Löpning Träning 207 inlägg 7348 visningar

Löpteknik??

Lisa T
1972 • Götene
#1
3 maj 2010 - 22:03
Gilla
Har insett att min löpteknik inte hör till de bästa. Jag klarar att springa hyfsat långa sträckor men känner inte att jag kan utveckla farten något vidare. det känns som att jag slösar energi, och blir trött fortare än jag behöver bli. Jag sätter i hälen först, och tydligen är det inte så man ska springa, eller? Känner mig klumpig. Har läst om, o sett att man ska i med främre foten i marken först. Svammel, svammel......kanske någon som förstår mig:) För mig känns det så onaturligt. Min man säger att jag springer för rakt och att vikten borde hamna längre fram för att naturligt landa på ett annat sätt. Finns någon som kan tipsa om hur jag kan träna detta??
< < < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > > >
Tor
1975 • Göteborg
21 juni 2010 kl 22:21
Gilla
K-G:
Det var inte i samband med dom där frågorna som du antydde att jag inte ville förstå. Jag tycker ärligt talat att det är RIKTIGT dålig stil av dig att först anklaga mig för att inte förstå och sedan inte klara av att förtydliga dig!
21 juni 2010 kl 22:29
Detta inlägg har raderats
Tor
1975 • Göteborg
21 juni 2010 kl 22:53
Gilla
21:e Juni 2010 - 15:38 skrev jag ett inlägg men svar på dina frågor men också med flera frågor till dig och förklarade att jag inte förstod en hel del av det du skrev.

21:e Juni 2010 - 19:39 besvarade du med att skriva:
"Tor. Det var väldigt vad ofta du ej förstår.
Eller vill."

Tycker som sagt att det är riktigt tråkig stil av dig att istället för att svara (och förtydliga dina frågor) enbart anklaga mig för att medvetet missförstå dig.
21 juni 2010 kl 23:26
Detta inlägg har raderats
Oldboy
1952 • Danderyd
22 juni 2010 kl 00:19 Redigerad 22 juni 2010 kl 00:21
Gilla
Conny: Varför snabba löpare inte tränar mer? Kanske beror på heltidsjobb, familj, en del andra intressen t ex.

Thomas, försöker besvara dina fyra frågor såhär:
1) Tål vi hällöpning? De flesta löpare landar på hälen. Det vimlar av löpskador, på hällöpare också, svårt att säga om de får fler eller färre. Så svaret är nej, generellt tål vi inte hällöpning. Att vissa enskilda tål framfortslöpning men inte hällöpning är tydligt, säkert motsatsen också. Löpskotillverkarna har haft 40 år på sig att visa att deras tjockskor för hällöpning minskar skadorna men har inte lyckats publicera en enda studie som tyder på detta. En del studier tyder på motsatsen. se även 3)

2) Varför träna löpekonomi? Svar: varför välja bort löpekonomi, det är roligare/skönare att springa fort och lätt än långsamt och lätt eller fort och tungt. Skulle det vara bättre att t ex koncentrera sig på att öka VO2max?
"The relationship between running economy and performance is well documented" etc, Saunder et al Journal of Strength and Conditioning Research, 2006, 20 (4), 947-954 - det var han som listade sex referenser (inte Fitzgerald som jag skrev tidigare). Har inte sett ett enda vetenskapligt argument emot, du får gärna formulera ett. att vem som helst kan misslyckas i ett race är inget argument, jag har aldrig påstått att löpekonomin bestämmer allt, bara att god löpekonomi ger bättre förutsättningar att prestera bra.

3) Varför ska vi långsamma springa likadant som världseliten? Varför inte? Världseliten springer likadant när de viljoggar, barn springer så, tarahumara-indianer springer så. Varför ska vi välja något avvikande? Om tarahumara, se t ex: http://www.mytreadmilltrainer.com/run-fast-injury-free.html

4) Självklart ska vi inte sätta våra överbeskyddade fötter nakna på otrevliga underlag, börja testa barfotalöpning på gräsmatta, sandstrand eller en välskött löparbana. Som barn sprang jag ofta barfota på den stenkross som omgav lekplatsen, de vuxna förundrades. En vanesak alltså. Men även tarahumaralöparna sätter "sandaler" på fötterna när de springer på stenig mark.
1959 • Saltsjö-Boo
22 juni 2010 kl 00:59
Gilla
K-G, ett svar på ditt inlägg kl 20.05 21/6

Jonas Buud och Mattias Bramstång är inte hällöpare, enligt videofilmer ovan. Är inte detta "elit" och "mängd" så det räcker?

