Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 4840 visningar

Ont utsida häl vid knölen

1985 • Stockholm
#1
18 juli 2022 - 13:11
Gilla
Bild uppladdad av Joakim
Hej,

Efter ett kort hårt pass (5km) fick jag ont som rubriken säger på utsidan av hälen vid knölen. Det konstiga är att det inte är svullet eller tryckömt. Det gör heller inte ont då jag går utan det är mer ifall jag försöker göra ett ”löpningsfrånskjut” som det känns. Inte heller ifall jag står på tå känns det. Däremot ifall jag försöker sträcka ut foten så känns det vid hälsenan och knölen.

Direkt efter passet vilade jag från löpning i 9 dagar där jag stretchat, promenerat, cyklat och kört en del exentriska tåhävningar. Efter 9 dagar körde jag ett lätt och kortare löppass där smärtan försvann helt efter 250m och var borta hela passet på 6,5km. Nu dagen efter känns det lite mer men det gör inte helt ont ont och promenera går bra.

Jag förstår att det är någon sorts överansträning jag fått, frågan är bara hur jag kan bli av med det så snabbt som möjligt? Är det en sena? En muskel? Är det bara mata på med tåhävningar 2-3ggr per dag och fortsätta jogga så länge smärtan inte ökar?
1979 • Oskarshamn
#2
18 juli 2022 kl 23:10
1 Gilla
Låter väldigt likt det jag drabbats av… överansträngd sena enligt naprapat och fysioterapeut. Tejp, pronaxen, massage och tåhävningar mm gör mig sakta bättre, men ännu inte helt bra efter nästan fyra veckor
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#3
19 juli 2022 kl 06:26
1 Gilla
Denna video kanske kan ge lite tips. Det är lite pratigt i början innan väsentligheterna börjar diskuteras, så stäng inte av :-) https://youtu.be/HDdYImWaUWo
1985 • Stockholm
#4
19 juli 2022 kl 13:48
1 Gilla
Tack för videon! Ska testa lite av dessa saker!
Verkar som att det är någon sorts inflammation eller liknande.
Pratade med en kiropraktor på If sjukvård där jag har en försäkring via jobbet och han föreslog detta upplägg eftersom att skadan är relativt ny (ca 14 dagar sen):

- Vila helt 5 dagar för att avlasta senor, crosstrainer/gå/cykel OK. Fortsätta med massage OK.

- Lördag 23:e börja med exentriska tåhävningar 3 x 10 och kör det dagligen

- Tisdag 26:e testa jogga 3km.
Fungerar det spring 3km 3 gånger kommande vecka.

- Fortsätta springa 3km varannan dag och stegra.

Är det fortfarande ont nästa vecka ska naprapat/fysio köra stötvågsbehandling eller liknande.

Så vi får se hur det går. Sprang 6km i förrgår och kände väl att det inte gjorde det så mycket värre, men det är nog bra att ta det seriöst och försöka få bort det helt innan jag blir haltande eller blir värre.
1985 • Stockholm
#5
23 juli 2022 kl 10:01
Gilla
Vila har gjort det marginellt bättre men har fortfarande känningar kvar. Det känns vid knölen då jag går men det gör inte ont-ont. Upplevde att jag fick lite mer känningar efter cykelpass då fotleden rör på sig en del och nöter.

Jag ska nu egentligen börja med tåhävningarna idag, men funderar på ifall man ska vila en dag eller flera dagar till? Har dock läst att tåhävningar ska vara bra för senor även ifall det gör ont? Bara köra på?

Någon som har tips?
2006 • Alingsås
#6
23 juli 2022 kl 21:09 Redigerad 23 juli 2022 kl 21:09
1 Gilla
Om det inte gör mer ont än 3 av 10 och du varken får ont i vila eller har ökad smärta dagen efter, är det bara att tuta och köra tåhävningarna.

