Löpning Övrigt 241 inlägg 11055 visningar

Mona Masri: Löptrenden är falsk

Magnus Bodin
1967 • Lund
#1
13 augusti 2012 - 11:58
Gilla
Lite bitskare än artikeln i DN (http://www.dn.se/livsstil/trend/sekundstatus-mer-an-en-trend)

kom idag Mona "Danmark är ett riktigt pissland" Masri:s "analys" från dagens Sydsvenskan:

Löptrenden som statusmarkör
Den sociala stegen klättras smidigast med löparskorna på. http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/loptrenden-som-statusmarkor
< < < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > > >
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
17 augusti 2012 kl 20:32 Redigerad 17 augusti 2012 kl 20:37
Gilla
Masri verkar väl inte vara den skarpaste eller mest seriösa skribenten i riket (kompis-artikeln skulle få en att byta karriärbana) men om #161 stämmer så kanske inte heller alla hennes belackare har helt torrt på fötterna.

Förövrigt så finns det ett samband mellan utbildning/inkomst och träning. Kolla in Idrotten i siffror på RF.se. Den moderna idrottsrörelsen med OS etc är ju trots allt till stor del ett påhitt av en överklass som behövde något att göra.
Gunnar
1973 • göteborg
17 augusti 2012 kl 20:36
Gilla
Magnus, vill minnas att det var kritik mot att danskarna hade röstat in danske folkeparti samt att de då hade klubbat lagen om att utvisa brottslingar även om de blivit danska medborgare. Hon sa väl också att Danmark var ett fjärde rike eller något sådant.
Kenneth Eliasson
1961 • Tyresö
17 augusti 2012 kl 21:14
Gilla
Ja, söker man lite på henne ser man ju att det inte bara är löpare hon har trampat på tårna utan också en hel del rasister.
Magnus Bodin
1967 • Lund
17 augusti 2012 kl 22:12
Gilla
Tur att man inte är rasistisk löpare
Erik
1963 • Landskrona
18 augusti 2012 kl 18:01
Gilla
Magnus: :-D
Mats Rönnudd
1957 • Eskilstuna
18 augusti 2012 kl 18:22
Gilla
Om man gör en sak hela livet så blir man ansedd som trendig någon gång i alla fall. Oavsett om det är löpning eller något annat. Så då är jag väl trendig nu då, det går nog över.
Mikael C
1972 • Älvsjö
18 augusti 2012 kl 20:05
Gilla
Vare sig man vill det kommer v-jeans, pastellfärger och collegetröjor tillbaks vart 20e år...
1978 • Handen
18 augusti 2012 kl 20:50
Gilla
Efter att ha läst igen hela tråden så tycker jag att den här debatten behöver sammanfattas och struktureras upp.

1, Inledningsvis har vi Mona Masri och hennes provocerande artikel.
Sedan kom en mängd reaktioner, mest kritiska, där de flesta hävdade att hon hade fel samt var dåligt insatt och påläst i ämnet. Några reaktioner var rätt starka.
2, Efter det följde en diskussion här i tråden omkring huruvida det fanns någon sanning i hennes påstående. Några menade det och så blev det en del ordväxlingar av varierande nivå omkring detta.
3, Dessutom så blev det ett litet, men rätt så djärvt politisk/ideologisk sidospår som än så länge förblivit relativt okommenterat. Jag tänker på den biten när någon menade att löpning passar bättre för medelklassen som har bättre disciplin, struktur och högre ambitioner jmf, med arbetarklassen.

Vad tycker jag?
Mona Masris artikel
Om du tänker på vilken bild media förmedlar löpning idag så tycker jag att fokuset flyttats från löpningen som hälsofrämjande till löpningen som en livsstil. Och med "livsstilsbegreppet" så följer då "flashiga kläder", avancerade skor (här inkluderar jag barfota och minimalistiska) och tekniska hjälpmedel. Dessutom har de nischade "löparresorna" med träningsläger eller marathonlopp utomlands fått mer och mer utrymme upplever jag.
Att det krävs en rätt rejäl plånbok för det sistnämnda råder det inga tvivel omkring och om det är det här livsstilsbegreppet Mona Masri talar om så håller jag med henne.

Om du däremot tänker på löpningen som en hälsofrämjande motionsform så är den tillgänglig för nästintill alla, menar jag.
Alla kan få tag på ett par gympadojor och träningsbyxor. Tidsåtgången för löpträningen är ju högst individuell, men det behöver inte krävas särskilt mycket tid för att du ska uppfattas som en regelbunden joggare.

3, Löpning, passar bättre för över- och medelklassens mentalitet.
Här måste man först ställa sig frågan om det finns en specifik mentalitet som hör till över- och medelklass?
Några här i tråden antyder detta och vågar till och med på sig att beskriva den. Begrepp som mer ambitiös, bättre strukturerade, friskare, mer ansvarstagande och bättre självdisciplin har dykt upp.

På samma sätt kanske man skulle kunna spekulera i egenskaper hos arbetar-/invandrarklass. Så då vågar väl jag också. Större fysiskt rörelsebehov, mer frustration och ilska, mer vilja att bli sedd och uppmärksammad. Skulle inte dessa egenskaper också vara bra för att bli en bra löpare och klara hårda träningspass?
Jag tänker inte gå in i en diskussion omkring hur pass nära verkligheten de här påstådda egenskaperna ligger. Varken för den ena eller den andra gruppen.

Då har jag fått lämna mina tankar i det här också.

