Löpning Träning 10 inlägg 2279 visningar

Löpteknik!

Camilla Karlsson
1975 • Skövde
#1
16 augusti 2012 - 20:20
Gilla
Hej!
Jag har precis börjat springa efter ett längre träningsuppehåll pga graviditet. Är inte någon van löpare sedan innan men har nu tränat sedan ca 5 veckor tillbaka då jag anmält mig till Lidingö K10. Har fått ont i knäna vid ett par tillfällen och det har suttit i som längst i 1 1/2 vecka då jag inte har kunnat springa alls... Nu har jag även fått känningar i min högra vrist. Har bra skor så frågan är om jag satte igång för intensivt för fort? Springer 3-4 ggr i veckan om jag kan och distansen är 5-10km/pass. Kollade lite löpteknikövningar på nätet. Hur ofta ska man träna löpteknik för att lyckas bättre och hur mycket hjälper det mot känningar? Förstår att det är individuellt men slänger ändå ut frågan.
Tacksam för svar!
Johan
1983 • Malmö
#2
16 augusti 2012 kl 20:48
Gilla
vristen kan du alltid testa stödstrumpor som förbättrar cirkulationen och/eller knyta skorna lite lösare.

Knäsmärtor bör kollas upp om du har ont i 1½ vecka efter löppass.
1984 • Göteborg
#3
16 augusti 2012 kl 20:53
Gilla
Att träna och förbättra sin löpteknik kan definitivt hjälpa för att förebygga smärta, känningar och skador. I längden blir du även en snabbare löpare (en ändring av löptekniken försämrar dock löpekonimin på kort sikt).
Komplettera gärna teknikövningarna med styrketräning. Kanske kan du se över ditt skoval. Det är inte ovanligt att just skorna är boven i dramat.

Du kan träna löpteknik, (löpskolning eller rent av en aktiv förändring av löptekniken) i samband med eller under varje pass.Vill du aktivt ändra tekniken (till exempel öka stegfrekvensen) kan det vara klokt att bara göra detta under delar av passet till en början.

Det finns en mängd trådar på forumet angående löpteknik. Bland annat den här som nyligen bumpades: http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=10610

De som studerar eller på andra sätt är aktiva och har stor kännedom om teknik är numera ganska ense om i alla fall tre saker:

En hög frekvens: många rekommenderar minst 180 steg per minut. Detta är inget magiskt tal, men att hålla sig där om kring rekommenderas. Tar du till exempel 170 steg per minut vid långsam jogg är det ingen fara. Men säg 170 steg per minut vid sub 4-fart är inget vidare.

Att slappna av. I som många delar av kroppen som möjligt. Det är framför allt viktigt att inte spänna fötterna för att forcera landningen till någon särskild del av foten.

Bra hållning. Hög höft brukar vara ett ledord.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#4
16 augusti 2012 kl 21:37
Gilla
3-4 ggr i veckan med upp till 10km pass kan nog vara i farozonen på att det är lite mycket.
Flåset brukar komma tillbaka fort men muskler och senor tar lite tid :-)
Du kan ju prova att minska mängden någon vecka och se om det ger med sig
Camilla Karlsson
1975 • Skövde
#5
16 augusti 2012 kl 21:50
Gilla
Tusen tack för goda råd och tips:-) Ska bege mig till löplabbet ASAP för skokoll! Får även minska ner på antal pass lr distans även om det tar emot då jag ju ska springa loppet 30:e september. Blir lätt stressad då jag så klart vill prestera bra på K10 och det närmar sig med stormsteg!
Victoria
1970 • Mölndal
#6
17 augusti 2012 kl 12:33
Gilla
Hej!
Tänk också på att du under graviditet har haft en rejäl dos av homonet relaxin som har i syfte att "mjuka till" ligament, ledband och även broskplattan vid symfysen. Vet inte hu länge sedan du förlöstes men effekterna av hormonet kan sitta kvar ett tag. Kan göra dig lite extra känslig för överbelastning. Viktigt att styrketräna muskulaturen kring exv knät för att avlasta leden och ligementen.
Lycka till!
Camilla Karlsson
1975 • Skövde
#7
17 augusti 2012 kl 22:37
Gilla
Tack Viktoria! Jag fick barn 30:e mars. Kanske sätter igång för tidigt för hårt.. Ivrig:-) Tanken är att försöka träna styrka minst en gång/ vecka. Sedan ett intervallpass och två distanspass. Hoppas på snabb förbättring:-)
1980 • Stockholm
#8
17 augusti 2012 kl 23:26
Gilla
Hej!
Nyckeln är nog att skynda lagom långsamt.
Men jag tror att knäna skulle må bra av stretch av främst framsida lår om du mot förmodan har hoppat över det :)
Nån som vet mer får gärna rätta mig eller fylla i men det skulle säkert skona senfästena. Lite ispåsar kan också vara gott.

Lycka till!!
1960 • Södermalm
#9
18 augusti 2012 kl 00:18
Gilla
Håller med Linus, men jag tycker diskussionstrådarna om löpteknik på internet brukar bli väldigt vimsiga, särskilt de äldre.

Löpteknik är enkelt, skjut ifrån så lite som möjligt och höj stegfrekvensen så minskas belastningen radikalt.

Förutom löpteknik, tycker jag du borde tänka på att springa långsamt, om du inte redan gör det. Det gör också att belastningen minskar radikalt, om du inte skjuter ifrån för mycket, och på så sätt kan du stärka muskulatur och senor gradvis utan överbelastning, tills kroppen klarar högre belastning.

Löpskobutikerna ger tyvärr inte så bra råd om skor. Deras synsätt är att skorna ska korrigera fel som du gör, vilket ofta fungerar dåligt och ställer till med problem.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#10
18 augusti 2012 kl 00:28
Gilla
När man får ont här och där efter träning, då tränar man oftast lite mer än kroppen tål, vila lite mer, ge kroppen möjlighet att anpassa sig (bli starkare) öka inte fart och mängd samtidigt, ökad fart kräver mer vila.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.