Löpning Kost & Näring 10 inlägg 3518 visningar

Tim Noakes råd om dricka.

1968 • Kapp
#1
7 april 2011 - 13:17
Gilla
Läste en artikel om Tim N i norska tidningen 'kondis'
Författare av boken Lore of running
Vädigt intressant artikel om vätskeballans hos löpare

Han mena.
1.drick när du är törstig
2.inte drick när du inte är törstig
3.undvik överdrivet hård träning i extrem värme
4.resten är detaljer
Fredrik Petersson
1979 • Linköping
#2
7 april 2011 kl 16:18 Redigerad 7 april 2011 kl 16:22
Gilla
Har läst större delen av "Lore of running". Mycket bra bok som svarar på de flesta frågor rörande löpning och ämnesomsättning/vätskebalans mm vid just löpning.

Angående att dricka så trycker Tim Noakes mycket på just att dricka "Ad libitum" (ungefär; vid behag/behov). Han tar upp detta på runt 100 sidor där han utförligt förklarar vätskebalans, saltbalans mm så det blir svårt att förenkla det helt men här är några punkter:
* Det är vanligare att ha ett vätskeöverskott än ett vätskeunderskott vid längre lopp för motionärer (>halvmarathon).
* Det är farligare att dricka för mycket och rubba saltbalansen i kroppen än att dricka för lite.
* Det är större risk att motionärer dricker för mycket då de på ett marathon är ute 5-6 timmar och dricker/äter nästan konstant.
* Vätskebrist blir inte farligt förrens vid ca 10% förlorad kroppsvikt i vätska.
* Kroppen är byggd för att leva med konstant vätskebrist. Det går inte att "ladda" med vätska inför ett lopp (förutom det som är bundet i kolhydrater eller liggandes i mage/tarm).
* Man behöver ej ersätta all minskad vikt vid lopp med vätska. Stor del av viktminskningen kommer från förbrända kolhydrater och fett. De kolhydrater (bundna i vätska) som förbränns frigör vatten vilket bidrar till positiv vätskebalans.
* För aktiviteter under 60 minuter behöver man i princip inte dricka något förutom vid mycket varmt väder. Han tar även upp att man ej bör tävla under vissa omständigheter.
* Det är viktigt att ha bra vätskebalans innan ett lopp. Man skall ej heller dricka för nära inpå ett lopp (tror han skrev att man skall dricka sista gången 1 timme innan ett lopp).

Man kan diskutera hur mycket som helst av det som står i den boken men jag kan definitivt rekommendera att läsa den. Vissa kapitel får man skumma lite då boken ibland känns som en lärobok som riktar sig till tränare på elitnivå. Exempelvis finns ett mycket långt kapitel om hur man bör förhålla sig till träning för barn/ungdomar och förslag på träningsupplägg för dessa.
1968 • Kapp
#3
7 april 2011 kl 21:09
Gilla
Har själv inte läst boken men måste nästan göra det.. :)
läste en artikel om en norrman som menade helt det samma om att dricka när man var törstig, så någon sanning ligger det nog i det,
intressant ämne som många funderar över i daglig träning..
1969 • Åkersberga
#4
7 april 2011 kl 22:08
Gilla
Kan bara hålla med. Jag har märkt väldigt tydligt att jag inte behöver så mycket vätska sedan jag fimpade kolhydraterna. Senast häromdagen efter 26 km vff o barfota blandat kom jag på att jag inte stannat och köpt dricka. Vädret var förvisso behagligt svalt med hög luftfuktighet men ändå. Påfyllningen efteråt var dessutom högst moderat. Tidigare var jag helt uttorkad efter 15 km och fick bälga i mig en massa vatten som jag blev alldeles tung av.
1968 • Kapp
#5
8 april 2011 kl 06:46
Gilla
jag som nästan inte fattar vad kolhudrater är för något tyckte det var intressant, men jag har under vinter aldrig haft med vätska även under lång pass upp mot 18 km men av den enkla anledningen att jag inte kännt att jag behövt det,vist någon gång i början blev jag törstig men var nog mer för att jag inte hade med..
När jag började träna var det väldigt viktigt för mig att ha med,både sports dryck och vatten,men det satt ju väldigt i huvudet att man måste få sig salter å vatten.
Sven Andersson
1966 • Kista
#6
8 april 2011 kl 07:07
Gilla
Hur lyckades ni få detta till att handla om kolhydrater vs fettkost?

Jag dricker aldrig på pass upp till 90 minuter och sällan upp 120 minuter.
Och äter kolhydrater. Som släpper till extravatten vid förbrukningen.
1969 • Åkersberga
#7
8 april 2011 kl 08:21
Gilla
Sven det var en ganska lös koppling ;-) och lite OT men för egen del blev det väldigt påtagligt först när jag gjorde skiftet och jag kunde inte hitta någon annan förklaring, för tidigare hade mitt vätskebehov varit mycket mycket större. Jag kunde få riktig bakfylletörst med luden tunga o allt. Händer aldrig längre.
1965 • Kungsholmen
#8
8 april 2011 kl 08:24 Redigerad 8 april 2011 kl 08:24
Gilla
Här finns mycket intressant at läsa om vätskeintag under träning/tävling: http://traningslara.se/category/vatskeintag/vatskeintag-vid-traning/

Jag klarar mig också bra utan vätska (och energi) på pass under 2h höst-vår men sommartid behövs det ofta vätska redan inom 1h. Håller inte på med konstiga dieter.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#9
8 april 2011 kl 14:56
Gilla
Magnus, vänta du bara! Solen kommer snart och då kan det bli riktigt varmt. ;-)
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#10
8 april 2011 kl 18:57
Gilla
Jag dricker bara på sommaren om det är riktigt varmt och då bara på långpass el intervaller, brukar fungera bra för mig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.