Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 8627 visningar

Fotled

1976 • Forshaga
#1
29 mars 2008 - 09:05
Gilla
Hej Undrar om någon haft samma problem som mig.Har fått ont över fotknölen på insidan av högerfoten började i januari när jag sprang i snöslask.Det konstiga är att ibland försvinner det och för att sen bara dyka upp igen.Blir värre när man kör intervaller och fartlek efter en del långpass känns ingenting blir inte klok på detta.När man sitter utan belastning på foten och vickar på den Knäpper det lite över fotknölen.
1982 • Lund
#2
29 mars 2008 kl 10:37
Gilla
Exactemento! Jag har precis samma sak tror jag! Skulle precis börja leta efter ämnet i forumen för jag har som du ingen aning om varför det uppstår. Är det så att du tex inte kan göra en tåhävning med den foten? Och att det när det är som värst även gör ont att stödja på den? I så fall kanske vi har vi råkat ut för samma fenomen. För mig går det också perioder när jag inte känner av det men så fort jag försöker öka farten kommer det tillbaka. Igår efter att jag hade kört fartlek fick jag tillbaka det och masserade med tigerbalsam och tog på mig benvärmare, men jag känner fortfarande av det idag. Ska ut och köra milen i lugnt tempo i eftermiddag och se om jag kan kan "mjuka upp det".
Hoppas det finns någon snäll Jogg:are som kan mer om detta!
1982 • Lund
#3
29 mars 2008 kl 17:13
Gilla
Det var en riktigt dum idé. Att ge mig ut och springa alltså. Nu gör det ondare än innan och putar t.o.m ut där det ska puta in, bredvid hälsenan. Det känns varmt och jag kan inte sträcka ut foten. Varför stannar man inte och går när det gör ont? Inte utan att man blir lite sur på sig själv. Hmmm...

Karin
1972 • Hudiksvall
#4
29 mars 2008 kl 18:44 Redigerad 29 mars 2008 kl 19:12
Gilla
Kan bara säga att jag också har problem med en fotled och känner med er. Har haft det ganska länge (eh, lite över ett år...). Råkar också vara framför allt över "fotknölen" på insidan av högerfoten, med stundtals svullnad kring leden. Har varit till idrottsortoped som kan konstatera att det är inflammerat, men oklart varför.
Nu ska vi inte tro att era besvär kommer sitta i lika länge, de går säkert över fortare! =) Det positiva för mig är ändå att jag faktiskt kan springa en del, även om man får ta det lugnt ibland.
Tja, det här var kanske inte mycket till uppmuntran eller klargörande, men jag känner med er iallafall! Testa lite antiinflammatroriskt ett par veckor (om ni inte redan gjort det), det kan ju hjälpa...
Lycka till hur som helst.
1980 • Göteborg
#5
29 mars 2008 kl 18:48
Gilla
Skulle kunna vara en tendinit eller bursit (alltså seninflammation eller senskideinflammation) i någan av de senor/senskidor som löper bakom/under mediala malleolen (knölen på insidan, precis över skokanten). De aktuella musklerna (tibialis posterior, flexor digitorum longus och flexor hallucis longus) fäster i undersidan av foten respektive tårna respektive stortån och används vid supination och flexion i fotleden (alltså typ vid avstamp).

Handlar det istället om den mindre knölen, några cm längre ned/fram på foten är det kanske istället muskelfästet till nämnda tibialis posterior som är inflammerat.

Vad beror det då på?

Kanske överansträngning, kanske otillräckligt pronationsstöd. Om det som Daniel säger blir bättre under lugna/långa pass, skulle jag köra bara såna och skippa intervallerna ett tag. Intervaller är ändå bara skit. (Tycker jag.)

Testa antiinflammatorisk salva. Finns flera receptfria.
Cecilia Moore
1960 • Nyköping
#6
30 mars 2008 kl 11:13
Gilla
Hej! Jag har haft problem med min vänsterfot sedan i januari, något hände under ett Fr&Sv-pass. Vårdcentral, röntgen, antiinflammatoriska.... Ingen fattade vad det var, bara att det inte var en skelettskada. Ett besök hos en kiropraktor blev den riktiga hjälpen. Inte så att alla besvär försvann vips, men han förstod vad som var fel i foten och hur jag förhoppningsvis ska återfå funktion och styrka. Ett par behandlingar hos en duktig naprapat på Springtimes träningsläger i Portugal hjälpte också till. 350 kronor kostar min kiropraktor per besök. Jag har faktiskt bara behövt två plus en del telefonkontakt. Balansplatta har jag blivit rekommenderad för att träna upp styrkan på nytt innan jag sätter fart med löpträningen.
1955 • Lycke
#7
30 mars 2008 kl 11:54
Gilla
Behandla bara inte en inflammationsskada med värme, även om det känns bra i stunden. Gör tvärtom, kyl ner benen/foten ordentligt, två minuter i iskallt vatten. Promenera lugnt omkring hemma en stund och kyl igen. Låt kroppen värma upp det skadade stället och minska inflammationens utveckling med kylan.
Glöm bara inte besök hos naprapat/läkare.
1976 • Forshaga
#8
30 mars 2008 kl 17:31
Gilla
Tack för era svar får hoppas att det blir bättre,ska testa Peters ide med kallt vatten så får vi se hur detta går.
1982 • Lund
#9
30 mars 2008 kl 18:47
Gilla
Oj, det var rikligt med information. Tack så mycket!
Ska börja med salvan och se om det hjälper, om inte får jag gå vidare med era andra tips.
1982 • Lund
#10
8 april 2008 kl 09:18
Gilla
Sitter här hemma och väntar på min läkartid. Min fotled har inte blivit bättre, snarare tvärtom. Spännande spännande att se vad de har att säga. Risken finns väl att man blir ivägskickad med en remiss som sträcker sig in i evigheten och rådet att fortsätta vila, men jag ska försöka stå på mig så att de undersöker så mycket de kan. Annars tar jag Ceclias råd och går till en kiropraktor, men jag har har aldrig riktigt förstått vad de gör.

