Men har jag svårt med motivationen så tänker jag bara på de som inte kan springa eller ens gå, det brukar hjälpa.
HCL
1966 • Landet
#50
25 mars 2020 kl 12:30
1 Gilla
För att bli bra och nå sin potential i löpning så är det många års träning som gäller, bygga upp kroppen att tåla mer mängd o.s.v. Så även om det inte är ett lopp nu i vår så är inte träningen nu bortkastad, målet är bara en bit längre bort. Om man håller motivationen uppe jobbar på så borde nästa lopp bli ett bra lopp...

#46 Helena, ett allternativ till att samla km är att samla tid, just nu så försöker jag bygga upp den tid jag löper per vecka. Jag ökar 10min per vecka 3 veckor, sedan en vecka där jag backar tillbaka och så 3 veckor med ytterligare ökning osv. Nådde 4h 30 min förra veckan vilket är mycket för mig men inte för många andra :) Planen är att nå 5h någon gång i maj och lägga mig där och se hur det känns över tid... Springer mycket i lugnt tempo för att klara ökningen bra.

Mitt längsta lopp är 15km Lidingöloppet, kortare än halvmara men backigt. När jag sprang loppet så var det min längsta sträcka någonsin, det var ordentligt jobbigt sista 5-6 km :) Efter det insåg jag att jag behövde lite mera långpass (för mig 12-16km) och "hårdhet" som man får när man kommer upp i lite mera mängd. Då sprang jag 60 mil på helåret, förra året ca 160 mil (typ 3-4 år senare).
1975 • Årsta
#51
25 mars 2020 kl 20:51
Gilla
Kan det är vara något för att hålla motivationen uppe? :-) https://runnersworld.se/installt-race-genomfor-det-anda-med-rwspringdittlopp/
1975 • Årsta
#52
25 mars 2020 kl 22:15
1 Gilla
1981 • Åkersberga
#53
25 mars 2020 kl 22:20
3 Gilla
Min motivation styrs utav hur skadefri jag får vara. Jag har sen 10 år tillbaka dragits med trasiga knän (menisk + korsband) och trasiga ledband i fötter samt återkommande inflammationer i vaderna (bindvävsinflammation bl.a) så det där med att missa tävlingar/lopp/matcher är en ren vanesak. Att lopp nu ställs in pga ett virus... Visst det är sjukt trist men då passar jag på att utvecklas än mer som löpare istället och ger mig själv tid att bara dra iväg ut i skogen utan att jag "måste" följa någon agenda eller träningspass. För till syvene och sist så njuter jag mer av att springa mina planlösa trailpass än att tävla. :)
1968 • Alvesta
#54
26 mars 2020 kl 14:47
Gilla
Har sprungit Växjöloppet 10 år i rad, alltid samma start på året. 13:00 1 maj. Men för första gången sedan starten 1967 så flyttas starten till 19 september 2020, förutsatt att krisen är över.
Motivationen till att springa rent generellt försvinner inte men de lite hårdare passen med mycket fart blir svårare att motivera sig till.

Walker67
1947 • Växjö
#55
26 mars 2020 kl 20:46
Gilla
Kommer ni ihåg att det förra året anordnades ett banlopp på 5000 m tror jag det var någonstans i Umetrakten. Arrangören erbjöd andra klubbar att hänga på och arrangera lopp samtidigt på sin hemort och sen skickades resultatet in till en gemensam databas och resultatlistan gjordes upp på samtliga deltagare. Jag tror att det var en förening till som nappade på erbjudandet.
Det här konceptet borde nu tas upp i coronatider med flera föreningar inblandade. Det passar utmärkt att genomföra, då det inte blir så många deltagare på varje ställe, man stänger omklädning och ombeder deltagarna att hålla avståndet både före och under loppet ev kan individuell start tillämpas, handsprit finnas till hands allt för att minimera risken för smittspridning.
1963 • Linköping
#56
26 mars 2020 kl 22:09 Redigerad 26 mars 2020 kl 22:10
Gilla
Jag kör runstreak, snart uppe i 500 dagar, så motivationen är tillräcklig oavsett tävlingar. Saknar dock Parkrun på lördagar, tycker att det är onödigt att man stoppade detta, det är ju ändå utomhus.

Förutom egna motivationen är det fortfarande många som springer på lunchen på jobbet så man kan få sällskap och inspiration. Har också löparkompisar på Strava som är bra för inspiration.

När det gäller coronan så tänker jag att det är extra viktigt att hålla sig i form. Förr eller senare blir man smittad och man vet inte hur man drabbas. Bra kondition är ju en stor fördel. Så jag kör som vanligt förutom att jag får köra ett vanligt pass istället för Parkun på lördagar.
1944 • Eskilstuna
#57
30 mars 2020 kl 19:42
Gilla
Hej Helena!
Jag hade tillfälligt tappat motivationen men så läste jag på Jogg.se om Karantänmaran som startade upp förra veckan och har nu deltagit i den två ggr och känner att det har inspirerat mig att ta nya tag så här i Corona-tider.
Så den kan jag rekommendera dig att delta i!
1958 • Järfälla
#58
30 mars 2020 kl 22:39 Redigerad 30 mars 2020 kl 22:42
3 Gilla
Min ambition med löpningen är att trots stigande ålder kunna springa längre och längre. Gärna lite fortare också. En del i min ambition att komma in i ultravärlden handlar om mental träning. Att vara så stark mentalt att jag inte slutar springa mitt i ett lopp, trots all trötthet och stumhet.

Nu blir en annan del av den mentala träningen att "gilla läget" när loppen ställs in. Att inte gräva ner mig i sådant jag inte kan påverka.

#59
31 mars 2020 kl 08:19
Detta inlägg har raderats
1991 • Norrköping
#60
31 mars 2020 kl 08:47
Gilla
Jag klurar på vad man ska göra 9-13 april, påskhelgen. Skulle åkt till Montenegro då och sprungit i bergen men det är som ni förstår inställt. Det är ju en ocean av tid där jag verkligen vill maximera dagarna så här i tråkiga tider. Mitt träningsupplägg går ut på att jag varje månad har en "tränings-utmaning" som hittills alltid har inneburit ett ultrapass. Denna känns given att lägga under den helgen. Men exakt vad jag faktiskt ska göra förblir oklart.

Hade det varit varmare ute hade jag kunnat planera in någon sorts tvådagarsrunda med övernattning men med temperaturer närmare nollan på natten så är jag sådär sugen på detta. Man kanske kan åka iväg någonstans och springa? Bor i Norrköping. Lek med tanken att det blir kanonväder över påsk, du bor i Norrköping och du vill springa mycket - vad gör du då?
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.