Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 10980 visningar

Stickande smärta under knät

Jonas Lindberg
1969 • Stockholm
#1
9 september 2011 - 14:06
Gilla
Efter mitt senaste långpass har jag känt en stickande smärta precis nedanför knäskålen vid belastning, typ trappor. Jag har inte vågat mig ut på någon ny runda. Halvmaran är inte långt borta så nu är goda råd dyra. Vet någon vad det kan vara för nåt?
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#2
9 september 2011 kl 15:30
Gilla
Fram eller baksida?
1974 • Ljungby
#3
9 september 2011 kl 17:58
Gilla
Goggla på "Hopparknä" om smärtan sitter på framsidan. Kan även vara lämpligt att ringa en sjukgymnast måndag-morgon.
Peter Magnusson
1975 • Mölndal
#4
9 september 2011 kl 19:32
Gilla
Hej

Känner igen mig i vad du skriver då jag brottats med liknande problem tidigare. Tex smärta när man går i trappor eller skall resa sig från knäsittande.
Om det smärtar när du trycker på framsidan knät under knäskålen i mjukdelarna så kan det vara så kallat löparknä som du drabbats av.

Löparknä är inte farligt med jobbigt och kan bli långdraget om man inte gör något för att förebygga detta.
Vad man kan göra är att strecha lårets utsida både före och efter varja pass. Finns bra instruktioner på olika löparsidor om hur du skall göra.
Själv har jag inga större problem längre och klarar längre pass men är väldigt noga med att strecha.

Ok, detta är ett forum och det är ju en gissning men något jag tycker du kan kika på.

Hoppas att du blir bättre!

Mvh Peter
Jonas Lindberg
1969 • Stockholm
#5
9 september 2011 kl 21:21
Gilla
Smärtan är på framsidan nedanför knäskålen. Morgan, jag ska kolla lite på hopparknä på nätet. Tack för tipset!. Peter, jag trodde smärtan vid löparknä satt på utsidan av knät. Har jag fattat fel? Tack för din gissning, hursomhelst.
Peter Magnusson
1975 • Mölndal
#6
9 september 2011 kl 22:03
Gilla
Hej igen Jonas.

Visst kan det vara så kallat hoppknä men om smärtan är där du beskriver den så kan det vara "löparknä".

Löparknä som det kallas beror på att de yttre lårmusklerna pressar knäskålen mot knät och det blir överbelastning för mjukdelarna. Problemet kan uppkomma om man ökar träningsintensiteten för fort. Belasningen blir som värst när man springer i nedförsbackar något som man kanske bör ta det lite försiktigare under träning. Det blir liksom en "snärt" när knäskålen pressas mot knät i nedförsbackar. Jag har själv gått hos sjukgymnast för några år sedan då jag hade problem och fick tippset att ta det lungt utför. Finns även mängder med övningar som man kan göra... Man behöver inte jaga efter klockan då det går brant utför under ett träningspass.:) Hursomhels kan rekomendera stretchningen som jag nämnde tidigare då det förebygger en hel del problem.

Hoppas att du får bukt med problemet oavsett vad det beror på, själv vet jag vilken abstinens man kan få om man inte kan ge sig ut.

Mvh Peter
1972 • Söderhamn
#7
9 september 2011 kl 22:56
Gilla
Löparknä sitter på utsidan av knäet och kommer normalt efter en viss sträcka eller tids löpning. Man känner normalt inte av det alls mellan passen. Man kan lätt stretcha bort löparknä på bara ett par veckor. Har själv haft det i båda knän.