En känning som inte riktigt känns som smärta ligger mellan 0 och 1 på skalan 0-10.
1985 • Stockholm
#7
23 augusti 2022 kl 22:29
2 Gilla
Update en Månad senare.

Har läst och lärt mig otroligt mycket om senor och alla möjliga saker. Läst studier från universitet kring hälsenor och allt verkar vara precis som ni säger, gör excentriska tåhävningar och belasta "lagom" dvs max 5 av 10.

Jag har senaste månaden inte haft mer än kanske 1-2 och då är det efter hårdare pass. Jag har kört tåhävningar och rotationer dagligen senaste månaden och började löpa enligt plan Tisdag den 26:e. Då det inte varit någon direkt smärta så har jag ökat på eftersom. Förra veckan sprang jag 34km (4 pass) och idag ett 11km (5:30)pass med dottern i vagn och det känns bra. Har kört ett lite fartigare pass (4:30), blev lite stel men inte ökning av smärta.

Jag har däremot fortfarande kvar en del känningar och har börjat känna lite hälsporre / PF på andra foten så det blir att fortsätta med tåhävningarna...

Det känns som att det blir lite bättre men det går långsamt. Däremot skönt att jag kan fortsätta springa och så länge som det inte ökar över 3 i smärta kommer jag att fortsätta på samma sätt och hoppas att det försvinner snart.

Allt gott och tack för hjälpen än så länge.
Posta gärna ifall ni har fler tips :)
1986 • Kiruna
#8
30 oktober 2023 kl 08:14
2 Gilla
Hej Joakim!
Tack frö allt info du lagg in här :-)
Jag fick en likadant problem för 10 dagar sedan efter den andra lång passet inom 4 dagar (21km tisdag, 10k onsdag, 12km längd torsdag, 21km fredag). Tror det blev en ren överbelastning av muskel/senan.
Det blev mycket ont och jobbigt att gå den följande vecka. Benen var svullen och mycket varmt (exakt på samma stället du hade ont). Jag vilar mycket. Idag blev det första cykeltur bara till jobbet.
Började med övningar enligt den här videon: https://www.youtube.com/watch?v=1OvrLrSbcZ4
Och ska testa tejpa nu i veckan. Smärtan är inte så stor nu men ändå känns det, och mycket mer kvällarna.
Hoppas det kommer att bli bättre snart. Ganska nervös om jag inte kan träna och röra på mig ordentligt...
1985 • Stockholm
#9
2 november 2023 kl 20:26
Gilla
Skynda långsamt! Rådet jag fick nu sist av en läkare var att smärtan ska inte öka under ett pass och man ska inte ha ökad smärta 24h efter passet.

Lycka till!
2006 • Alingsås
#10
3 november 2023 kl 06:36 Redigerad 3 november 2023 kl 06:40
1 Gilla
Jag brukar inte vila helt med tex ljumske, knä och hälsena känningar utan köra på gränsen där det börjar gör ont (istället för att vila köra fullt och få ont igen, vila köra fullt och få ont igen). Alltså löpa i varierande fart och när det smärtar så stannar jag eller går om det känns okej. Kanske kör så någon timma eller delar upp många pass under en dag. Försöker absolut inte kompensera bort smärtan med tex ett annorlunda löpsteg.

Fast är smärtan koncentrerad som om någon sticker in en nål eller kniv ska man nog uppsöka läkare/naprapat/fysio.

Ljumske är lurigt, tar evigheter att få bort men 2 minuter jägarställning om dagen skadar aldrig även när man har ont. Med knän är min erfarenhet att absolut inte vila helt. Tex Suneson 75 år sprang ju kust till kust i USA med sin Atros i knät. Roland Fors i samma ålder kör också på och tar kortisonsprutor var tredje månad men berättar att varje steg är besvärligt så kanske fortsatt löpning inte fungera på alla. Vi får se, han siktar på Kullamannen 100K 2024.

Till slut, är man yngre är det svårt att springa lugnt och då kanske det är bättre att vila bort skador?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.