Löpning Avancerad träning 46 inlägg 8452 visningar

Ultralöpare, hur mycket dricker ni?

1984 • Göteborg
#1
4 juli 2011 - 15:13
Gilla
Jag har senaste månaderna blivit mer och mer intresserad av ultralöpning och har satt som mål att klara av distansen 50km innan semestern är slut.

I går var jag ute på en av mina längst pass hittills; 32 kilometer och stötte där på ett problem jag inte tänkt på tidigare.
Jag hade med mig 6 dl vatten i vätskebälte och ytterligare 650 ml handhållen.
Efter drygt en timme upptäckte jag att vattnet var helt ljummet och smakade förfärligt. Men jag drack ändå trots känsla av illamående.
Efter drygt 110 min hittade jag en affär och köpte påfyllning i form av Imsdal och en powerrade som jag snabbt fyllde upp flaskorna med.

När det gått ytterligare 45-50 minuter med kontinuerligt drickande var jag ändå fruktansvärt törstig, då var kvarvarande vatten återigen ljummet och den här gången klarade jag inte ens av att dricka det eftersom det verkligen smakade riktigt illa.
Passet slutade på 3 timmar och 15 min och 32 kilometer löpta. Drygt 2 liter vätska dracks, vilket kändes som alldeles för lite.

Frågeställning: Ni som springer ultra, eller i alla fall 3,5 timmar eller mer åt gången i värmen, hur mycket dricker ni per timme?
Hur löser ni problemet med vätska som värms upp fort nu under sommaren?

Tacksam för svar
< < < 1 2 3 > > >
1969 • Göteborg
#21
5 juli 2011 kl 09:41
Gilla
Ett annat råd: var inte rädd för att gå om du springer långt. När jag är igång länge går jag några minuter varje halvtimme eller så. Exakt hur länge och hur ofta blir på känn. Det är inte omöjligt att man egentligen ska traska några meter varje kilometer. Därom tvista de lärde. Och ja: off topic, men i vällovligt syfte.
1971 • Nykvarn
#22
5 juli 2011 kl 10:02
Gilla
Det var fasligt vad ni dricker! Jag har inga ultrameriter men tre Stockholm marathon och på långpassen innan har jag bara kört litet vätskebälte med fyra små flaskor på de längsta passen (som längst upp till 38km). Det ska också sägas att jag försöker köra åtminstone delar av långpassen in lite högre fart så jag är sällan ute längre än kanske 2:15-2:45 även på de längre passen.

På pass under 20km har jag aldrig känt något behov av att ha med mig dricka såvida det inte varit extremt varmt. Jag ser alltid till att vara välvätskad när jag sticker ut på längre pass och ser inget behov av att börja dricka redan på första kilometern såvida man inte startar uttorkad.

Jag är givetvis noga med att fylla på vätska när jag väl kommer hem men har aldrig upplevt att jag blivit extremt uttorkad av mitt mindre vätskeintag under långpassen. Till saken hör också förstås att jag mest sprungit långpass under vinter och vår innan maran, då inte temperaturen varit så hög.

Min egen högst personliga ovetenskapliga åsikt är "drick när du är törstig".
1968 • Kapp
#23
5 juli 2011 kl 10:35
Gilla
En tråd från för om det med dricka under långa pass http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=16418
Anders S
1973 • Göteborg
#24
5 juli 2011 kl 14:02
Gilla
Allt oftare springer jag förbi bensinmackar eller affärer och dricker ur kranar eller köper något. Har blivit lite lat med det där att ta med mig vätska. Men tänk på att dricka bra innan, gärna under flera dagar innan ett långt pass i värme.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#25
5 juli 2011 kl 15:34
Gilla
Jag är också förvånad över volymerna ni får i er, får ni inte ont i magen? Jag har inte någon ultrabakgrund, men har kört långpass uppåt 35 km ett par gånger, senast nu i vår innan SM. Om det är under 15 grader och jag ska springa upp till 30 km har jag inte med vätska alls, om det är över 30 km och/eller varmt så brukar jag klara mig på 5-10 dl, typiskt en gammal läskflaska fylld med sportdryck som kanske kompletteras med en köpe-Powerade under vägen.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#26
5 juli 2011 kl 16:45
Gilla
Johan
Om du får ont i magen beror det säkert på vad du dricker, testa att köra bara vatten eller byt sportdryck.
1985 • Göteborg
#27
5 juli 2011 kl 17:30
Gilla
För er som tycker att upp till 1 liter/timme låter mycket och kanske till och med farligt så vill jag poängtera att de erfarna som gör detta även är lika rabiata när det kommer till att återgälda elektrolyter. Det är alltså ingen erfaren ultralöpare som halsar vatten utan att även veta hur mycket salt och mineraler som behöver fyllas på samtidigt.