Kolla igenom Spartathlonfilmen http://video.google.com/videoplay?docid=7102498371316098880&q=&hl=sv
Blandade stilar fram/mittfot/hällöpning. Gemensamt är dock att alla tycks springa med böjda knän
Känner du nån ultralöpare som konsekvent springer med fotisättning en bit framför kroppen med raka knän? Videobevis på detta? Inte Scott Jurek i alla fall, han syns i filmen ovan

Jag vet dock en... Ca 3.47 in i filmen får man se ett smakprov på Yiannis Kouros från det första Spartathlonloppet.
Här är stillbilder i andra sammanhang: http://ultrabeh.sk/storage/200610081612_Yiannis.jpg http://www.ultrawalking.net/fotos/kouros.jpg

Bäst i världen och dålig löpteknik enligt dig K-G (Pose/framfotsförespråkarna håller med...) Hur går det ihop? Humlan som inte kan flyga....?
Jag tycker nästan att hans löpstil ser ut som tävlingsgång med flygfas, axlarna högt uppdragna, raka knän och antydan till höftrullning. Hans stil har beskrivits som kantig och ansträngd men den måste ju vara effektiv.
Kommer osökt att tänka på islandshästarnas speciella gångart , tölt, som ser ganska anträngd ut men lär vara väldigt energieffektiv.

Yiannis Kouros -Den mänskliga töltaren !!! :-)
Tor
1975 • Göteborg
22 juni 2010 kl 08:01
Gilla
K-G

"Kan man komma under 50 sekunder på 400 meter med optimal löpteknik utan träning."
Ingen aning men har man verkligen optimal löpteknik är det säkert inte omöjligt.

"Vad har ändrat sig?"
Jag kan ingenting om skador i hälsenan men att gå på tå verkar onödigt jobbigt.

Sedan var det dessa frågorna från samma inlägg också:

"Krävs det inte en väldigt konstig teknik för att vinkla foten så att framfoten kommer ner först om man samtidigt skall sätta den långt framför kroppen?"

"För att man använder kroppens naturliga dämpning (muskler, senor) istället för hälens i stort sett obefintliga dämpning. Är inte det en förklaring som du köper?"

"Är det inte självklart att fotens delar är till för olika saker? Eller menar du att vi lika gärna kan landa på ovansidan av foten som undersidan? Eller liter du inte på ovansidan av dina fötter?"
22 juni 2010 kl 08:46
Detta inlägg har raderats
22 juni 2010 kl 08:52
Detta inlägg har raderats
22 juni 2010 kl 09:03
Detta inlägg har raderats
Tor
1975 • Göteborg
22 juni 2010 kl 09:44
Gilla
K-G:

"Jag litar på hela min kropp. Gör inte du?"
Jo, jag litar på min kropp. Men jag tror att kroppens delar är konstruerade för olika uppgifter. Jag skulle t.ex. inte lita på att mitt skallben klarar ett fall från 2 meter - där skulle jag istället försöka landa med fötterna före. Det var därför jag ifrågasatte din åsikt att:
"Vi har väl fötter för att de skall användas, inte specifika delar för specifika ting"


"Framfötter skyddar mer än hälar. Hur tänker du Tor?"
Hur man skall springa när man har en skada i hälsenan vet jag inte. Jag talar om löpning bland friska människor.

Det är helt klart så att vi pratar om olika typer av löpning med "framfötterna". Som jag och flera andra har beskrivit så handlar det om att sätta ner främre delen av foten först och därefter sätta ner resten av foten. Hela foten används alltså men den stora kraften tas upp betydligt bättre om man landar på framfoten än om man landar på hälen. Tror du mig inte?