Tack!
stina
1986 • lund
18 augusti 2012 kl 21:06
Gilla
ojojoj, har man hamnat mitt bland "vita kränkta män"?
1969 • Göteborg
18 augusti 2012 kl 21:15
Gilla
Nej, Stina, det har du inte. Ingen har blivit kränkt. Vad har du fått det ifrån? Ingen negerboll har ätits, ingen zigenare sålt någon bil, allt är lugnt och stilla.
1963 • Linköping
18 augusti 2012 kl 21:33
Gilla
Ja det sägs ju ibland att svenskarna är världens mest lättkränkta folk. Oops, där blev några till kränkta...
1970 • Sala
18 augusti 2012 kl 23:39
Gilla
Lättkränkt är det nya man kastar på folk efter PK som börjat kännas avslaget.

Det är inte säkert att man känner sig kränkt bara för att man säger emot.
Leif Höglund
1978 • Stockholm
19 augusti 2012 kl 01:32
Gilla
"Kränkta vita män" är det nya svarta bland hipsters och flumvänstern och används som brandfilt så fort folk vädrar en åsikt (gärna passionerat). Och med folk så menar jag naturligtvis oss vita män som så länge någon annan på jorden har det sämre än oss själva, skall hålla käft. Det är så otroligt intelligensbefriat att jag inte blir ett dugg provocerad, snarare road.
1984 • Uppsala
19 augusti 2012 kl 04:19
Gilla
Sjukt kul tråd. Hans G fick säga både neger och zigenare. Folket står upp emot överheten! Leif är inte kränkt, men i inlägg 175 varav säkert 170 är skrivna av vita män konstaterar han att vita män hela tiden måste hålla käft.

Inte ens Robin kan tro att löpare är mer intelligenta än andra, om han fortfarande följer tråden.
Dana
1965 • Helsingborg
19 augusti 2012 kl 08:15 Redigerad 19 augusti 2012 kl 08:17
Gilla
@ pär, och det påstås att löpare är smartare människor(det är därför jag försöker springa minst 3 ggr i vecka(ja, jag vet, det hjälper inte mycket men... "hoffnung stirbt zu letzt";)

sen till tomas, även om jag vet att du inte vill diskutera det men jag vill bli av me dmina tankar.
jag är invandrare har ett genomsnittlig svenskt lön har börjat springa för 2,5 år sedan då jag hade överskott på röda blodkroppar(vandrade i tibet). innan dess tyckte jag att joggandet är så jä...la dumm sport, men sen, när jag började så ädrade sig min åsikt. jag insåg hur bra jag mår efter joggandet psykiskt och fysiskt(hade diskbråck 2 ggr på samma ställe). det ända gången jag inte känner av min rygg är då jag springer.

jag har idrotat hela mit liv(hanbdoll och pingis var jag bäst på) och älskade adidas märke sedan jag började idrota.
vi och hela verläden utvecklas, så även idrotskläder och tekniken som tillhör till idroten. allt är mer avancerad, man har flera möjligheten att följa PERONLIG(EN) utveckling. min fåga till dig: varför tror du och den här person (mona) att man ska stanna 100 år tillbacka i tiden bara för att man vill utvecklas och har möjlighet till det???
nu till"tjocka" plånboken.
jag är 47 år nu(gammal eller ung-kvittar;) och har satt ett mål dvs jag vill springa marathon i peking, och det vill jag una mig till min 50 års dagen. jag har börjat spara pengarna redan nu för att kunna förvärkliga det här målet.
en fråga till: varför tror du och den där person(mona som jag inte känner) att jag har "tjock"plånbok??? är inte det att döma folk och inte ha nån aning om deras liv och förutsättningar??

och till slut, det är därför jag har reagerat på det sättet jag gjorde.
tack för läsning och förlåt stav/ordningsföljd på mitt skrivande.
Robin
2008 • Götet
19 augusti 2012 kl 08:20
Gilla
"Inte ens Robin kan tro att löpare är mer intelligenta än andra, om han fortfarande följer tråden."
Nej, men förhoppningsvis är inte jogg:are inte representativa för löpare.

"Inte ens" är ett av mina favvo-ad hominem :)

Tycker du borde ta en kurs i deduktion så skulle världen bli lite bättre.
Jerry Arvidsson
1974 • Surahammar
19 augusti 2012 kl 08:33
Gilla
....eller så rör man på sig bara för att det är skönt?

Jösses.
Anders Nyman
1965 • Örebro
19 augusti 2012 kl 09:01
Gilla
Jösses vad Mona Masri har lyckats om hennes ambition var att skapa debatt. Personligen springer jag för att må bra i såväl kropp som själ. Kan jag dessutom skjuta upp allvarliga hjärt-kärlhändelser så är det ju absolut en bonus. Vad andra tycker om det intresserar mig föga.
1972 • Lomma
19 augusti 2012 kl 09:07
Gilla
Till 170.

Det finns inga klasstillhörigheter i Sverige, det finns däremot ekonomiska skillnader.

Ekonomisk skillnad uppstår genom att visa studerar mer och/eller arbetar mer och därmed tjänar mer.

På samma sätt med träning, vissa tränar mer jämfört med andra.

Samma sätt som med mat, vissa äter bättre än andra.

Det är inte en revolutionerande tanke att de som tar bra beslut på en av punkterna även tar ett bra beslut på en annan punkt, eller hur?
T Springsson
1970 • Skotrampa
19 augusti 2012 kl 09:31
Gilla
Jag tycker att skribenten låter lite bitter i onödan. Det hon behöver är en kram och sedan hänga med några av oss på en skön löptur så kommer hon se "trenden" på ett mera positivt sätt.
< < < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.