Löpning Träning 1097 inlägg 5730 visningar

Gemensam träning i Örebro i sommar?

1978 • Örebro
#1
22 juni 2008 - 15:28
Gilla
Blev inspirerad av SuperGunnars tråd, men har lite långt till Lund/Malmö. Hoppas att det kan finnas intresse här i Örebro också. Vore kul om man kunde bli ett gäng, när många av de man brukar springa med har brist på motivation eller är på semester...

Jag är öppen för förslag, intervaller, fartlek, distans eller vad ni vill. Ska man springa distans kan man ju dela upp sig i ett par grupper som springer i ungefär samma fart. Blir det intervallträning kan man ju ha gemensam uppvärmning på låt oss säga 3 km, lite löpskolning också om ni så vill. Jag är som sagt öppen för förslag...
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
1978 • Örebro
#61
7 juli 2008 kl 09:18
Gilla
Lidingö på 2:05, ja möjligtvis i nästa liv :)

Så ömma benen är idag så vet jag inte om jag vill testa heller. Vilodag idag, lågpuls 15 km tisdag
johan lindskog
1972 • garphyttan
#62
7 juli 2008 kl 13:40
Gilla
Ska ni köra lidingö? Jag har inte bestämt mig än, har en kompis som gärna vill slå mig i år också (32sek förra året!).
Men först måste jag koncentrera mig på Norasjön, där har jag blivit utmanad av min lillebrorsa, trodde det var lugnt men sedan fick jag info om att ha i smyg sprungit blodomloppet på 41.44...så nu får jag ligga i lite.

Det skulle vara kul med ett gemensamt pass, långpass passar nog bäst. vill ni ha riktiga backar kan vi ta det i Garphyttan med omnejd. Har många bra rundor med både korta/långa/branta/flacka backar med olika underlag.
En vecka kvar till semester, skönt...ha en trevlig sommar.
1978 • Örebro
#63
7 juli 2008 kl 15:35
Gilla
Jag är lite sugen på lidingö, men känner att det inte kommer bli i år. Jag har ju inte joggat så många månader så jag lär ju skada mig rejäjt i så fall. Funderat lite på Norasjön Runt, när är det nu igen? Ska vara väldigt kuperat eller har jag hört fel? Kommer avvakta tills efter Åstadsloppet. Känns det bra efteråt kanske jag anmäler mig till en halvmara till i år
Johan I
1987 • Örebro
#64
7 juli 2008 kl 16:34 Redigerad 7 juli 2008 kl 16:55
Gilla
Johan Lindskog:
Nah, 2:05 var Stefan Olars resultat 2007. Hans brorsa fick 1:57. Med sådana tider funderar man ju på om man springer ifrån alla allt man har i kanske 10 km sedan tar taxi resten? (Man ser ju faktiskt bara eliten i starten, sen försvinner de!=P)
Jag kommer nog inte köra Lidingö i år, vill nog ha trappat upp både distans och hastighet innan jag börjar testa sådana saker.

Daniel:
Norasjön Runt: http://www.ifknora.com/NSR/NSR_sida1.htm
Finns banprofil där, någorlunda kuperat om man säger så ja! Första backen är nog inte att leka med...

Men är lite sugen på att springa Norasjön Runt... lite lagom långt att åka dit och borde inte vara jätte varmt men fortfarande lite värme i september... och det är nästan enbart på asfalt...men är det ett bra val som första halvmara?
Mathias Axelsson
1975 • Örebro
#65
7 juli 2008 kl 17:00
Gilla
Nu var det länge sedan jag sprang Norasjön runt (men cyklade upp för Hitorpsbacken på triathlonen i fredags). Man är fräch när man kommer dit (bara 2 km) så det är ingen större fara, värre är det vid backen vid kyrkogården vid 18 km. Där funderar man på ifall man ska lägga sig ner direkt vid en gravsten.
1984 • Örnsköldsvik
#66
7 juli 2008 kl 17:40 Redigerad 7 juli 2008 kl 17:56
Gilla
Johan I:
När jag utövade och bland de jag umgås som spelar på elitnivå så säger man Frisbee Ultimate men de kanske är olika beroende på vem man frågar.

