Foruminlägg av Stefan Olars

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >
#1
13 juni 2008 kl 10:01
Gilla
Är man helt otränad som i detta fallet så ska man inte rusa på för kraftigt med träningen i början utan öka succesivt annars är det som några skriver risk för skador. Det är även risk att om man går ut för hårt att man inte orkar fullfölja då kroppen säger ifrån. Först och främst handlar det om att börja röra sig i nån/några former som känns bekvämt och inte rikta in sig allt för mycket på finslipning i form av intervaller för det kan man toppa med sista månaden. Det är inte snabbheten han behöver till en början utan det är orken att springa de 5km:arn utan några problem för att sedan finslipa snabbheten. Jag tror inte under 20min är någon omöjlig tid i det här fallet men det handlar främst om motivation. Jag vet själv hur tungt det kan vara ibland att motivera sig till träning, är man dessutom helt otränad så blir dte inte lätt. Så om du har motivationen så tror jag inte detta ska vara några problem.
#2
13 juni 2008 kl 18:16
Gilla
Härligt med fler Örebroare härinne. Fick jag lite tips på rundor jag aldrig provat tidigare, alltid spännande vigda sina vyer och springa på nya ställen.

Håller med att ha någon att träna med betyder oerhört mkt, just intervallpassen är lätt man slarvar med om man är själv men är man nån mer så pressar man varandra vilket är bra för utvecklingen. De längre passen är också mkt segare att ta sig runt själv än om man har någon att prata med. Jag själv har några vänner i min klubb samt min bror i grannskapet jag brukar träna med vilket är oerhört viktigt då vi inspirerar och peppar varandra.

Ett tips om du ej hittar någon att träna med för din del vore att söka dig till nån av alla löparklubbar som finns i Örebro som t.ex. IF Start som Daniel pratade om...

Lycka till med fortsatta träningen!

#3
13 juni 2008 kl 19:48
Gilla
Sommaren brukar medföra mer fritid vilket gör att jag givetvis ökar träningsdosen, man får ju passa på när man har tid. Fast det blir inte så stor ökning sett till distans utan det är mer att jag brukar lägga in fler intervallpass för att få upp farten.
#4
22 juni 2008 kl 16:37 Redigerad 22 juni 2008 kl 16:36
Gilla
Låter trevligt, är dock uppe i hälsingeskogarna nu på sommaren. Kommer troligtvis ner v.29-30 så om jag kan så är jag gärna med.
#5
5 juli 2008 kl 23:29 Redigerad 5 juli 2008 kl 23:32
Gilla
Oj vad de har skrivits här, har det blivit nån gemensam träning? Jobbar en vecka till uppe i Edsbyn sedan bär dte av ner till Örebro. Vore ju trevligt träna tillsammans, personligen tycker jag ett lite längre pass är att föredra om man tränar tillsammans. Lättare då att hålla ihop då tempot ej är så viktigt på långpass och så kan man samtala lite under vägen...

Såg att det snackas endel om Markaspåret, det är lite av min hemmarunda då jag bor i Brickebacken. Då jag är en filur som älskar terräng och gärna kuperat så gillar jag den, dock så saknar jag längre banor där...sprang 5km-rundan förra året 6 varv i träning till lidingö och då blir de där 100-metersskyltarna aningen enformiga :)

#6
6 juli 2008 kl 12:46 Redigerad 6 juli 2008 kl 12:49
Gilla
Johan 1: Markaspåret står sig bra mot Lidingö tycker jag då det är ordentligt med kupering så bra träning och finns inte så många andra möjligheter i Örebro om man vill ha sådan träning. Dock som jag skrev tidigare så är skyltarna aningen jobbiga och även om man inte vill se dem så är det svårt att låta bli att inte titta på dem. Som Daniel kommenterade så är det 200-meters skyltar och inte 100 som jag skrev tidigare. Jag har aldrig sprungit markaspåret på maxfart nån gång så ingen aning vad jag gör, får ta och köra på max när jag kommer ner om drygt en vecka så kan jag skriva ut tiden här.

Jag har inte tagit semester från löpningen, brukar alltid se sommaren som bästa träningsperioden där jag brukar stegra träningen för att vara i bästa form mot slutet av sommaren.



