Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 12928 visningar

Rehab hopparknä - hur ont är ok?

Björn
1975 • Stockholm
#1
2 mars 2020 - 11:47 (Redigerad 2 mars 2020 - 11:47)
Gilla
Jag har av läkare konstaterat löparknä (ultraljud). Har ju misstänkt det tidigare (och sjukgymnast trodde det) så rehab är påbörjad.

Hur ont är ok att ha vid rehab? Hur känns det för er som också haft/rehabiliterat det?

Anledningen till min fråga är att när jag gör den klassiska enbenta knäböjen på lutande kil så får jag lika ont som när jag första gången avbröt mitt löppass, dvs riktigt skarp smärta och instinktivt avbryter jag omedelbart. Och jag får det utan att ha ens gått ner djupt utan på väg ner i första repetitionen.

Jag har kört en del långsamma, grunda, vanliga knäböj också och det funkar bättre men även där kan samma smärta dyka upp på vissa pass. När jag provocerar fram den här smärtan kan den i värsta fall dröja sig kvar någon dag eller två (fast mindre akut) vilket förstärker känslan av att jag förvärrar skadan och det känns bara helt fel att fortsätta.

Excentrisk knäspark i maskin (trycker upp med båda/det friska och håller emot ner med det skadade) har i princip alltid funkat men det är ju också en helt annan vinkel.
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
2 mars 2020 kl 13:02
1 Gilla
Inte Ok! Kör draken i stället!
Jag har haft quadricepstendinos, det är samma sena men skadan är ovanför knäskålen. Rehab är i princip samma men jag blev sämre av enbens benböj. Gick till rekommenderad sjukgymnast som sa" men gör inte det då!" Så gav han mig Draken som övning att köra i stället. Visst tog det månader, men jag blev bra.
Johan Kleman
1975 • Ystad
#3
2 mars 2020 kl 13:27
1 Gilla
Övningen du beskriver var också alldeles för tuff (pga smärta) för mig att börja med. Körde draken och lättare enbens excentrisk knäböj i maskin istället.

Knäsparksmaskinen blev jag avrådd från av två olika sjukgymnaster.
Björn
1975 • Stockholm
#4
2 mars 2020 kl 14:28
Gilla
Ok, tack då skippar jag den tills vidare. Draken som i? https://www.youtube.com/watch?v=l9Klo7HchIU
Fick du några smärtkänningar av den Oldboy? Hur mycket/ofta körde du?

Gick ni över och körde enbensböjen längre fram i rehab eller skippade ni den helt och blev bra?

Johan, intressant ang knäsparksmaskinen. Sa de något om varför?

En annan övning mitt tidigare sjukgymnast föreslog är OMVÄND nordic hamstring/finnen. Dvs istället för att luta sig framåt (och träna hamstring) så lutar man bakåt för quadriceps. https://www.youtube.com/watch?v=lg4ucCsuWGw
Nån som kört? Åsikter?
Den funkar för mig så länge jag inte provocerat fram smärta med enbenjsböj innan för då är knät irriterat på allt. Men som med knäspark så är det ju en helt annan knävinkel här.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
2 mars 2020 kl 19:37
1 Gilla
Ungefär så men jag gick ner djupare med händerna och upp på tå i övre läget, ungefär som: https://www.youtube.com/watch?v=CT_BVj4e0ek
Den fick jag inte ont av, körde 10ggr i taget så många gånger per dag som jag hann, gick lite åt sidan och körde medan jag väntade på bussen osv.
Nej, enbensböj gjorde jag inte mer. En annan sjukgymnast som jag känner säger att man ska inte belasta knät i skarpare vinkel än 90 grader för man komprimerar själva leden då.
Det finns en variant då man kör med extra belastning, en "medicinboll på 2-4 kg mellan händerna, det har jag provat vid annat tillfälle, vet inte om det tillför mycket mot hopparknä men det är ju en ökad utmaning för balansen.
Johan Kleman
1975 • Ystad
#6
5 mars 2020 kl 19:34
1 Gilla
Hmmm...minns inte exakt men tror att övningen inte var så effektiv mot mitt hopparknä och ev kunde göra mer skada just då när jag inledde rehab.
1970 • Mörrum
#7
5 mars 2020 kl 20:02
1 Gilla
Förlåt för min fråga men, i rubriken skriver du "hopparknä" och i tråden "löparknä". Vad jag vet är det olika saker?

