Foto: Maths Olsson, tidningen Sydöstran

Medveten andning

TipsEn bil som kör på fel växel går framåt men den drar mer olja och bensin. Detsamma gäller en människa i löpspåret som andas på fel sätt menar författaren och andningsinstruktören Anders Olsson.

För fem år sedan bestämde sig Anders Olsson för att börja arbeta med andning på heltid.
– Jag utbildade mig till yogainstruktör, och lärde mig andra andningsmetoder, men de gav mig inte vad jag ville ha. Så jag skapade mig egen metod.

Nu har Anders Olsson skrivit boken Medveten andning, den handlar i grund och botten om effektiv andning i vardagen.
– Grunden för en bra andning vid träning läggs de timmar man inte är ute och springer.

När du andas genom näsan är risken mindre att du tränar för hårt, om du tränar för hårt får du andnöd och tvingas andas med munnen några andetag.
– Att flåsandas genom munnen ger trängre luftvägar som ökar stresshormonerna i kroppen. Det finns många som är jättevältränade men som ändå inte har hälsan. De tränar ofta högintensivt och blir förkylda och skadade titt som tätt.

Förra året råkade Håkan Wester från Military Fitness ut för en riktig influensa. Han började träna för tidigt och fick bakslag med bihåleinflammation.
– Min fru berättade att hennes kompis tejpade för munnen, det skulle visst hjälpa. Så jag testade. Och jag vaknade med en bra feeling. Pigg och utvilad.

Håkan Wester började promenera med stängd mun för att kontrollera andningen. Efter ett tag gjorde han amhävningar, chins och plankan.
– Jag fick en fin utvecklingskurva. Så jag testade att springa Falkenbergs stadslopp med förtejpad mun. Inte just för andningen, den hade jag kunnat kontrollera även utan tejp. Men det var mer pedagogiskt såhär. Jag ville visa att det går.

Är det inte obehagligt?
– Så länge man börjar i viloläge och stegrar succesivt så är det inte obehagligt alls. Det är lite obehagligt när man drar loss tejpen i så fall, men det är inte värre än så, säger Håkan Wester och skrattar.

Anders Olsson tipsar om...

...de fem hörnstenarna
1. In- och utandningen ska ske genom näsan. 
2. Andningen ska vara djup, nere i magen. 
3. Du ska andas rytmiskt. 
4. Kroppen ska vara avspänd. Vid spänd kroppshållning blir det svårt att ta ordentliga andetag. 
5. Andningen ska vara tyst. Många låter på olika sätt, de suckar, harklar, snarkar och snorar. Det gör att andningen inte blir rytmisk.

...de största fördelarna
Du producerar 19 gånger mer energi från samma mängd näring om du tillsätter syre.
Du syresätter kroppen bättre när du andas rätt.
Du påverkar diafragman och matsmältningen positivt när du djupandas.
Du sänker puls och stresshormoner. 
Du fuktar, värmer och filtrerar luften vid inandning. Vid utandning behålls mer vatten i kroppen.

...de fyra stegen
1. Ta en rask promenad. Det blir mycket snor i början eftersom bihålorna rensas men det avtar. Gör det 3-4 gånger. 
2. Testa att göra en fysisk aktivitet som plankan och känn efter – hur funkar jag? 
3. Tejpa för munnen på natten och känn vilket lugn du får. 
4. När du känner dig trygg och redo, testa att springa ett kort varv. Trappa sedan upp långsamt.

70 kommentarer till artikeln

Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#1
14 juni 2013 - 08:12
"När du andas genom näsan kan du inte ta ut dig lika mycket under ett träningspass. Då får du ingen luft, helt enkelt."

Låter ju som en nackdel att tejpa för munnen i så fall. Men om man vill tvinga sig till lågintensiv träning så kanske det är bra.
1972 • Umeå
#2
14 juni 2013 - 09:01
jag förstår inte varför man ska begränsa tillgången på syre. andas djupt, rytmiskt och kontrollerat kan man göra ändå. och att tvinga sig till lågintensiv träning ser jag inte heller som ett problem. spring sakta bara. sen blir det ju svårt att prata med sin löpkompis om man tejpar för munnen :-)
PB
1987 • Stockholm
#3
14 juni 2013 - 09:46
Haha snacka om att inte fatta grejen med löpning. De som ser ut som en flock vargar gör nog det för att de vill hålla ett högt tempo. Enda syftet skulle alltså vara att hindra de som springer som en flock vargar men egentligen inte vill det. Till dessa måste jag säga: det finns bättre sätt.

Sen hänger jag inte riktigt med i liknelserna i artikeln "En bil som kör på fel växel går framåt men den drar mer olja och värme. Detsamma gäller en människa i löpspåret som andas på fel sätt menar författaren och andningsinstruktören Anders Olsson" lite senare i artikeln "När du andas genom näsan kan du inte ta ut dig lika mycket under ett träningspass. Då får du ingen luft, helt enkelt." Det man vill uppnå är helt enkelt att montera bort alla växlar utom ettan för att det är säkrare om man bara har ettan att köra på? Vad sägs om att föreslå att vi ska tejpa ihop benen också för att minska risken för stressfrakturer?

