Löpning Träning 37 inlägg 9200 visningar

Från häl till tålöpare

Karin Svensson
1965 • norrköping
#1
17 oktober 2019 - 14:41
Gilla
Just hemkommen från fysioterapeuten.
Inre menisk operation i maj, artros grad 1 i knät.

Blev filmad på löpband idag. Springer för mycket på ”linje”, sittande samt hälisättning.
Bör nu korrigera steget till bredare, samt från häl till tå, för mer skonsam belastning på knät.

Känner mig deppig. Upplever mig som en löpare. Men fick nu ”kritik”.
Känns jättetufft att korrigera, även om jag förstår syftet.
Tips på hur jag går tillväga mottages gärna.
< < < 1 2 > > >
1961 • Stockholm
#21
20 oktober 2019 kl 11:41
Gilla
Jag tillhör gruppen mogna löpare som har gått över till Hoka skor.
För ca 8 år sedan sprang jag i mer odämpade skor som t.ex Nike Free.
Jag fick dock problem med hälsporre för ca 7 år sedan som jag skrivit om i andra trådar här där jag beskrivit en hel arsenal med åtgärder emot Plantar Fasciitis, där Hoka skorna var en del. Efter att jag gick över till Hoka skor har jag inte haft problem med hälsporre, och inga vadproblem när jag sprungit i Hoka skor. När jag sprang Lidingöloppet nu för nån månad sedan var jag lite för modig kanske och testade mina gamla Saucony Kinvara 3, och för första gången på många år fick jag vadproblem efter halva loppet! Det gjorde att jag fick 10 minuter sämre tid än förra året. Nej nu får det bli Hoka skor för hela slanten igen.
Min övergång till dessa skor har gjort att jag har kunnat springa väldigt många ultralopp och springa långpass utan att benen, vaderna mm känns slitna efteråt.
Ultravasan 90 km, Jättelångt loppet 70 km har jag sprungit många gånger,likaså SUM 50 km. Ecotrail 45 km. Många ”vanliga” Marathonlopp. (Stockholm, Frankfurt, Paris mm.
De senaste 2-3 åren har jag också sprungit i Nike Zoom vaporfly 4% på Asfaltlopp, vilket har gått alldeles utmärkt.
Dessa skor känns lika ”skonsamma” som Hoka skorna och är dessutom snabbare.(på asfalt). Dessa har ju högre drop, men det går faktiskt att springa med bra teknik även med skor som har högt drop. Eliten springer ju med dessa skor (senare varianter) och ingen kan väl påstå att världsrekordhållare och andra elitlöpare springer med ”dålig” teknik?
1971 • Hällefors
#22
21 oktober 2019 kl 14:39
2 Gilla
Fick diagnosen mild artros i vänster knä för ca 6 år sedan pga knäop för 28 år sedan. Ingår väl i gruppen mogna löpare ;) och som börjat sent. Började för 3 år sedan att justera mitt löpsteg, har b la läst / följt boken ett naturligt löpsteg, så att jag landar mer på mellan / framfoten. Jag har helt gått över till löparskor med lågt, max 6 mm, till 0 mm drop. Från att tidigare inte kunnat springa på asfalt p ga smärta så har jag inga problem med det längre, i somras sprang jag 5 km på asfalt i Fivefingers bara för att se vad som hände med knäet - fick rejäl träningsvärk i vaderna men ingen smärta från knäet :). Tänk på att öka sträckan / belastningen sakta.
Och kika gärna på kollagen tillskott då det är ett naturligt smörjmedel för lederna som även det har hjälpt mej massor...
#23
21 oktober 2019 kl 18:46
Detta inlägg har raderats
1991 • Göteborg
#24
23 oktober 2019 kl 14:24
Gilla
#23 Peter, tycker bara Galen Rupp springer på linje, enligt min definition av en linje i alla fall!
#25
23 oktober 2019 kl 19:13
Detta inlägg har raderats
Dana
1965 • Helsingborg
#26
23 oktober 2019 kl 20:59
Gilla
Exakt så som Björn skriver i sitt inlägg nr #5!
Karin Svensson
1965 • norrköping
#27
16 november 2019 kl 19:42
1 Gilla
En liten uppdatering.
Har nu ökat på min utomhus löpning. Uppe i 5 km och det känns fint. Ska återigen filmas på bandet av fysio nästa vecka.

Har en god känsla. Känner att jag inte landar på hälarna utan mer framåt. Testar olika farter och snabbare fart ger mer landning på framfoten. Mer attack i steget.
Tänker på hållning och att inte springa på linje, gör inte det ute.
Trippar med kortare steg och försöker landa under kroppen.
Typ som jag alltid sprungit.
Men visst, långsam fart ger gärna en sittande stil.

Min fråga om att skjuta fram höften.
Fokuserar på stolt hållning och fram med bröstet. Men ska jag tänka stark mage och iom det skjuts höften fram. Svårt både brösta upp mig och pressa fram höften.

