Löpning Kläder, Skor & Prylar 29 inlägg 4678 visningar

Löpartajts- ett nödvändigt ont?

Evelina
1977 • Umeå
#1
23 augusti 2009 - 19:37
Gilla
Jag har ett dilemma som jag brottats med på sistone. Jag vill hitta bra löparkläder. Lätta och luftiga sådana.
Är löpartajts verkligen det enda som finns på marknaden som lämpar sig bäst till löpning? Jag känner mig inte bekväm i att springa i sådana. Tycker att det är svårt att hitta bra löparbrallor som INTE är tajts. Jag skulle med andra ord vilja hitta hyfsat bra byxor som alltså inte är tajts-varianten.

Är det någon som har något tips på vilka märken jag bör kika efter?
Vad springer ni i för kläder?
< < < 1 2 > > >
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#2
23 augusti 2009 kl 19:51
Gilla
jag har ett par långa röhnisch eller hur det nu stavas, som är väldigt lätta och sköna att springa i. Rätt Perfekta faktiskt =)
1985 • Göteborg
#3
23 augusti 2009 kl 21:07
Gilla
Ifall det är varmt så funkar ju shorts- men annars är det nog tajts. Jag hatade själv tights innan, tills jag köpte ett par. Hur bra som helst, fladdrar inte runt benen. Är det lite kallt kan man kombinera med benvärmare (80-tals varning, jag vet...)
1988 • Helsingborg
#4
23 augusti 2009 kl 22:07
Gilla
Det här kan bli en liten historia i sig...

När jag var lite yngre än jag är idag, så lyssnade jag supermycket på hårdrock, speciellt Iron Maiden som ni kanske vet hade tights på scen och jag ville så otroligt gärna gå runt i det också men hittade aldrig riktigt självförtroendet till det.

Sen la jag liksom den drömmen lite på hyllan när jag började plugga till brandman. Men där hade ju alla andra som sprang löpartights i princip. Och jag sprang runt i mina knälånga shorts och trivdes ganska bra med det. Men jag ville ändå så gärna testa tights...för att alla såg så duktiga ut i det...

Och sen fick jag testa ett par tights, men då kom nästa problem, att jag tyckte jag såg fruktansvärt rund ut om rumpan och höfterna...så då sköt jag på det för att jag inte hade självförtroende nog till det då heller.

Men jag kunde inte riktigt slippa undan tanken på att ha löpartights så jag testade flera olika modeller men konstaterade med hjälp av min träningskompis att det kanske inte riktigt var min grej så det blev inget...

Fast i våras smällde det till rejält! Jag skaffade mitt första riktiga par löparskor och jag började flyga fram...sen var jag så toksugen på att skaffa ett par löpartights så jag gav det ett nytt försök...in på Intersport och leta tights, hittade ett par XXL, fortsatte leta och testade min rätta storlek (L) men då satt de lite för tight...Så då testade jag XXL, som satt bra på mig...och det såg bra ut..och jag kände mig nöjd!

Så det slutade med att jag köpte ett par löpartights som är två storlekar för stora, men det bryr jag mig inte om. Visst de sitter lite löst runt höfterna, speciellt om jag har något i fickan som är där bak men som sagt, det bryr jag mig mindre om eftersom jag trivs så vansinnigt bra i dem!

Så mitt tips till dig är att du kanske kan testa någon storlek större, för att det kanske ska kännas bättre?
Torbjörn Lingmerth
1978 • VETLANDA
#5
23 augusti 2009 kl 22:14
Gilla
Jag springer i Craftshorts, skitsköna. För mig är shorts det mest naturliga att springa i eftersom jag är indoktrinerad i fotbollsvärlden. Har aldrig upplevt något störande fladder ifrån shorts, men det kanske gäller för dem som springer fortare ;-)
1988 • Helsingborg
#6
23 augusti 2009 kl 22:21
Gilla
Tobbe:

Som mig, fast då ska det vara typ knälånga shorts! Men annars har jag spelat mycket i knickers och fäst dem strax under knäet. Det är härligt det med!