Jag tycker också att det är sjukt kul att han bestämt sig för att arbeta med andning på heltid och bästa rådet är att sätta en bit silvertejp över munnen :D

Det hela luktar smygreklam för något bolag i silvertejpsbranchen som nu är ute efter en ny marknad.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#4
14 juni 2013 - 09:56
Det handlar väl mer om att sälja boken än tejpen tror jag. Tror även att han har en del poänger i att bra andningsteknik är bra för löpekonomin även om det känns lite bakvänt som det presenteras här.

Kanhända träningen i lågt tempo med förtejpad mun ger bättre ändningsteknik även i högt tempo när man har tagit bort tejpen?
1961 • Stockholm
#5
14 juni 2013 - 10:06
hur kan man syresätta kroppen bättre om man begränsar luftintaget...?

19 procent mer energi från samma näring?

finns det någon idrottsfysiolog som kan uttala sig om detta?

tejpar man för munnen slipper man prata med andra löpare.. låter jättekul.. :-)
PB
1987 • Stockholm
#6
14 juni 2013 - 10:07
@ Ronny # 5 Jag var inte seriös när jag föreslog att det skulle ha något att göra med någon tejptillverkare.
Kaj Bouic
1979 • Farsta
#7
14 juni 2013 - 10:11
Först fallskärmen. Sen muntejpen.

Är såååå peppad på nästa artikel. :)

Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#8
14 juni 2013 - 10:30
Det där med 19% mer energi från samma näring är väl att kroppen kör större andel fettförbränning när man tränar aerobt, alltså lågintensiv träning. Som jag förstått det är fettförbränning mer effektivt energimässigt men nackdelen är att det går åt mera syre. När syret inte längre räcker till går kroppen över till mer anaerob förbränning (alltså börjar producera mjölksyra) vilket ökar mängden bränsle som behövs för samma energi man får ut (det går åt mera näring). Det är då man börjar flåsa och inte längre kan andas genom enbart näsan.

Om man springer långsamt (lågpulsträning) så blir det samma sak som att tejpa munnen. Ett sätt att känna efter om man har tillräckligt låg intensitet för aerobisk träning är att man lätt ska kunna andas genom näsan eller kunna prata obehindrat. Tejpar man för munnen så måste man andas genom näsan och man får liksom en fartbegränsare ungefär som när man ställer in en maxhastighet på farthållaren i bilen eller kanske snarare en varvtalsbegränsare som hindrar motorn att övervarva. Ett annat sätt skulle kunna vara att springa med en pratglad kompis men då kan man inte tejpa munnen förstås.
Mikael
1986 • Borås
#9
14 juni 2013 - 10:34
"2. Andningen ska vara djup, nere i magen."

Själv andas jag med lungorna...
Mikael
1986 • Borås
#10
14 juni 2013 - 10:37
Ronny, det står 19 gånger mer näring om du tillsätter syre.... Tror vem som helst kan lista ut att man mår bättre av att andas jämfört med att inte andas....
1980 • Karlstad
#11
14 juni 2013 - 10:40
Inte 19 %....
"Du producerar 19 gånger mer energi från samma näring om du tillsätter syre. "

19 gånger mer blir 1900%...
Låter... osannolikt.... ;-)
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#12
14 juni 2013 - 10:54
Oj 19 gånger! Måste vara felskrivet, 19% är nog mer rimlig siffra så jag tänkte 19% fast det var skrivet 19 gånger.

Utan syre blir det ingen förbränning alls så man måste alltid tillsätta syre.
1959 • Saltsjö-Boo
#13
14 juni 2013 - 11:47
Det produceras 19 ggr mer ATP vid aerob förbränning av glukos jämfört med anaerob nedbrytning av glukos. Mjölksyran som bildas är dock inte helt bortkastad energi utan kan förbrännas aerobt av andra muskler eller organ i kroppen, eller återbildas till glukos..
Magnus Andersson
1984 • Åkarp
#14
14 juni 2013 - 12:05
"En bil som kör på fel växel går framåt men den drar mer olja och bensin."
Ehh.. nej
- Jag hade nog mer liknat detta med att en rallyförare kör en Citroën Berlingo 1,4L diesel utan turbo när han tränar.
Skulle vilja se fallskärmen flaxandes bakom ryggen och den sociala silvertejpen över munnen i 3:30 tempo!
1980 • Tibro
#15
14 juni 2013 - 12:12
Herr Näsa, vi springer ett millopp. Du med förtejpad mun och jag med tamponger i näsan. Så ser vi vem som kommer först!

Jag springer för att pressa min kropp, minska tider och för att vinna guld och gröna skogar (eller dasslock från Tidaholm). Dessa mål uppnår jag INTE genom silvertejpad mun. Detta är ett löparforum där de flesta verkar vara resultatinriktade. Där tider är viktigare än hälsoeffekten. Fel forum för denna artikel helt enkelt.
1980 • Karlstad
#16
14 juni 2013 - 12:18
Det är ju rätt att aerob förbränning frigör mer energi än anaerob. Frågan är då varför man ska andas mindre och tejpa för största ingången för luften?

Andas kontrollerat är en sak, men att använda munnen behöver inte göra det okontrollerat...

Men, nu släpper jag denna artikel och konstaterar att den inte gäller mig....
1972 • Landvetter
#17
14 juni 2013 - 12:27
En fördel att träna så lågintensivt att man inte blir anfådd ( och därigenom kan andas genom näsan utan att få panik...) är väl att man har större chans att orkar hela sträckan. Vill man springa 2 mil och är mindre bra tränad får man ta det lugnt för att orka fram. För somliga innebär det promenad.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#18
14 juni 2013 - 12:51
Att träna lågintensivt bygger mitokondrier och kapillärer i musklerna samt höjer den aerobiska kapaciteten. Man blir bättre på fettförbränning. Finns jättemånga trådar i forumet om lågpulsträning, Maffeton, HADD och sådant. Eliten kör väl de flesta av träningspassen lågintensivt (typ 80% av träningen eller liknande)? Men det utesluter inte att fartträning också är viktigt.

