Löpning Träning 45 inlägg 11466 visningar

Kul iakttagelse om andning vid joggning

Anders Olsson
1969 • Järfälla
#1
23 januari 2014 - 09:16
Gilla
När jag joggar med en kompis så andas han 2-3 gånger fler andetag per minut jämfört med mig. Så medan jag andas 20 andetag per minut tar han under samma tid upp till 60 andetag. Det innebär att han har en sämre förmåga att utnyttja syret i luften han andas in och får kompensera det med att andas fler andetag. På teknikspråk kan vi uttrycka det som att jag har en hög verkningsgrad och han en låg verkningsgrad. En stor anledning till denna skillnad är troligtvis att han andas genom munnen och jag genom näsan.

När vi sprang 5 kilometer häromdagen så räknade jag antalet tillfällen då vi harklade, spottade och fräste. Jag gjorde det totalt 4 gånger medan han gjorde det 61 gånger. Ökat behov av att harkla sig, fräsa och spotta tyder på irriterade och trånga luftvägar vilket kan uppstå vid munandning och hög andningsfrekvens. Vid munandning är nämligen luften som kommer ned i luftvägarna i högre utsträckning kall, torr, rå och full av bakterier jämfört med vid näsandning. Vid en hög andningsfrekvens ökar också den mekaniska slitningen i luftvägarna.

Så om någon har problem att jogga i kallt väder kan ett tips vara att försöka träna upp förmågan att andas genom näsan.
< < < 1 2 3 > > >
1969 • Stockholm
#2
23 januari 2014 kl 09:40
Gilla
Att din kompis skulle ha en sämre förmåga att utnyttja syret i luften han andas in är nog en lite förhastad slutsats. Även om man vet att det är lite lättare med diffusionen av syre i alveolerna då luften är värmd (och lätt fuktad också om jag minns rätt) som den blir vid näsandning.

Jag skulle tro att det faktum att man inte andas särskilt djupt (och därigenom inte byter luften ute i alveolerna) då man andas ~60 andetag/min spelar en långt större roll. Ytligare andning kommer att innebära att luften i alveolerna innehåller långt mindre än 21 % syre och att den byts långsamt. Alltså har han mindre syre att utnyttja (och lägre pO2 ger ju förstås en trögare diffusion) snarare än att han skulle "utnyttja det dåligt".

Ytligare andning blir ju därför en "negativ spiral" Ytandning -> Lågt pO2 -> reflex att andas fortare -> Ytandning

Kall luft med partiklar retar andningsvägar precis som du skriver (även om man sällan stöter på luft "full av bakterier" då man är ute och springer ;-)

Mekanisk slitning tror jag inte man behöver vara "rädd" för dock, man blir bra på det man tränar på, löpning innebär massor av mekanisk slitning, men det är vi inte rädda för!
1985 • Göteborg
#3
23 januari 2014 kl 09:43
Gilla
Storleken på inandningsvolymen torde också spela en inte försumbar roll
Camilla Green
1982 • Linköping
#4
23 januari 2014 kl 10:30
Gilla
Han kanske hade en rinnande näsa och inte kunde? Jag andas alltid genom näsan när jag kan. Tyvärr har min näsa en tendens att rinna heela tiden när det är svinkallt ute. Det är lite svårare då kan man säga. ;)
1965 • Kungsholmen
#5
23 januari 2014 kl 11:19
Gilla
Det är typiskt inte syrebehovet som styr andningsfrekvens utan behov att ventilera ut koldioxiden. Med mycket mjölksyra blir det mycket koldioxid och andningen går upp. Nybörjare brukar generellt ha högre andningsfrekvens då deras otränade ben producerar mycket mjölksyra.
1975 • Göteborg
#6
23 januari 2014 kl 11:23
5 Gilla
...och här flyter återigen "Andningscoachen" Anders Olsson upp till ytan igen med sina långtgående spekulativa slutsatser om näsandningens ofelbara fördelar...
1959 • Saltsjö-Boo
#7
23 januari 2014 kl 12:08
Gilla
Det kan vara en fördel att dra få men djupa andetag eftersom det döda rummets andel av den inandade luften minskar då, se http://sv.wikipedia.org/wiki/Dead_space_(anatomi)
Samtidigt kanske muskelarbetet ökar oproportionerligt vid djupa andetag, och det kan väl vara rimligt att anta att kroppen med automatik sköter andningen ganska effektivt.
I den bästa av världar borde man ju andas mesta möjliga genom näsan, men tilltagande täppthet och snorighet som ju ofta blir värre i kyla gör att det inte funkar.
Ska man springa i extrem kyla är det viktigt att ta det lugnt, oavsett hur man andas så minskar då nedkylningsefekten helt enkelt för att man drar i sig mindre volym kall luft per tidsenhet
1976 • Västerås
#8
23 januari 2014 kl 12:31
3 Gilla
Jag tror att vi har förstått att du säljer andningskurser Anders. Själv tror jag inte att det är andningen som begränsar mig vid löpning, men vad vet jag...
1969 • Stockholm
#9
23 januari 2014 kl 12:39
Gilla
Peter (#5): det är helt rätt att höjt pCO2 driver andningen mycket mer än lågt pO2, men menar du att det skulle vara mer uttalat hos nybörjare? CO2-omsättningen går ju vanligtvis inte via laktat och om man börjar bilda laktat (som man gör då det är underskott på O2) så producerar man ju inte mer CO2 än vid vanlig förbränning, snarare tvärtom? Överskott av laktat "vädrar" man ju heller inte ut hursomhelst, utan nedbrytningen är rätt komplex. Med reservation för att det var många år sen biokemin nu, så jag kanske är helt ute o cyklar...