Det är för övrigt något som kanske passar? Ett par knickers avnågot slag...från team sportia är de jag spelat mycket fotboll i...sitter ganska lagom faktiskt!
1965 • Borås
#7
23 augusti 2009 kl 22:33
Gilla
Jag har själv två par Craft-tights, ett par hellånga och ett par knälänga (inköpta här på Joggshopen).

Är grymt nöjda med dom även om mina korta kanske är en storlek för liten, de sitter lite väl tight över låren tycker jag, men det stör mig inte när jag springer.

Ett träningspass utan tights är inte tänkbart för mig, det är ju betydligt bättre än shorts.
Karin M
1984 • Stockholm
#8
23 augusti 2009 kl 23:10
Gilla
Jag inledde min löparkarriär med fladdriga långa träningsbyxor. Nuförtiden blir det kaos om jag inte hittar löpartightsen! Jag hade fått höra att jag inte borde ha så tajta byxor när jag hade så smala ben, vilket tog lång tid att komma över.

Men jag minns att jag en gång i affären sett "inte så tighta tights" eller något sådant, som verkade vara ett mellanalternativ. Något att söka vidare efter?
1978 • Malmö
#9
23 augusti 2009 kl 23:54
Gilla
Jag springer oftast i ett par Trimtex orienteringsbrallor i nylon. De är väldigt lätta och ungefär lika varma som att inte har något på sig alls. Men man bör ha svarta/mörka underkläder på sig annars syns de igenom (randiga kalsonger ser väldigt roligt ut).
http://www.lopex.se/?page=webshop2.asp?Product=22-117-339

Jag har nu även beställt motsvarande byxor som tights... mina första... "skräckblandad förtjusning" är väl hur man bäst kan beskriva hur det känns att vänta på att de ska komma på posten .)
1971 • Stockholm
#10
24 augusti 2009 kl 00:18
Gilla
Jag har oftast min farfars gamla puma-shorts från 50-talet. De måste vara av bra kvalitet eftersom de fortfarande hänger ihop. De är gråa och i ganska tjockt tyg, men rätt vida och luftiga. Det är knappar på fickorna, vilket är bra så att jag slipper oroa mig för att tappa nycklar och mobil. Jag tror dock inte att de tillverkas längre.
Andreas Simon
1971 • Västerås
#11
24 augusti 2009 kl 10:26
Gilla
Det finns löparbyxor som inte är tajts, typ sådana som följer med när man köper R90 vindset och liknande. Byxorna är då "slimfit" över vaderna. Inte helt fel.

Själv kör jag dock i huvudsak långa tajts. När det gäller kortbyxor är jag lika glad att springa i shorts som tajts så länge dom är löpanpassade.
Henning Looström
1973 • Lund
#12
24 augusti 2009 kl 11:11
Gilla
Hakar gärna på i hyllningskören för tights, det är det skönaste att springa i enligt min mening. Vissa gillar shorts men ganska många får skav mellan låren efter någon mil.
Precis som Andreas skriver är Dobsom R90 bra. Tror inte att man kan köpa bara byxorna men jackan i setet är riktigt bra också så det är lika bra att slå till på hela paketet. Sedan är ju inte löpning rocketsurgery direkt. Det funkar med andra träningsbyxor också. Allt från luftiga fladdriga vindbyxor till olika typer av byxor för inomhusträning bör funka någorlunda.
Micke Svanström
1955 • Umeå
#13
24 augusti 2009 kl 11:12
Gilla
Varför inte springa iklädd det som känns bra?

Själv kutar jag i billiga korta rea-shorts när det är varmt, knälånga byxor när det är lite kallare (många fickor är bonus) och säckiga överdragsskidbyxor när det är minusgrader. Enkelt och billigt. Funkar bra för mej.
Det enda som jag tycker är riktigt viktigt när det gäller utrustning är att ha bra skor.
1965 • Borås
#14
24 augusti 2009 kl 12:39
Gilla
Micke, det är ju det vi gör -springer i sånt som känns bra, alltså tights.

Men var och en ska ju få springa i det som man bäst trivs i, helt klart.