Men tejp över munnen tror jag alla är överens om att man inte måste använda. Det är ett marknadsföringsknep för att väcka intresse om den där boken.
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#19
14 juni 2013 - 13:11
@Calle

"Herr Näsa, vi springer ett millopp. Du med förtejpad mun och jag med tamponger i näsan. Så ser vi vem som kommer först!
"

Herr Calle!

Vi springer ett marathon. Du i den anaeroba zonen och jag i den aeroba så ser vi vem som kommer först!

Skämt åsido, det finns olika sätt att träna på, och alla behöver inte fokusera på att bli så snabb som möjligt, jag kan lätt ställa mig upp och säga att jogg.se är ett löparforum som även representeras av människor som kan vara ödmjuka inför att vi alla är olika.

Sedan kanske man inte behöver tejpa munnen, men man behöver inte heller vara den som antar att alla har samma inställning som en själv.

Jag kommer inte köpa boken, men jag kommer nog ha svårt för att inte prova nästa långpass med tejpad mun, varför? , för att jag kan :)
1984 • Uppsala
#20
14 juni 2013 - 13:15
Fallskärm och tejpad mun. Vad kommer härnäst? Att barfotaskor är bra?
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#21
14 juni 2013 - 14:04
Inte konstigt om folk glor på oss i löpspåret...
Otto Lövgren
1962 • Ransberg
#22
14 juni 2013 - 14:44
Ja! Barfotaskor är bra! Att man skulle vilja springa i något annat är för mig en gåta. Platåskor eller "pjäxor", alltså vanliga tjockskor är däremot inte bra. De är definitivt inte gjorda för löpning. Man felbelastar i dem och får dålig teknik, med skador som följd. Dessutom är det tråkigt att löpa i dem då man känner sig både klumpig och trög. I barfotaskor däremot känner man sig mjuk, lätt och smidig i sin löpning, då man är tvungen att löpa med rätt teknik - alltså på framfot med ett sviktande steg. Näsandning k ett par månader att få ordning på det bara. Kan numera löpa i för mig maxfart utan att behöva andas genom munnen. Fördelen är en lugnare andning och att kroppen känns mer harmonisk både under och efter passet, då man blivit bättre syresatt och för att stresshormonerna inte rusar så vilt i kroppen. Anders Olssons bok är bra och tänkvärd. Näsan är vårat andningsorgan oavsett om vi sover eller tränar. Munnen är i huvudsak till för andra saker. Så alla ni i inläggen ovan som skjuter direkt från höften för att sänka näsandning vid träning - pröva ett par månader först och se själva. Det kan vara så att ni har missat något bra och viktigt, som ni sedan kommer uppskatta mycket om ni ger det en chans. Jag vill själv inte var utan det, varken barfotaskorna eller näsandningen. Sprang senast Stockholm Marathon i NB Minimus Road och med full utnyttjande av av näsandning. Undantaget blev dock den dryga sista milen där jag fick sällskap med Håkan Wester från Military Fitness nämnd i artikeln ovan. Vi pratade barfotalöpning och peppade sedan varandra bra ända in i mål. Mycket trevligt och roligt!
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#23
14 juni 2013 - 14:49
Barfotaskor låter som en paradox. Antingen har man väl skor på sig eller så är man barfota? Har man skor på sig är man inte barfota och är man barfota så har man inga skor på...

Skor för att man ska känna sig barfota fast man inte är det. ja, jag säger då det...

Nej men skämt åsido, man ska inte förkasta alla nya idéer. Det som låter som ett skämt i början kan visa sig bli något mycket bra och den som aldrig vågar prova något nytt lär heller inte utveckla sig.
Otto Lövgren
1962 • Ransberg
#24
14 juni 2013 - 15:25
Nej det är inget skämt. Strunta i paradoxen och vad det heter - tanken med barfotaskorna är ju bara att de inte skall hindra den naturliga rörelsen för foten, vilket tjockskorna gör. Detsamma gäller näsandningen, näsan är vårt andningsorgan, därav det naturliga i att använda just den till andning och ingenting annat. Oavsett om det är vila eller träning.

OBS: Det försvann lite text i mitt tidigare inlägg ovan, så jag tar det igen.

