Löpning Kost & Näring 10 inlägg 6097 visningar

Vatten och gel vid 21 km innan frukost

Patrik H
1981 • Malmö
#1
10 augusti 2016 - 12:51
Gilla 
Hej


Jag har börjat springa ett långpass på lördagmornar innan frukost och är lite kluven på när man egentligen behöver ha med sig vatten och eventuellt en gel.

Jag springer de mesta av mina pass innan frukost så jag är van vid att springa på fastande mage men i vanliga fall springer jag inte längre än 10 km då.

Har sprungit 21-26 km 6-8 gånger de senaste månaderna och från att ha haft vatten och gel med mig så har jag skalat ner och sist sprang jag 21 utan vare sig vatten och gel utan problem.

Hur långa brukar era pass behöva vara för att ni ska släpa med er vatten och/eller gel? Jag springer 21 på 1:45 cirka.

Förstår att det är väldigt individuellt och skillnad på om det är 25 eller 15 grader ute men det hade vart intressant att höra hur ni erfarna löpare går till väga.
1962 • Laholm
#2
10 augusti 2016 - 13:04 Redigerad 10 augusti 2016 - 13:08
Gilla 
Aldrig vatten med på pass under halvmaran om det inte är riktigt varmt (mer än +20-25). Viktigast dock att ha koll på sig själv om man av någon anledning druckit lite eller svettats mycket tiden innan passet. Sportdryck om jag ska springa upp emot 3 mil och hålla tempo. Vatten räcker länge om man har ett lugnt tempo. Gel tar jag aldrig på träning om det inte är ett ultrapass.
Har du ett syfte med att ej äta frukost innan träningen som t ex att stimulera fettförbränning, eller är det mest praktiskt/tidseffektivt att komma iväg tidigt? Annars är det ju bra mycket nyttigare med en tallrik gröt och slippa ta gel på ett relativt kort pass för att ej klappa ihop.
Läste om Isabellah Andersson som tar sportdryck vid intervaller då hon kör riktigt hårt.
Patrik H
1981 • Malmö
#3
10 augusti 2016 - 13:30
Gilla 
Tack för svaren Per.

Jag springer inte innan frukost för att bränna mer fett utan för att det är mest praktiskt och lite av rutin. Känns inte riktigt rätt när jag inte får aktivera mig innan frukost och då är löpningen bäst.

Dels så minskar risken kraftigt för magproblem innan frukost och dels så brukar jag köra 2 träningspass på lördagen och cykel eller gym som blir pass nummer 2 är mycket trevligare på eftermiddagen.

Samtidigt är jag medveten om att jag troligen får lättare att skala min halvmaratid med 5-10 minuter om jag äter innan jag ger mig ut men just nu har jag mer fokus på att beta kilometrar och njuta.1980 • Åby
#4
10 augusti 2016 - 16:08
Gilla 
Skulle nog skippa gels helt, grejen att springa innan frukost är ju att ligga lågt och tugga distans (dvs träna upp fettdriften). Snabba pass gör man med energi i kroppen och det finns ingen riktig poäng med att försöka prestera på lågt blodsocker. Lite vatten om det är varmt kan ju vara bra, men på den korta tid du ändå är ute behövs nog inte mer än ett glas innan förutsatt att du druckit ordentligt på kvällen innan.
1965 • Eksjö
#5
10 augusti 2016 - 16:23
Gilla 
Hur gör ni för att få fart på magen utan frukost? Själv har jag inga problem med att springa tidigt på morgonen men efter tre kilometer uppstår ett problem - jag behöver antingen en stadig frukost eller dubbla koppar kaffe (stora), eller bäggedera, för att kunna göra nummer två innan jag ger mig ut.
Walker67
1947 • Växjö
#6
10 augusti 2016 - 18:26
Gilla 
Jag har väldigt lite erfarenhet att träna på morgonen, då mina kroppsfunktioner inte kommit igång så tidigt (hände dock ett antal gånger på 80-talet, då barnen var små)
Men en sak tycker jag är viktig och det är att man förlorar en del vätska under sömnen, speciellt på sommaren då det är varmt på nätterna. Därför tycker jag det är viktigt att dricka upp sig, innan man ger sig iväg.

Men att äta frukost och sen ge sig iväg tar bort hela grejen med morgonlöpning, dels skulle jag har frukosten som en klump i halsen under löpningen, dels får man inte belöningen med supergod frukost efteråt och fö inte "train-low"-effekten.
Så skall man öht köra morgonträning skall det vara på fastande mage.
Östermalms IP
#7
10 augusti 2016 - 22:42
Gilla 
Jag brukar dricka några glas vatten och ta några salta kex om jag springer innan frukost. Funkar för mig.

Dock har jag aldrig sprungit halvmara innan frukost. Som längst 11km, vilket fungerar utmärkt med ovan metod.

Jag har med ett vätskebälte med en 2 dl flaska på alla pass, oavsett innan frukost eller inte. På 21 km eller längre kör jag löparryggsäck med vattenblåsa.
Veronica Byström
1971 • Bjästa
#8
10 augusti 2016 - 22:45
Gilla 
Har under några månader kört ett långpass i stort sett varje söndagsmorgon och då utan frukost i magen. Har bara haft vatten med mig, och ibland har jag knappt druckit något av det. Mängden vatten beror på temperaturen ute men mellan 0,5-1,0 l . Som en reserv i händelse av att jag skulle gå tom på energi har ett Dextrosol packet legat i fickan men aldrig blivit nyttjat. Ska tilläggas att mina långpass legat på mellan 22-27 km och med låg puls ( ca 73-75% av max).
1976 • Jönköping
#9
11 augusti 2016 - 13:50
Gilla 
Jag misstänker att det där är väldigt individuellt. Jag lade undan mitt vätskebälte för flera år sedan och har inte känt anledning att ta fram det igen. Skulle väl vara på nåt varmt 30 km+ pass i så fall.

Jag är sådan att jag inte normalt sett är särskilt törstig av mig, inte heller svettas jag mer än genomsnittet. Är det tal om morgonpass före frukost, något jag brukar ägna mig åt en del i perioder, är det ett större problem med att magen bubblar igång än att jag behöver dricka en massa. Jag tycker man klarar sig fint både vätske- och energimässigt på det man petade i sig kvällen före. Jag tar väl en mun vatten eller två, sedan beger jag mig.

Med andra ord. Drick om du känner att du behöver det. Om det går bra utan gel och vatten (vilket du skriver att det gjort sist) så tycker jag att du kan skippa det.

Självklart är det annorlunda om det är tal om maxprestationer, men då är hela uppladdningen ju baserad för en optimal prestation, inte bara träning.
1965 • Täby
#10
11 augusti 2016 - 14:24
1 Gilla 
Jag tycker att det är olyckligt att man så ofta talar sträcka. Mer intressant är tid och ansträngningsnivå, tycker jag.

Kan jag hålla tiden ner mot 1:30 - 1:40 så tycker jag inte att mat/energi/vätska känns nödvändigt, även vid hög ansträngning.

Är jag i bra form så struntar jag nog i frullen på lite längre också, om jag bara har vett att hålla nere ansträngningsnivån (vilket jag inte alltid har).

Men om jag, som just nu, är i en form som gör att jag bonkar på mitt 25k pass (2:30 i nuläge) utan frukost/energi så tycker jag att frukost före kan vara skillnaden mellan att göra passet med gott humör eller att veta att sista halvtimmen blir ett h-e.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.