Löpning Kost & Näring 56 inlägg 14094 visningar

Alkohol 2 dagar innan löpning,

1989 • Stockholm
#1
17 maj 2016 - 08:37
Gilla 
Hej,

Tänkte kolla om någon här vet detta.
Jag springer ca 2-4 mil i veckan. När jag tex på en lördag dricker alkohol, så blir jag såklart lite bakis dagen efter. Men mitt löppass på måndagen efter är jag alltid extremt stark, aldrig problem med mjölksyra i backar och kan hålla ett betydligt högre tempo på milen. springer ca 2 min snabbare på milen.

Har märkt denna skillnad i ca 2 år och det är en betydligt skillnad på styrkan i benet, så det är inget som sitter i huvudet utan det gör stor skillnad. Vet inte om det har något med syretillförseln till musklerna som påverkas men det är det jag kan komma på.

Någon som vet något om detta eller upplever samma sak?
< < < 1 2 3 > > >
Mattias
1974 • Borås
#2
17 maj 2016 - 08:55
2 Gilla 
Att du orkar ta i ordentligt på måndagen beror nog snarare på att du haft en eller två vilodagar än någon eventuell boost av alkoholen eller någon slags omvänd bakfylla ;)
1989 • Stockholm
#3
17 maj 2016 - 09:14
Gilla 
Ja och det är det svaret jag brukar få, att jag har vilat eller att det är psykiskt. Men jag har testat allt kring detta för att jag har svårt att tro att det skulle ha med alkoholen att göra men det har det. Det har med alkoholen att göra på något sätt. Detta är något jag upplevt tydligt 2-3 gånger i månaden under 2 år så det är ingen inbillning utan jag har väldigt bra statistik för det.

Nu ska jag springa Göteborgsvarvet på lördag och funderar starkt på att dricka lite alkohol på torsdagen enbart för att komma åt den effekten jag pratar om....
1981 • Tranemo
#4
17 maj 2016 - 09:24
Gilla 
Allt med alkohol är ju inte nedbrytande, du får ju en avslappning och det som inte är alkohol och vatten i drycken kan ju vara positivt (socker, diverse andra ämnen beroende vad en dricker). Dricker du öl får du i dig humle som är sövande och därmed kan ge bättre vila.
Det kan ju också vara så att det du stoppar i dig dagen efter rinner ut snabbt och fint i glykogendepåerna?
1989 • Stockholm
#5
17 maj 2016 - 10:47
Gilla 
Ja det är något sånt jag undrar om det är möjligt, för vanliga löprundor så är det ofta mjölksyran i vaderna som hindrar mig. Men det är som helt borta på dessa "måndagspass"

Skulle gärna vilja veta om någon har upplevt samma sak eller anledningen så jag kan ladda upp rätt inför lopp i framtiden:)
1969 • Sala
#6
13 april 2017 - 18:31
Gilla 
Rödvin innehåller antioxidanter och alkoholen i sig tunnar ut blodet, vilket i små mängder (två glas vin/dag för en man) ger god effekt.
1985 • Pussen
#7
13 april 2017 - 18:38
Gilla 
Beror nog som sagts innan, mer på vilan och extra glykogeninlagrin etc dagen efter.

Annars finns det en hel del att läsa om alkohol och prestation via Prestera Mera såklart ;) Eller lyssna på om du föredrar podcast.
http://www.presteramera.com/alkohol/
Östermalms IP
#8
13 april 2017 - 19:11
3 Gilla 
En ricktig knöckefylle ska vara bra för prestationsförmågan har jag hört.

Eller var det inte bra? Nu blir jag litet osäker...
1994 • Stockholm
#9
13 april 2017 - 19:13
Gilla 
Jag känner liknande (och skrev om det i en annan tråd för någon vecka sen), men jag märker stor skillnad på om jag druckit alkohol eller inte. Dricker jag några öl (dvs inte beställer in en shotbricka på krogen 02:00, utan mer tar några öl till mat och sällskap) under kvällen brukar jag hamna i den perfekta "zonen" där jag inte känner av något dagen efter men samtidigt känner mig väldigt energifylld morgonen efter och brukar då ta mina långpass, utan någon frukost.