Smärta under knäskålen är sannolikt något annat, jag känner själv av nåt liknande och är väldigt intresserad av vad det är du har.
1972 • Söderhamn
#8
9 september 2011 kl 22:59
Gilla
Löparknä beror på att en sena (iliotibialbandet) som går från höften till knät blir för kort för övrigt
Mikael Tillberg
1974 • Åkersberga
#9
9 september 2011 kl 23:25
Gilla
Jag tippar på hopparknä, vilket jag har. hoppade förmycket hopprep förra vintern ihop med maraträning= not good! känner ingen stickande smärta utan mer likt tandvärk precis under höger knäskål vid tryckpåvärkan och efter lite för hårda karatepass. exentrisk knäböj hjälper vissa, googla umeåmodellen.Jg höll på i 12 veckor samt stabilitetstyrka för knät. hjälpte dock inte mig, så nästa steg blir spruta(nervgjift) hoppas det är nåt annat! sorry...
Mikael Tillberg
1974 • Åkersberga
#10
9 september 2011 kl 23:28
Gilla
Kolla även stressfraktur. då vila, e skorna sjysta?
Peter Magnusson
1975 • Mölndal
#11
10 september 2011 kl 11:21
Gilla
Japp, jag har blandat ihop begreppen... hoppknä , löparknä... Sorry, men ont gör det. Hoppas du får bukt med det.
magnus lindgren
1970 • Linköping
#12
10 september 2011 kl 12:43
Gilla
Jag har själv dragits med pajjiga knän (hopparknän) under en massa år. Nu har jag påbörjat sk kallad stötvågsbehandling som jag hoppas ska göra knäna bra. Lite för tidigt in i behandlingen för att jag ska kunna rekommendera det till andra, men så här långt känns det bra. Gjort två av fyra till fem planerade behandlingen, btw.
Jonas Lindberg
1969 • Stockholm
#13
11 september 2011 kl 08:06
Gilla
Tack för era inlägg. Jag provade att springa lite igår för att känna efter. Smärtan var hanterbar under fyra km men sen började det bli värre och då la jag av. Det var nog ingen bra idé... Känns ärligt talat för jävligt att jag dragit på mig något som jag kanske får dras med under lång tid bara för att jag nödvändigtvis skulle springa ett långpass på 20 km (det var iofs nödvändigt för att se om jag skulle klara halvmaran under tidsgränsen 2.45. Felet var naturligtvis att anmäla mig till en halvmara såpass snabbt).
Men så är väl människan funtad, man har svårt att ta det alla säger på allvar förrän man själv ställs inför fakta. Nu får det bli excentriska knäböj och sen får vi se.
1969 • Stockholm
#14
11 september 2011 kl 09:38 Redigerad 11 september 2011 kl 09:40
1 Gilla
Jag har lidit av hopparknä från och till i flera år. När det var som värst kunde jag inte springa alls. Det var precis som du skriver, man kan springa ett kort tag men sen gör det för ont.
Allt vände när jag fick tid hos en naprapat som förklarade att jag var för stel i ryggen och hade fel teknik när jag sprang.
Efter att ha gått hos honom några gånger så började det lösa sig. Jag blev smidigare i ryggen, tränade upp framsida lår och har en ny löpteknik som är snällare mot knäna.
Smärtan återkommer ibland men då beror det på att jag springer fel.

Felet jag gjorde var att jag sprang för mycket med knät och för lite med låren. Nu lyfter jag benen med min lårmuskler i stället för med knät.
Jag vet inte om det här kan hjälpa någon annan men det har funkar för mig.
Hitta en backe och spring uppför den med höga knän, lite som en höjdhoppare som är på väg mot ribban. Sen kör du samma teknik även när det är plant. Använd dina lårmuskler för att dra upp benet i löpsteget. Som när du gör höga knän fast inte lika överdrivet. Det här funkar för mig. Nu kan jag springa hur långt som helst utan smärta bara jag använder låren att lyfta benet istället för bara knäna. Det här är väl något som alla gör av sig själv men jag hade som sagt fel teknik.

Men kontakta hur som helst en naprapat som kan hjälpa dig och träna upp framsida lår. Lycka till.
Jonas Lindberg
1969 • Stockholm
#15
11 september 2011 kl 10:51
Gilla
Tack för tipset!
1986 • Amsterdam
#16
11 september 2011 kl 22:29
Gilla
Jag har löparknä och sjukgymnasten rekommenderade ett antal liggande övningar. Sträckt ben och lyfta upp och ner bl a. Har inte vågat mig ut och springa sen det högg till under knäet, känns inte bra alls. Och marathon i Oktober. :(
1984 • Malmö
#17
23 september 2011 kl 14:28
Gilla
Jag har samma symtom som du har. Jag var hos sjukgymnasten idag. De sa att det inte är löpar eller hopparknä utan överansträngning. Jag fick några övningar att göra men främst ska jag ta det lugnt med löpningen och annat som får smärtan att komma fram.
Så oerhört drygt då jag hade min första halvmara som mål detta år.
1970 • Sala
#18
23 september 2011 kl 16:23
Gilla
Jag har haft liknande symptom, mina kom efter ett antal km löpning och kändes efter ett tag som om man kastat in grus i leden, en skarp stickande smärta, inte bra. Efter en magnetröntgen konstaterades att min menisk hade en spricka. Lösningen blev att äta Glukosamin för att påskynda en läkning. Det känns som om det har funkat.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#19
23 september 2011 kl 16:33
Gilla
Kan vara patellasenan (PFSS) också.
http://www.hemovningar.se/hem/oevningar/knae/pfss.aspx
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.