Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 19899 visningar

Falsk ischias/Piriformis eller höftböjaren? Hur träna...

charlotte
1973 • stockholm
#1
6 november 2010 - 12:49
Gilla
Har problem med falsk ischias eller om det är höftböjaren??
smärta från ryggslut till höger ner genom skinkan, mest i höften och en bit ner i utsidan av låret. mest ont när man stiger upp på morgonen och vid ansträngning.
Fick liknande problem för ngt år sen när jag sprungit mkt på löpbana. Kiropraktor menade att jag felbelastat iom att jag sprang ett och samma varv jämt.
Nu har jag sprungit på bana mycket igen. kanske är detta anledningen. Tänkte inte på att byta varv faktiskt. Tycker att det mest logiska är att det inre benet blir mest belastat på en bana i kurvor och så, men det är mitt högra (yttre på banan) ben som smärtar? Kanske kan ha med olika benlängd att göra också.
Undrar hur man vet om det är höftböjare ell. falsk ischias och om man kan klara av det med stretchövningar?
Samt hur försiktig bör man vara med löpningen? Vill inte komma av mig helt nu, är ju så trist med skador..

Fredrik N
1964 • Enskede
#2
6 november 2010 kl 16:46
Gilla
Ensidig träning brukar ofta vara roten till det onda. De flesta har olika benlängder så det är knappast förklaring till besvären. Lite terränglöpning skulle säkert få musklerna att jobba lite annorlunda och det kanske du bör pröva. Fast det är nog klokt att söka professionell hjälp.
Erik
1976 • Stockholm
#3
7 november 2010 kl 12:24
Gilla
Jag hade samma problem i augusti. Det tog ca 8 veckor (och ett Lidingölopp) innan jag blev helt bra. Jag gick till en naprapat (www.acessrehab.se är grymt bra) på en gång och var där 4 ggr. Han knäckte till mig i nacke, rygg, körde redcord, gav massage, stretchade höft m.m. och gav akupunktur. Ja det mesta helt enkelt. Märkte stor skillnad efter varje besök. Jag hade diverse låsningar i rygg och höft och muskler som dragit ihop sig som var tvungna att rättas till. Mina ben blev lika långa exempelvis. :)

Men ta kontakt med någon naprapat på en gång, och se till att du blir jämnstark och jämnrörlig i din kropp (vilket du troligen inte är nu). Rörelse är generellt bra men hör med en naprapat om du ska springa överhuvudtaget eller träna annat. Jag joggade lugnt drygt en gång i veckan men simmade, cyklade och körde rehabstyrka i gymmet (och bastade och stretchade) mycket. Det kan ju vara diskbråck/diskbuktning också och då kan det ta tid att bli bra, men behandlingsformerna är i stort sett densamma som vid falsk ischias.

Springer du bana mycket borde det ju vara ytterbenet som belastas lite lite mer då det är det benet som tvingas trycka runt dig i kurvorna. Om du springer fort alltså.
charlotte
1973 • stockholm
#4
8 november 2010 kl 18:52
Gilla
Tack!
Varit hos naprapat nu, det var kramp i piriformismuskeln. Han gjorde några brutala kläm/tryck/stretcmoment och känns redan ngt bättre även om jag är mörbultad. OK att fortsätta löpträna lugnt och göra stretchövningar - smärtsamma men effektiva - morgon middag kväll i 1 vecka - så ska det vara löst.
Finns många stretchövningar för detta, naprapaten rekommenderade den då man lägger upp benet i 90° på ett lagom högt bord och böjer sig framåt över benet, först rakt över sedan åt sidan (mot foten).
Ang ben som blir mest belastat stämmer det som du sa Erik - ytterbenet, jag tänkte fel där...


1971 • Häljarp
#5
8 november 2010 kl 19:06
Gilla
Hej

Jag var hos en idrottsskademottagning och fick reda på att jag hade en överansträngd piriformis.

Jag skulle också strecha 3ggr/dag, men sedan skulle även frun trycka hårt med tummarna på muskeln för att aktivera eller om det var för att släppa krampen i muskeln.
Men då sökte jag lite på nätet och hittade en övning där man kan ligga på en tennisboll. Jag har inte med mig min fru på träning, och faktiskt blev tennisboll riktigt bra för man kan då själv rulla på bollen till man hittar var det gör mest ont och sedan slappna av och få så mycket tyngd på bollen som man står ut med.
Det gör ont, men är skönt efteråt. (hoppas du fattar)

1 vecka har inte räckt för mig, men jag är lite äldre och har sämre läkekött ;-)

Lycka till och jag bara håller med "är ju så trist med skador"
charlotte
1973 • stockholm
#6
8 november 2010 kl 20:52
Gilla
Roger, du är ju som sagt äldre så ja, du har har säkert betydligt sämre läkekött ha ha =)
Jag hittade bra visning på tennisbollvarianten på Youtube, förstår att det funkar ska testa den också. nu är det bara att hoppas vi blir av med besvären. I år tänkte jag köra på med utomhuslöpning hela vintern och är superladdad, inga skador är välkomna!

charlotte
1973 • stockholm
#7
8 november 2010 kl 20:52
Gilla
Tack för tips!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.