Löpning Träning 27 inlägg 1825 visningar

Morgonjogg

Adam Hjerpe
1987 • Stockholm
#1
24 juli 2010 - 14:16
Gilla
Hej.
Jag har hört att man inte skall löpträna högintensivt innan frukost. Kan man is.f. vakna för att äta en lättare frukost tex två ägg och två bananer därefter somna om för att sedan vakna 1.5h senare och löpträna ett högintesivt träningspass?
< < < 1 2 > > >
1984 • Vejbystrand
#2
24 juli 2010 kl 14:28 Redigerad 24 juli 2010 kl 16:29
Gilla
Det är inget som hindrar eller talar emot att köra högintensivt utöver att man oftast inte har så där otroligt mycket energi (kolhydrater) i benen. För vissa funkar det bra och i många fall är det en vanesak, desto oftare man gör det desto lättare blir det allt eftersom. Dessutom är det många som påtalar den långsiktiga vinningen av att träna innan frukost, att vänja kroppen vid träning med låga kolhydratnivåer i depåerna.

Är man av den typen som har svårt med träning innan frukost så är ditt förslag absolut ett alternativ, har faktiskt själv gjort det någon gång om jag vill vara ute längre. Jag har svårt att vara ute längre stunder innan frukost, men klarar utan problem upp till 45 minuter. Och det är verkligen helt underbar uppgiggande med morgonlöpning! Man mår som en kung resten av dagen :)

Lycka till!
1969 • Upplands Väsby
#3
24 juli 2010 kl 14:33 Redigerad 24 juli 2010 kl 14:36
Gilla
Man "hör" ju så mycket... Tycker det där bara är en vanesak, som Camilla nämnde. Bara att äta ordentligt dagen innan och lite extra på kvällen så är hårdare pass på morgonen inga problem.

Har avverkat en del hårdkörare typ 10x1000 förut före frukost och kommer göra det igen, när det blir dags. Kan kännas tokjobbigt första gångerna och magen kanske gnäller av hunger, trots att jag förberett mig och är sprängfull av energi, men den gnäller bara av gammal vana och det går över. Kroppen fattar snabbt.

Tycker såna pass är riktigt uppiggande, både fysiskt och mentalt. En härlig känsla att komma till jobbet med skönt trötta ben och dagens planerade tusingar redan avklarade.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#4
24 juli 2010 kl 17:07
Gilla
Adam: Var har du hört det och vem sa det? Vad var skälet/skälen som anfördes mot att göra det?
1969 • Sala
#5
24 juli 2010 kl 18:02
Gilla
Ja, det går hur bra som helst att träna hårt på morgonen. Man är utvilad, så det känns behagligt att springa, och pulsen är lägre, så man flåsar inte lika mycket. Var mycket noga med uppvärmningen bara: minst 2 km i lugnt tempo.
1971 • Häljarp
#6
24 juli 2010 kl 22:04
Gilla
En stor fördel med att träna på morgonen är att det inte har hunnit bli så varmt, vilket gör att man kan träna hårdare.

Och man har inte hunnit från några undanflykter.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#7
24 juli 2010 kl 22:19
Gilla
Adam,
Personligen har jag erfart att kroppen varit svårstartad på morgonen innan frukost, t.ex vid intervaller. I början kändes det som att köra med handbromsen på och jag fick bara inte upp pulsen över 85%.
Efter endel nötande har kroppen gett med sig och fungerar hyggligt med begränsad med färska kolhydrater tillgängligt. Men jag känner dock att jag får ut mer av högintensiva pass på eftermiddagen, men det är bara min personliga uppfattning. Jag kan inte se att det ska skadligt så länge du värmer upp bra, lyssnar till kroppen och stretchar efteråt.
Peter Gardell
1961 • Kallhäll
#8
25 juli 2010 kl 08:44
Gilla
Man kan ju fråga sig vad det är för vits med kolhydratuppladdning om den lagrade energin inte ens skulle räcka till ett kortare morgonpass dagen efter?
Valter Johansson
1962 • Umeå
#9
25 juli 2010 kl 11:21
Gilla
Som Tom-Ingar påpekar fungerar kroppen bättre på eftermiddagar/kväll. än på morgonen. Visst kan det finnas något undantag till den känslan men även vana morgonlöpare gör bättre resultat på kvällen.