Men jag tycker att vid likvärdig ansträngningsgrad (likvärdigt arbete) så borde tränade muskler konsumera O2 och bilda CO2 väldigt lika otränade sådana, eller?
1965 • Kungsholmen
#10
23 januari 2014 kl 13:02
Gilla
Jag är på inget sätt expert men är det inte så att för få mitokondrier och dåligt kapillärsystem som nybörjare ofta har gör att musklerna inte kan konsumera syret i den takt de skulle behöva (oavsett hur snabbt hjärtat slår) och musklerna därmed lider av syrebrist lättare?
1985 • Göteborg
#11
23 januari 2014 kl 13:02
2 Gilla
Brukar inte de flesta andas med både mun och näsa?
1969 • Stockholm
#12
23 januari 2014 kl 13:26
Gilla
#10: Jo, det låter klokt, men då borde de ha mindre CO2 att vädra ut, inte mer. Å andra sidan borde de ha gott om O2 i blodet, så vad flåsar de så dant för då? :-))
1978 • Arboga
#13
23 januari 2014 kl 13:58
Gilla
Är det bara jag som har kopplat andningnen till stegfrekvensen, jag kan liksom bara andas på multiplar av antalet isätt. Går det långsamt kanske jag hinner 6 eller 8 steg, går i tröskelfart eller snabbare så andas jag nog in/ut på varannat steg.

Näsandning tror jag inte något på. Dessutom så gillar jag Anders sammanblanding av begreppen "kall, torr, rå"
För mig är torr och rå varandras motsatser, rå luft är ofta väldigt fuktig och uppleves därför som rå. Kall luft är ofta väldigt fuktig (mätt i Rh), men torr när man mäter absolut vatteninnehåll. (g/kg)
1969 • Stockholm
#14
23 januari 2014 kl 14:10
Gilla
Per: nu är ju varken andetag eller steg sådär extremt avgränsade enheter, utan båda "flyter" ju liksom över i nästa. Det är nog bara mänskligt att man avrundar till heltal. Jag skulle bli mer förvånad om nån påstod sig ta ett andetag per 2 och 1/3 steg eller nåt.

Själv fastnade jag på "full av bakterier", men du har en poäng med luftens beskaffenhet också :-)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#15
23 januari 2014 kl 14:16
1 Gilla
Räcker det inte att "bara" andas? Jag har aldrig funderat över min andning på annat sätt än att de flesta jag känner flåsar mer och under längre tid. Det känns som att jogging börjar bli väldigt komplicerat nu för tiden.

Allt var enklare förr ...
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#16
23 januari 2014 kl 14:24
4 Gilla
Om jag andas genom näsan på vart tredje steg och genom munnen på vart sjunde steg samtidigt som tröskelpulsen ligger på exakt 81,6543982% av VO2MAX och jag landar på fotbladet med en vinkel på 37,2 grader, precis 6,8 cm framför kroppen och jag springer ett extra långt långpass den 29 februari när det är skottår alltså, och månen och planeterna är i rätt fas. Kommer jag kunna springa milen under 35 minuter då?

Eller måste jag träna löpning hårt i många år för att klara det?
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#17
23 januari 2014 kl 14:25
Gilla
Det gäller att fokusera på det väsentliga... Andningsfrekvens är ingen begränsande faktor om jag förstått det hela rätt.
1975 • Göteborg
#18
23 januari 2014 kl 14:25
6 Gilla
... men tänk nu. Inte bara får ni både ökat välmående och ökad sexuell förmåga, utan ni kommer dessutom att springa så otroligt mycket bättre än innan! Allt detta till det facila priset av vad Anders Olsson är beredd att fakturera er för att göra något som evolutionen redan har ordnat åt oss på ett mer än genialiskt sätt genom att låta andningen styras av det autonoma nervsystemet.

Det finns en anledning till att denne Anders Olsson med jämna mellanrum fortsätter posta sina små "iakttagelser" här på jogg.se, och det är för att locka kunder till sitt företag. Det borde falla under otillåten reklam och skickas ut med den spekulativa ändan före från forumet, särskilt med tanke på att han aldrig någonsin skriver om något annat.
1971 • Ystad
#19
23 januari 2014 kl 14:28
Gilla
Hur gör världseliten? Om Mo Farah inte bemödar sig med näsandning tänker då jag inte heller göra det.

Problemet nu på vintern är att näsan rinner som attan så det skulle inte funka att göra det för mig ens om det visar sig att Mo kör med den tekniken.
1975 • Torslanda
#20
23 januari 2014 kl 14:45
1 Gilla
Men Anders kanske borde kontakta Mo Farah? Ser ett givande samarbete framför mig :-)


I en av Anders första trådar här där han försäkte lura på oss detta skrev han stolt att MR XX och MR YY (minns inte namnen) som var två nära på elitlöpare hade provat detta och "tyckte det var jättebra". När jag i tråden frågade varför dom inte fortsatt springa så efter försöket fick jag inget svar...
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.