#7
6 juli 2008 kl 15:22 Redigerad 6 juli 2008 kl 15:24
Gilla
Daniel: Jag är uppe i mina hemtrakter i Edsbyn nu under sommaren och här finns en klubb som jag spelar med. Körde seriöst för bra många år sedan nu hänger jag med när de spelar ibland. Finns inte så många orter som man spelar Frisbee Ultimate, men i Örebro finns faktiskt ett lag...aldrig vart med och spelat med dem men sett att de vart och tränat nedanför Brickebacken på en plan där. Frisbee Ultimate är jobbigt, blir lite samma stuk som badminton så nu dagen efter är jag extremt stel i benen av ovana. Finns frisbeegolf också i Örebro, det tycker jag är riktigt avkopplande och inte så slitsamt som ultimate.

Här är adressen till deras hemsida: http://www.kfumorebro.org/frisbee/ultimate/
#8
7 juli 2008 kl 17:40 Redigerad 7 juli 2008 kl 17:56
Gilla
Johan I:
När jag utövade och bland de jag umgås som spelar på elitnivå så säger man Frisbee Ultimate men de kanske är olika beroende på vem man frågar.

Jag tog en tid på de 6 varven och vad jag minns så höll jag en väldigt bra och jämn tid vilket gjorde att benen vart aningen trötta på slutet. Dock kan jag ej minnas vad tiden var, skrev inte ner det nånstans heller så kan kolla upp tyvär. Förra årets Lidingö var ingen höjdare för min del, dels så var det första året jag sprang långa banan sedan så ösregnade det större delen av loppet vilket inte var så mysigt. Jag hade laddat med en veckas stillasittande samma vecka eftersom jag skrev tenta dagen innan loppet vilket kändes då mina ben inte var riktigt alerta. Jag hade klarat under 2h förra året om jag hållt hela loppet, men jag stumnade helt så fick i stort sett gå de sista 3km:arna så med bättre förutsättningar och att jag dessutom är i bättre form i nuläget än vad jag var förra året så borde det inte vara nån omöjlighet klara under 2h. Förra året hade jag som mål att ta mig runt och se banan iår har jag ett mer utpräglat mål som är under 2h vilket jag även kommer lägga upp träningen till.

Ja filmen såg jag förra året och jag håller med Markaspåret är tyngre sett till kupering även om Lidingö har några längre backar än vad Marka har så är det mer flacka partier på Lidingö.

Jakob och jag är enäggstvillingar, när vi var yngre skilde de oftast 1sek mellan oss och ibland sprang vi därför in i mål samtidigt för att båda skulle få vinna vilket säkert inte var så uppskattat för arrangörerna;)
Fast sedan kom det ett år då han gick fram mer än mig och sedan flyttade vi båda hemifrån där jag var lite lat av mig i ett par år medan han ökade träningsdosen så luckan växte ännu mer. Men nu har jag börjat ta in på honom så om ett par år så kanske luckan är uppäten...
#9
7 juli 2008 kl 22:12
Gilla
Detta blir nog ett långt inlägg men vad gör det...

Jo mellan 2-3h var det absolut, jag minns att jag var väldigt nöjd över tempot då det var träning. Man får sätta upp utmaningar efter sin egen förmåga, ingen blir någon grym löpare på direkten utan man får bygga stegvis..då är dte även mindre risk man skadar sig om man ökar träningsdosen succesivt. Om 10km är vad du sprungit tidigare endast 2ggr så tycker jag 2 varv i Marka blir en bra utmaning eftersom det är så pass kuperat. Lika som du ser den nivån jag är uppe på som grym så har jag vänner som ligger på en mkt högre nivå än mig som jag vill upp till. Har en nära vän som kom 4:a i sm-klassen på marathon, han tränar 15-20mil i veckan, fanns en tid då jag tog honom men han har en enormt större träningsmängd vilket naturligtvis ger resultat. Tänkte att jag något år också skulle satsa riktigt hårt och se hur bra tider man kunde få, de vore skoj och få några fina tider som sedan ens blivande ungar får kämpa för att slå ;)

Jag och brorsan var rätt unga då vi sprang i mål samtidigt, delad glädje är dubbel dlädje som de heter. Dock fick arrangörerna fixa fram 2 förstapris och det var nog inte så roligt. Vi slutade med att springa i mål samtidigt i samband med en tävling på bana då jag dömdes 1 hundradel före brorsan.