Jag tog en tid på de 6 varven och vad jag minns så höll jag en väldigt bra och jämn tid vilket gjorde att benen vart aningen trötta på slutet. Dock kan jag ej minnas vad tiden var, skrev inte ner det nånstans heller så kan kolla upp tyvär. Förra årets Lidingö var ingen höjdare för min del, dels så var det första året jag sprang långa banan sedan så ösregnade det större delen av loppet vilket inte var så mysigt. Jag hade laddat med en veckas stillasittande samma vecka eftersom jag skrev tenta dagen innan loppet vilket kändes då mina ben inte var riktigt alerta. Jag hade klarat under 2h förra året om jag hållt hela loppet, men jag stumnade helt så fick i stort sett gå de sista 3km:arna så med bättre förutsättningar och att jag dessutom är i bättre form i nuläget än vad jag var förra året så borde det inte vara nån omöjlighet klara under 2h. Förra året hade jag som mål att ta mig runt och se banan iår har jag ett mer utpräglat mål som är under 2h vilket jag även kommer lägga upp träningen till.

Ja filmen såg jag förra året och jag håller med Markaspåret är tyngre sett till kupering även om Lidingö har några längre backar än vad Marka har så är det mer flacka partier på Lidingö.

Jakob och jag är enäggstvillingar, när vi var yngre skilde de oftast 1sek mellan oss och ibland sprang vi därför in i mål samtidigt för att båda skulle få vinna vilket säkert inte var så uppskattat för arrangörerna;)
Fast sedan kom det ett år då han gick fram mer än mig och sedan flyttade vi båda hemifrån där jag var lite lat av mig i ett par år medan han ökade träningsdosen så luckan växte ännu mer. Men nu har jag börjat ta in på honom så om ett par år så kanske luckan är uppäten...
1978 • Örebro
#67
7 juli 2008 kl 21:26
Gilla
Johan I: Oj, banprofilen i nora såg ju härlig ut. Särskilt när det är en halvmara. September ja... Undrar om jag orkar det efter halvmara 23:e augusti? Du och jag verkar ha ungefär samma tider, inget åstadslopp för din del?

Mathias: Hur var det att köra triathlon? Jag gjorde det i skolan -97 en gång och kommer ihåg att det gick bra. Kanske bara för att jag var den enda som tog det på allvar, men ändå :) Kom 4:a efter tre från simgymnasiet, så där hade man ju inte mycket att sätta emot.
Johan I
1987 • Örebro
#68
7 juli 2008 kl 21:36
Gilla
Mathias:
Tittade just på lite mer information om "Kanske inte världens hårdaste halvmarathon", och tänkte kanske anmäla mig men såg nu att de bara låter 100 st vara med =S Trist... såg dock att du är anmäld, grattis.
Kommer du springa Norasjön Runt i år också?

Stefan:
Men på de 6 varven, handlade det om mellan 2-3 h i alla fall?
Själv ska jag nog anta utmaningen att springa 2 varv på varandra i Markaspåret... Har dock bara sprungit 10 km två gånger tidigare så blir väl en rejäl utmaning =p
Oj, att ta sig runt som mål men komma nära 2 h =P Det är som sagt sjukt snabbt.
Ja, arrangörer tycker tydligen inte om när man vill dela en seger eller plats med någon =P Som i Vasaloppet, var väl några bröder där som åkte in tillsammans? Arrangörerna blev ju tokiga.

Men har massor av frågor jag skulle vilja ställa men kan väl börja någonstans...
Hur känns det när du springer i en tävling, t.ex. Grabbhalvan, eller Wedevågloppet eller Göteborgsvarvet? Känns det som att du tar i allt du har hela vägen? Efter hur långt känner du om du kan hålla ut hela vägen efter uppsatta mål? Använder du någon pulsklocka som hjälpmedel för att hålla fart m.m.? (Vilken isåfall? Och hur använder du den?)
Var ligger ungefär gränsen fartmässigt för att du skall känna att "nu tar jag i" för att hålla den farten?
Vad är din tanke på att ett påstående som att det är svårare att springa och stanna ett tag och sedan fortsätta än att springa vidare? (Låt säga att du t.ex. hade sprungit 6 varv i Markaspåret men efter varje varv stannat 30-60 sekunder, sen sprungit vidare) Hade benen varit slut då?
Mycket frågor som sagt, svara om du vill =) Kanske kan ge lite tips och insikt till fler än mig.
Johan I
1987 • Örebro
#69
7 juli 2008 kl 21:44
Gilla
Morr... Internal Server Errors. Kan inte Redigera inlägget ovan...

