Löpning Träning 21 inlägg 19219 visningar

Träna innan frukost?

1981 • kaxås
#1
30 mars 2017 - 07:57
Gilla
För att få livspusslet att gå ihop kör jag ca 80% av min träning innan frukost och har börjat fundera på fördelar/nakdelar med det. Har kört så de senaste 4 åren så det kanske är på tiden att lära sig lite mer.

Jag har hela tiden förutsatt att, tränar jag innan frukost så använder jag mig mest av fett dom bränsle. Men det känns konstigt att glykogen nivåerna ska hinna tömmas under 6-8 timmars sömn.

Jag kör lite olika pass på morgonen allt från intervaller till lugna långpass och skillnaden märks mest på intervallerna då jag inte har samma tryck i benen som om jag hade kört passet efter en ordentlig söndagsmiddag. Att jag under långpassen går ner och tuggar på fettreserverna kan jag förstå men hur är det med övriga pass.

Någon som kan upplysa mig?
< < < 1 2 > > >
1992 • Katrineholm
#2
30 mars 2017 kl 08:58
Gilla
Det är rätt tänkt där!! Jag kör gärna mina distans- och långpass innan frukosten om jag känner att resten av dagen ska gå till annat, och för att kroppen ska vänja sig vid att använda sig av sina reserver.
Intervallerna är svårare då det behövs mer näring till musklerna för att ge den lilla extra farten, oavsett längd och antal på intervallerna. Testa att springa intervaller efter ett mål (exempelvis frullen) eller en dag, och bestäm vad som känns bäst.

Det är olika från person till person, men inför längre intervallerna äter jag gärna minst ett mål innan och väntar sedan minst två timmar, helst tre innan passet. Kortare intervaller klarar jag av innan frukost, särskilt om de inte är alltför många.

Återigen, känn efter själv och gör det som passar dig!
Kinsei
1974 • Malmö
#3
30 mars 2017 kl 09:26
1 Gilla
Jag har samma problem, svårt att få till tempo före frukost. Men min fråga är mest hur mycket roll det spelar i praktiken. Om tempot blir säg 10 sek långsammare per km av den anledningen att glykogenet är lågt, hur mycket sämre blir egentligen träningseffekten av detta? Om målet är att springa så bra som möjligt under optimala förutsättningar, utvilad och med fulla glykogendepåer. För en elitlöpare har det så klart betydelse eftersom muskler och hjärta inte skulle utnyttjas till max under träningen, men för mig som medelmåttig motionär gissar jag att skillnaden är försumbar. För mig är det nog viktigare att se till att träningen över huvud taget blir av. Brukar dock försöka få till något snabbare pass under bra förutsättningar i bland, bara för att självförtroendet inte ska gå i botten.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#4
30 mars 2017 kl 09:26
1 Gilla
Glykogenet i musklerna finns kvar, däremot så kan glykogen-nivåerna i levern vara lägre. Det största problemet med att träna på morgonen tror jag dock handlar om att man har sömnhormoner kvar i blodet. Och där är vi alla olika hur mycket vi påverkas.

Det är ganska många missuppfattningar kring det här med att träna på morgonen. Många tror att man blir mycket mer uthållig bara för att man joggar 45 min före frukost en gång i veckan. Men det är ju en stor överdrift. Har du ätit normalt med kolhydrater dagen innan så är dina muskler i princip fyllda med glykogen på morgonen. Så i slutändan spelar det ganska liten roll vilken tid på dygnet du tränar.

Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#5
30 mars 2017 kl 09:30
Gilla
Jag läste om en studie där man lät några personer äta ordentligt med kolhydrater i ett par dagar och sedan nollade man kolhydraterna i en vecka (har jag för mig det var), ingen träning fick genomföras, och sedan mätte man glykogen-nivåerna i musklerna. Musklerna var i princip helt fulla med glykogen även efter en vecka utan kolhydrater.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#6
30 mars 2017 kl 09:48 Redigerad 30 mars 2017 kl 09:49
Gilla
De gånger jag springer på morgonen är det alltid utan frukost i magen.
Är inte mycket för det målet överhuvudtaget.

Det tar väl kanske 20-25 min från det att jag vaknat till jag är i löparskorna på väg till jobbet. Märker inte av någon skillnad i fart. Dock är jag såklart lite stelare i ben och kropp till en början men det försvinner ganska fort.