Men det är ju inte samma sak som att det är skadligt att träna intensivt på morgonen. Det är ju som sagts tidigare en vanesak men däremot tycker jag att det krävs bättre uppvärmning på morgonen om du ska springa snabbare pass.

Att äta bra dagen före med lite extra mat på kvällen räcker energimässigt, Precis som Peter antyder med sin ledande fråga. Men vi är ju olika och en del väljer att äta en tidig frukost och sedan somna om. Dock försämras din vila och dessutom är det ju inte ens säkert att du lyckas somna om.

Om jag ska försöka svara på Johans fråga (ställd till Adam) tror jag att I samband med diskussioner i allehanda tidningar/böcker för viktnedgångens skull, har morgonträningens fördelar påpekats med tanke på att insulinnivån i kroppen är som lägst på morgonen och därmed skulle även fettförbränningen vara effektivast.
I "alla" dessa texter påpekas att man bör hålla sig till kortare lågintensiv träning på morgonen. Dessa texter är ju avsedda gentemot överviktiga som ska gå ner i vikt. Då prioriteras ju lugn träning och därmed ratas den högintensiva ofta. Dessutom skulle det nog låta motsägelsefullt i viktsammangang att nämna att man kan äta extra på kvällen före.
1971 • Stockholm
#10
25 juli 2010 kl 22:58
Gilla
Kanske en fånig anmärkning, men ... musklerna har förstås tillgång till den egna upplagringen av kolhydrater (glykogen) på morgonen, likväl som vilken annan tid på dagen som helst. Däremot är det sämre ställt med tillgången till kolhydrater från leverns depåer, eftersom kroppen just gått igenom nattens svält-fas. Därför bör det vara svårare att prestera maximalt på morgonen? Bristen på kolhydrater kan måhända delvis uppvägas av god tillgång på stresshormon, ffa kortison, men ... jag som är morgontrött finner gott om fysiologiska argument för att ta det lite lugnare på morgonen...
1969 • Upplands Väsby
#11
25 juli 2010 kl 23:23 Redigerad 25 juli 2010 kl 23:25
Gilla
Lågt blodsocker på morgonen? Bara att svepa i sig nåt med snabba kolisar så är det fixat. Vad gäller musklerna så är ju de redan maxladdade om du ätit rätt dagen före som sagt. Sen är det bara att sticka ut till banan/spåret med ett jävlaranamma-leende :-)...
Anders E
1968 • Sollentuna
#12
26 juli 2010 kl 08:33
Gilla
Fredrik Paulun hävdar att man ska äta något så fort man vaknar för att höja blodsockernivån och därmed få ner sin nivå av stresshormonet kortisol (kortisol bryter ner vävnad):
http://www.uniquegeneration.com/index.php?option=com_content&view=article&id=164:fredrik-paulun-mat-och-stress&catid=76:idrott-a-haelsa&Itemid=75

Hård träning liksom lågt blodsocker höjer kortisolnivån. Att träna hårt på fastande mage (lågt blodsocker) borde därmed ge dubbel skjuts uppåt för kortisolet, vilket skulle vara ett skäl till att inte köra ett hårt pass före frukost.

Lite snabba, lättsmälta kolhydrater som Janne W föreslår verkar vettigt.
Therese
1977 • Stockholm
#13
26 juli 2010 kl 08:42
Gilla
Jag springer nästan uteslutande före frukost. Om jag ska ut på rundor längre än 10 km, eller köra intervaller så äter jag en halv banan innan.

Det kan nog stämma att man är piggare i benen om man springer på eftermiddagen, men det finns så många andra fördelar med att springa på morgonen som uppväger. Man är pigg hela dagen och man kan lägga sig på sofflocket efter jobbet utan dåligt samvete :-)
Mattias A
1967 • Lund
#14
26 juli 2010 kl 09:03
Gilla
Anders E: Tja, det låter ju bra att det är en forskare som uttalat sig. Men sen om man tittar lite närmare på vad han säger så kan man ju fundera på hur pass väl underbyggd just den texten är. Ta t ex formuleringen "Ingen människa klarar sig på mindre än tre måltider per dag (frukost, lunch och middag)" Rätt intressant ordval, inte sant?