Daniel:
Jag kommer springa Åstadsloppet, men bara Kvartsmaran förmodligen, är dock inte anmäld än så har inte bestämt.
Tycker du verkar hålla igång rejält så skulle inte förvåna mig om du klarar Halvmaran 23 aug och sedan även en 13 sept. Det är ju ett tag emellan också, så det borde inte vara några större problem, om du inte åker på någon skada vill säga.
Kan du berätta lite mer om ditt förflutna inom konditionsgrejer o.s.v.? För det verkar nästan lite konstigt att du börjat Februari 2008 och sedan klarat Göteborgsvarvet och sedan fått till helt okej tider på diverse distanser, du kan väl knappast ha varit någon soffliggare innan =P
1984 • Örnsköldsvik
#70
7 juli 2008 kl 22:12
Gilla
Detta blir nog ett långt inlägg men vad gör det...

Jo mellan 2-3h var det absolut, jag minns att jag var väldigt nöjd över tempot då det var träning. Man får sätta upp utmaningar efter sin egen förmåga, ingen blir någon grym löpare på direkten utan man får bygga stegvis..då är dte även mindre risk man skadar sig om man ökar träningsdosen succesivt. Om 10km är vad du sprungit tidigare endast 2ggr så tycker jag 2 varv i Marka blir en bra utmaning eftersom det är så pass kuperat. Lika som du ser den nivån jag är uppe på som grym så har jag vänner som ligger på en mkt högre nivå än mig som jag vill upp till. Har en nära vän som kom 4:a i sm-klassen på marathon, han tränar 15-20mil i veckan, fanns en tid då jag tog honom men han har en enormt större träningsmängd vilket naturligtvis ger resultat. Tänkte att jag något år också skulle satsa riktigt hårt och se hur bra tider man kunde få, de vore skoj och få några fina tider som sedan ens blivande ungar får kämpa för att slå ;)

Jag och brorsan var rätt unga då vi sprang i mål samtidigt, delad glädje är dubbel dlädje som de heter. Dock fick arrangörerna fixa fram 2 förstapris och det var nog inte så roligt. Vi slutade med att springa i mål samtidigt i samband med en tävling på bana då jag dömdes 1 hundradel före brorsan.

Jag vet vilken nivå jag oftats ligger på och känner min kropp rätt så väl så ofta flyter jag på ett tempo som jag vet att kroppen klarar och så att jag vet att jag har lite krafter kvar för ett ryck på slutet. På kortare lopp än 15km så försöker jag mest hålla ett högt tempo, springer inte så mycket på klockan. På en halvmara som göteborgsvarvet så springer jag mycket på klockan för där är dte lätt att förivra sig och springa sig stum vilket jag gjorde när jag sprang de första halvmarorna. Det tar ett tag att lära sig hur sin kropp fungerar och vad den klarar att prestera de första tävlingarna på säsongen är alltid de svåraste då man är lite osäker hur formen är. Lidingöloppet som jag sprang för första gången förra året var ett exempel då jag inte visste riktigt hur kroppen skulle reagera, hade aldrig sprungit 3mil terrängtävling men till detta år vet jag vilket gör dte mkt lättare lägga upp hur jag ska löpa för att inte göra samma miss. På en halvmara så brukar mitt kritiska skede komma vid 15-16km på ett millopp vid 7km, känns det bra då så brukar loppen gå väldigt bra är jag däremot stum/trött då så blir färden in till mål en jobbig färd.

