Löpning Träning 184 inlägg 22202 visningar

Alkohol och löpning

A R
1967 • stockholm
#1
9 januari 2014 - 10:51 (Redigerad 9 januari 2014 - 10:56)
Gilla
Vill inte förespråka alkoholkonsumtion men tänkte göra ett inlägg och berätta om hur det fungerar för mig som tränar mycket och även dricker mycket.
Jag springer kanske 6 mil i veckan och dricker kanske 4 flaskor rödvin i veckan och en halv flaska whisky, och har inga problem med det. Detta har jag gjort senaste tio åren. innan dess så tränade jag styrketräning.
Jag är noga med att dricka mycket vatten och äta nyttig mat.
Skulle vilja ha kommentarer på detta eftersom jag läst här och där genom åren om hur farligt det är med alkohol och att träna löpning osv.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
13 januari 2014 kl 12:01
Detta inlägg har raderats
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
13 januari 2014 kl 12:09
Gilla
Peter, är det verkligen så att autoimmuna sjukdomar har med immunförsvarets "styrka" att göra? Så vitt jag vet så är autoimmuna sjukdomar fortfarande en stor gåta för vetenskapen. En massa teorier och Bro Science florerar såklart (allt beror på vetet, eller allt beror på sockret eller allt beror på köttet, osv) att just ett "starkt" immunförsvar skulle kunna leda till att kroppen börjar angripa sig själv har jag aldrig läst.
1963 • hunnebostrand
13 januari 2014 kl 12:24
3 Gilla
Skall sluta göra inlägg i debatten ,med ett sista inlägg .Alla ni som tror att alkoholism det är alla andras problem .Ta en vit månad klarar ni inte det utan känna på fredag kväll att nu skulle det vara gott med ett par öl är, det dags att kanske ta en tankeställare om jag inte är i en riskgrupp för att utveckla ett lättare alkoholberoende. Jag menar ingen mår iaf dåligt med ett avbrott från alkohol och som sista ord det är bara er själva ni lurar (för ingen erkänner att man dras med alkoholproblem).MVH Ove
13 januari 2014 kl 12:42
Detta inlägg har raderats
1959 • Rönnäng
13 januari 2014 kl 12:55
2 Gilla
Jag håller med Ove.
Att dricka lite i måttliga mängder är ju ok för de flesta, men jag tycker att det är märkligt att försvara en ganska hög konsumtion.
Om jag ser till mig själv så känner jag till tillräckligt många fall av människor som har tagit allvarlig skada av för stor konsumtion av alkohol.
Det tycker jag räcker som argument för att inte förespråka/rättfärdiga en hög alkoholkonsumtion.
1954 • Högsjö
13 januari 2014 kl 15:26
1 Gilla
Dricka 2 flaskor vin och springa 16km dan efter i god fart.Skall man bli imponerad? Inte jag! Luktar nästan lite skryt.....
Lizen
1966 • Göteborg
13 januari 2014 kl 15:36
5 Gilla
@ AR
Kanske är det inte du som tar mest skada av en allt för hög konsumtion av alkohol utan de du har i din närhet. Jag tänker då främst på om du har barn som mår dåligt av att se sin pappa alkoholpåverkad flera gånger i veckan. Du tycker själv att du mår toppen och har kontroll på din konsumtion men det anser nog i stort sett alla alkoholister "jajemensan jag dricker bara så att jag mår bra". Men varför mår du inte bra utan alkohol? Hur påverkar ditt drickande din omgivning?

Allt för många barn far illa i missbrukarmiljöer för att jag ska kunna tiga! Kanske inte allas gäller i ditt fall men i allt för många.
1985 • Göteborg
13 januari 2014 kl 18:30
Gilla
Att träna+dricka är säkert bättre än att enbart dricka. Dock låter det inte sunt med en så pass hög alkoholkonumtion. Det kan bla leda till fettlever/skrumplever, vilket inte syns på blodprov.
1975 • tyresö
13 januari 2014 kl 19:45
Gilla
Jag har inte nämnvärt förändrat mina drycks, mat eller snus-vanor sedan jag började träna. Snarast då att jag kanske äter mer nu.