Håller inte med dig om att det enda riktigt viktiga är ett par bra skor. Visst är det så att ett par bra skor är extremt viktigt om man springer. Men jag tycker också att ett par bra strumpor är lika viktigt, i alla fall snudd på. Skulle t.ex. aldrig tänka mig att springa i ett par billiga tubsockar som jag har köpt i någon 10-pack någonstans. Jag har köpt ett antal riktiga löparstrumpor som kostar 100-150 kronor paret. Det är en hög summa men helt klart värt pengarna.

1978 • Malmö
#15
24 augusti 2009 kl 13:44 Redigerad 24 augusti 2009 kl 13:46
Gilla
R90 går numera att köpa i delar:
http://www.teamsportia.se/produkter/jogging/klader/dobsom-r-90-trousers-herr/

(av någon anledning ändras länken när den sparas? Det ska vara 3 bindestreck mellan trousers och herr för att det ska fungera).
http://www.skistart.com/product/544/Dobsom+R-90+Byxa.html
Magnus
Stockholm
#16
24 augusti 2009 kl 13:50
Gilla
Håller nog med Micke här. Skorna är det viktigaste, resten spelar ingen större roll. Aldrig riktigt fastnat för tights, springer mest i vanliga löst sittande överdragsbyxor, jag gillar Soc´s modell som har dragkejdor i fickorna så man kan lägga nyckeln där. På tävling när det är kallt kör jag dock med 3/4-tights, mitt enda par.
Karin
1983 • Stockholm
#17
24 augusti 2009 kl 14:44
Gilla
Jag var inte heller bekväm med tights i början, men jag såg till att prova många olika modeller och hittade till slut ett par som satt bra och som jag inte såg ut som en stoppad korv i (Salomon XA Raid). Nu för tiden bryr jag mig inte så mycket. Jag har utökat mitt tightsbestånd med två par knälånga tights och ett par vintertights.

Jag har också såna orienteringsbyxor som Henrik länkar till, och de är väldigt bra och luftiga. Finns i "alla" storlekar. Tycker de är både mycket snyggare och mycket skönare än R90-byxorna. Svalare än tights. Kommentar till Henriks påpekande om val av underklädesfärg är att även svarta underkläder faktiskt syns igenom (bl.a eftersom det är ett fält med vit mesh på baksidan ;)). Hudfärgat under är min rekommendation om man är pryd.
1978 • Malmö
#18
24 augusti 2009 kl 23:04
Gilla
Karin: Det hade du inte behövt berätta för det var jag lyckligt ovetande om. Nu kommer jag inte kunna springa om någon i spåret längre av rädsla för att de ska se mina kalsonger ;)

Jag fick idag hem mina första tights vilka är samma som nylonbyxorna fast tightsmodell
http://webshop.trimtex.no/main.aspx?page=article&artno=220700109

Jag får nog säga att det faktum att de är sydda i paneler i lite olika färger gör att de inte ser just sådär "fåniga" ut som tights gärna gör annars. Men det ska erkännas att det tog emot lite att ge sig ut i dem :)
Dock var kännslan ganska mycket identiskt med de andra nylonbyxorna. Förmodligen eftersom jag brukar ha Under Armours eller Linebreakers kompressionskalsonger under.
1976 • Eskilstuna
#19
25 augusti 2009 kl 09:49 Redigerad 25 augusti 2009 kl 09:53
Gilla
Springer väl oftast i shorts (Går att göra ända ner till 0 grader celsius.) och då helst sådana med snöre. Resår får jag skavsår av efter ett tag.

Åtsittande kläder har jag aldrig gillat något vidare överhuvudtaget och inte tajts heller.

Runt benen funkar det väl okej, men ett jävla resår som spänner runt magen så man knappt kan andas är ingen höjdare.
1971 • Höganäs
#20
25 augusti 2009 kl 11:40
Gilla
Henrik - vet inte vad kompressionskalsonger är för nåt, men min fantasi fick plötsligt fritt spelrum...:-) Lite kaxigt liksom, att man måste ha specialgrejor för att kunna springa... Jag menar, sportbh är ju helt okej för oss tjejer, men bhkallingar...hmm...*asg*
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.