Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 15685 visningar

Falsk ischias eller vad..?

Cecilia Holmlund
1984 • Ursviken
#1
24 mars 2014 - 20:13
Gilla
Av och till i flera år har jag fått "anfall" av smärta längst upp på höger skinka / eller längst ner i ryggslutet på höger sida (hur jag nu ska förklara det..) och sen pang ner i benet och obeskrivlig, skärande smärta som följd. Kan tänka mig att det är ischiasnerven som hamnar i kläm.
Värktabletter och försöka röra på mig så gott det går gör att det går över på ett par dagar.

Sjukgymnast ser inga tecken på diskbråck men jag är överrörlig i rygg och leder i armar (ej ben).

Sen har jag ofta molande värk i ländryggen. Men det är långt ifrån varje gång värken i ryggslutet det utvecklas till ett sånt "anfall".

Så vad tror ni? Hur kan jag på bästa sett avhjälpa det akuta skedet? Hur förebygger jag att det händer igen? Och vad är det som fysiskt händer i kroppen? Jag tycker att det kommer som en blixt från klar himmel.

Erfarenheter?
1968 • Kållered
#2
24 mars 2014 kl 20:44
Gilla
Piriformissyndrom?

Har haft det till och från i flera år, det enda som till slut har hjälpt för mig är foam rolling!
Cecilia Holmlund
1984 • Ursviken
#3
25 mars 2014 kl 06:55
Gilla
Ja kan det vara det? Smärtan sitter lite högre upp än vad som beskrivs på google.. men mycket amnat stämmer.

Vad kan de annars vara..

Foam roll- sla införskaffa, tack!
1952 • Varberg
#4
25 mars 2014 kl 12:06
Gilla
@Cecilia
Att smärtan kommer så blixtsnabbt som du beskriver och går ända ned i foten? och att det även gör ont högre upp tycker jag talar för att orsaken sitter högre upp än piriformis. För att utesluta diskbråck krävs ytterligare undersökning.
Typiskt för piriformissyndrom är brännande smärta skinka och baksida lår som kan vara mycket intensiv. Är man tidigt ute kan man stretcha den med god effekt. Får det stå länge är det svårare.
1981 • Örebro
#5
25 mars 2014 kl 12:14
2 Gilla
Här är en övning som är avsedd för att behandla själva nerven, kan vara värd att testa. Dock bör du lyssna på Tage, det låter som om du skulle tjäna på en till undersökning.
https://www.youtube.com/watch?v=GPAlnGFfxz0
Cecilia Holmlund
1984 • Ursviken
#6
25 mars 2014 kl 15:06
Gilla
Tack för svaren!

Tycker det är skumt. Fick ett "anfall" igår. gjorde ebän simpel vridning (skulle plocka upp ngt från golvet) mot höger. Så ilar det till ovanför höger skinka så är det igång. Ilar inte ner i hela benet denna gång men gör jätteont. Vill gå dubbelvikt. Värktabletter och tvingar mig till att sätta mig på spinningcykeln och ut och promenera - underlättar.
Vaknar idag, smärta, men är uppe på benen. Värktabletter, har varit ute och gått drygt en mil. Mycket mycket bättre, bara viss smärta kvar i vridrörelser.

Diskbråck låter väl inte så sannolikt.. för det brukar väl ge symptom mycket längre än några dygn?
Cecilia Holmlund
1984 • Ursviken
#7
25 mars 2014 kl 15:08
Gilla
Tack för länken Johnny!
1952 • Varberg
#8
25 mars 2014 kl 16:52
Gilla
Diskbråck har man ett tag, men symptomen kan variera. Kan också vara annan typ av nervinklämning. Mitt råd kvarstår. Försök få en säker diagnos.
MVH
Daniel A
1975 • Uppsala
#9
25 mars 2014 kl 17:30
Gilla
Tycker också det låter som ryggproblem. Man kan också ha andra problem med diskar än just diskbråck. Själv har jag en diskruptur, alltså trasigt hölje på en disk, som läcker ut något godis därinifrån och irriterar närliggande nerv. Ett sådant problem läker dåligt och man kan dras med symptom länge, kanske hela livet.

För att motverka problem ska man förstås i möjligaste mån undvika det som utlöser problemen. Sedan tror jag det är bra att stärka muskulatur kring bålen för att avlasta ryggen, och även hålla sig aktiv så att man får en bra blodcirkulation i problemområdena.

Som tidigare sagts, sök experthjälp.
1970 • Lerum
#10
26 mars 2014 kl 09:50
Gilla
Om smärtan är kopplad till idrotten/löpningen så kan det vara en mkt bra idé att söka hjälp av de som 'kan/känner till' området.

