Löpning Träning 10 inlägg 861 visningar

Polarisera träning bortkastad tid under 5-7 h träning per vecka?

1989 • Hemligt
#1
11 september 2024 - 17:36
Gilla
När bör man börja polarisera sin träning? Och vilken träning räknas in ? Om jag räknar in min Styrketräning är jag väl uppe i mer än 7 h...
Hörde detta i en podd.. under 5-7 h så är det slöseri med tid på att polarisera träningen och istället köra zon 3 på dom lugna passen( av 5 zoner). Tycker ju det är rätt gött att köra i zon 2, och som jag förstått det så tränar jag samma sak som i zon 3, men utan att bli så sliten. Borde jag ens köra något i zon 3 tänker jag då?
1971 • Nykvarn
#2
12 september 2024 kl 10:02
8 Gilla
"Under 5-7 h så är det slöseri med tid på att polarisera träningen" en sådan där kategorisk oneliner som jag tycker vi kan förpassa till soptippen, och jag skulle svara "Nej" på det. Det finns flera exempel på liknande påståenden, "motionärer bör inte träna tröskel" är ett annat.

Jag tror vi kan vara överens om att ju mindre du tränar desto högre intensitet kan, och bör du hålla om målet är att utvecklas som löpare. Springer man bara 2-3 pass i veckan finns ingen större anledning att springa lugna pass men exakt var gränserna går för hur många pass eller timmar per vecka man bör göra si eller så är såklart individuellt och beror på en mängd olika faktorer, livssituation, tid till förfogande, stress/belastning, ålder för att nämna några.

Ett bättre påstående tycker jag är LG Skoog som sagt "Springer man fem pass i veckan måste man börja tänka till". Återigen, det kanske är fyra pass i veckan, eller sex pass för andra beroende på livssituation.

Jag tror man kommit fram till att fördelningen 80/20 är bäst, även på relativt blygsam träningsvolym och jag tror man ska komma ner på väldigt låg volym innan polarisering kan anses bortkastat.

Dessutom är det ju så att polarisering faktiskt också ger variation vilket gör löpningen roligare, att varva lugna pass i naturen med tuffare intervaller är både skönare, och roligare än att springa i samma intensitet på alla pass.
1991 • Norrköping
#3
12 september 2024 kl 10:11
1 Gilla
Jag hade inte räknat in styrketräningen utan avgjort om du bör polarisera eller ej baserat på hur mycket du springer. Nu vet jag inte hur mycket av de där 5-7 h som är löpning respektive styrketräning men jag gissar att ditt behov av polarisering inte är särskilt stort.

På tre pass hade jag inte sett behovet av att hålla riktigt låg intensitet på något pass. På fyra pass hade jag börjat tänka till om något pass skulle vara riktigt lugnt.

Med det sagt så får du ju löpträna precis hur du vill. Du kan väl ligga lågt i ansträngning om du njuter av det. I en värld där du kör två kvalitetspass och ett riktigt lugnt pass har jag svårt att se att det skulle vara jättemycket sämre än två kvalitetspass och ett mellanmjölkspass.
1982 • Mariannelund
#4
12 september 2024 kl 20:38
7 Gilla
Om man kör allting halvhårt så blir det jobbigt och ganska tråkigt enligt mig.

Säg att man kör tre pass i veckan...

Dag 1 lugnt 45 min
Dag 2 6x1000 hårt
Dag 3 långpass lugnt 90 min

Då är dag 1 trevlig för man återhämtar sig från långpasset och laddar inför intervallerna.

På dag 2 har man pigga ben och kan bomba på sina intervaller.

På dag 3 känns farten lätt att jogga för att man har lite studs och fartkänsla kvar från dag 2. Men trots det så sliter längden på passet och man ser fram emot den lugna dag1.

Så kan veckorna rulla på och dag 2 kan man byta ut som man vill. Backe? Korta eller långa drag.

Jag ser det inte som bortkastat med variation utan roligt.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#5
13 september 2024 kl 11:38 Redigerad 14 september 2024 kl 09:56
1 Gilla
Vad nu halvhårt innebär?
Många skulle nog säga att jag springer merparten av mina pass halvhårt. Det är nog däför jag fortfarande håller på med detta för att jag inte tröttnar och blir uttråkad 🙂 80/20 har inte varit nåt för mig. Inte än ska väl tilläggas. Gamla hundar kan nog lära sig sitta om de vill dvs
1989 • Hemligt
#6
18 september 2024 kl 21:00
Gilla
Så egentligen kan man springa, säg mellanmjölk zon3, så mycket man känner att man vill så länge man orkar ta i på dom passen som ska vara hårda, intervallerna. Eller? När man inte längre kan ta I på dom hårda passen är det dags att polaisera? Kör nu 6-7 h löpning /vecka och 2 st ca 30-40 min hårda styrkepass.
Grejen för mig är att jag blir sjukt sliten av styrketräningen och då är det rätt skönt att köra väldigt lugna löppass annars är det nästan för mkt I min totala belastning. Vill verkligen köra styrkan så här hårt för att jag mår bra av det men vill också kunna löpträna 😊 tror jag ska prova köra nåt mitt emellan.
Irene
1968 • Åstorp
#7
19 september 2024 kl 09:51
Gilla
Vad är polariserad träning?
1971 • Nykvarn
#8
19 september 2024 kl 09:53
1 Gilla
Fördelningen mellan lätta och hårda pass. Det är ett vanligt påstående att ca 80% av konditionsträning ska vara lätta pass och 20% hårda och ett annat vanligt påstående är att motionärer springer de lätta passen för hårt och de hårda passen för lätt så att den mest optimala träningseffekten uteblir.
1991 • Norrköping
#9
19 september 2024 kl 11:18
Gilla
Nja, med 6-7 h löpning finns det väl absolut ett värde av att ha lugna pass. Det jag försökte få fram är att det finns en gräns för när polarisering är absolut nödvändigt. Sen kan man väl göra det ändå. Folk är ju olika. Johan verkar inte gilla mellanmjölk, Mikael är tvärtom. Jag är själv inte en person som naturligt hamnar i något halvhårt tempo när jag går ut och kör ett distanspass på känn. Får snarare tänka på att springa på lite.
Mr YW
1962 • Hovås
#10
19 september 2024 kl 11:40
Gilla
Jag är en typisk sån 5-7h/v, 40-50km/v löpare. Ha alltid växlat mellan intervaller och lungt pass. Men ibland misstänker jag att vi 5-7h/v löpare egentligen ska inte följa 80/20 regel. Det kommer inte bli mycket intervall/hårda pass annars. Så podden förstärkte min hypotes. Jag vet dock inte vad är rätt vad är fel. Men jag förmodligen ska dra ned mängden lugna pass framöver. Framför allt ska jag få in lite mer lång intervall i mitt "long run" på helgerna. Det har jag i princip bara haft lugnt pass tidigare.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.