Allt i mitt liv har bara blivit bättre sedan jag började träna.

För mig är svaret alltså att, allt annat lika, kan det inte bli sämre av att man motionerar.

Vad som är en korrekt mängd snus, vin eller mat per dag antar jag är högst individuellt.

Samt att summan av ens laster är konstant. Och ja en last kan vara träning... :)

Kenth Karlsson
1967 • Älmeboda
13 januari 2014 kl 20:04
Gilla
Du dricker för mycket...o jag med...mitt nyårslöfte Drick lite när det är fest.annars löpning...
Mattias Lindholm
1975 • GÖTEBORG
14 januari 2014 kl 13:11
1 Gilla
Ur: Sprit & sport - farlig kombo. Kundtidningen Bolaget nr 2, 2007.

Vill du ha ut något av din träning ska du tänka till dagen före dagen efter. Att träna bakfull eller berusad är inte bara effektlöst - det kan också vara direkt farligt. Helgen är för många den enda tid som finns över för träning och motion. Men det är också då som middagar, fester och krogbesök ska hinnas med. Dagen efter en "blöt" kväll är väl inte ett motionspass det första man längtar efter, men samtidigt tycker många att en rask promenad eller hårt slit på gymmet är bästa boten mot baksmälla. Men hur mår kroppen av fysisk ansträngning dagen efter? På internet finns en uppsjö av sajter som behandlar ämnet träning utifrån en rad olika aspekter. På ingen av dem står att det är nyttigt att träna med alkohol i kroppen eller dagen efter man har druckit. En del av dem skriver däremot att det är totalt ineffektivt från träningssynpunkt, andra att det är direkt farligt.

Bolaget lät Pekka Kanerva, läkare med allmän- och idrottsmedicin som specialitet, reda ut begreppen. Pekka Kanerva menar att prestationsförmågan är nedsatt under flera dygn efter att man har druckit, och att det kan vara farligt att träna, även efter att ha konsumerat relativt små mängder alkohol. Första dygnet är det direkt negativt, det går att jämställa med att ha en förkylning i kroppen. Levern är upptagen med att bryta ner alkohol, vilket kräver energi, och då får inte musklerna tillräckligt och blodsockret sjunker. Vi har ett reservlager med energi, glykogen, som musklerna hämtar energi ur när vi tränar. När levern arbetar med alkoholförbränning töms de depåerna och musklerna får helt enkelt inte vad de behöver. Vid kraftig ansträngning, som vid olika uthållighetssporter, kan man få ett rejält blodsockerfall och bli dåsig eller i värsta fall medvetslös. Dessutom orkar man inte så mycket och får fortare mjölksyra. Alkoholen gör att blodcirkulationen i huden ökar, så att blodet går dit i stället för till musklerna.
Alkohol är ju även vätskedrivande, och när kroppen blir uttorkad tas vätska från musklerna för att användas till viktigare organ som exempelvis hjärnan, och en uttorkad muskel kan lättare drabbas av skada. Återhämtning tar flera dagar. Av hälsoskäl bör man alltså inte träna dygnet efter att man har varit berusad, och om man har en viktig idrottsprestation inplanerad ska man avhålla sig från alkohol i flera dagar för att klara teknik och uthållighet. Det tar två till tre dygn innan levern återhämtat sig, säger Pekka Kanerva, och även motoriken är försämrad. Det finns undersökningar som visar att en kvarts promille alkohol i blodet räcker för att koordinationen ska minska kraftigt. Den negativa effekten av träning uppstår redan vid ganska små mängder alkohol. Det räcker med två, tre glas vin eller starköl för att man bör låta bli att träna dagen efter, även om man kanske känner sig återställd. Träningen är helt enkelt bortkastad. Definitionen på träning, enligt Pekka Kanerva, är när man uppnår en nivå av minst lätt andfåddhet. All sådan fysisk träning bör undvikas dagen efter. En promenad i lagom takt som inte är för ansträngande är alltså ingen fara, men den gör heller varken till eller från ur motionssynvinkel. Det kanske inte är så förvånande att man inte ska träna dagen efter, men man bör faktiskt även vara lite försiktig med att träna före en fest. När man tränar måste man alltid tänka på att vara ordentligt uppvätskad, det vill säga att dricka mycket vatten, säger Pekka Kanerva. Och det här är extra viktigt om man ska dricka alkohol efteråt, annars blir man helt enkelt mer berusad.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
14 januari 2014 kl 14:33 Redigerad 14 januari 2014 kl 14:35
1 Gilla
"Pekka Kanerva menar att prestationsförmågan är nedsatt under flera dygn efter att man har druckit, och att det kan vara farligt att träna, även efter att ha konsumerat relativt små mängder alkohol. Första dygnet är det direkt negativt, det går att jämställa med att ha en förkylning i kroppen."

