Löpning Träning 29 inlägg 13088 visningar

Långpass/Maraton utan frukost

Göteborg
#1
30 augusti 2019 - 10:48
Gilla
Hej
Tänkte göra ett försök att springa ett maraton nästa år.
Det jag skulle beöva lägga till i min träning är lite längre pass.
Just nu springer jag som längst 21km.
Detta gör jag innan frukost och äter eller dricker inget under denna tid. Ca 1.28-1.30 brukar dessa pass ta.
Så då är det inget problem att köra utan vätska och mat.

Men när man börjar komma upp i sträckor kring 30-40km antar jag att både vätska och energitillförsel blir nödvändig.

Kan jag börja långpassen/maraton utan frukost och sedan tillföra energi under loppet ?
Eller kommer det vara nödvändigt att äta innan dessa ?
Kan det i såfall räcka med någon gel ?

Gillar inte att äta innan jag springer.

Alla tips mottages gärna på hur man lägger upp energiintaget under långpass och maraton.
(Kommer springa ett Maraton som startar på morgonen)


< < < 1 2 > > >
Oldboy
1952 • Danderyd
#21
15 oktober 2019 kl 15:37
Gilla
@RWBF Det är inte deras gel som är poängen (även om den kanske funkar iprincip likadant, har jag inte haft anledning att kolla), det är deras sportdryck 320 som är unik. På en del lopp får man ha med sin egen dryck, Växjö maraton t ex. Suveränt. Dessutom kan man lägga ut gel eller annat man kan vilja plocka på sig vid varvning.
Göteborg
#22
20 september 2020 kl 18:07
2 Gilla
Testade idag att springa 3 timmar på fastande mage. Drack varken vatten eller tillförde någon energi under dessa 3timmar.
Kom 43,15km på den tiden och maran på 2:55:50.
Hur mycket tror ni man kan förbättra detta genom att formtoppa(nu var det mitt i träning)
och med vatten och energi?
Kan det göra 2-3minuter?
1981 • Uppsala
#23
21 september 2020 kl 09:27 Redigerad 21 september 2020 kl 09:27
2 Gilla
Du kan definitivt förbättra mer än 2-3 minuter med formtoppning och bra energiupplägg under loppet.

Brukar ofta köra långpass runt 35 km utan energi- eller vätskeintag. Jag brukar dock äta frukost innan. En del av de jag springer med gör det utan frukost innan. Det kan vara en god idé att ha med en gel eller två i fickan ifall man känner att man börjar gå slut på energi. En enkel försäkring mot att bli totalt slut vilket är negativt för återhämtningen. Kör jag långpass på 35-40 km med stor del fartinslag så föredrar jag att ha med mig sportdryck. Minskar risken för att gå slut och underlättar återhämtningen.

Sen håller jag med de som skriver att du för att prestera som bäst på lopp ska se till att äta lättsmält mat innan (lång tid innan om man tycker det är ett problem). Se också till att ha tillgång till energi under löpningen och börja energiintaget hyfsat tidigt.

Angående Sverigetrampet så gjorde de ju i år en Sverigetrampet 2.0 med intag av energi (i massor) och fokus på att cykla fort. 4 dagar istället för 15 på de dryga 200 milen. https://umarasports.com/sverigetrampet/
1967 • www.sapiens.se
#24
21 september 2020 kl 09:41
2 Gilla
Du är här inne på något väldigt viktigt Andreas, återhämtningen. Träning handlar ju inte om de enskilda passen utan om helheten.