Nu springer jag sällan längre pass än 10 km på morgonen om det nu påverkar.
1981 • kaxås
#7
30 mars 2017 kl 10:24
Gilla
Fantastiska svar! Kanske det påverkar prestationen men jag har inte tänkt vinna något brödrostlopp ändå :).
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#8
30 mars 2017 kl 11:13
Gilla
Varför ingen frukost? Kör en lätt variant, ät en banan och ta ett glas vatten innan du tränar. Vad gäller glykogennivåerna så tror jag knappast du tömmer dessa när du sover, kroppens energiomsättning är ju ganska låg under sömnen. Det du äter till frukost hinner i alla fall inte ut i systemet om du tränar direkt efter frukost då det tar en stund att bryta ned maten.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#9
30 mars 2017 kl 11:16
1 Gilla
Behöver inte vara svårare än så att man äter när man är hungrig? Om det sen kallas för frukost eller lunch kanske har mindre betydelse.
alex
1980 • göteborg
#10
30 mars 2017 kl 12:26
Gilla
Precis som Gabriel säger och du är inne på, du fyller snarare på glykogendepåerna (i musklerna) i sömnen. Man förväxlar ofta låg endogen tillgänglighet på kolhydrat (i musklerna) med låg exogen tillgänglighet (i blodet) och att man uppnår automatiskt uppnår det förra med en strategi för det senare, det stämmer inte. Det är visat (som också Gabriel nämner) att glykogendepåerna behålls relativt väl påfyllda även på en ketogen kost t.ex.

Det kan ändå motiveras att träna med låg exogen tillgänglighet på kolhydrat eftersom det är en viktig trötthetssignalering men pass runt tröskel kan vara svårt att genomföra på ett vettigt sätt eftersom de passen handlar mycket om att just oxidera kolhydrat. Styr kostupplägget efter syftet med passet?
alex
1980 • göteborg
#11
30 mars 2017 kl 12:31
1 Gilla
Vidare läsning

Färsk studie från Louise Burke mfl http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1113/JP273230/full

Ännu färskare review av Asker Jeukendrup https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-017-0694-2

En mer populärvetenskaplig sammanställning av ovanstående http://www.mysportscience.com/single-post/2017/03/23/Periodized-nutrition-for-athletes
1994 • Huddinge
#12
30 mars 2017 kl 21:33
Gilla
Även jag springer gärna långpassen innan frukost, brukar känna mig pigg och lätt då! Men kortare pass funkar inte innan frukost, då tömmer jag mig direkt känns det som. Kör dessutom gärna långpassen en helgmorgon efter en god middag, tilltugg och lite gott att dricka kvällen innan. Känner mig välfylld med energi då, men sen om det faktiskt är så eller att jag snarare känner mer motivation för att gå ut och förbränna vad man åt och drack kvällen innan låter jag vara osagt... :)
1984 • Stockholm
#13
30 mars 2017 kl 22:18
Gilla
Intressant tråd. Det här med sömnhormoner som Gabriel nämnde i #4 känns som det kan vara huvudet på spiken för mig. Tränar inte sällan ganska direkt efter att jag vaknat (5-15min efter) och då går det ibland otroligt långsamt, oavsett om jag trycker i mig en banan innan eller inte. Upp till första timmen kan vara bra trög om jag är snabb ut. Intervallpass har jag försökt ett par gånger men det blir, något överdrivet, typ som distansfart med paus :). Det eventuella ätandet före upplever jag nog mer påverkar hur hungrig och trött (blodsockerlåg?) jag blir efter passet än vad det påverkar prestationen under - men det det är bara min tolkning förstås, på såpass tidiga pass är min s.k. frukost minimal de gånger jag äter någon så den är det nog svårt att dra några slutsatser av egentligen.
hxman
1976 • Skåne
#14
30 mars 2017 kl 23:17
Gilla
Sömnhormoner alltså. Förklarar varför det ofta hände att jag var på väg ner i diket på den tiden jag löppendlade 19k nån gång i veckan med start senast 05:00... Intervaller före frukost funkar inte för mig heller men långpass med fartökning brukar kännas ok-framför allt helgmorgnar när man laddat med mys med kidsen och godisskålen är enda räddning från tv"underhållning" av tveksam karaktär. Brukar ha med mig nån gel för att undvika dippar men kunde ofta skippa den
1962 • Laholm
#15
31 mars 2017 kl 06:51
Gilla
Handlar det om att ej hinna träna på annan tid än morgonen eller att medvetet styra om kroppen att springa på tom mage? Om man är hänvisad till att ofta springa innan frukost skulle jag satsa på distans och långpass och ta fram skohornet för att få in intervallpassen på dag/kvällstid. På vissa jobb kan man börja lite tidigare, äta lite mer på frukostrasten, skippa lunchmaten och träna istället och äta lite till fikan på eftermiddagen. Det har jag gjort flera gånger och har man tur så får man sin rast på eftermiddagen:) Åtminstone kortare intervaller hinner man på det sättet. Sen håller jag med Lars #8: frukost eller ej innebär inte att sitta ner vid bordet i lugn och ro eller ej. Ta en banan eller halv macka och mjölk i farten och glöm inte en liten men stark kopp kaffe så är man på banan!
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#16
31 mars 2017 kl 09:03
1 Gilla
En intressant sak tycker jag är att jag, som är en zombie på morgnarna och omöjligt kan springa snabbare än distans fart före kl 11, inte har några som helst problem att springa tävling tidigt på morgonen. Några av mina bästa maror har haft tidig start (typ 8:30).

