Foruminlägg av Fredrik Lundkvist

< < < 1 2 3 4 5 > > >
#1
18 augusti 2009 kl 15:10
Gilla
Förvisso har jag inte mycket att jämföra med eftersom jag inte sprungit något liknande lopp tidigare - men för mig var det ett helt fantastiskt arrangemang, fantastisk stämning, fin löprunda och framförallt något av det roligaste jag gjort öht. Jag startade i grupp 6 och sprang på knappt 47 minuter. Det gick förstås inte att hålla ett jämnt tempo eftersom det var så mycket folk och eftersom jag startade lite väl långt bak, men ... jösses vad kul det var!!!!

Stort tack till arrangörer och alla trevliga, glada medlöpare!
#2
24 augusti 2009 kl 00:18
Gilla
Jag har oftast min farfars gamla puma-shorts från 50-talet. De måste vara av bra kvalitet eftersom de fortfarande hänger ihop. De är gråa och i ganska tjockt tyg, men rätt vida och luftiga. Det är knappar på fickorna, vilket är bra så att jag slipper oroa mig för att tappa nycklar och mobil. Jag tror dock inte att de tillverkas längre.
#3
29 augusti 2009 kl 22:24
Gilla
... önska "sosse-tv" ... men, det måste väl vara möjligt att önska att tv4 ibland lade in sina reklamavbrott med lite mer känsla utan att för den skull anklagas för att önska sig tillbaks till svartvit enkanals-tv? det görs mycket bra kommersiell tv, dock tillhör inte alltid tv4- sportevenemang de bästa kommersiella produktionerna.

möjligtvis är denna åsikt vinklad utifrån att jag är än mer vänster än "sosse" och därför uppskattar att SVT finns som motvikt mot en alltför kraftig kommersialisering av TV (inklusive bevakning av idrottsevenemang).
#4
5 januari 2010 kl 23:54
Gilla
Och så kan man ibland lufsa över till kungsholmen via västerbron samt vid slussen/gamla stan och ta norrmälarstrand istället för södermälarstrand - det blir cirka 2 km extra.
#5
9 januari 2010 kl 13:39 Redigerad 9 januari 2010 kl 13:40
Gilla
Visst kan man ha smärta från skador/inflammation i inre organ. Fråga vem som helst som har haft hjärtinfarkt, det kan göra rejält ont. Myokardit (inflammation i hjärtmuskeln) är hos annars friska, icke injicerande drogmissbrukare ger dock oftast ganska lindriga symptom (mer trötthet/obehag än smärta). Men förmågan att exakt lokalisera smärtan är sämre i inre organ, jämfört exempelvis med huden där smärtan kan lokaliseras mer exakt.

Oftast är inflammation i själva hjärtmuskeln (eller på hjärtklaffarna) sammanhängande med annan infektion i kroppen. Vanligast luftvägsinfektion. Bakterier eller virus kommer ju inte åt hjärtat direkt, utan måste komma någonstans ifrån.

Om du inte har förhöjt CRP, LKP, troponin ("snabbsänka", vita blodkroppar i blodet, hjärtmuskelenzym) eller påverkan på EKG bör din läkare ganska snabbt kunna utesluta myokardit.

Om du skulle ha myokardit så har det oftast ett mycket snällt, okomplicerat förlopp, men bör förstås följas noggrant.

Du hittar mycket info på nätet, om du söker på myokardit.
#6
6 juni 2010 kl 00:20
Gilla
Jag joggade in på strax under 4 timmar. Jag tog det ganska lugnt och stortrivdes nästan hela loppet, fram tills 37-38 km. Där fick jag mina vanliga problem vid långa sträckor; löparmage (magkramp och diarré - som jag dock lyckades hålla i schack tills jag kom i mål). Magkrampen ersattes efter loppet med illamående; har kräkts hela kvällen fram tills nu när illamåendet långsamt börjar släppa. Trist eftersom det har lagt sordin på mitt annars mkt goda humör efter loppet.
#7
6 juni 2010 kl 00:27
Gilla
Oftast när jag springer längre än cirka 20 km får jag s.k. löparmage; i mitt fall både kramper i magen och diarré. Under gårdagens Sthlm marathon klarade jag magen ganska bra, men efter loppet övergick den vanliga "löparmagen" gradvis även i illamående och kräkningar. Jag spydde som en kalv (säger man så?) i flera timmar, måhända hade jag ätit väl mycket innan och under loppet - stoppade i mig allt jag kunde komma åt. Nu drygt sex timmar efter målgång börjar illamåendet och magen äntligen lugna ned sig. Undrar om dylik "löparmage de luxe" är vanligt förekommande? Eller kanske symtomen magkramp och illamående egentligen inte hör ihop? Är illamående efter ett långlopp vanligt? Finns det strategier att motverka illamående efter loppet?
#8
6 juni 2010 kl 01:15
Gilla
Haha, jo det var kul med bron - den blev som av gummi. Alla tyckte dock inte att det var lika roligt som jag; hörde vissa som skrek till av rädsla när det började gunga.
#9
8 juni 2010 kl 12:56
Gilla
hm, ja, ok, tack för tips, ska ta det försiktigare med både mat och sportdryck nästa gång. jag har fortfarande lite ont i magen, men det börjar bli bättre.
#10
16 juni 2010 kl 23:28
Gilla
Å, kul initiv! Jag ska undersöka möjligheterna att hänga på, även om jag tror att jag inte kan (saknar barnpassning) - fast jag kommer från andra hållet till Vaxholm - utifrån skärgården isådanafall.
#11
13 juli 2010 kl 00:24
Gilla
Sprang 14 km på Svartsö, sthlms skärgård, ikväll. Jag såg två ormar och höll nästan på att stuka foten när hoppade till för att undvika att trampa på den. Kvällens riktiga skräckupplevelse var dock att jag blev jagad av en grävling i typ 50 meter. Trots att det var ett långt och lungt jogg-pass så höll jag typ 100-meters-fart där ett tag. Fattar inte att grävlingen kunde springa så fort med så korta små ben. Puh.
#12
25 juli 2010 kl 22:58
Gilla
Kanske en fånig anmärkning, men ... musklerna har förstås tillgång till den egna upplagringen av kolhydrater (glykogen) på morgonen, likväl som vilken annan tid på dagen som helst. Däremot är det sämre ställt med tillgången till kolhydrater från leverns depåer, eftersom kroppen just gått igenom nattens svält-fas. Därför bör det vara svårare att prestera maximalt på morgonen? Bristen på kolhydrater kan måhända delvis uppvägas av god tillgång på stresshormon, ffa kortison, men ... jag som är morgontrött finner gott om fysiologiska argument för att ta det lite lugnare på morgonen...
#13
29 juli 2010 kl 20:13
Gilla
Den där idén om träning till mullighet; är det någon sorts antydan om att man kan skaffa sig cushings syndrom (http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=1086) - med bland annat bukfettma - genom att träna för mycket?
#14
15 augusti 2010 kl 09:36
Gilla
@ Tiensuu; Grattis! Du beskriver precis den känsla jag hade förra årets lopp, som då var mitt första. Då ösregnade det, men var lika häftigt ändå.