Olika mål är alltid bra att sätta upp under en tävling, det förutsätter dock att man känner banan och har sprungit den tidigare eller så är det iaf för mig. Men för mig är ändå klockan min bästa vän för den säger mkt om hur mitt tempo är och kan utifrån det avgöra om dte går för snabbt eller långsamt...dock jobbigt med tävlingar utan skyltar för då får man flyta på och efter känslan. Jag använder ingen pulsklocka, tycker bara den blir ett ett extra moment att hålla reda på som jag inte tycker tillför mig särskillt mkt, men för andra kan det säkert vara väldigt betydelsefullt.

Jag gillar kuperat för då får man bättre svar när man tar i men annars tycker jag att det är svårt att säga när jag känner att jag tar i utan det vet jag bara. När jag känner att jag ger allt eller nästan allt då tar jag i helt enkelt.

Angående påståendet att det är svårare att springa om man stannat stämmer absolut dock tycker jag det bara gäller om man kör längre pass eller om man kört max och stannar och ska köra igen. Om man stannar så blir man genast lite seg detta då ens löprym bryts och det tar ett tag att komma in i löprym igen. Om jag skulle springa marka 6 varv så skulle jag inte känna så värst mkt om jag stannade nån gång före de 3-4 första varven och sedan började springa igen, däremot efter varv 4 så skulle det absolut kännas om jag stannade och började springa. Detta beror nog helt på hur pass tränad man är och hur högt tempo man hållt efter sin förmåga. Om amn håller ett högre tempo så känner man känningar bra mkt tidigare om man stannar än om man håller ett lägre. Jag brukar stanna och dricka då jag kör längre pass och kör jag då +2mil så brukar det vara segt i benen att starta efter sista vätskepåfyllningen.

Hoppas du fick svar på någon av dina frågor..


1978 • Örebro
#71
7 juli 2008 kl 23:33
Gilla
Johan I: Det är ändrat, tydligen ska 200 få springa. Det står lite längre ner till höger på sidan, men jag har också missat det. Jag är anmäld men har fått förhinder tyvärr =(

Mitt förflutna, haha, tackar som frågar! Det får man inte höra så ofta så jag suger åt mig varenda ord. Jag är faktiskt helt grön inom allt vad löpning heter. Inte mycket konditionsträning överhuvudtaget senaste 10 åren, inte testat en enda bollsport (förutom golf ett par år), den kondition jag har haft är väl från vardagsmotion typ. Långpromenader. Bra kost.

Har tränat på gym från och till i ca 10 år, men ytterst lite kondition och samma sak med ben. Som "alla" killar har jag väl prioriterat mage, biceps och bröst =)

Anmälde mig samtidigt som några kompisar till Göteborgsvarvet 2008. Ingen av oss hade joggat mycket förut. En orienterade i ungdomen, en spelar innebandy på skoj ibland men inte så seriöst.

Första testet jag gjorde var 1:a februari, 5 km på löparband. Orkade 3 km, sen fick jag gå några minuter innan jag kunde ta det sista. 27 minuter står det visst på passet, men kan nog ha varit närmare 30... Köpte en bok samma dag, att springa snabbare tror jag den hette. Följde halvmaratonprogrammet för nybörjare mina sex första veckor, behövde fasta dagar för att inte bli hemma i soffan när vädret var dåligt. Efter det har träningen gått som på räls, förutom skada tre veckor före göteborgsvarvet. Målet var 1.45-1.50 innan den, fick sänka det till under 2 timmar sen. Har också gått med i IF Start för att få lite hjälp med intervallträning, hann vara med på fyra träningar innan sommaruppehållet...

Så det var boken om mig *skratt*
1978 • Örebro
#72
7 juli 2008 kl 23:44
Gilla
Johan I: Tror jag också ska testa marka 10 km utan stopp, oj vilken fin utmaning till nästa vecka! :)

Angående det du frågade Stefan om, så skulle en pulsklocka varit till jättestor hjälp för mig på både Göteborgsvarv och Grabbhalva. När man är lite mer tävlingsvan lär det vara lättare. Nu har jag dock en klocka som är med på varenda träning, för mig funkar det kanon. Håller mig motiverad genom hela passet och får mig att ta ut det där lilla sista
Johan I
1987 • Örebro
#73
8 juli 2008 kl 00:23
Gilla
Stefan och Daniel:
Tack båda två för utförliga svar.
Kan nog komma på väldigt mycket mer frågor men tar och väntar lite med dem =P

Stefan:
"En" fråga dock: Hur har Kumla SF hjälpt dig att bli bättre som löpare? Ni verkar ju nästan inte ha några gemensamma träningar och du bor ju inte i Kumla? Varför inte vara med i t.ex. ÖAIK eller IF Start istället isåfall?