Jag har haft löparknä i båda mina knän, det ena kom akut efter ett Göteborgsvarv - en knivskarp abnorm smärta rakt in i högerknät - när jag gick ner för trapporna efter medaljerna...sen fortsatte det...

När båda knäna var drabbade av och till insåg jag att jag nog hade en muskulär obalans någonstans så för att utröna var så gick jag till en sjukgymnast som, med hjälp av olika tester, kunde konstatera stora svagheter i sätet, framför allt i Gluteus Medius. Den korta historien i mitt fall handlade om att träna upp denna lilla muskel på båda sidor och vips försvann symtomen. Är kry i knäna sen dess och det är tio år sen. :)

Övningar som jag fick "på recept" var Musslan, Kissande Hunden, Liggande Sidobenslyft och X-walk (man går åt sidan med fötterna på ett gummiband). Inga av övningarna gjorde ont alls, men stärkte det jag var svag i och jag slapp ursprungssmärtorna. Har aldrig haft problem med löparknä sedan dess.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
5 mars 2020 kl 21:47
Gilla
Det finns en olycklig språkförbistring här: Det som på engelska kallas "runners knee" heter i svensk vokabulär quadricepstendinos (det jag hade) och då sitter skadan/smärtan ovanför knäskålen i samma sena som hopparknä. Om det är läkaren som satt fel benämning är det slarvigt.
#9
23 mars 2020 kl 18:01
1 Gilla
Hej Björn!

Man brukar säga att en 5 på smärtskalan är ok under tiden. Man kan få en reaktion efter men den ska lägga sig inom 24 timmar. Det är de generella råden, väldigt individuellt naturligtvis. Jag jobbar som naprapat, brukar ge en kombination mellan att träna musklerna runt knäet framför allt framsida lår men även höften. Man måste undersöka foten också, trots allt den som träffar marken först. Jag tittar även på hela ryggraden så att inte ett ben belastas mer än det andra, lite enkelt förklarat. Man ser ofta om man mäter styrka att muskeln till berörd sena är försvagad. Jag brukar även köra stötvågsbehandling/tryckvågsbehandling på senskador. Em kombination av allt brukar funka bra, men det tar tid med senskador. Viktigt är också att jobba med belastningstolerans i vardagen, tex i löpning.

Löparknä och hoppar knä är 2 olika diagnoser, involverar 2 olika senor. Smärtan för löparknä sitter på utsidan av knäet, smärtan för hopparknä sitter precis under knäskålen.
Björn
1975 • Stockholm
#10
26 mars 2020 kl 18:31
1 Gilla
@Sylvia, jag skrev fel det är hopparknä och inget annat.

@Gabriella, ok tack.

Har fått ny remiss till Lotta Willberg på Sabbatsberg vilket känns som jackpot i sammanhanget då hon doktorerat på behandling av hopparknä.
#11
2 april 2020 kl 10:46
1 Gilla
Bra att du får bra hjälp Björn. Om du vill undvika Kirurgi och injektioner är du välkommen att höra av dig. Har som sagt haft bra resultat av stötvågsbehandling, Manuel terapi och rehab. Gabriella.reiner@agilokliniken.se

Lycka till
1970 • Uppsala
#12
15 april 2020 kl 12:41
1 Gilla
Bild uppladdad av Johan Modig
Hur har det gått @Björn? Har du haft träff enligt remiss?

Jag har tagit tag i mitt hopparknä efter en periods "misströstan". Ungefär ett år sedan jag fick diagnos. Körde excentriska enbensböj på kil, testade "dry needling" i knät (bild) men gav upp. Klarade vardagen men inte löpning utan att få ont. Hade konstant känning utför trappor.

Testar nu tung statisk belastning "benspark" och "benpress" i maskin 4x30 sek några gånger per vecka och tycker att det ger resultat i hur knäna känns. Gör ont, men hanterbart och "tryggare" smärta än tidigare. Smärtan går lite upp och ner nu men har haft några av mina bästa knädagar på över ett år sen jag började :)

Däremot inte någon objektiv förbättring efter en dryg månad enligt ovan. Fortfarande rejält förtjockad sena (ca 3x nedanför knät) med oregelbunden struktur, kalkinlagring i och kärlinväxt vid uppföljning med nytt ultraljud nu på förmiddagen.

Sjukgymnasten nämnde glukosinjektion som en potentiell behandling. Tanken är att det ska skapa en osmotisk chock för de vätskefyllda celler som avstannat i läkning och trigga nån sorts tillfriskning (min lekmannamässiga tolkning).

Nån som testat?