Men då vaknar man ju upp och funderar i en minut på var man är, vem man är, vilken veckodag det är och sen plötsligt kommer man på det: Jag ska ju springa maraton om några timmar!!!!!

Och på en sekund är man hur pigg som helst. Adrenalinet sprutar i kroppen och alla sega känslor och sömnhormoner sköljs bort direkt.

Det är lite svårt att få samma adrenalin-kick inför ett sketet intervallpass en tisdagmorgon.
1965 • Kungsholmen
#17
31 mars 2017 kl 10:24
Gilla
Jag mår fysiskt dåligt av morgon eller förmiddagsträning. Minns hur jag sprang med TSM varje söndag kl 10 och sen var resten av dagen förstörd.
Kan det vara så att typiska morgonmänniskor klarar morgonträning bra medan vi kvällsmänniskor inte orkar med det?
Jag är som piggast sena kvällspass efter jobbet.
1973 • Åkersberga
#18
31 mars 2017 kl 12:12
Gilla
Vad jag ätit innan, kvällen innan och efter träningen har stor betydelse för hur jag mår överlag efteråt men tror också att man (jag) tar ut sig (mig) mer i grupp.
1981 • kaxås
#19
31 mars 2017 kl 12:14
2 Gilla
Tränar på morgonen gör jag, dels för att jag tycker att rästen av dagen blir så mycket bättre om jag lubbat. Sen är det svårt att hitta tid till träning effter jobbet på grund av dagishämtningar, lek med barnen och middagslagningar. Sedan vill en ju ha lite tid med sin respektive innan det är dags att däcka.

Träna på lunchen är ingen idé, det Blir som för drygt att kränga av mig blåstället och lägga ifrån mig släggan för att 30 minuter senare dra på sig allt igen, (japp 30 minuter, så lååång lunch har jag). Min arbetsgivare hade säkerligen inte haft något emot att jag lubbade på lunchen men jag vet inte hur effektiv löpning det hade blivit.

Men hemma har jag lyckats förhandla till mig ett pass varannan onsdag kväll samt långpass varannan lördag morgon (effter frukost). Det är ju alltid något :)

Annars trivs jag bra med att träna på morgonen och kommer även i fortsättningen köra mina intervaller då även om det går lite segare.
Walker67
1947 • Växjö
#20
31 mars 2017 kl 23:45
Gilla
Håller med Peter P # 18 att morgonträning inte är min kulör. Hände väl nån enstaka gång när barnen var små och min fru skulle iväg på något på dagen, men de passen var mest motiga. Testade med the och några digestive, men det var ingen skillnad.
Håller med om att det man äter på kvällen lagras i musklerna tills morgonen, så det är inte där problemet ligger, utan att det är huvudet som inte är med på noterna.
För tre år sedan var jag med i ett 6-tim-lopp med start 6.00 på morgonen och märkligt nog upplevde jag inte det mentala motståndet , trots att jag bara varit vaken sen 5.oo, så det mesta motståndet sitter nog i huvudet.
Som pensionär är det aldrig aktuell med morgonspäkning utan då kan man välja sin tid för träning fritt, i mitt fall någon gång mellan 14 - 16.
Den sämsta tiden för morgonträning måste vara första veckorna efter att vi gått över till sommartid, då man tvingas stiga upp 1 tim tidigare än normalt.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.