Löpning Övrigt 59 inlägg 11282 visningar

Har du blivit Coronahatad när du tränar?

Magnus
Stockholm
#1
18 maj 2020 - 13:57 (Redigerad 18 maj 2020 - 13:57)
1 Gilla
Jag har råkat ut för det flera gånger, trots att jag är noga med att hålla avståndet. Helt plötsligt blir man åthutad av en 50+ tant enbart för att man är ute och springer. Och ja, det är enbart äldre kvinnor som verkar fått panik, har inte råkat ut för en enda man eller ung tjej som gjort motsvarande.

Jag tycker att det här hatet mot oss löpare är provocerande och helt obefogat. Vi är troligtvis de som sköter vår hälsa bäst och de som de här kvinnorna borde vara minst rädda för. Känns som om vi blivit dem som de projicerar sin panik på. Är det så hemskt att gå ut och behöva möta löpare kanske man inte ska gå ut.

Har du blivit Coronahatad? Är oron för oss löpare befogad?
< < < 1 2 3 > > >
1967 • www.sapiens.se
#21
19 maj 2020 kl 07:40
Gilla
Nej inget jag råkar ut för. Å andra sidan så förlägger jag just nu träningen till att vara så folkfri som möjligt. Tidig morgon eller i skogen och inte i grupp.
Magnus
Stockholm
#22
19 maj 2020 kl 09:05 Redigerad 19 maj 2020 kl 09:06
Gilla
Bild uppladdad av Magnus
Av svaren hittills verkar det inte vara speciellt vanligt förekommande, och troligen ett Stockholmsfenomen. Av någon anledning har ett fåtal tanter valt att agera ordningspoliser när de anser att inte alla följer reglerna om social distansiering på gångstråken. Det har även förekommit insändare i lokaltidningarna, här ett exempel på en nyligen, från "Stina, fd joggare", som vill ha ett förbud mot löpning mellan kl 9-21.

Full storlek: https://imgur.com/a/oJqERRa


1991 • Norrköping
#23
19 maj 2020 kl 09:34
2 Gilla
Nej, den enda respons jag återkommande får ifrån äldre är att jag är för lättklädd. Säg att det är sju grader och sol utomhus, då springer jag garanterat i shorts och linne. Värmemässigt innebär det att det är kallt när jag står still, lite kyligt under början av passet och helt perfekt(varken kallt eller varmt) under merparten av passet. Springer jag i stan så kan jag garanterat räkna med långa och förskräckta blickar från pensionärer samt någon som försöker säga "OJ vad kallt!" och kanske någon som signalerar "brrrrr!" med kroppsspråk. Detta är något som stör mig för jag kan 1) inte förstå hur man kan bry sig så(och ibland uppenbarligen bli irriterade) mycket om hur någon klär sig och 2) inte förstå hur de kan utgå från att min klädsel är kall för mig, jag hade liksom också haft jacka om jag hade varit ute och gått men nu springer jag ett tempopass.

Coronahatandet går säkerligen till överdrift emellanåt men jag tycker ändå att man ska respektera äldre som t.ex. vill ha 1,5 m säkerhetsavstånd. Filip och Fredrik tog upp ett sådant fall i sin podcast för några veckor sedan, då hade en löpare i protest sprungit in i någon sorts pinne som pensionären använde för att säkerställa avstånd. Ja, jag tycker det är ett extremt sätt att säkerställa avstånd MEN det är också ett extremt osoft beteende av löparen. Det blir lite "hörredu, var inte ivägen för min löpning bara för att du är i riskgrupp och inte vill bli sjuk. Min löpning går före det!".
1971 • Nykvarn
#24
19 maj 2020 kl 10:01
1 Gilla
Har inte märkt av något själv, möjligtvis att de äldre man möter verkar lite mer måna att hålla ett större avstånd jämfört med tidigare precis som jag som löpare nu är extra mån om att passera andra människor med lite extra avstånd mellan oss.

Däremot blev sonen och hans klasskompisar "verbalt attackerad" av en äldre herre på väg hem från en idrottsdag med ord som "flytta på er ungjävlar" och "far åt helvete" med flera svordomar.

Säkert drällde de över hela cykelvägen utan någon större koll på omgivningen som yngre tonåringar oftast gör. Kanske svarade någon också något onödigt spydigt eller hånfullt tillbaka, det vet inte jag men det verkade som en extrem överreaktion i vilket fall. Det var mitt på dagen och är man så rädd och kanske har många riskfaktorer för Covid19 bör man fundera över vilka gångstråk man rör sig på och i alla fall undvika dem där det rör sig många skolungdomar...

