Löpning Kom igång 4 inlägg 4087 visningar

Löpteknik, tröskel, intervaller... NYBÖRJARE!

1991 • Stockholm
#1
12 augusti 2019 - 19:48
Gilla 
Hej alla!

Har precis börjat springa, 2 veckor ish. Springer 5K på strax under 30 min och 10K på ca. 65 min (så ni har en aning om vart jag är). Har tränar mycket cardio innan. Målet är att springa milen under timmen. Har tränat friidrott när jag var yngre och även sprungit lite till och från. Är 28 år gammal.

Till min fråga:

Är det bara att springa på eller ska jag redan nu köra intervaller, tröskelpass, träna löpteknik, bålstyrka, rörlighet osv. Blir lite överväldigad av allt som ingår i löpningen såhär i början. Kommer ihåg en del från friidrotten men långt ifrån allt. Vill inte att jag ska släppa löpningen ännu en gång pga. att jag liksom inte vet hur jag riktigt ska träna...
1987 • Västerås
#2
13 augusti 2019 - 08:14
Gilla 
Instämmer med föregående talare :-).
När du väl vill börja "finslipa" på teknik så kan du börja med att få ungefär 180 steg/minut vid ditt "milentempo", eller i vart fall se till att du ligger kring 180 (170 är helt ok).

Om du vill undvika skador så tycker jag det hjälper med att tänka mängd, längd och intensitet. Öka bara en parameter i taget (per vecka). Mängd (veckomängd), längd (individuellt pass), intensitet (hastighet).
1968 • Malmö
#3
13 augusti 2019 - 09:13
1 Gilla 
Håller med den första kommentaren i stort. Det finns inget som man måste göra. Själv vet jag med mig att jag "borde" träna löpteknik men jag tycker övningarna är så förbaskat trista så att jag struntar i dem. Jag tycker också att det är tråkigt att lufsa och skulle helst vilja springa fort varje gång. Dock vet jag att jag blir skadad om jag skulle springa fort varje gång så därför försöker jag ändå att ta det lugnt, särskilt om jag springer längre. Dock finns det trix som gör de lugnare passen lite roligare utan att det sliter för mycket. T ex kan jag lägga in 5x200 m intervaller eller några stycken backsprintar mitt i ett lugnt distanspass. Då får jag dra på lite och ha lite "kul" men det är inget som sliter nämnvärt.

Du har bara hållit igång i 2 veckor så nu i början hade jag haft fokus bara på att skapa en träningsvana. För mig har det varit viktigt att ha bestämda träningsdagar i början så att jag sticker ut även om jag inte känner för det. "Vanan" brukar komma efter 5-6 veckor för mig. Jag mårker att jag har skapat en vana när jag gärna vill träna ett extrapass eller när jag blir lite irriterad på att inte kunna träna på min tänkta träningsdag. Den här träningsvanan är dock en färskvara för mig. Det räcker med en 2 veckors förkylning så får jag nästan börja om med att skapa vanan igen, även om man snabbare hittar den igen efter ett kort uppehåll.

Under den här första perioden finns det ingen anledning alls att göra något som är tråkigt. Spring som du vill bara. Sen märker du själv om du vill nörda ner dig i information, läsa på mer om träning, göra träningsplaner och upplägg eller om du bara vill fortsätta springa på känsla. Men låt motivationen styra. Motionsträning ska vara lustdrivet, inte ångestdrivet.

Stort lycka till
1991 • Stockholm
#4
13 augusti 2019 - 10:03
Gilla 
Tack för så bra svar! Då ska jag hålla mig till det också ??
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.