I år tänkte jag sikta på en bättre tid, men det gick inte så bra. Jag hade anmält mig för sent, i startgrupp 5. Sprang på 45.42 trots att jag siktade en bra bit under 45. Men det var ofta så trångt att jag helt enkelt inte kunde springa snabbare. Jag ville heller inte riskera att knuffas eller störa folk och den goda stämningen, så jag kanske tog det väl försiktigt ibland. Därför var jag tyvärr, trots att jag bara har mig själv att skylla, lite frustrerad och inte riktigt lika lycklig som förra året. Nästa år ska jag anmäla mig i tid - i bättre startgrupp.

Noterade att det generellt, bland motionärer i min kategori (kring 45 minuter) tycks ha gått rejält långsammare i år. Just nu lyckas jag inte ladda resultatsidan (fler än jag som sitter och kollar resultat antar jag, haha) - men har för mig att det kring plats 951 (som jag sprang in på) gick nästan 2 minuter snabbare förra året.

Men ändå; ett fantastiskt arrangemang! Vi ses i trängseln, bland kullerstenar, parkerade bilar, cyklar, glada åskådare och deltagare.
#15
16 augusti 2010 kl 23:43
Gilla
Jag har tänkt (försöka) gå ned några kilo under slutet av sommaren, början av hösten. Mitt egen-ihop-kokade recept bygger på tre hörnstenar;
1. mer långdistans än tidigare (gärna i lugnt tempo)
2. mer engagerad och ambitiös styrketräning (än den tidigare, sporadiska)
3. förbättring av kosten (i mitt fall främst mindre glass, godis o andra snabba kolhydrater)

dessa tre i kombination tycks än så länge fungera bra för mig.
#16
2 november 2010 kl 10:47
Gilla
Jag får också ofta hosta efter jogg, men har inga astmatiska besvär. Det kan ibland sitta i ett par dagar efter ett mer intensivt pass. Jag har tolkat det som en reaktion från luftrören på den ökade belastningen vid löpning. Det är värre på höst/vinter med kall och torr luft. Antagligen är slemhinnorna i luftvägarna inte riktigt konstruerade för vårt klimat.
#17
1 december 2010 kl 17:08
Gilla
Grattis!
Jag hoppas själv spränga den gränsen snart.
#18
6 december 2010 kl 23:43
Gilla
Jag har efter kvällens runda sprungit drygt 999 km ... trampade lite snett på min stukade fot i snömodden ... vore ju trist om det här på grund av det blev årets sista runda ...
#19
1 januari 2011 kl 22:20
Gilla
Å, jag lyckades missa dagens runda, men hänger gärna på i framtiden.
#20
3 januari 2011 kl 00:26
Gilla
Det vore ju förstås ännu ett sätt att klyva samhället; att sortera folk efter BMI. Det bygger förstås på den idag så populära tanken om vinstmaximering - det är helt enkelt olönsamt med en massa människor som går runt och är överviktiga och riskerar att kosta en massa extra pengar i sjukvård, sjukpenning och uteblivna arbetstimmar åt (lönsamma) företag.

Jag tror inte heller att piskor är rätt sätt att få människor att gå ned i vikt, motionera, äta sundare. Jag är också osäker på om det behövs några särskilda morötter? Räcker det inte med att vi är många som mår bra av att jogga och att alla är välkomna att dra på sig dojjorna - oavsett eventuella extrakilon?

Annars kanske någon snart kan räkna fram att det är ganska ineffektivt även med vårt här omskrivna (och tänkt sunda, nyttiga) joggande runt om i natur, stad och löpband. Är du alldeles säker på att du är maximalt lönsam där ute i elljusspåret, lille vän?
< < < 1 2 3 4 5 > > >