Knät känns inte lika sviktande som det oopererade och artrosfria knät. Men så får det väl vara.
Men nerför hugger det lite. Hur ska jag landa nerför?

Känner mig än så länge nöjd med mitt resultat. Får se om jag blir ledsen efter nästa filmning.

Tack alla för ert fina stöd!
Hobbylöparn
Östermalms IP
#28
16 november 2019 kl 20:03 Redigerad 16 november 2019 kl 20:06
3 Gilla
Min teori om löparsteget är att det är framförallt två saker som eliten gör som inte medellöparen gör:

1. Sittande hållning. Om man som många motionörer gör, krummar litet med ryggen och släpper ut rumpan bakåt, så får man automatisk överkroppen bakom hela kroppens tyngdpunkt. Således måste man skjuta fram benen längre framför kroppen för att upprätthålla balansen. Och då får man ett bromsande moment i varje steg på grund av så kallad "over stride".

Om man istället försöker köra fram bålen, så det nästan stramar i magen för att man rätar på sig så mycket. Då kommer överkroppens tyngpunkt mer i linje med hela kroppens tyngdpunkt och fotisättningen kommer naturligt hamna mer under kroppen. Särskilt om man har litet framåtlut i hela kroppen samtidigt.

En bra exempel är att titta på ryska damgymnastiktruppen när de går in på arenan. Snacka om stolt hållning! ha en sådan hållning när du springer, så lovar jag att heel striken försvinner. :-)

2. Avveckla steget för tidigt. Den typiska motionären springer på ett sätt som i bästa fall kan liknas vid snabb gång. steglängden är löjligt kort och man kommer knappt framåt, känns mest som en stötig trav eller liknande.

Det jag sett på eliten är att det låter varje steg räknas på ett helt annat sätt än motionärer. De sträcker ut bakre benet och även vristen maximalt innan stegavveckling. Och får på så vis ut maximal kraft av varje steg. Som en naturlig följd blir det även så kallade "höga knän" vilket avser att knät är påtagligt böjt i framsvingen. Något som kräver mycket mindre energi än att slänga fram ett nästan rakt ben.

Summa summarum, eliten har mer framåtgående momentum i varje steg, medans motionärer mer struttar runt (upp och ner) på stället.

Mycket att fundera på. Men exakt hur vristen är vinklad i fotisättningen tror jag är av underordnad betydelse. Ovanstående 2 punkter kan nog göra väsentligt större impact.

En som är grym på allt det här är Fredrik Zillén, en guru inom området skulle jag säga.
Karin Svensson
1965 • norrköping
#29
16 november 2019 kl 20:18
Gilla
Tack, mycket bra!
Karin Svensson
1965 • norrköping
#30
20 november 2019 kl 23:28
1 Gilla
Idag uppföljning hos fysion efter 5 v övande i närområdet. Är uppe i 5 km, går väldigt bra med knät. Utfallet blev mycket bättre än sist. Får fram höften riktigt bra, därmed i princip inte sittande. Kortare steg, landar under mig, sätter i framfoten. Kräver att jag jobbar varje steg, det sitter inte naturligt ännu. Bra bredd mellan fötterna. Kul!

Min fråga är i utförslöpan. Då fortsätter jag bara att sätta i framfoten även där? Känns väldigt knepigt.
Hälsningar Karin
Oldboy
1952 • Danderyd
#31
21 november 2019 kl 01:10
Gilla
Bra jobbat! Utförslöpning: jo, man ska även utför sätts i främre delen av foten först, vilket känns knepigt. Utförslöpning är inte lätt! I princip ska man lära sig att inte bromsa (så länge det inte är brant) Det är nog bra om man har en coach som kan hjälpa en med den träningen!
#32
21 november 2019 kl 03:32
Detta inlägg har raderats
Agneta Dahm
1962 • Enköping
#33
21 november 2019 kl 07:47
2 Gilla
Ett tips jag fått för att skjuta fram höften i löpningen (ja jag vet att många skrattar åt det) är att tänka att du har en 5-krona mellan skinkorna då blir det automatiskt att den kommer framåt. Det krävs lite träning och jag brukar ibland göra det även när jag går/står bara för att få in känslan att höften kommer fram.
2001 • Bromma
#34
21 november 2019 kl 09:34
Gilla
Samtidigt är det ju helt omöjligt att springa om man spänner skinkorna vilket gör att jag bland flera aldrig förstått det tipset...
1980 • Mölnlycke
#35
21 november 2019 kl 11:00
Gilla
På tal om Fredrik Zillen och framfotalöpning. Läste den här igår: http://www.fredrikzillen.se/dunsande-lopstil-sager-inget-om-risk-for-stressfraktur/
1971 • nässjö
#36
23 november 2019 kl 16:13
Gilla
Tror att löpskolning kan hjälpa till. Nu springer jag mer på "tårna"än på "hälarna".
1987 • Västerås
#37
23 november 2019 kl 17:42
Gilla
Ni som springer i Altra, vad har ni för skor till annat än trail? Jag hittar inga bra varianter när jag letar.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.