Egenupplevt (från mitt knäproblem) så gick jag till vårdcentralen med ett problem jag hade. När tiden gick hade jag träffat tre olika läkare, naturligtvis. Alla ställde samma frågor, drog klämde och kände på samma sätt. De gav också samma rekomendationer, glöm Göteborgsvarvet.

Jag var inte nöjd med svaret och sökte mig till IFK-kliniken efter råd av träningskompisar (även JOGG) där träffade jag någon som var van att hantera idrottsskador. Han gjorde liknande som de tidigare men lite mer ingående, frågade om träning, bakgrund mm. -Kan jag springa -Självklart blev svaret. Följande förhållningsregeler + rehab gäller så kommer du att springa.

Gissa om jag återfick självförtroendet, växte säkert en meter och gick därifrån med högt huvud osv bla bla bla
Ville bara belysa hur stor skillnad det kan vara

Mina falska ichiasproblem fick jag bukt med genom upprepade massagebesök samt ligga och knö på en tennisboll. Golfboll är riktigt hard core men inte många kan ta smärtan. Det var lättare (mkt dyrare) att slappna av hos massören och få ordentlig träff på muskeln.

Nästa steg blir naturligtvis att förstå varför det uppkommer så att man blir jämnstark/rörlig så att det inte återkommer.

Jag hoppas verkligen att det 'bara' är en spänd piriformis som orsakar smärtan för då är det 'hyffsat' enkelt att åtgärda

Lycka till
Cecilia Holmlund
1984 • Ursviken
#11
27 mars 2014 kl 21:00
Gilla
Tack Anders!!

Min sjukgymnast tycker jag ska fortsätta att springa - eftersom smärtan inte kommer i samband med löpning utan snarare minskar med den. Lyssna på kroppen och ta det lugnt när den säger nej.
Imorse hade jag ont, gick konstigt, ikväll testade jag springa några km och det var inga som helst problem. Inte efter heller..

Det kan ju vara så enkelt att jag är obalanserad. Träna core varje dag!
Cecilia Holmlund
1984 • Ursviken
#12
27 mars 2014 kl 21:02
Gilla
Å vad härligt att du kunde fortsätta springa, måste ha vart en sorg när läkarna avrådde :(
1970 • Sala
#13
27 mars 2014 kl 22:26
Gilla
Jag höll på och härjade med allt möjligt eftersom jag var övertygad om att det var "falsk ischias" med nerven genom piniformismuskeln som vissa beskrivit. Det är visst rätt så ovanligt. Det blev ingen ordning förräns jag träffade en seriös läkare som såg till att ryggen blev röntgad ordentligt. Då konstaterade man två olika diskbråck, lite lagom stora sådär. Det var bara ett som var stort nog att kunna ge nervpåverkan men det gjorde det bara ibland. Det blev till att köra styrka enligt sjukgymnast och sedan dess har det varit helt ok, det verkar ha läkt nu.

Jag önskar att jag gått till en läkare direkt. Det spar en massa tid och energi, alla är nämligen så väldigt säkra på sin sak hela tiden.
Cecilia Holmlund
1984 • Ursviken
#14
28 mars 2014 kl 12:51
Gilla
Jonas, jag håller med dig!

Jag är just nu under utredning hos läkare så jag hoppas vi kan komma fram till hur man ska hantera det här. Tills vidare får jag köra på det som ryggen mår bäst av.. rörelse rörelse rörelse.. träna träna träna :)
1968 • Kållered
#15
29 mars 2014 kl 07:41
Gilla
Jag fick efter många år MR (på idrottsläkares remiss, Carlanderska).
Det är inget fel på din rygg sa han bara och sen var det hejdå.
Har tidigare varit hos massor av läkare, osteopat samt sjukgymnast och ingen har egentligen kunnat hjälpa mig.
Det var faktiskt först när jag för ett par år sen här på jogg läste om Piriformissyndrom som pengen började trilla ned.
Läkaren hade ju rätt. Inget fel med min rygg - men smärtan är lika verklig för det.
Tror att jättemånga som har t ex diagnosen Lumbago skulle må bra av lite tennisboll, foam roller och PF-stretch. :)
1970 • Lerum
#16
29 mars 2014 kl 08:19
Gilla
Det är så tråkigt att höra, man söker hjälp och hjälp och hjälp.
Alla läkare har gått samma skola och råkar man inte på någon som tidigare just fått erfarenheten av piriformis så utblir den delen av diagnosen i ochmed 'ryggont'
Har man möjligheten att söka sig till någon som kan idrott (man behöver själv komma på att det kan vara orsaken) så ökar chanserna enormt att de käner till piriformis och symptomen.
Jättelätt sagt i efterskott men någon kanske får en hjälp framåt av att läsa detta
Tyvärr behöver man lite tur när man söker hjälp !
Den mentala biten skall inte underskattas !
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.