Suck och stön. Problemet är väl att det är så fruktansvärt mycket som vi faktiskt inte vet så mycket om och att en del forskare är lite snabba att (över)tolka sina resultat och att enkla sanningar säljer bättre än komplicerade samband. Det är inte så länge sedan man i Sverige tyckte att en vetenskapligt sammansatt dryck var bättre än bröstmjölk för bäbisar. Nuförtiden småler vi väl mest åt hur lite man förstod på 70-talet. Det är inte utan att jag undrar vad man kommer småle åt om 40 år…

Eller vad sägs om potatislarmet för några år sedan? Det visade sig att en viss potatissort innehöll mer kadmium (giftig tungmetall) än andra potatissorter och plötsligt ville ingen köpa sådan potatis längre. Vad som ingen sa något om var absolutvärdet, alltså hur mycket kadmium det rörde sig om. För att få i sig lika mycket kadmium som genom att röka en cigarett var man tvungen att äta ett och ett halvt ton (!) potatis.

Till den som tror att det är lätt att dra slutsatser om hur kroppen fungerar rekommenderar jag en titt på
http://www.g-language.org/GenomeProjector/wiki/biochemical_pathway_map_view
1969 • Sala
#15
26 juli 2010 kl 09:15
Gilla
Mattias, jag tycker ändå att vetenskap är att föredrar framför gissningar och önsketänkande. Om vetenskapen är det bästa vi har för att söka "sanning" så är det ju ändå den vi bör gå efter. Sedan vet inte jag om den nämnde forskaren är den mest exakta forskaren i världen :-)

På tal om forskning kring barn så är det extra viktigt att man är noggrann. Frågan är om de främsta barnforskarna någonsin trodde på det där med bröstmjölksersättning, eller bara den mest högljudda. Lite som med löpteknik. De mest högljudda menar att man ska sätta i hälen först när man springer, men har de mer rätt för det?
Mattias A
1967 • Lund
#16
26 juli 2010 kl 09:36
Gilla
Mårten, håller med dig om att vetenskap är att föredra (är själv disputerad inom ett helt annat ämne). Men, hur mycket forskning finns det som är relevant för denna diskussion? Valter har redan varit inne på att mycket görs med ett annat fokus (t ex viktnedgång) än vad vi kanske är intresserade av här.

Vad gäller bröstmjölkersättning så var det en allmänt utbredd rekommendation under tidigt 70-tal och bedömningen av vilka forskare som är/var de främsta brukar vara annorlunda när man tittar på ett skeende i efterhand. Mitt problem är att jag tycker det verkar som Paulun i detta fall gissar lite mycket istället för att hålla sig till vetenskapen. Eller också så är det en skribent som övertolkar Paulun, det är ett rätt vanligt fenomen.
Anders E
1968 • Sollentuna
#17
26 juli 2010 kl 10:40
Gilla
@Mattias Lavtege

Paulun är mig veterligen inte ens forskare :)

Det är sunt att ta nya sensationella rön och dietförslag med en nypa salt. Jag sätter dock ett par begagnade Asics på att Pauluns påståenden kring kortisolets inverkan på kroppen kommer att stå sig oemotsagda ett tag (själva sakargumentet att kortisolnivån höjs vid lågt blodsocker respektive hård träning är belagt i kliniska studier, se t ex referenserna i http://en.wikipedia.org/wiki/Cortisol).

Kortisolets inverkan på muskelnedbrytning, immunförsvar, fetma, minnesfunktion m m vore kul att diskutera men kanske inte i denna tråd.

Nu har jag ätit frukost och ska ge mig ut på en runda i mina Asics :)
Mattias A
1967 • Lund
#18
26 juli 2010 kl 11:28
Gilla
@Anders E

Bra ide, jag tycker litteraturen verkar förvirrad på området.
http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=12236&searchstr=
1981 • Göteborg
#19
26 juli 2010 kl 11:39
Gilla
Att träna på morgonen önskar jag att jag kunde göra mer, har försökt att ge mig ut på längre morgonpass. Men när jag börjar överstiga 50 minuter känner jag mig helt energilös.
Skulle vilja ut på långpass innan frukost och hårdare pass te x som Janne W - men men :-)
Maria Hernqvist
1972 • Väjern
#20
26 juli 2010 kl 12:42
Gilla
Jag gillar att springa på morgonen. Den härliga känslan efteråt sitter i länge o så har man det gjort oxå!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.