Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 1166 visningar

Benhinneproblematik letat sig ned till fotled

1991 • Norrköping
#1
13 mars 2020 - 10:15
Gilla 
Hej, jag börjar med en tidsaxel över mina problem om det kan ge någon klarhet i min fråga som kommer senare:

1) 3 år med pronationsinlägg och Nike Zoom Structure, 6 månader med Altra trailsko. Noll problem med fötterna.
2) Punka på Nike-skorna ledde till att vänsterfoten träffade marken med utsida fot först. Gav benhinneproblematik.
3) Fick nya skor(Zoom Structure igen) på Stadium. Även nya inlägg, för högt fotvalv, då Stadium-killen tyckte jag skulle ha det efter en analys av mina fötter.
4) Träffade fortfarande marken med vänsterfotens utsida först. Fortsatta benhinneproblem.
5) Började använda inläggen som följer med när man köper skorna och det kändes genast mycket naturligare vad gäller vänsterfotens nedsättning. Drog slutsatsen att inläggen för högt fotvalv var dåliga för mig.

Nu har jag den senaste veckan en halvtaskig fotled som är lite öm. Kan benhinneproblematik på underbenet leta sig nedåt och ställa till bekymmer för fotleden? Eller är det osannolikt och mer troligt att jag råkat vricka till foten lite under något pass?

Följdfråga: nu är jag i någon sorts utvärderingsfas där jag springer i de neutrala inlägg som följde med när jag köpte skorna. Har två pass med dessa och det har känts bra men å andra sidan så jämför jag med höga fotvals-inläggen som var katastrof. Med tanke på att pronationsinlägg har fungerat under tre års tid, borde jag återgå till dessa nu direkt snarare än att ha en utvärderingsperiod på ett par veckor med neutrala inläggen? Jag upplever att det funkar bra nu men å andra sidan så kanske det är dumt att ändra på något som har fungerat.
1991 • Norrköping
#2
13 mars 2020 - 13:38
1 Gilla 
Jag hann ta tag i detta innan jag fick respons.

Ömma benhinnor ger risig fotled:
Ja, problemen kan leta sig nedåt enligt fotortopeden som jag besökte. Så faktumet att jag sprang med dåliga skor/inlägg under en längre period och drogs med problemen under månader kan nu ha medfört att fotleden är öm.

Inlägg
Jag supinerar när jag springer OCH jag har höga fotvalv. Pronationsinlägget som jag hade från början hjälpte nog till att motverka de höga fotvalven. Så fastän jag inte pronerar så fyllde nog det inlägget en funktion ändå. Det jag fick som addition nu är kilar som man sätter under neutrala inlägg i Nike-skorna som är pronerande löpskor. Således tar skorna hand om hålfoten och kilen om supinationen.

Anledningen till att inläggen för höga fotvalv har fungerat bra i trailskorna är för att de är neutrala. Vet inte om jag nämnde det men medan Nike-skorna har varit fruktansvärda i kombination med högt fotvalv-inläggen så har dessa inlägg fungerat mer eller mindre problemfritt i mina Altra-skor. Så enligt fotortopeden kan jag fortsätta ha djävuls-inläggen i trailskorna medan jag kör med kilen och neutrala inlägg i Nike-skorna.

Ska bli intressant att se om detta funkar.
1991 • Norrköping
#3
24 mars 2020 - 10:22
Gilla 
Jag har alltså en kil för att mothindra supination av foten samt neutrala inlägg till det i en pronationssko. Detta har medfört att jag numera träffar backen normalt och inte med utsida fot först. Jag har dock märkt att jag blir ömmare i fötterna nu, ömmare och tröttare. Kan det ha att göra med att mina höga fotvalv inte får tillräckligt med stöd? Har aldrig upplevt det förut men då har jag också haft pronationsinlägg, det har jag ju inte längre. Fotortopeden trodde det skulle räcka med att skon är en pronationssko och att det plus pronationsinlägg skulle bli overkill.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.