Det låter ju vettigt och rimligt och allt, när en läkare förklarar så duktigt och myndigt hur saker ligger till.

Men i verkligheten så har vi killar som laddar med 2 stora Ale och vinner SM i marathon dagen efter. Så hur är det nu i egentligen? Om det är dåligt för prestationen att ladda med Ale, innebär det att Urhbom skulle ha sprungit ännu fortare på Stockholm marathon 2011, om han inte druckit kvällen innan? Tveksamt om du frågar mig....
Kinsei
1974 • Malmö
14 januari 2014 kl 16:03
Gilla
Dessutom blandar man i texten samman att springa alkoholpåverkad och att springa dagen efter alkoholintag. Två öl ger noll promille efter en natts sömn.
Mattias Lindholm
1975 • GÖTEBORG
14 januari 2014 kl 16:05
Gilla
I verkligheten har vi även killar som spyr efter 2 stora Ale. Där har du den andra sidan av skalan. Det kallas statistik och de flesta av oss finns någonstans däremellan. Även om det inte framgår så är det sannolikt medelsvenssons (och min också för den delen) prestationsförmåga som Pekka pratar om.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
14 januari 2014 kl 16:33
1 Gilla
Mattias, aha så eliten kan ladda med öl och vinna SM i marathon, men vi motionärer får nedsatt prestationsförmåga i flera dygn och springer sämre? Då är jag med...
Mattias Lindholm
1975 • GÖTEBORG
14 januari 2014 kl 17:03
Gilla
Du förstår nästan Gabriel. Det är nog snarare så att de flesta av oss får nedsatt prestationsförmåga av alkohol medan en mindre andel (både elit, motionär och soffpotatisar) påverkas mer eller mindre än genomsnittet.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
14 januari 2014 kl 17:19
Gilla
Mattias, ja jag förstår nog bara nästan.

Problemet som jag ser det är att Pekka talar inte om nyanser, individuella variationer eller något sådant. Han talar i absoluta termer. Han slår fast saker som att om man dricker 2 glas vin en kväll så är träningen dagen efter helt bortkastad.

Han nämner inget om att SM-vinnaren i marathon 2011 laddar med några öl inför varje lopp t ex.

Varför kan man inte vara lite nyanserad, undrar då jag?

I mitt 33-åriga liv har jag hittills kommit fram till att det mesta inte är svart eller vitt. Men 33 år är ju inte så gammalt, så jag kanske ändrar mig vad det lider. Och börjar förstå saker bättre.
1969 • Stockholm
14 januari 2014 kl 17:26
Gilla
Men det står ju att "På internet finns en uppsjö av sajter som..."

LCHF Margot
1959 • Svartvik
14 januari 2014 kl 18:13
4 Gilla
Den här tråden kan fortsätta i all oändlighet, utan att egentligen kunna reda ut någonting vad det gäller alkohol, men en sak vet i alla fall jag helt säkert! Jag kommer att lägga mig spik nykter ikväll... Och imorgon bitti kliver jag ur sängen pigg och glad, och redo för jogging...
14 januari 2014 kl 19:27
Detta inlägg har raderats
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.