Ja! Barfotaskor är bra! Att man skulle vilja springa i något annat är för mig en gåta. Platåskor eller "pjäxor", alltså vanliga tjockskor är däremot inte bra. De är definitivt inte gjorda för löpning. Man felbelastar i dem och får dålig teknik, med skador som följd. Dessutom är det tråkigt att löpa i dem då man känner sig både klumpig och trög. I barfotaskor däremot känner man sig mjuk, lätt och smidig i sin löpning, då man är tvungen att löpa med rätt teknik - alltså på framfot med ett sviktande steg. Näsandning är också bra! Har använt av mig den tekniken det sista året. Det tar dock ett par månader att få ordning på det bara. Kan numera löpa i för mig maxfart utan att behöva andas genom munnen. Fördelen är en lugnare andning och att kroppen känns mer harmonisk både under och efter passet, då man blivit bättre syresatt och för att stresshormonerna inte rusar så vilt i kroppen. Anders Olssons bok är bra och tänkvärd. Näsan är vårat andningsorgan oavsett om vi sover eller tränar. Munnen är i huvudsak till för andra saker. Så alla ni i inläggen ovan som skjuter direkt från höften för att sänka näsandning vid träning - pröva ett par månader först och se själva. Det kan vara så att ni har missat något bra och viktigt, som ni sedan kommer uppskatta mycket om ni ger det en chans. Jag vill själv inte var utan det, varken barfotaskorna eller näsandningen. Sprang senast Stockholm Marathon i NB Minimus Road och med full utnyttjande av av näsandning. Undantaget blev dock den dryga sista milen där jag fick sällskap med Håkan Wester från Military Fitness nämnd i artikeln ovan. Vi pratade barfotalöpning och peppade sedan varandra bra ända in i mål. Mycket trevligt och roligt!
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#25
14 juni 2013 - 15:48
Jag menade inte att barfotaskor är ett skämt. Tvärtom jag var lite ironisk över att alla nyheter om "udda" nya produkter tas emot så negativt (även av mig).

Tänk er att barfotaskorna var okända och en artikel om nyheten publicerades här. Folk skulle såga det totalt och hånskratta i kommentarerna. Men nu efter några år så har var och varannan barfotaskor.
Pär M
1969 • Umeå
#26
14 juni 2013 - 16:42
bil på fel växel kontra näsandning
vilken "idiot" tror på det????
sen att han tävlade med tape för munnen snacka om att vilja synas.....

Otto Lövgren
1962 • Ransberg
#27
14 juni 2013 - 17:35
Nej! Ronny! Var och varannan har definitivt inte barfotaskor. Åtminstone inte som tävlingsskor på Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon vad jag kunde se. Tvärtom ytterst sällsynt bland alla tusentals löpare. Även eliten kör i tyngre skor, iallafall inte under 200g, samt förhöjd häl. De främsta på både herr och damsidan från Sverige blir av den anledning hällöpare!!!! Hade de bytt till lättare skor, med zero drop, och skiftat till framfota, hade de sannolikt utnyttjat sin potential bättre. Lika sällsynt synes det vara med näsandning både bland elit och vanliga dödliga om studerar inspelningarna från SM så här i efterhand. Ytterliggare en outnyttjad potential således, inte minst för eliten.
1966 • Oslo
#28
14 juni 2013 - 17:48
Jag hålder med Arthur Lydiard: "Breathe through your mouth. Breathe through your nose. Suck the air in through your ears if you can." http://adventure.howstuffworks.com/outdoor-activities/running/training/how-to-breathe-when-running.htm
Markus Avén
1960 • Linghem
#29
14 juni 2013 - 18:54
Jag andas faktiskt nästan uteslutande med näsan både när jag tränar och tävlar. Jag har inte hittat på det själv utan jag läste något som Anders Olsson skrivit och bestämde mig för att pröva.
Jag blev väldigt förvånad över hur lätt jag hade att ställa om till näsandning. Redan på första försöket så sprang jag ganska lätt 15 km strax under min aeroba tröskelpuls.
Jag har alltid haft en väldigt lugnt andningsrytm och kanske gjorde det att jag hade lätt för att ta till mig tekniken.
Efter någon vecka upptäckte jag att jag utan att tänka på det mest andades genom näsan.
Jag tycker att det går att hålla ganska bra fart med näsandning ända upp mot laktattröskeln men när man är där så blir det svårt att bara andas med näsan.

Men varför andas med näsan när man har en mun? För att göra en kort historia lång så…
Jag har vid några olika tillfällen varit på klinik för att få reda på var mina LT, AT och VO2max ligger. Vid de senare tillfällena har jag då också fått mätvärden för mättnad av syrgas och CO2 i blodet. (CO2 värdet beräknas).
Det jag då lagt märke till att Syrgasmättnaden är som högst vid VO2max. D.v.s. när man öser på för fullt och känner sig som om syret inte räcker till så är blodet så mättat av syre som det bara går.
Begränsningen ligger alltså inte i vårt respiratoriska system.

Jag ringde därför till Anders för att diskutera detta för ett drygt år sedan. Enligt honom så är stor syremättnad i blodet inte samma sak som att syret är tillgängligt för cellerna. Hemoglobinet frigör syret först när CO2-mättnaden stiger till en viss nivå. Alla former av hyperventilering leder till sänkta CO2-värden. Tanken med näsandningen är den motsatta.

Funkar det? Ja, jag tycker faktiskt det. Inte så att man blir automatiskt snabbare men jag som mest ägnar mig åt att springa ulta och då ligger runt min AT tycker att det gjort stor skillnad på tävling.
De periodiska depressioner som de flesta av oss ultralöpare verkar hamnar i mellan den fyrtiofemte och sjuttionde kilometern och som jag antar beror på berg-och-dalbana på blodsockervärdena försvann helt när jag började andas med näsan under loppen.

Jag upplever också att jag inte alls har samma behov av att fylla på med energi under loppen eller för den skull under träningspass.
Det är faktiskt så bra att de förvånar mig att det inte är en mer etablerad metod.