Sedan kan man diskutera hur värt det verkligen är att i ena ändan fylla på något som urlakar salt, för att i andra ändan fylla på med salt. Många påstår, inklusive väldigt bildade källor, att absolut bästa sättet är att dricka efter törst. Personligen så är det svårt för mig att kontrollera detta så jag väljer att se till att inte dricka för mycket istället och låta bli att tänka på att dricka för lite.
1956 • PARTILLE
#28
5 juli 2011 kl 17:52
Gilla
Utan att vara vetenskaplig på något sätt, så har jag för mig att jag har läst någonstans (kom inte ihåg om det var en bok eller i en tidning) att när man börjar känna sig törstig så har man redan åkt på en 5 - 10% vätskeförlust och det är ju inte bra. Är det någon som också har läst detta?
1961 • Göteborg
Administratör
#29
5 juli 2011 kl 18:01
Gilla
Hur mycket man dricker tycker jag till stor del beror på temperatur och passets intensitet. Jag sprang 55 km i lördags i närmare 30-gradig värme och drack cirka 4,5 liter under passet, uppdelat på en liter Maxim sportdryck, två liter VitaminWell Reload (med zink och magnesium), en halv liter Coca-Cola och drygt en liter vatten. Hade det varit 15 grader svalare skulle jag nog knappt druckit hälften så mycket.
1968 • Kapp
#30
5 juli 2011 kl 18:43
Gilla
Stefan: det har jag oxå läst, men räknas som en myt i dag, senare forskning visar att man inte alls behöver så mycket dricka som 1-1½ liter timmen utan att sdet är råd som kommer från sportsdrycks tillverkare. läst flera artiklar i norska tidningen Kondis som hävdar att de allra flesta ricker allt för nycket. de ser sig enig med Tim Noaks råd , Drick när du är törstig,
Vad gäller mig själv så dricker jag efter Noaks råd och tycker det funkar riktigt bra, har med vatten men dricker väldigt sällan om det inte är väldigt varmt..
1984 • Ljungby
#31
5 juli 2011 kl 19:21
Gilla
Vad är skillnaden på Hammer Nutrition Endurolytes-kapslar och salttabletten S-caps? Är det samma sak egentligen?
1969 • Göteborg
#32
5 juli 2011 kl 21:31
Gilla
Jag håller med om att bästa rådet är att dricka när man är törstig. I stark hetta gäller möjligen 1 liter i timmen, vilket jag aldrig har följt. Detta främst på grund av lättja. Orkar man bära med sig vätska tror jag vid mulet väder och sisådär 15 grader varmt att en halv liter per mil är ok. Vilket innebär att man inte behöver ha med sig vätska om passet understiger 30 km. Då kan man fylla på efteråt istället. Vid längre pass lovar jag att påfyllning är välkommet. Allt annat är självplågeri och antagligen nedbrytande. Vatten eller något annat spelar väl ingen större roll, jag själv är skeptisk till specialdrycker med diverse egenskaper.
2009 • Klippan
#33
6 juli 2011 kl 00:10
Gilla
Ola: Vet ej skillnaden i innehåll valet mitt är utifrån att jag tycker kapslar är lättare att svälja, hantera & förvara under löpningen.
Micke: blandningen/ liter är 2,5 dl (BOB Lättdryck) 300 kcal, drygt 1/2 tesked koksalt & 7,5 dl kranvatten.
Johan: Nä jag får inte ont i magen av dryckesmängden. Däremot får jag ont i magen av rent vatten & sportdrycker (givetvis ej testat marknadens alla sorter :-))).
Jan S: Tack för värdefulla tips.
Hans: Instämmer i din i mitt tycke sunda skepsism gällande specialdrycker.