/Johan
Stockholm
#13
27 april 2020 kl 19:27 Redigerad 27 april 2020 kl 19:29
1 Gilla
Är också väldigt intresserad av hur det gick! Har själv haft smärta nedanför knät som har gått väldigt upp och ned sedan början av januari. Jag anade att det var hopparknä, så jag gick till sjukgymnast och blev remitterad till magnetröntgen. Magnetröntgenen visade något som "liknade schlatterknä" (vilket, eftersom jag är vuxen, verkar tyda på hopparknä vid tuberositas tibia, dvs. senans fäste vid toppen av skenbenet), och jag fick lite rehab-övningar att utföra hemma.

Efter ca 3. veckor är det ingen större skillnad alls. Jag kan utföra vardagssysslor, men inte någon form av aktivitet annars.

@Björn, hur gick det för dig? Hur gick du tillväga för att få remiss till ortoped?

Tack!
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
27 april 2020 kl 21:37
Gilla
@aejt: tre veckor är väldigt kort tid för hopparknä, är skadan allvarlig kan det krävas ett års dedikerad rehab för att bli helt återställd. Det finns nån tråd "Hopparknä som inte går över" som nog kan innehålla mer tips.
1961 • Stockholm
#15
27 april 2020 kl 22:54
2 Gilla

Varenda gång jag har haft ont i knäna har jag botat det med stretchning, och till viss del styrketräning.
Löparknä- Botades med Malin Ewerlöfs löparknä stretch.
Hopparknä -Botades med Strechning enligt amerikanska läkare/instruktörer.
(Se beskrivning nedan samt Youtube videor som beskriver mycket pedagogiskt och bra).

Jag klistrar in ett inlägg jag gjorde 2017 nedan. Numera när jag försöker stretcha efter varje löppass har alla mina knäproblem försvunnit.

***** inlägg från 2017
Det som jag har lärt mig denna sommar efter att ha löptränat extremt mycket utan att stretcha mycket är detta.
Jag var rädd i slutet av juli att jag fått artros, eller allvarlig skada i vänster knä.
Det gjorde ont att gå nerför trappor och det gjorde ont att gå efter att ha suttit länge och jobbat. Även på morgonen kunde det göra ont.
Det jag hade fått heter:
Chondromalacia

Och det uppkommer sig av att man har kanske tränat mycket utan att ha stretchat framförallt framsida lår, och även utsida ben/ ITB band. Som man kan stretcha med klassisk Malin Ewerlöf löparknä stretch eller med filmroller.

Det som har hänt fattade jag nu först för några veckor sedan.
Mina korta lårmuskler och ITB band hade gjort så att vänster knäskål flyttat på sig lite för långt åt vänster!! Och skaver lite på kanten.
Det är ju självklart att knäskålen måste vara centrerad!!
Dessutom gör den stela och korta lårmuskeln som sitter fast i knäskålen att den drar i knäskålen med resultatet att knäskålen kommer tightare emot underliggande ben och skaver.
Jag såg Youtube videor där läkare visade hur man kunde tejpa och dra i knäskålen åt höger. MEN det gjorde inte jag.
Jag tyckte det lät väl drastiskt! :)

Istället gjorde jag alla andra tips de hade!
Det botade mitt knäproblem på några dagar bara! (Efter mycket intensiv och långvarig stretchning)
Mycket lättare än att bota hälsporre. :)
(Som jag lyckats med också, och beskrivit i annan tråd).


Nummer ett är stretcha framsida lår så mycket som möjligt.

Nummer 2 är klassisk löparknä stretch.
Googla på Malin Ewerlöf löparknä stretch.
Stretcha så mycket och ofta du kan.

Jag köpte också för första gången en foamroller och behandlade lårmuskel både fram och på sidan och ITB-bandet på sidan av låret/ benet ända upp till höften.

Man kan också massera/knåda stela muskelknutar med händerna! På låret och på utsidan av låret främst.

Till slut när man har gjort alla dessa övningar i några dagar/ofta och länge märkte jag att knät i princip var botat!!

Förmodligen hade då knäskålen blivit centrerad igen!! Efter att mina korta muskler mm hade tänjts ut!
Det låter väldigt logiskt tycker jag.

För att förebygga att det inte händer igen kommer jag vara mera noga med stretch efter varje löpning.