Väntelivänt. Spenderar lite tid med att skriva här medans jag sippar på kaffet.

Jag visade foten för en sköterska igår och hon sa (som om hon pratade med ett barn) "Är en fot så här svullen så här länge ska man gå till en läkare vet du." Ja, men man tror ju gärna att det ska gå över. Sen frågade hon om jag hade haft sår på foten och letade efter streck på benet. Om hon misstänkte blodförgiftning så förstår jag inte varför. Jag tycker inte att svullnaden är så väldigt blå och i övrigt är ju foten i normalfärg så att säga.

Väntelivänt. Kaffet börjar bli kallt. Om jag själv skulle gissa vad det är för fel skulle jag nog säga att jag överansträngt en muskel. Undra hur lång tid det tar att återhämta sig från något sådant. Jag ser liksom framför mig hur jag skuttar ut från läkaren idag med en smärt och smidig fotled. Det kanske är lite mycket att hoppas på.

Hoppas att det går bättre med din fot Daniel. Hoppas att du inte misstycker att jag hijackat din tråd lite...

Jahapp. Då var det dags!
1982 • Lund
#11
8 april 2008 kl 11:50
Gilla
Nä nu är jag skeptisk! Distriktläkaren sa avslitet ledband, men det tycker jag låter väl allvarligt. Någon som drabbats av det? Kan man verkligen stödja på foten då?
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#12
8 april 2008 kl 13:49
Gilla
Det finns folk som går runt med brutna fotleder och folk som skriker i högan sky av en stukning... Så det kan säkert vara av.
Hanna Janson
1978 • Örebro
#13
8 april 2008 kl 16:47
Gilla
Jodå.. en jag känner sprang 4km med avslitna ledband (på en tävling). Hon insåg inte att det var så illa.
1976 • Forshaga
#14
8 april 2008 kl 20:48
Gilla
Det är lugnt Emma det är bara trevligt stt du skriver,synd med din diagnos om ledbandet.Har börjat lätta lite på mina smärtor kan fortfarande köra lugna pass struntar i farten nu.Lycka till!
1960 • Skåne
#15
5 augusti 2008 kl 23:23
Gilla
Eftersom jag själv fått problem senaste månaden och det verkar inte ge sig så undrar jag givetvis hur det gått för dig Daniel, och dig Emma?
Anna Grandt
1975 • Älvsjö
#16
21 augusti 2008 kl 14:18
Gilla
jag har lite samma problem, men ont främst på utsidan av fötterna, precis under den stora knölen på utsidan av foten. Det började att göra ont på högersidan (och bara lite på vänster) och då vilade jag ett par dagar varpå det gick över, men nu sprang jag längre igår och idag gör det jätteont och jag kan knappt gå.
Om jag går på tå så gör det klart mindre ont så jag antar att det måste vara något som sitter i hop med att sätta ner hälen

Vad tror ni, någon som känner igen det här?

Kan tillägga att jag fick ont första gången när jag sprang med dåliga skor, men nu har jag köpt nya skor som jag sprungit med de senaste rundorna och dessa har bra pronationsstöd etc
Erik Tage-Hansen
1988 • Bjärnum
#17
26 augusti 2008 kl 22:19
Gilla
Har också detta problem. För att förklara var det sitter på mig så är det mitt i den triangel som bildas mellan den lilla fotknölen, den stora fotknölen och vristen. Jättebra förklaring jag vet. Vila hjälper men smärtan kommer tillbaka mer eller mindre varje gång jag springer. Använder mig av eeze-spray och fotledsstöd vilket hjälper en aning.
Anna Grandt
1975 • Älvsjö
#18
27 augusti 2008 kl 13:40
Gilla
Erik - har du haft ont så länge eller är det något som kommit nyligen?
Jag har nu vilat i en vecka (men har gått en del) och har fortfarande ont, dock än i mindre omfattning, men springa är inte aktuellt än tyvärr.

Vill jättegärna ha tips på hur man får det att försvinna
Erik Tage-Hansen
1988 • Bjärnum
#19
27 augusti 2008 kl 14:19
Gilla
Jag fick ont efter ett distanspass i onsdags förra veckan. Skulle springa en liten runda dagen efter men det gick inte alls. Gjorde väldigt ont när jag tryckte ner foten. Jag vilade fram till söndag kväll. Då kändes foten bättre så jag sprang, dock bara 3 km, utan att det gjorde ont alls. Dagen efter kom det dock tillbaka en aning igen. Det känns mest när jag går i trappor och liknande. Antar att tåhävningar vore bra men ska nog inte börja med det förrän smärtorna lagt sig mer.

Läste att du hade ont på utsidan av fötterna. Mitt sitter mestadels på insidan eller rakt ovanpå.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.