// Andre'
1956 • PARTILLE
#34
6 juli 2011 kl 05:54
Gilla
Ola. Jag använder S-Caps och som Forrest säger så tycker jag det är enklare "att svälja, hantera och ha med under löpningen."
Vad gäller skillnaderna, så kan Du kolla på deras respektive hemsida: http://www.hammernutritionpro.co.uk/Endurolytes-120-Capsules_p_112.html http://www.succeedscaps.com/Facts_scaps.html
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#35
6 juli 2011 kl 11:00
Gilla
Jan

Kan du avhjälpa den låga natriumnivån genom att tillföra det så akut?
(säger inte emot, undrar bara) Hur lång är upptagningstiden?
1985 • Göteborg
#36
6 juli 2011 kl 11:19
Gilla
Även om natrium tas upp väl i tunntarmen så går transporten därifrån extremt fort vad jag kan förstå.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#37
6 juli 2011 kl 11:30
Gilla
OK.
Men om jag förstått det rätt så är den största risken bakom hyponatremi att man dricker för mycket och genom detta rubbar natriumbalansen. Hur mycket salt behöver man ha i sig per liter för att motverka?
1984 • Göteborg
#38
6 juli 2011 kl 12:04
Gilla
Per, jag läste ett intressant stycke på träningslära.se om just hyponatremi.
Enligt Jacob ska det bästa sättet att motverka hyponatremi vara att enbart dricka när man är törstig. http://traningslara.se/vatskeintag-vid-traning-del-v-ar-extra-saltintag-losningen/
"Problem uppstår då vi dricker för mycket vätska och istället för att dricka mindre så stoppar vi i oss extra salt. Kroppen har ingen brist på salt utan problemet är för mycket vätska i förhållande till salt! Lösningen är således att dricka mindre."

Jag har köpt hans argument när det gäller att bara dricka när man är törstig, i alla fall upp till en viss gräns. Han skriver inte särskilt mycket om detta funkar på riktigt långa distanser, och jag är fortfarande lite skeptisk till att endast dricka vid törst vid löpning upp mot 50k.
Själv känner jag inte törst alls när jag springer förrän jag så att säga sätter flaskan till munnen.
Anders S
1973 • Göteborg
#39
6 juli 2011 kl 12:37
Gilla
Om jag enbart skulle dricka när jag är törstig skulle jag få i mig för lite vätska. Gäller både på lopp, på träning och i vardagen.
När jag blir törstig under ett varmt lopp har jag oftast skaffat mig ett underskott på vätska.
Vi är alla individer, för någon funkar det att dricka när man är törstig, för en annan blir det bäst om man ligger steget före, ytterligare någon kanske får i sig för mycket om man litar till törsten. Se bara på alla som står och pissar överallt på större lopp :-)
Min slutsats blir att man bör akta sig för att tro att andra fungerar precis som en själv eller omvänt att man själv fungerar som andra. Istället kan man pröva sig fram till något som funkar.

Men jag tror att många fokuserar lite väl mycket på själva passet eller loppet och för lite på hur man äter och dricker dagarna före. Det är viktigt att gå in i utmaningen med bra balans i kroppen.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#40
6 juli 2011 kl 12:52
Gilla
Själv dricker jag väldigt mycket oavsett träningsform. Jag skulle tippa på att detta beror på en ganska låg vätskenivå "normalt" sett. Jag dricker endast när jag är törstig, har oerhört svårt att klara mer än 5k utan att tro jag dör av törst.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.