Dessutom har jag förstått att det är bra med styrketräning av benen!
Framförallt den här övningen. http://www.impulsepower.com/images/exercises/Image73.jpg


Här är några länkar till övningar jag beskrev ovan.
Skriv annars Chondromalacia Patella exercises i Youtube och leta själva.
Det finns många bra videor! https://youtu.be/xWC4fLSSV6E https://youtu.be/FcTYXWStIM4

Här visar doktorerna hur de tejpar knäskålen och "drar" den åt sidan så att den hamnar centerat på rätt ställe: https://youtu.be/5oGOng93-4U

Jag gjorde dock inte det själv.
Det räckte med allt annat jag beskrev ovan.
Lycka till!!
Stockholm
#16
27 april 2020 kl 23:02 Redigerad 27 april 2020 kl 23:22
Gilla
@Oldboy

Tack, hittade den tråden precis efter mitt inlägg här och läste igenom alla 7 sidor!

Efter att ha läst den så blir jag ännu mer säker på att jag antagligen inte har den "vanliga varianten" av hopparknä, utan patellar tendinopati i nedre senfästet (till skillnad från det övre, som verkar vara det vanliga för hopparknä).

Jag fick inte riktigt någon ordentlig diagnos hos sjukgymnasten, och det som syntes under magnetröntgenen var ett "skott" i det lägre senfästet, "likt schlatter" (han verkade inte känna igen skadan bland vuxna).

Jag förstår dock att det inte blir bättre på ett par veckor, och det förväntar jag mig verkligen inte. Men eftersom jag inte fick en ordentlig diagnos, samt att rehab-programmet kändes ganska godtyckligt, så skulle jag dock gärna vilja ha en second opinion på vad det här faktiskt kan vara och förhoppningsvis få en ordentlig diagnos innan jag lägger flera månader på mitt nuvarande program.
Oldboy
1952 • Danderyd
#17
29 april 2020 kl 01:10
Gilla
En idrottsläkare vore nog inte så dumt, men de är svåra att få tid hos, om man hittar någon. För knän finns det dock en bra websida som kanske kan vara till hjälp med diagnosen: kneeguru.com (eller om det var .org)
Björn
1975 • Stockholm
#18
17 maj 2020 kl 14:41
1 Gilla
Uppdatering:

Remiss från Sophiahemmet till både Globen och Sabbatsberg. På Globen har jag gått igenom övningar, utförande, smärtnivåer och mängd för att hitta en bra nivå. Verkar som att övningar som gjorde ont i dec-jan nu går bra så det går långsamt framåt.

Det mest spännande är dock Sabbatsberg. Jag fick komma till Lotta Willberg (OS-läkare och specialist i ortopedi/artroskopisk kirurgi) som är så bra som det låter. Vi kommer troligen göra en op i höst, en lätt skrapning under senan som man är tillbaka från efter 4-6 v. Fram till dess fortsatt rehab även med K-box träning hos dem. Om ni inte testat - gör det! En träningsform som bygger på ett svänghjul med olika vikter och som man sen sätter fart på och stoppar. Helt otroligt hur likt man kan simulera mer eller mindre hård fotisättningar men på ett kontrollerat sätt. https://exxentric.com/se/

Man sätter själv fart på hjulet uppåt genom att resa sig och ju mer man tar i desto mer fart uppåt som när hjulet snurrat upp sig kommer tillbaka ner... :) Då fångar man sen upp det och den bromsningen kan antingen göras djup och mjuk eller kort och hård. Det senare blir då fantastiskt för att kunna belasta sena och muskler hårt likt löpning utan att det blir okontrollerat.
Björn
1975 • Stockholm
#19
17 maj 2020 kl 14:45
1 Gilla
Jag kör som förstaövningen här (squat) med med lite mer slack på linan så att det i toppläget blir en kort paus innan det drar nedåt iom att jag har mer fart än så och vill att det ska kunna "smälla på" mer än en mjuk squat.
https://www.youtube.com/watch?v=_5Pu5TzX1oA
1970 • Uppsala
#20
11 januari 2021 kl 15:51
Gilla
För att följa upp mitt inlägg #12 så blev det sockerinjektioner i knät (prolotherapy). Sex stycken med ungefär en månads mellanrum samtidigt som jag körde statiska rehabövningar i princip dagligen samt lättare jogg nån gång emellanåt.

Mitt bråkiga knä har blivit lite bättre sen i våras men inte alls bra. Springer jag lite längre, eller en kortare tur i lite högre tempo, så kan jag ha ont i flera dagar,

Tillbaks till misströsta-läget :)

Apropå #18, hur har det gått Björn? Blev det operation?

/Johan
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.