Sen om det är en psykisk anledning att jag har större motivation att förbränna det jag druckit och kvällen innan eller om det är en fysisk anledning låter jag vara osagt...
1978 • Stockholm
#10
13 april 2017 - 20:15
Gilla 
Nu är ju inte två pints någon bläcka men ändå.
https://inkybeer.com/2013/09/09/inky-beer-factoid-september-9/
Västerås
#11
13 april 2017 - 20:15
1 Gilla 
Det finns ingenting positivt rent fysiskt så det måste vara psykiskt om något. I princip alla uppbyggnadssystem i kroppen nedregleras av alkohol, det finns liksom en anledning till att man mår som en blöt strumpa dagen efter.
1969 • Sala
#12
14 april 2017 - 00:04
Gilla 
Jag mår aldrig dåligt dagen efter två glas vin eller två öl. Jag känner inte ens av effekten, så jag förstår inte vari denna nedmontering skulle bestå.
Västerås
#13
14 april 2017 - 01:15
Gilla 
Du kan ha cancer i kroppen också utan att känna av det, så det säger inte speciellt mycket... Jag försöker inte skrämma någon till att sluta dricka, jag menar bara att hypotesen "alkohol två dagar innan löpning skulle kunna vara något bra" är fel. Sen är det klart att man inte dör av en öl då och då.
1989 • Jönköping
#14
14 april 2017 - 13:15
1 Gilla 
Upplever samma "fenomen" och var tidigare övertygad om att alkoholen hade denna positiva effekt. Har dock upptäckt att det enbart beror på ett jätteintag av kolhydrater i kombination med vila (sistnämnda under bakfyllan). Pröva att proppa i dig ett kilo pasta dag nr. 1, slagga i soffan dag nr. 2 och dra ut på ett pass dag nr. 3 så ska du se att det har minst lika bra effekt.
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#15
14 april 2017 - 14:34
Gilla 
Som många skriver, den dryck du dricker innehåller förmodligen energi. Såklart ger de effekt om man pimplar tex öl eller nåt med socker. Vilar du sen eller kör lättare på söndagen är kroppen laddad till måndag. Däremot gör du det till en vana kommer du inte få samma effekt efter ett tag. Snarare slitage, pålagringar och annat onödigt.

Testa dricka alkoholfritt och se om samma effekt uppstår. Samma energi utan giftet. ;-)
1988 • Stenungsund
#16
17 april 2017 - 16:31
Gilla 
Åsa, är det verkligen samma energi? Har inte själv kollat innehållsförteckningen men tänker att det pratas om alkohol som en fjärde energikälla runt 7kcal/g, rent... (kolhydrater, protein, fett och alkohol)
Någon random sida: http://www.nutristrategy.com/nutrition/calories.htm

Men alkoholfri kanske adderar något för att få upp motsvarigheten av kcal?
Västerås
#17
17 april 2017 - 17:20
Gilla 
Alkoholens kalorier kan i princip inte användas alls till något, det mesta blir bara värme. Men cider och öl innehåller ju socker och annat energirikt. Kalorierna från ett torrt vitt vin eller en flaska vodka går däremot inte att träna speciellt hårt på.
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#18
17 april 2017 - 18:59
1 Gilla 
Jag syfta mest på just sockret, sånt extra som han ovan förmodligen inte dricker i samma mängd i veckan.... Själva alkoholen eller Etanolen kommer inte jag rekommendera i något positivt syfte. Inte bra för nåt. Eller jo som motorbränslen för fordon. (Men etanol har ungefärligt energivärde på 29 MJ/kg (7000 kcal/kg)

Visste ni att hjärnan krymper vid intag av etanol, sånt som sker med åldern sker mycket fortare för dem som dricker.

Bara en sån sak. ;-)
Per
1966 • Lysekil
#19
17 april 2017 - 19:30
1 Gilla 
Förnöjsamt efter dagens löprunda så sitter jag med en liten whisky och slappar i fotöljen, läsandes på jogg... ser att hjärnan kan krympa av alkohol... tittar lite oroligt på mitt glas där den bärnstensfärgade vätskan knappt fyller ca två cm från botten på ett mindre glas....

Och det kan den göra... krympa alltså.

"Vid mycket hög och långvarig konsumtion krymper hjärnan och du kan drabbas av epileptiska anfall, demens eller andra hjärnsjukdomar."

Källa: http://www.iq.se/sv/fakta-om-alkohol/alkohol-i-kroppen

Jag vill inte absolut förringa alkoholens skador i överdriven mängd och heller inte blunda för det faktum att det tyvärr finns de som har stora problem av/med alkohol.

Men - för mig så är en liten slurk whisky positiv på så sätt att jag njuter av den goda smaken. På samma sätt kan ett glas gott vin gifta sig med matens smak. En Gin Tonic på en solvarm balkong på semestern är svalkande och läskande. En kall grillöl sitter som en fläskläpp...

Och, nej... jag *måste* inte ha dessa drycker... det funkar lika bra med vatten eller annat om det bara bjuds på det.

Och så till startinlägget.... Som de andra skriver... du får eventuellt en vilodag till (söndag) och kroppen svarar på ett bra sätt på denna vilodag...
1982 • Stockholm
#20
17 april 2017 - 20:18
Gilla 
Till ts. Utan att gå in på detaljerna kring alkohol och dess negativa biverkningar som till viss del redan varit uppe på tapeten så kan jag med gott samvete svara att ja, jag har vid ett flertal tillfällen uppfattat en positiv effekt två dagar efter alkoholintag. Vad som gör det ska jag låta vara osagt, men det kan vara en blandning av de redan nämnda anledningarna med faktumet att jag inte tänker för mycket under löpturen utan bara kör på och har en stark vilja att komma tillbaka.

Jag skulle för den sakens skull inte ha ett högt alkoholintag veckan inför maran och jag tror inte heller att löpare som är på professionell nivå skulle ha något att vinna på en ökad dosering.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.