1965 • Kungsholmen
#25
19 maj 2020 kl 10:01
2 Gilla
I början av pandemin nämndes att det krävs 10-15 minuters exponering för att bli smittad. Man blir smittad på arbetet, i möten, i kollektivtrafik, på barer/restauranger. Man blir med största sannolikhet INTE smittad då man passerar en person på gatan, då man tar på ett handtag, då man köper en öl i en bar, det är för små virusmängder. Jag har givetvis inga belägg för detta men vore det så så skulle R-talet vara skyhögt i början inte 2,5.
2m avstånd gäller stillastående inte folk i rörelse. Behöver man en käpp så kanske man borde välja mer glesa promenadstråk. Inte Stockholms mest populära!
1991 • Norrköping
#26
19 maj 2020 kl 10:16
Gilla
#25 Jag håller med dig i sak och som jag skrev så tycker jag grejen med t.ex. en käpp för att hålla avstånd är överdriven. Däremot tycker jag att beteendet som jag beskrev med löparen som demonstrativt sprang in i nämnda käpp också är överdrivet och otrevligt. Om nu någon är så orolig över sin hälsa, hur överdrivet det än må vara, så kan jag tycka att man får respektera det då vi befinner oss i väldigt speciella tider. Angående om det gäller stillastående eller folk i rörelse så var åtminstone Agnes Wolds rekommendation i början av pandemin att om äldre skulle promenera ihop så skulle man hålla nämnda 1,5 m i avstånd. Så det är ju inte orimligt att dessa pensionärer försöker följa den riktlinjen.

Tror min åsikt grundar sig rätt mycket i att jag är glad att äldre tar pandemin på allvar. Så var inte fallet i början och det irriterade mig extremt mycket.
1965 • Kungsholmen
#27
19 maj 2020 kl 10:33
Gilla
#26 Håller med om att visa respekt men beror på hur käppen används. Jag blev själv rejält provocerad då jag fick en käpp i magen då jag lugnt promenerade och tanten själv hade kunnat väja ut. Jag ska skaffa en ännu längre käpp ;-)
1991 • Norrköping
#28
19 maj 2020 kl 10:39
Gilla
#27 Haha! Det köper jag att det är provocerande. Det är även lite orättvist då jag själv aldrig har råkat ut för käppgrejen så det är ju lätt för mig att ha en förlåtande åsikt om fenomenet.
Magnus
Stockholm
#29
19 maj 2020 kl 10:56
Gilla
#27 Det är ju lite av det beteendet jag är ute efter att kritisera. "Här ska jag som är 60+ och tillhör en riskgrupp promenera på Stockholms mest välbesökta gångspråk mitt på dagen och alla andra, speciellt de hänsynslösa joggarna, ska rätta sig efter mig, annars ska de få höra det". Att en del stör sig på den attityden kan jag förstå.
1969 • Solna
#30
19 maj 2020 kl 11:03
2 Gilla
Nej. Men det var en gång en äldre dam gjorde ett utstuderat lååångt kliv utanför gångvägen när jag kom springnde. Kom på mig med att lufsa på mitt på gångbanan i min egen värld. Lustigt, nästan varje gång något lite provocerande händer kan jag relatera det till något obetänksamt jag själv gjort precis innan. Mycket konstigt, är säkert bara jag...
ME
1970 • Jönköping
#31
19 maj 2020 kl 12:08
3 Gilla
1. Ja, det finns säkert människor som "åthutar" löpare i onödan. Smittorisken utomhus är ju mycket liten.
2. Att omedelbart kalla det "hat" är naturligtvis inte rimligt.
3. Att det är "provocerande" ligger i hög grad hos betraktaren, håll en aning avstånd till så kanske det går bra. Ge din medmänniska som uppenbarligen är rädd den lilla omsorgen.
4. Ett par liknande episoder är inte nog för att dra slutsatsen att folk projicerar sin panik extra mycket på löpare.
5. Att löpare sköter sin hälsa väl innebär vare sig att de är mer eller mindre smittsamma än andra.