Tejptricket har jag dock inte prövat. Det räcker med att hålla tyst vilket kan vara svårt nog.
Martin
0 • Byn
#30
14 juni 2013 - 21:53
Men om man nu har svårt att andas genom näsan rent allmänt då? Hur ska man göra då är det tänkt? Eller det ska kunna övas upp menas det?
1975 • Göteborg
#31
14 juni 2013 - 22:43
Alltså, trovärdigheten för Jogg är på väg ner i diket om man fortsätter publicera sådan här smörja. Varför?

Dels är det en person med ekonomiskt intresse att sälja sina böcker och kurser som står för den sk "informationen", och dels är det inget annat än ren rappkalja.

Varför tro sig vara smartare än evolutionen? Vi andas så mycket som vi behöver. Vi drar i oss luft på det sätt som passar aktivitetsgraden bäst givet vår fysik. Så enkelt är det.

Hur var det nu, kör Makau näsandning? Ferry då? Radcliffe? Zlatan? Bubka? Buud? Någon?

Vill man roa sig ordentligt kan man dessutom leta upp hemsidan för företaget där denne Anders Olsson är verksam (nej, ingen gratisreklam, leta själva), och läsa vad näsandning påstås hjälpa mot.

Eller varför inte springa baklänges? Rena miraklet för framfotslöpning. Dessutom hjälper det superbra mot tinnitus. Bevis? Nä, men någon påstod det.
1959 • Rönnäng
#32
14 juni 2013 - 23:15
Ja, herregud. Bättre sexliv får man också enligt deras hemsida?
Tur att det finns kritiskt tänkande människor kvar ännu.
1975 • Norrköping
#33
14 juni 2013 - 23:26
....Kanske ska skriva en bok om att man blir snabbare löpare om man springer......
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#34
15 juni 2013 - 05:02
Jag blir bara trött när jag läser artikeln.

Förtejpad mun, fallskärm ... träna löpning istället om du vill bli bättre. Svårare än så är det inte
Anders Arvidsson
1977 • Mölnlycke
#35
15 juni 2013 - 09:02
Tejp eller inte men syreupptagningen blir väl bättre om man lär sig andas djupare och på så vis kan utnyttja hela lungornas kapacitet. Jag brukar försöka dra några långa djupa andetag genom näsan så ofta det går under ett löppass vilket gör att man slappnar. Oftast tycker jag pulsen går ner några slag också. Näsan har väl också en filtrerande effekt, luften renas från damm och partiklar och värms till rätt temp innan den dras ner i luftrör och lungor.

Bra sammanfattning här, utan tejptricks:) http://aktivtraning.se/traning/traning-den-ratta-andningen-gor-dig-battre
1975 • Norrköping
#36
15 juni 2013 - 10:43
Att nått så enkelt ska bli så jäkla svårt!
Snart blir det väl kilometervis text om hur man bäst ska gå på toa.
1970 • Sala
#37
15 juni 2013 - 11:37
Tycker väl att liknelserna haltar en hel del.

En bil trimmar ju inte sig själv, den bryr sig inte om hur mycket du varvar. Kroppen däremot den justerar sin förmåga efter den träning du utsätter den för.

PS På min trimmade Puch Florida har jag ställbart munstycke, jag kan alltså få den att "flåsa" när jag behöver! DS
1959 • Saltsjö-Boo
#38
15 juni 2013 - 12:24
Ämnet är intressant, även om det kan verka ganska ytligt och tramsigt i en sån här kort artikel där det inte finns utrymme för djupare förklaringar.
-Jag köper att näsandning etc kan ha sina fördelar i ultrafart (intressant med tex Markus Avens erfarenheter)
-Näsandning kan fungera som fartbegränsare
-Överdriven andning kan kosta energi, åtminstone för andningsmuskulaturens arbete
-Djupandning minskar det döda rummets andel av den inandade luften och kan göra andningen effektivare.
-Visst kan det vara så att högre koldioxidhalt i blodet (pga pH-förändring) gör att syre lättare avges. Samtidigt borde det dock bli svårare att ta upp syre i lungorna. Syre avlämnas ju vid musklerna för att koldioxiden går ut i blodet och sänker pH där, medan det omvända sker i lungorna.
-I låg fart är andelen fettförbränning större. Fett som substrat kräver mer syre men avger mindre koldioxid än samma energimängd från glukos. Hur påverkar det gasernas omsättning och andningsbehov?
-Jag läste i nån Filip Larsen-artikel att det hos olika individer verkar råda någon slags avvägning mellan högt VO2-max och rörelseekonomi. Antingen är musklerna effektiva i sin energiomvandling eller också är de bra på att ta upp syre ur blodet, inte båda samtidigt. Andningen,eller lungornas förmåga att ta upp syre ur luften är sällan begränsande, åtminstone inte för dem som har effektiva muskler och därav god rörelseekonomi ( typiskt för ultralöpare skulle jag tro)
Pär M
1969 • Umeå
#39
15 juni 2013 - 12:43
det är ju för tusan JOGG som står bakom den här artikeln!!!!!

snälla jogg var står ni nånstans!!

vad spridda kommentarerna är :-)
Hans Höök
1961 • Ingarö
#40
15 juni 2013 - 13:14
Jag blir bara sur när jag läser kommentarerna i denna tråd...
Kritik och ifrågasättande är både bra och konstruktivt men det är ödmjukhet och en *smula* vidsynthet också!

Personligen anser jag att det finns goda skäl att anta att en god andningsteknik kan påverka vår fysiska prestationsförmåga. Hur vi förbättrar vår andningsteknik blir då en intressant fråga.