Ställ dig på en stol och hoppa ner på golvet:
1. Landa på hälen
2. Landa på framfoten

Vilket känns bäst?
22 juni 2010 kl 10:07
Detta inlägg har raderats
1969 • Stockholm
22 juni 2010 kl 11:15
Gilla
Oldboy: Tack för att du sitter uppe sena kvällar och svarar på mina frågor :-) Skämt åsido så tror jag du presterat de bästa svaren jag fått hittills, kommentarer:
1) Då kan vi vara överrens om att vi tål hällandning lika dåligt som framfotslandning, då? Med tanke på bara detta borde vi inte springa alls alltså? Tur att det finns andra anledningar! Men du, värsta tjocka hälarna har väl inte funnits i 40 år? Jag har ju knappt tagit mig över det strecket och jag kan inte minnas att skorna såg ut så då jag började. Bara en petitess, det borde räcka med 20 år iofs. Jag tror mycket av problemen med att visa bra teknik o bra utrustning är att individerna som utövar löpning har ändrats över tiden, många människor som inte skulle gjort det för 20-30 år sedan väljer löpning som motionsform nu tror jag.
2) Jag tor ändå inte att löpekonomi spelar in för en motionär, allt annat spelar större roll. Märker man skillnad i ett par "tunga" träningsskor och ett par lättare? Inte jag i alla fall. Då man inte putsar 10-delar tror jag inte man är hjälpt av att försöka få ner energiförbrukning/steg. Om man är helt övertygad så kan man ju aktivt tänka på att ändra sin löpstil, jag skulle aldrig lägga tid på att försöka guppa 2 cm mindre upp o ner som motionär, springer hellre som jag gör för det är skönt (och jag skulle aldrig kunna aktivt byta stil heller, för i slutet av mina rundor är det ofta reptilhjärnelöpning som gäller....)
3) Varför galopperar inte en häst då den rör sig i 5 km/h? Springer verkligen elitlöparna med samma stil i 6 min/km? (Springer de någonsin i 6 min/km förresten?). Barnargumentet är jag allergisk mot, barn gör oerhört dumma saker (och jag vet för jag har varit ett). Och min löparbana inleddes också barfota eller i fotbollsdojor eller i rätt platta Lejon, men mitt naturliga steg är ändå ett annat. Tarahumara var ju spännande, hittade en längre artikel här: http://www.menshealth.com/men/fitness/motivation/longevity/article/3b4b1ca01e91c010VgnVCM10000013281eac som var kul. Förutom att springa långt som tusan och jobba hårt gillar de hembryggt öl i massor, låter som jag skulle trivas. En sak som hoppade ut direkt är att här talas det om att springa upprätt, snarare än framåtlutad och jag har varit lite tveksam till det senare, särskilt sen jag fått bannor av en naprapat och en idrottsmassör för att jag lutar framåt då jag springer.
4) Men hamnar du faktiskt på tå om du springer på en mjuk fin gräsmatta då? Jag ska prova bara jag törs sätta igång igen, vrickade foten lite häromdan, men jag *tror* att om jag springer på gräs och slappnar av kommer jag att springa ungefär som jag alltid gör. (Hm, kanske måste ta reda på en gång för alla hur det är egentligen, ska kolla om frun kan tänka sig att filma mig).

Som du hör har du övertalat mig att prova lite, grattis!

Som slutkläm vill jag då ändå säga att jag tror inte framfotslöpning är för alla, jag tycker många av argumenten är skakiga och jag har inte hört något som jag tycker berättigar att man rekommenderar nybörjare (och alla andra) på ett internetforum att springa så (Det sista var inte till dig, Oldboy) och det var väl den stora anledningen till att jag var (och är) skeptisk.
Oldboy
1952 • Danderyd
22 juni 2010 kl 11:37
Gilla
K-G: Jag förstår inte vad du menar med framfot när du säger att hälen har större yta än framfoten. Mina fötter är mycket bredare framtill och fotbladen är ungefär fyra gånger så stora som hälarna. Då menar jag inte tårna utan hela den yta jag landar på. Sätt en våt fot på ett betonggolv och titta på avtrycket, mycket mer vått fram till än baktill från min fot, din fot har jag inte tittat på.

Hälsenan: Foten sitter på ett gångjärn, landar man på framfoten så bromsas landningen av vadmusklerna. Kraften förmedlas av hälsenan. Är hälsenan skadad vill den inte belastas med framfotslandning - eller frånskjut heller, låt bli att springa.
Kan man gå på tå utan att det gör ont i hälsenan så är hälsenan frisk, är den skadad gör den ont, därav detta test.