Jag vet vilken nivå jag oftats ligger på och känner min kropp rätt så väl så ofta flyter jag på ett tempo som jag vet att kroppen klarar och så att jag vet att jag har lite krafter kvar för ett ryck på slutet. På kortare lopp än 15km så försöker jag mest hålla ett högt tempo, springer inte så mycket på klockan. På en halvmara som göteborgsvarvet så springer jag mycket på klockan för där är dte lätt att förivra sig och springa sig stum vilket jag gjorde när jag sprang de första halvmarorna. Det tar ett tag att lära sig hur sin kropp fungerar och vad den klarar att prestera de första tävlingarna på säsongen är alltid de svåraste då man är lite osäker hur formen är. Lidingöloppet som jag sprang för första gången förra året var ett exempel då jag inte visste riktigt hur kroppen skulle reagera, hade aldrig sprungit 3mil terrängtävling men till detta år vet jag vilket gör dte mkt lättare lägga upp hur jag ska löpa för att inte göra samma miss. På en halvmara så brukar mitt kritiska skede komma vid 15-16km på ett millopp vid 7km, känns det bra då så brukar loppen gå väldigt bra är jag däremot stum/trött då så blir färden in till mål en jobbig färd.

Olika mål är alltid bra att sätta upp under en tävling, det förutsätter dock att man känner banan och har sprungit den tidigare eller så är det iaf för mig. Men för mig är ändå klockan min bästa vän för den säger mkt om hur mitt tempo är och kan utifrån det avgöra om dte går för snabbt eller långsamt...dock jobbigt med tävlingar utan skyltar för då får man flyta på och efter känslan. Jag använder ingen pulsklocka, tycker bara den blir ett ett extra moment att hålla reda på som jag inte tycker tillför mig särskillt mkt, men för andra kan det säkert vara väldigt betydelsefullt.

Jag gillar kuperat för då får man bättre svar när man tar i men annars tycker jag att det är svårt att säga när jag känner att jag tar i utan det vet jag bara. När jag känner att jag ger allt eller nästan allt då tar jag i helt enkelt.

Angående påståendet att det är svårare att springa om man stannat stämmer absolut dock tycker jag det bara gäller om man kör längre pass eller om man kört max och stannar och ska köra igen. Om man stannar så blir man genast lite seg detta då ens löprym bryts och det tar ett tag att komma in i löprym igen. Om jag skulle springa marka 6 varv så skulle jag inte känna så värst mkt om jag stannade nån gång före de 3-4 första varven och sedan började springa igen, däremot efter varv 4 så skulle det absolut kännas om jag stannade och började springa. Detta beror nog helt på hur pass tränad man är och hur högt tempo man hållt efter sin förmåga. Om amn håller ett högre tempo så känner man känningar bra mkt tidigare om man stannar än om man håller ett lägre. Jag brukar stanna och dricka då jag kör längre pass och kör jag då +2mil så brukar det vara segt i benen att starta efter sista vätskepåfyllningen.

Hoppas du fick svar på någon av dina frågor..


#10
8 juli 2008 kl 11:13
Gilla
Johan: Innan jag flyttade till Örebro så bodde jag på en ort som heter Vingåker, där fanns ingen löparklubb och det vart därför väldigt tufft att träna på seriöst när all träning var själv. Vad Kumla hjälpt mig med och som säkert alla andras klubbar gör är att den sporrat mig och gett mig ny glöd att vilja satsa samtidigt som den fyller en oerhörd social funktion. Finns en man vid namn Sven som är en klippa och eldsjäl i klubben och utan honom tror jag inte klubben skulle vara vad den är. Han springer inte själv men det jobb han lägger ner är ovärderligt. I Kumla finns löpare som ligger på min nivå eller däromkring vilket är praktiskt då man tränar samtidigt som vi är ett gäng Kumlalöpare som brorsan skrev som bor väldigt nära varandra vilket gör att vi nte bara tränar tillsammans utan även hittar på andra saker.

Vi som bor nära varandra i Örebro vilket är ett gäng på 4 kumlalöpare brukar köra gemensamma träningar ibland som brorsan nämnde. Gemensamma träningar i Kumla brukar det också vara i form av längre distansträningar men dme kan man inte alltid deltaga på men ofta brukar det gå bilar från Örebro till Kumla när dessa är...
#11
8 juli 2008 kl 18:40
Gilla
Daniel: Man anpassar alltid tempot efter alla löpare på långpass, de längre passen är inte meningen att det ska gå så snabbt utan det är mer tiden man är ute som är dte viktiga.

Daniel Brånn är en klubbkamrat, bor i Karlstad så blir inte så mkt träning med honom så är mest tävlingar man ser honom.