Daniel:
Alltid kul att gräva lite i det "förflutna" :P
Hur fungerar det med träningarna med IF Start? Är det i princip bara Intervall ni kör tillsammans? Är dem alltid vid Karlslund eller var?
Hur pass organiserad är klubben? Finns det någon som är tränare? Någon som plannerat vad alla ska göra eller är det något som bestäms på plats?
10 km i Marka är kanske mer krävande än man kan tänka sig dock, är man ovan med rundor så är det riktigt svårt att disponera krafterna, åtminstone för mig, och även Stefan var väl inne på det.
Imorgon är det styrketräningsdag för mig, men dagen efter blir det nog Marka 10 km om inget annat kommer fram som bättre/roligare alternativ, beror väl ev. lite på väder och vad man känner för.

Brukar ju alltid (de två gånger jag sprungit i Marka =P) springa även dit (ca 3 km) och sedan tillbaka (ca 3 km, trots lite annorlunda väg). Vägen dit inkluderar även mastodont-backen man stöter på om man tar skogsvägen från ÖRU upp till Markaspåret, inte mycket spänst kvar i benen efter det.

Hur skall man springa i backar egentligen för att behålla någon sorts fart men ändå inte känna att varje steg är en "utsträckning" av fotlederna till max (liknelse med tåhävningar) så att de blir helt möra när man är på topp?
1984 • Örebro
#74
8 juli 2008 kl 09:58
Gilla
Hejsan! Intressant diskussion som utvecklat sig och eftersom jag befinner mig nere i Örebro nu större delen av sommaren så låter gemensamma träningar som ett bra förslag.. Vi i Kumla kör inte så många gemensamma träningar under sommaren mer än vi som bor i Örebro som kör en hel del ihop.. Jag och Eric Eskelinen kör flera pass ihop under veckorna och ibland hänger jag med och tränar med KFUM nere på GIH där Patrick Persson från vår klubb brukar hänga.. Alla vi tre bor inom någon kilometers avstånd och så har vi broder Stefan också som sviker oss under sommaren men som annars bor mitt emot mig och som jag tränar ihop med nästan alltid när vi kan. Men som sgat om ni vill hänga med på ett pass med mig och Eric som kör väldigt varierad träning så är det bara höra av sig så är ni mer än välkomna, för blir bara roligare ju fler man är.. Dessutom kommer Stefan ner nästa vecka så vi blir tre stycken.

Så man kan säga att vi i Kumla kör gemensamma träningar så gott de går även om det inte är som övriga delen av året då vi brukar sammlas och träna från vår lokal i Kumla.. Men intresset finns säkert där också om ni bor i Kumla och vill köra ett pass.. Gå isf in på vår hemsida som nämts här tidigare och fråga om ni kan följa med..

1978 • Örebro
#75
8 juli 2008 kl 10:42
Gilla
Johan I: Träningarna har fungerat mycket bra. Har bara varit med på fyra måndagsträningar då vi är i Karlslund och kör intervaller. På onsdagar är de vid GIH, vid universitetet och kör intervaller då också. Mina ben klarar dock inte av två intervallpass så tätt inpå. Men får jag förhinder nån måndag i framtiden så åker jag givetvis dit på onsdagen.

Uppslutningen har varit bra de här fyra gångerna, 14-16 personer per gång tror jag det har varit. Jag brukar åka dit till kl 18, för att sedan vara med på gemensam uppvärmning 18.15. Den brukar vara 3 första kilometrarna i 5 km-spåret. Sen är det löpskolning och några stegringslopp, och därefter börjar vi med intervallerna.