Som påtalats finns uppenbara brister i liknelsen med bilen t ex men ämnet andningsteknik borde intressera seriösa löpare.
Hans Höök
1961 • Ingarö
#41
15 juni 2013 - 15:28
När man (snabb)studerar frågan finner man (vilket iofs kan vara en missuppfattning från min sida) att blodet är maximalt syresatt vid mjölksyratröskeln. Mao det spelar ingen roll hur mycket vi pustar och flåsar det är inte brist på syre i blodet som är problemet i det läget.

Därför blir frågan intressant om det finns andra faktorer som kan öka tillgängligheten av syre i cellerna och flytta upp tröskeln.

Halten av CO2 skulle t ex vid näsandning kunna tänkas vara högre vilket av vissa påstås inte vara negativt, även kväve kan påverka läser jag mig till ...

Mao tesen att en lugnare kontrollerad andning, t ex via näsan, i praktiken skulle kunna flytta mjölksyratröskeln högre än en intensivare (hyperventilerande) andning genom munnen är spännande tycker jag.

Borde vara värt att pröva praktiskt lite...
1959 • Rönnäng
#42
15 juni 2013 - 16:44
Kortaste och öppnaste vägen för luften ner till lungorna är genom munnen.
Därför blir också den oönskade luftstapeln också kortare via munnen.
Jämför med att en snorkel inte får vara mer än max 50 cm (för att samma luft man andas inte skall bara åka fram och tillbaka i röret. Då kvävs man rätt snart.)
Jag skall ge ut en bok som förespråkar att man enbart skall andas genom munnen och därför tejpar vi igen våra näsor.
Fast å andra sidan...... Det är rätt trevligt att andas genom näsan också.
Det finns ju fler ställen man kan tejpa igen, men jag tror inte jag går in på det nu ;-)
1975 • Göteborg
#43
15 juni 2013 - 16:48
Om man företräder en produkt som gör enormt mycket större anspråk på effekt än man har täckning för kallas det bondfångeri. Så enkelt är det.

Så ja, kritiken är berättigad. Till och med rätt snäll med tanke på magnituden i anspråken.

Träna lågpulspass istället. Samma effekt, men utan flummeriet.
1963 • Linköping
#44
15 juni 2013 - 21:13
"En bil som kör på fel växel går framåt men den drar mer olja och bensin. "

Och vad har fel växel med förtejpad mun att göra? Växel borde väl snarare ha med löpteknik, stegfrekvens och möjligen andningsfrekvens att göra.

Förtejpad mun borde vara ungefär lika bra som förtejpat luftintag på en bil, snarare än att jämföras med fel växel.
1969 • Skövde
#45
16 juni 2013 - 10:33
Jag håller med mer parten av alla kommentarer här. Att endast sköta andningen via näsan låter helt befängt. Skulle jag göra det så skulle jag få syrebrist efter bara nån kilometer. När jag tränar löpning ser jag verkligen till att sköta andningen via munnen och har inga problem att få in en bra andningstakt. Jag kan t.o.m. överdriva andningen något för att vara säker på att man får tillräckligt med syre till lungorna, låter nästan som en frustande älg som kommer rusande. Har ofta fått kommentarer som "här kommer det en som är trött å andfådd", och i själva verket är det tvärt om men det behöver man inte bry sig om när man ändå springer om och förbi dem. Artikeln är ett aprilskämt...i juni.
1984 • Uppsala
#46
16 juni 2013 - 10:47
Anders Olsson. Finns han ens på riktigt? "Andningsexpert".
1991 • Kristianstad
#47
16 juni 2013 - 15:05
Usch. Minns när Anders Olsson hägrade i trådarna för något år sedan. Är givetvis ute efter att tjäna pengar.

Tycker i alla fall det är tråkigt att man uppmärksammar sådant här så mycket.

Totalt missvisande analogier, intet-sägande anekdoter, ordbajseri av hög grad... och så vidare. För att ta något sådant seriöst borde man kräva vetenskapliga bevis och inget vinstintresse alls.
Anders Olsson
1969 • Järfälla
#48
17 juni 2013 - 06:30
Markus Avén: Intressanta reflektioner! Min teori om din erfarenhet av försvunna depressioner och minskat behov av att fylla på med energi under loppen är enligt följande:

Hjärnan är en storkonsument av energi och använder hela 20% av vår totala syreförbrukning.

Om vi har en andning som inte är den bästa innebär det att mindre syre når hjärnan. Den försämrade andningen innebär också att musklerna har minskad möjlighet att använda fett för att producera. Följaktligen får de använda mer socker. Eftersom hjärnan bara använder socker och syre för att producera energi, kan försämrad tillgång på båda dessa ge upphov till depression och ett upplevt behov av att fylla på med energi (socker).

Även om det kanske inte märks lika tydligt vid kortare fysisk ansträngning är det rimligt att anta att kroppen reagerar på samma sätt.

Att du hade lätt för att ställa om till näsandning tack vare en lugn andningsrytm i vardagen är också intressant. Min erfarenhet är att den som har en kraftigt försämrad andning utanför träningsarenan också är den som har svårast att ställa om till näsandning vid träning (och samtidigt har mest att vinna på det). Detta är ju ganska logiskt eftersom veckan har 168 timmar och hur mycket vi än tränar så tar vi fortfarande majoriteten av veckans alla andetag utanför träningsarenan.