Dämpning: Landar man på hälen går tryckkraften rakt upp i knät, det finns bara gummit i skorna och fettet i hälkudden som kan dämpa. Ingen fjädrande hävstång med muskel som kan bromsa och mildra kraften/stöten på ledytorna i knät. Med träning kan man minimera själva stöten i lederna men rörelseenergin när kroppen landar omvandlas ändå till en kraft på ledytorna. Kraften motverkas sedan av lårmusklerna och andra muskler högre upp i kroppen. Dämpningen man kan få beror på under hur lång sträcka man dämpar, det kallas fjädringsväg. Med framfotsisättning kan man få några cm från det att framfoten landar tills hälen landar, sedan tar dämpningen i skon och hälkudden över, kanske lika långt. Alltså dubbelt så mycket dämpning med framfotsisättning.
1959 • Saltsjö-Boo
22 juni 2010 kl 11:54
Gilla
K-G, Jag är också ganska övertygad om att de allra flesta människorna landar på framfoten först när de hoppar från en stol. Det är naturligt
Om du nu har en historik med hälseneproblem så kanske du utvecklat nån slags fysisk rädsla mot att belasta hälsenorna och "omprogrammerat" dig motoriskt så att du landar på hälen

Det är en sak om du vill avstå från vristens, hälsenans och vadmuskelns fjädrande förmåga för att hälsenorna är känsliga. Jag fattar dock inte att du vill avstå från knäledens och lårmusklernas fjädrande förmåga....
Och jag har fortfarande inte sett nån ultralöpare (live eller video) som konsekvent springer med raka knän (utom Yiannis Kouros). Jag har faktiskt inte sett nån annan löpare heller... Man ser bara detta på iscensatta reklambilder som ska visa på löpskornas förträffliga dämpning
Tor
1975 • Göteborg
22 juni 2010 kl 12:13
Gilla
"Om framfötterna är bättre att ta emot tyngd, borde väl framfötterna lättare acceptera en hälseneskada."
Inte nödvändigtvis. En förutsättning för att kroppen skall kunna avlasta tyngden är att alla kroppsdelar fungerar som dom skall.

"Hälen är en större yta än framfoten. Har jag fel? "
Min framfot (trampdynor + tår) har större omfång än vad min häl har. D.v.s. framfoten är både bredare och längre än vad hälen är. Dina fötter måste se väldigt spännande ut.

"men hoppar jag från en stol så landar inte jag på framfoten.
Mina skador säger nej."
Som jag skrivit: Mitt resonemang bygger på friska och fullt fungerande kroppar. Jag är övertygad om att alla oskadade människor väljer att dämpa ett hopp med framfötterna istället för hälen.
22 juni 2010 kl 12:14
Detta inlägg har raderats
1964 • Huddinge
22 juni 2010 kl 12:17
Gilla
Har nu lyckats tråckla mig igenom hela tråden. Bröt ett mellanfotsben 7 maj och blev sittande. Tiden har använts till att studera löpteknik teoretiskt, hamnade här på grund av detta sökande efter kunskap. Det jag funnit är att naturfolk springer barfota och långt! Inga eller få skador, bättre balans och uthållighet även i hög ålder. Nu är mina fotsulor inte så tjocka att jag skulle springa i terräng men jag började på en skön gräsmatta i söndags. Körde några 100 m intervaller i ett mjukt tempo. Det gjorde mindre ont i mellanfoten att springa utan skor än med. Kanske för att sprang med mer naturligt löpsteg utan skor? Men en bieffekt var att jag fick en otrolig träningsvärk i vaderna och i ljumskarna. Ljumskarna har jag aldrig haft träningsvärk i efter löpning bara efter skidåkning. Kommer att fortsätta med att växla mellan barfota och skor och se hur det utvecklar sig.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
22 juni 2010 kl 13:58 Redigerad 22 juni 2010 kl 16:53
Gilla
Oldboy_Varför hinner inte en snabblöpare springa lika många km som jag, och andra långsamma häl-löpare. Vi arbetar också heltid + att träningen tar mycket längre tid ????? Jag förstår väl också att man inte alltid har tid, och intresse för löpning, men att så många ligger lågt med sin träning samtidigt.
Oldboy
1952 • Danderyd
22 juni 2010 kl 18:33
Gilla
Conny: Jag vet inte hur mycket du tränar, jag springer vanligen 5-6 mil i veckan och hustrun klagar på att jag "springer jämt" eftersom det alltid finns sånt som är eftersatt i huset och trädgården.

Thomas, några kommentarer bara:
1) Det påstås att Nike uppfann den "moderna" löparskon med dämpning 1970, 40 år sedan. Tjockskorna är tjockare nu, håller med om det. Men när jag första gången köpte ett par skor för löpning var det i slutet av 80-talet och då hade de funnits i butikerna här rätt länge. Förut när jag sprang hade jag tunna skor, kanske gamla blå gympaskor. Ingen aning om hur jag landade, sprang på sågspån så det var mjukt ändå.
Framtiden får utvisa vad vi tål bäst, jag tycker det finns bra stöd för att rekommendera framfotslöpning för att stötbelastningen blir mindre och studier pekar i riktning mot färre skador men det är inte tillräckligt väl undersökt än.

2) Löpekonomin. Folk får ju springa som de vill, viktigast är att de springer och alltså tycker det är kul. Men när jag hade köpt mina första lätta skor och sprungit intervaller i dem några gånger och sedan sprang intervaller i tjockskorna så kände jag tydligt att klumpen på foten bromsade fotens/underbenets rörelse i steget. Jag blev mycket förvånad. Det var mitt sista fartpass med tjockskor (och snudd på mitt sista tjockskopass överhuvud taget, behöver dem inte).
Eftersom jag bara blir äldre med åren och har tränat regelbundet i åtta år och inte kan öka mängden mer så finns nästan bara löpekonomin kvar att förbättra. Och det gör jag. Nytt marathonPB varje år. Tror inte på att jag får fler mitokondrier och kapillärer, större hjärta och lungor och muskler osv efter dessa år, snarare minskar en del av åldersförändingar, sådär 1% sämre rustad per år blir man i min ålder om man inte motverkar det genom att öka träningen. Och inte är det pannbenet, på senare tid har jag snarare märkt att jag lätt blir lite liknöjd "vad spelar det för roll med nån minut hit eller dit?".

3) Hästen börjar galoppera när det är det minst energikrävande sättet att springa på. Det har t o m gjort teoretiska studier som visar att det stämmer. Har du förresten sett en häst springa på hälarna;-)
Det närmsta elit jag kommit själv är Anders Szalkai och han har i princip samma steg vid 5-6min/km som vid 3 min/km, ingen hällandning och hög kadens.
Min fru som alltså inte är förtjust i löpning (men försöker få barnen att springa....) sa om min äldsta dotter att "hon springer som en älva, nuddar knappt marken" fram till sådär tio års ålder. Hon springer fortfarande på framfoten trots en period med tjockskor med häl som var i vägen.
Din framåtlutning som du fått bannor för kanske var för stor eller mest var lutning av övekroppen? Den framåtlutning som POSE-tekniken innehåller är svag och utgår från ankeln med själva kroppen rak och stolt. Den ger sig själv om du sätter ner foten under kroppen. Lutar du då inte framåt en aning springer fötterna ifrån dig och du ramlar baklänges, kroppen justerar detta automatiskt. Tänk på god hållning i stället för framåtlutning.
Tack för länken! Finns mycket kul att läsa om tarahumara, har bar gluttat lite själv ännu.

4) Kul att jag fått dig att prova!

Jag rekommenderar faktiskt nybörjare att testa lite barfotalöpning på gräsmatta innan de köper sina första löparskor. Landar man då inte på hälen och tycker det känns OK att springa så tycker jag att man ska ha "klacklösa" skor och fortsätta landa på framfoten (men skorna kan mycket väl ha en "platt" dämpning - dessvärre kallas alla klacklösa skor avskräckande för tävlingsskor). Man måste ju som nybörjare ändå rampa upp löpträningen långsamt och då kan man lika gärna behålla det steg man har när man springer barfota och träna upp sig för att kunna springa på det sättet lika väl som på ett annat sätt. Tycker man inte framfotsisättning vid barfotalöpning på gräs känns bra så kan man gott köpa vanliga tjockskor, rejält dämpade, och spara framfotalöpningen tills man eventuellt blir nyfiken på det (eller blir skadad och har anledning att prova ett annat löpsteg).

Alla dessa fria val, vad det är besvärligt, mycket att sätta sig in i varenda gång ;-)
< < < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.