Helene heter tränaren och hon är alltid med på uppvärmning och löpskolning. Sist var hon lite lätt skadad, men då var hon med och mätte ut och förklarade träningen innan hon körde lite rehab på egen hand. Alla medlemmar har fått ett träningsprogram mailat till sig, så man vet i förväg vad som ska tränas. Men uppehåll till 11:e augusti varav denna tråds uppkomst. Fast den har ju skenat iväg lite eller vad säger ni? =)
1978 • Örebro
#76
8 juli 2008 kl 11:03
Gilla
Johan I: Oj vad långa uppsatser vi skriver här nu. Svarar på din del 2 nu då, hehe.

10 km är såklart jobbigt, men jag känner mig rätt stark uppför backarna. Testar jag två varv nästa vecka kommer målet vara 50 minuter i alla fall. Kan svara på hur jag försöker springa i en backe, sen om Olars-bröderna har bättre svar eller något att tillägga återstår att se...

Jag försöker ta små snabba steg, lyfter knäna lite högre än vanligt, försöker att hålla mig rak i ryggen fast det är lätt att falla framåt för mycket, sänker farten lite och springer så avslappnat som möjligt. Det lilla jag förlorar på att ta det lugnt uppför tar jag igen direkt efteråt, då jag ökar längden på stegen. Är det nerförslut så springer jag så pass snabbt att jag kan kontrollera det. Blir det för snabbt börjar jag flaxa med armarna för att hitta balansen, och då får jag bromsa ner lite på takten...
1984 • Örnsköldsvik
#77
8 juli 2008 kl 11:13
Gilla
Johan: Innan jag flyttade till Örebro så bodde jag på en ort som heter Vingåker, där fanns ingen löparklubb och det vart därför väldigt tufft att träna på seriöst när all träning var själv. Vad Kumla hjälpt mig med och som säkert alla andras klubbar gör är att den sporrat mig och gett mig ny glöd att vilja satsa samtidigt som den fyller en oerhörd social funktion. Finns en man vid namn Sven som är en klippa och eldsjäl i klubben och utan honom tror jag inte klubben skulle vara vad den är. Han springer inte själv men det jobb han lägger ner är ovärderligt. I Kumla finns löpare som ligger på min nivå eller däromkring vilket är praktiskt då man tränar samtidigt som vi är ett gäng Kumlalöpare som brorsan skrev som bor väldigt nära varandra vilket gör att vi nte bara tränar tillsammans utan även hittar på andra saker.

Vi som bor nära varandra i Örebro vilket är ett gäng på 4 kumlalöpare brukar köra gemensamma träningar ibland som brorsan nämnde. Gemensamma träningar i Kumla brukar det också vara i form av längre distansträningar men dme kan man inte alltid deltaga på men ofta brukar det gå bilar från Örebro till Kumla när dessa är...
1978 • Örebro
#78
8 juli 2008 kl 11:18
Gilla
Jakob: Ja välkommen in i tråden då :) Långpass med bröderna Olars och Eric Eskelinen, jo jack tackar. Ses vi i målfållan då eller? Nej då, jag är gärna med om ni vill ha nån som håller ner farten "lite"
1978 • Örebro
#79
8 juli 2008 kl 11:29
Gilla
Stefan: Ja oj vad många eldsjälar jag mött på kort tid som joggare. Det sociala är väl ett av de stora skälen till att man blir medlem i en klubb, man blir ju lite som en familj som tar hand om varandra och ställer upp för varandra. Min klubb verkar ställa upp på mycket ideellt så man lär ju träffa många från andra klubbar sen också. Arrangerade ju Startmilen och Blodomloppet och var med och hjälpte till vid Vårruset, Grabbhalvan...

Ni var med och sprang startmilen ser jag. Och Daniel Brånn. Klubbkamrat? Han och jag tog grönt kort i golf samtidigt, men det känner han nog inte till
1978 • Örebro
#80
8 juli 2008 kl 12:23
Gilla
Stefan: Jo du skrev om Vingåker förresten. De ligger ju på andra plats i kommuntoppen så du kanske inte letade tillräckligt mycket? :) Vet att de har många seriösa och duktiga cyklister från de krokarna. Om man bara är ute efter att bibehålla konditionen alltså. Men förstår vad du menar med Kumla, verkar ha många unga lovande löpare på gång
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.