Så chansen / risken är ju stor att så som vi andas i vardagen, så andas vi också när vi tränar. För många kan därför första steget vara att jobba med att etablera bra andningsvanor i vardagen (framför datorn, när pratar, vid tv:n, kör bil, sover etc.), för att i ett nästa steg enklare kunna testa det vid träning.
j
1972 • handen
#49
17 juni 2013 - 07:11
Tanken med barfotaskor, muntejp, fallskärm och allt annat trams är att sälja på svenska joggare prylar.

Så sent som i slutet av 90-talet sprang jag i vanliga skor, shorts och linne och på 30:18 på milen. Ingen världstid då, men nu räcker det för att utnämna sig själv till löpexpert.

Tips: spring mer, surfa mindre struntartiklar och ta inga löptips från någon som är yngre än 50
1985 • Gröndal, Stockholm
#50
17 juni 2013 - 16:10
Hahahahaha! Det bästa med den här artikeln är helt klart kommentarerna! Me gusta!
1970 • Sala
#51
17 juni 2013 - 19:36
Det är väl bara en omskrivning av Maffetone-metoden det där?
1975 • Göteborg
#52
18 juni 2013 - 11:31
Jonas - Visst är det Maffetone, fast med en tunn fernissa av flum, konstiga liknelser, och diverse tilläggskostnader för tejp och sk "rådgivning" från en självutnämnd expert.

Signaturen j här ovan har årets bästa tips. Dessutom är det 100% gratis. Svårslaget.
1976 • Borås
#53
18 juni 2013 - 23:04
För ett par år sedan när jag körde lite långpass på helgerna så brukade jag ha ljudbok/ P3 dokumentär som sällskap. Musik har alltid fått mig pusha mig själv. Ljudboken förhindrade detta enkelt med att springa för snabbt, för när du ökar pulsen så kan man inte lyssna aktivt på berättelsen. Så jag tycker min ljudbok slår din tejp/näsandning om man är ute efter att förhindra att man tar i för mycket.
Anders Olsson
1969 • Järfälla
#54
19 juni 2013 - 00:12
Skoj att flera här på forumet känner till Maffetone, han är en stor inspirationskälla för mig, Har faktiskt översatt en av hans böcker till svenska (Träna för livet). Jag använde hans 180-formel under flera år när jag joggade, men blev aldrig riktig vän med pulsklockan. Så jag tycker att näsandning kombinerat med att räkna steg är ett enklare sätt att hålla koll på träningsintensiteten.
HR
1972 • Stockholm
#55
20 juni 2013 - 00:15
Jag har gått ett steg längre; jag har sytt upp en SnakeSuit för det är bättre att åla sig fram än att springa.

Jag tänkte kombinera det med avancerad näsandning: munnen förtejpad OCH ena näsborren.

En enda gång hände det att en fimp pluggade igen näsborren när jag provade SnakeSuiten. Men jag har aldrig ålat så snabbt i mitt liv! Jag är övertygad om att SnakeSuit och näsandning är det enda rätta. Till min SnakeSuit använder jag en teflonbaserad olja som jag kallar för SnakeOil.

Det är ett litet problem med hundbajs på gatorna där jag bor, men jag löser det med en silikon-slickepott som jag tejpat på armen för att föra hundskiten åt sidan som med en spade när jag ålar mig fram - silikonet är hygieniskt och så fastnar inte skiten så lätt.

Med SnakeSuit och SnakeOil och PoopDeflector Utility Shovel så slipper man räkna steg och TÄNKA på något så avancerat som att andas.

Jag tycker inte att man behöver någon speciell andningsteknik för att springa lugnt och långsamt. Den dagen det inte sköter sig självt så lägger jag ner. Tejpa för munnen verkar omständigt - jag gillar ju att prata med mitt sällskap i ner till 4:30 tempo åtminstone.

För lite snabbare pass så har jag en andningsteknik som involverar både näsa och mun. Funkar prima. Varje gång.
Kaj Bouic
1979 • Farsta
#56
20 juni 2013 - 08:14
Henrik, kan du berätta lite om intervallträning i snakesuit? :)
1959 • Rönnäng
#57
20 juni 2013 - 09:08
@Henrik
Hahahaha......
Jag dör!
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#58
20 juni 2013 - 09:15
Jag hade gärna sett bilder på när du ålar fram i din ormdräkt Henrik! I lumpen körde vi en del "ålning medelst hasning" och jag tror det var bra träning.
HR
1972 • Stockholm
#59
20 juni 2013 - 18:49
Kaj B: du får ju se det "live" imorgon. ;)

Ronny L: jag tänkte kalla det för Åldräkt men det namnet säljer nog inte lika bra på en större marknad. Jag tänkte att jag betatestar i Sverige först - här verkar ju folk köpa vad som helst. ;)

Karibou
1976 • Sundbyberg
#60
20 juni 2013 - 20:57
@HR: var det inte mitt linne du tog häromdagen som du nu har förvandlat till din så-kallad "SnakeSuit"? Skulle den säljas bra, skall jag definitivt kola med dig för mina royalties!
Tack i alla fall. Kommer inte ihåg vad artikeln pratat om men skoj och roligt blev det med alla kommentarer. HR, är du snäll och skriv nästa artikel med film om hur du ålar dig fram?.... Snälla?
HR
1972 • Stockholm
#61
20 juni 2013 - 21:35
Hmm, Karibou, det blir ju grodperspektiv om jag filmar och jag har ingen FrogSuit ännu.