Jo i efterhand har jag sett att Vingåker har endel duktiga löpare, men under de 2 år jag bodde där så syntes de aldrig till. Då det inte finns någon löparklubb i Vingåker så är det inte så lätt att finna dem, ska man nästan av en tillfällighet möta på dem då man är ute och springer men de känns inte så sannolikt. Banan vid båsenberga är bra då jag gillar kuperade banor, dock tycker jag variationen är för liten då de saknas något längre spår och så ligger det aldeles för avigt till då dte är en bit från samhället och så måste man ut genom rondellen.
#12
9 juli 2008 kl 18:17
Gilla
Bara några dagar så är jag nere i Örebro också om någon vill hänga med på en löparrunda någon dag...är ledig i 2 veckor så kan i stort sett närsom.
#13
9 juli 2008 kl 22:39
Gilla
Bra kämpat runt Marka, själv körde jag 1000m-intervaller...

Dock var det inte så smart att köra träning utan äta något innan, åt lunch vid 12 så träning vid 18 inte så bra utan något ätbart därmellan. Benen kändes inte så friska idag heller men får hoppas de lossnat när man kommer ner till örebro för då har jag tänkt dra något dubbelpass...

Daniel: bara att skriva en tid här eller sända ett brev om en tid som passar dig så ska vi nog kunna köra något gemensamt...förmiddag passar lika bra.
#14
11 juli 2008 kl 16:48
Gilla
Johan I: Jag äter som en häst men inte märks det på min kroppshydda direkt. Är en sådan person som kan lassa i mig hur mkt som helst och hur onyttigt som helst och folk undrar vart de sätter sig för är tunn som en sticka.

Hade tänkt åka ner på lördan men blir på söndagen istället så kommer inte kunna hänga med er denna veckan då jag kommer ner vid 22-tiden. Men om nån vill köra nästa vecka så är jag som sagt ledig och har mkt tid.

Behöver komma i bra form till Östersund halvmarathon som närmar sig med stormsteg...
#15
11 juli 2008 kl 21:47 Redigerad 11 juli 2008 kl 21:51
Gilla
Johan: jo du har rätt kan vara farligt även om det inte syns på kroppshyddan om inte ännu farligare för då lever man i nån form av falsk trygghet så att äta ohälsosamt är aldrig bra. Men jag kan inte påstå att jag äter ovanligt ohälsosamt, däremot äter jag stora portioner...men har hög ämnesomsättning samt tränar mkt så förhoppningsvis försvinner mkt av de de ohälsosamma som slaggprodukter.

Jonathan: det varierar väldigt, nu på sommaren beror det mkt om jag kör flera intervallpass eller distanspass på en vecka. Om jag kör flera intervallpass så blir det högre kvalité på träningspassen men inte alls lika långt. Det är mkt för att under vintern så bygger man upp konditionen för att sedan under sommaren slipa formen och snabbheten då tävlingarna börjar rulla på. Men jag snittar ungefär 6-7mil skulle jag tro på en vecka nu under sommaren men vissa veckor när dubbelpassen börjar komma så kan det mkt väl bli 10.

Sorry för jag snackar utanför ämnet men kändes konstigt svara i en annan tråd.
#16
11 juli 2008 kl 22:04
Gilla
Om jag har musik i öronen när jag springer så märker jag rätt snabbt att jag springer i takt till musiken känner ni andra säkert också igen? ;)

Jag har bara haft musik med mig när jag vart ute på längre löparturer. Nu för tiden brukar jag sällan springa själv när jag är ute på längre pass så då behövs inte musik för mkt trevligare snacka med varandra och inte så socialt springa med musik i öronen då. Men skulle jag ha musik så skulle det nog vara något glatt med tempo i. I sommartider funkar Lars Winnerbäck hur prima som helst...
#17
12 juli 2008 kl 12:29
Gilla
Jorrå GIH är öppet för allmänheten, jag är dock inte så mkt för banlöpning men bor nära där och mkt möjligt jag kör något pass där nere nu när jag kommer ner.
#18
12 juli 2008 kl 23:50
Gilla
Är ju på gång att byggas en ny inomhushall vid GIH med löparbanor vilket jag tycker är på tiden då den vid Mässhallen är i riktigt dåligt skick. Brukar ofta få ont i huvudet där pga den dåliag luften. Sedan brukar de ofta kunna bli trångt i Mässhallen.
#19
13 juli 2008 kl 14:12
Gilla
Eric: kommer ner vid 22 idag till Örebro, ska vi ta en runda då eller i Marka? :P

Kan mkt väl tänka mig att köra Marka imorrn om någon känner sig sugen att hänga på så är de bara att skriva.
#20
14 juli 2008 kl 00:13
Gilla
Daniel: jag kanske dyker upp och gör dig sällskap ;)
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >