22 juni 2010 kl 18:33
Conny: Jag vet inte hur mycket du tränar, jag springer vanligen 5-6 mil i veckan och hustrun klagar på att jag "springer jämt" eftersom det alltid finns sånt som är eftersatt i huset och trädgården.
Thomas, några kommentarer bara:
1) Det påstås att Nike uppfann den "moderna" löparskon med dämpning 1970, 40 år sedan. Tjockskorna är tjockare nu, håller med om det. Men när jag första gången köpte ett par skor för löpning var det i slutet av 80-talet och då hade de funnits i butikerna här rätt länge. Förut när jag sprang hade jag tunna skor, kanske gamla blå gympaskor. Ingen aning om hur jag landade, sprang på sågspån så det var mjukt ändå.
Framtiden får utvisa vad vi tål bäst, jag tycker det finns bra stöd för att rekommendera framfotslöpning för att stötbelastningen blir mindre och studier pekar i riktning mot färre skador men det är inte tillräckligt väl undersökt än.
2) Löpekonomin. Folk får ju springa som de vill, viktigast är att de springer och alltså tycker det är kul. Men när jag hade köpt mina första lätta skor och sprungit intervaller i dem några gånger och sedan sprang intervaller i tjockskorna så kände jag tydligt att klumpen på foten bromsade fotens/underbenets rörelse i steget. Jag blev mycket förvånad. Det var mitt sista fartpass med tjockskor (och snudd på mitt sista tjockskopass överhuvud taget, behöver dem inte).
Eftersom jag bara blir äldre med åren och har tränat regelbundet i åtta år och inte kan öka mängden mer så finns nästan bara löpekonomin kvar att förbättra. Och det gör jag. Nytt marathonPB varje år. Tror inte på att jag får fler mitokondrier och kapillärer, större hjärta och lungor och muskler osv efter dessa år, snarare minskar en del av åldersförändingar, sådär 1% sämre rustad per år blir man i min ålder om man inte motverkar det genom att öka träningen. Och inte är det pannbenet, på senare tid har jag snarare märkt att jag lätt blir lite liknöjd "vad spelar det för roll med nån minut hit eller dit?".
3) Hästen börjar galoppera när det är det minst energikrävande sättet att springa på. Det har t o m gjort teoretiska studier som visar att det stämmer. Har du förresten sett en häst springa på hälarna;-)
Det närmsta elit jag kommit själv är Anders Szalkai och han har i princip samma steg vid 5-6min/km som vid 3 min/km, ingen hällandning och hög kadens.
Min fru som alltså inte är förtjust i löpning (men försöker få barnen att springa....) sa om min äldsta dotter att "hon springer som en älva, nuddar knappt marken" fram till sådär tio års ålder. Hon springer fortfarande på framfoten trots en period med tjockskor med häl som var i vägen.
Din framåtlutning som du fått bannor för kanske var för stor eller mest var lutning av övekroppen? Den framåtlutning som POSE-tekniken innehåller är svag och utgår från ankeln med själva kroppen rak och stolt. Den ger sig själv om du sätter ner foten under kroppen. Lutar du då inte framåt en aning springer fötterna ifrån dig och du ramlar baklänges, kroppen justerar detta automatiskt. Tänk på god hållning i stället för framåtlutning.
Tack för länken! Finns mycket kul att läsa om tarahumara, har bar gluttat lite själv ännu.
4) Kul att jag fått dig att prova!
Jag rekommenderar faktiskt nybörjare att testa lite barfotalöpning på gräsmatta innan de köper sina första löparskor. Landar man då inte på hälen och tycker det känns OK att springa så tycker jag att man ska ha "klacklösa" skor och fortsätta landa på framfoten (men skorna kan mycket väl ha en "platt" dämpning - dessvärre kallas alla klacklösa skor avskräckande för tävlingsskor). Man måste ju som nybörjare ändå rampa upp löpträningen långsamt och då kan man lika gärna behålla det steg man har när man springer barfota och träna upp sig för att kunna springa på det sättet lika väl som på ett annat sätt. Tycker man inte framfotsisättning vid barfotalöpning på gräs känns bra så kan man gott köpa vanliga tjockskor, rejält dämpade, och spara framfotalöpningen tills man eventuellt blir nyfiken på det (eller blir skadad och har anledning att prova ett annat löpsteg).
Alla dessa fria val, vad det är besvärligt, mycket att sätta sig in i varenda gång ;-)