Men, jag får hitta en lösning, vill ju inte göra dig besviken. ;)

1969 • Åkersberga
#62
21 juni 2013 - 09:31
Varför är det här så provocerande? Nästan alla artiklar här visar nån som driver eget och vill promota sig själv och sin idé/bok/föreläsningsserie.

Ni kan lägga timmar och dagar på att diskutera hur många sekunder man ska ligga i plankan, innehållet i näringsgel, trycket i kompressionsstrumpor och Gud vet vad.

Vill inte raljera, blir bara nyfiken för jag tyckte inte det här är värre än mycket annat man får läsa här. Det här ämnet kändes nästan lika känsligt som kosttrådarna.
HR
1972 • Stockholm
#63
21 juni 2013 - 10:03
Magnus Svan: jag är inte mer "provocerad" av det här än annat pseudovetenskapligt och illa evidensbaserat lycksökeri.

Jag tycker faktiskt att det här var ett lågvattenmärke. :)

I en löparvärld där motionärer förleds att prova allt ifrån kristallhealing till att tejpa för munnen när de egentligen kanske skulle må bättre av att bara komma ut och springa regelbundet och inte "leta genvägar" eller behöva tro att man måste ha en massa utrustning eller springa "på ett visst sätt" "måste" ha barfotaskor eller pronationsstöd så tycker jag att det måste finnas en motpol av löpare som tycker att det räcker med att "bara springa", gärna med variation och att prylar som intervallfallskärmar och muntejping kanske inte är på topp tio listan i prioritet för ens löparvardag.

Inget av det du räknar upp: plankan, näringsgel eller kompressionsstrumpor intresserar mig personligen heller.

Men, plankan är iallafall en form av träning. Kompressionsstrumpor har en viss form av stöd i sina påståenden. Näringsgel är jag så ointresserad av så där har jag inte ens en uppfattning.

När det gäller "medveten andning" eller "näsandning" så har det diskuterats tidigare i en mycket bättre tråd än denna artikel. Jag vill minnas att du var med i den tråden. :)

Idag avslutades ett sällskapspass med nerjogg i ca 4.09 tempo där vi sprang och pratade under tiden - ett bra alternativ till att tejpa munnen. Hade vi tejpat munnen hade vi inte kunnat prata och då hade nog nerjoggen blivit trögare bara av det och panikkänslan av att inte få andas normalt, som kroppen själv vill i vårt fall.
1959 • Saltsjö-Boo
#64
22 juni 2013 - 11:20
Oj vad det drar iväg :)
Att springa med tejp för munnen är givetvis bara ett sätt att väcka uppmärksamhet, för utan tejpbiten skulle ingen förstå att löparen i fråga enbart andades genom näsan.
Jag kan inte springa och andas enbart genom näsan, näsan är alldeles för trång och jag får starka obehags och kvävningskänslor efter bara nån km. Möjligtvis skulle det gå lättare med näsplåster, nässpray etc... Jag har inte heller nåt personligt intresse av att träna andningsmuskulaturen genom att andas genom två sugrör vid ansträngning, för det är väl ungefär vad min näsandning motsvarar.
Att påstå att det inte finns någon vetenskaplig stöd bakom fördelar med näsandning är dock fel.. Det finns en hel del. Den kväveoxid (NO) som avges i näsa och bihålor ökar syresättningen av blodet, vidgar blodkärlen och kan förbättra rörelseekonomin (minska syrebehovet vid en given fart). Det senare är med största sannolikhet en liknande verkningsmekanism som den prestationshöjning som kan fås av nitratintag (rödbetor, spenat etc), eller viagra som ju är klassat som dopingmedel.
Jag undrar dock om ren näsandning är det optimala. Om man andas ut genom näsan kommer ju NO att gå förlorad och inte tillföras kroppen. Det bästa borde väl vara att andas in genom näsan (mesta möjliga) och ut genom munnen. Så ni som älskar prattempo bokstavligen har inget att frukta, lär er cirkelandas, andas in genom näsan och ut genom munnen pratandes ;)
1965 • Täby
#65
23 juni 2013 - 18:30
Henrik (#64), det är inte ofta jag skrattar högt när jag läser forum eller kommentarer. Men idag hände det. Tack för den. :-)
Pär M
1969 • Umeå
#66
25 juni 2013 - 18:53
Henrik.
tack för att du finns:-)

när ska du skriva en bok??
1969 • Åkersberga
#67
27 juni 2013 - 10:31
Ja en sak är i alla fall säker, oavsett eventuell träningseffekt; det kom mycket snor...
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#68
27 juni 2013 - 10:42
Henrik Rundgren!

Tack för ditt fina inlägg. Instämmer i allt!
Anders Olsson
1969 • Järfälla
#69
27 juni 2013 - 16:59
Magnus Svan, härligt att du testar :) !! Oftast minskar problemen med snor ganska snabbt. Lycka till !
Helena Nee
1968 • Åkersberga
#70
17 maj 2015 - 20:03
Tack för intressant information trotts en hel del inlägg från människor som känner sig hotade av tanken på att göra saker på annorlunda sätt.

Jag HAR problem med syresättningen och har säkert ett släng av både pollenallergi och astman samt lite annat smått och gått. Jag har nu börjat tänka näsandning i allt jag gör och hoppas att detta ska ge någon form av effekt.

Anders Olsson, svårt att andas genom näsan när den känns allergisk. Tips?
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.