Med det sagt så håller jag även med om att en toppning och ett bra energiintag bör ge betydligt mer än 2-3 minuter. Men tider ska ju göras också. :-)
1983 • Solna
#25
21 september 2020 kl 11:43
1 Gilla
10 minuter
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#26
21 september 2020 kl 13:06
3 Gilla
Kan också bara lyfta det här med återhämtning igen. Sprang en hel del långpass utan energi förr. Sen började Maramackan (#24) coacha mig och tyckte jag skulle ta energi på långpassen. Eg tyckte jag kanske inte att själva prestationen i passen påverkades jättemycket. Tyckte jag kunde springa rätt bra även utan energi och var van att träna före frukost. Och är man inne i en hård träningsperiod så är det jobbigt oavsett.
Men jag tyckte det var väldigt stor skillnad på hur sliten jag var EFTER passet och hur hårt jag orkade köra dagen/dagarna efteråt. Vill man inte ligga på soffan och känna sig som ett ”utsketet äpple” 😉 resten av dagen så förespråkar jag energi på långpasset :)

Så fokusera inte bara på vad det gör i fart och tempo på enstaka pass. Se till helheten. Ska man orka många och hårda pass under en period är det ju viktigt att man inte blir för sliten.

Fast det var ju kanske inte svar på din fråga RWBF i #22, men jag tänker att du fått rätt bra svar på den från Marcus och Niklas.

Och ja, tiden ska göras också. Det kan ju vara så att det blir 30 grader varmt och då hjälper inte varken formtoppning eller energiintag (även om det underlättar) ;)
1969 • Norrtälje
#27
21 september 2020 kl 14:34
2 Gilla
Så här säger svenske rekordhållaren om energiintag under långpass:
https://www.marathon.se/lopningen/tavling/musse-i-spring-snyggt-podden-jag-ar-fortfarande-hungrig
Göteborg
#28
21 september 2020 kl 15:26
Gilla
Tack för all input,
Om det blir några lopp framöver så kommer jag att testa några långpass innan dess med gels.
Igår blev det mer av ett spontant lite långt pass.
Trodde inte att jag skulle orka så långt, men när det inte tog stopp så körde jag på.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#29
21 september 2020 kl 16:50 Redigerad 21 september 2020 kl 16:54
Gilla
"Men frågan är vad man vill åt. Vill man prestera optimalt på en tävling så är det ingen diskussion. Man presterar bäst om man fyllt på glykogenlagren till max innan start. Det går inte att komma ifrån."

Även denna "regel" har undantag(slöpare) om den inbegriper ovillkorlig frukost innan loppet.

Jag slutade med frukost efter några inledande år där jag fick håll på några långlopp och tyckte det var svårt att helt undvika.
Under följande års fokuserade marathonträning med i snitt 15-18 mil/vecka genomfördes alla träningsdagar med ett pass (oftast 2-3 mil, ibland längre) utan någon frukost innan, medan kolhydrater lassades in på eftermiddagarna-kvällarna. Sötat kaffe + vatten drack jag dock på mornarna innan träning eller tävling.
Även ett otal tävlingar, bl a inkl 17 marathonlopp på 2.18-2.26 h var helt utan frukost innan. Däremot åt jag mellan en del dubbelpass främst om jag tävlade på kvällen.

Jag presterade sannolikt ganska nära mitt max 1979-1983 "kostmässigt" trots avsaknad av frukost. Glykogendepåerna var uppenbarligen välfyllda inför marathonloppen, men jag laddade under de 2 sista dagarna före loppet med nästan enbart godis-baserade kolhydrater efter tömningen den 3:e dagen innan loppet då jag i oftast 2 pass sprang summa 4-5 mil :-)

Tydligen räckte även leverns glykogenförråd till att hålla blodsockernivån på tillfredsställande nivå, UTOM ibland efter ett vanligt långlopp då jag brukade "jogga ned" 5 km i träningstempo, i vart fall kunde jag få lågt blodsocker i några kilometer då om nedjoggen dröjde för länge.
10-talet år senare verkade 2 bananer till frukost som jag regelmässigt började med minska den senare risken. Men det verkade inte påverka tävlingsprestationen eller träningen. Ytterligare 10 år senare började jag med mer normal frukost utan annan effekt än att det faktiskt var lättare att hålla vikten trots minskad träningsvolym.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.