Jag tycker tråden är helt onödig. Såklart har en del råkat ut för smärre åthutningar när de sprungit, men i en tid då folk dör och förlorar jobben kanske vi kan tolerera det uttrycket för rädsla och vara de större människorna? Vi med pigga ben som tål en omväg runt en pensionär.
Magnus
Stockholm
#32
19 maj 2020 kl 13:03
1 Gilla
Kanske var tråden onödig, ville mest kolla om andra blivit "drabbade". Det kokar nog ned till att vi ska visa hänsyn till varandra, från båda sidor. Lätt att säga, men i praktiken inte alltid superlätt. Rubriken var lite tillspetsad, det tar jag på mig.
Walker67
1947 • Växjö
#33
20 maj 2020 kl 00:09
Gilla
# 33 Det skulle vara lite kul att se de där käpparna, är det ingen som har en bild på dem (behöver inte visa ansiktet på tanten av hänsyn)
1960 • Örebro
#34
20 maj 2020 kl 10:26
4 Gilla
Brukar säga till vilken sida jag springer om de jag löper ifatt och om på, eller vilken sida jag väljer när jag möter någon och det är uppskattat

Jag har dock som du märkt en del äldre, framförallt kvinnor, som tydligt visar sin negativa attityd när man joggar i närheten av dom.

MEN jag blir tokig på alla , främst unga tjejer, som ska gå i bredd på stigen, gärna med barnvagnar så det inte finns plats vare sej att möta eller springa om och dom vägrar flytta sej när man möter eller springer om dom.

DET irriterar MEJ men de flesta är bara positiva och trevliga i skogen, dessa "avarter" av mänskligheten är en väldigt liten klick och finns även på andra ställen i samhället så självklart möter även vi joggare dom i spåret.
1991 • Norrköping
#35
20 maj 2020 kl 11:17 Redigerad 20 maj 2020 kl 11:16
3 Gilla
#35 Det där förtjänar en egen tråd. Framförallt är det sinnessjukt irriterande när de kommer mot en och alltså till 100 % är medvetna om att jag ska passera dom. Jag brukar "göra mitt" och lägga mig längst ut på trottoaren och om de sedan inte flyttar på sig är det deras problem. Hade en sådan incident i vintras när jag mötte på ett gäng fulla tonåringar. Väl tilltagen trottoar men framförallt en snubbe vägrade flytta på sig det minsta. Övervägde om jag skulle hoppa ut i gräset och springa förbi men istället fylldes jag bara av tanken "din JÄVLA tönt"(upplevde att han kanske försökte vara "lite cool" för tjejerna i sällskapet), spände axeln allt jag hade och satte in en tackling på honom och sprang förbi.

Jag har inte ens hett temperament men sånt där gör mig vansinnig. Framförallt om jag gör det jag kan för att passera smidigt och de mötande personerna själva gör noll effort.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#36
20 maj 2020 kl 12:19
1 Gilla
En taktik jag testat när jag möter en grupp som inte verkar vika och ge plats, är att plötsligt stanna och låtsas koncentrerad att titta på telefonen, och inte se dom mötande alls... Då är dom tvungna att väja, eller gå rakt in i mig. Och då kan man ju t ex anmärka "Oj, vad jobbigt att vägen är så smal just här" :-)
Acke5
1959 • Göteborg
#37
20 maj 2020 kl 12:48
1 Gilla
Bild uppladdad av Acke5
Finns många kategorier som stör sig på löpare ... :)
1985 • Tyringe
#38
20 maj 2020 kl 19:20
Gilla
De är inte så nojjiga här.
Man säger hej, de som inte säger hej här är det fel på för man säger hej.
Jag har mer problem med lösa hundar och cyklande barn uppe i slingan där man inte får cykla. Eller ha lösa hundar, de som har lösa hundar där jag springer i skogen måste hata sina hundar dessutom då där är enormt mycket vildsvin. För något år sen var där en stam på 60 grisar (tama mot en människa vilda mot resten) denstammen är nog större nu.
1995 • Göteborg
#39
27 maj 2020 kl 21:49
4 Gilla
Inte i Sverige, men när jag bodde i Italien och inte fattade reglerna direkt kom polisen och hittade min idiotiskt rödfärgade jacka bakom stenen jag desperat försökte gömma mig bakom. Som tur var fattade de att jag bara var utbytesstudent men när de frågade vad jag pluggade (neurovetenskap) var första kommentaren att jag inte var särskilt "smart" som bar en lysande röd jacka... Men slapp iaf böter på 3000€
Walker67
1947 • Växjö
#40
28 maj 2020 kl 01:05
Gilla
# 39 Man kan säga att de bar sig "svinigt" åt ! ha ha
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.