Löpning Träning 1097 inlägg 5722 visningar

Gemensam träning i Örebro i sommar?

1978 • Örebro
#1
22 juni 2008 - 15:28
Gilla
Blev inspirerad av SuperGunnars tråd, men har lite långt till Lund/Malmö. Hoppas att det kan finnas intresse här i Örebro också. Vore kul om man kunde bli ett gäng, när många av de man brukar springa med har brist på motivation eller är på semester...

Jag är öppen för förslag, intervaller, fartlek, distans eller vad ni vill. Ska man springa distans kan man ju dela upp sig i ett par grupper som springer i ungefär samma fart. Blir det intervallträning kan man ju ha gemensam uppvärmning på låt oss säga 3 km, lite löpskolning också om ni så vill. Jag är som sagt öppen för förslag...
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Johan I
1987 • Örebro
#41
3 juli 2008 kl 13:53
Gilla
Sofia:
Jo, jag vet men beror på hur mycket man påverkas av backar =) Alltså tänk dig situationen att du bestämt dig för att slå rekord på 5 km idag, du laddar hela dagen och kommer till Markaspåret... Du tänker "ok, nu gäller det!" och startar och *bam* du möts av en brant backe och tänker "Okej, kanske inte idag då" :P
Om du däremot börjar på backen innan mål/start, så får du nedförsbacke först vilket inte borde ta så mycket på krafterna, sedan är du ju lite mer igång och kanske tar första backen enklare =P Och på slutet kan du bara tänka "Okej, måste bara upp för backen nu, sen är det mål.", då är det lättare att "spurta" än att man måste upp sen vidare.
Det tycker jag i alla fall =)
Sofia Widholm
1987 • Örebro
#42
3 juli 2008 kl 14:29
Gilla
Johan I: Okej för ett sånt tillfälle håller jag med dig, men i det stora hela spelar det egentligen ingen roll tycker jag.. beror ju som du menar på syftet i sådana fall..
1978 • Örebro
#43
3 juli 2008 kl 14:52
Gilla
Vart man än börjar så var den backen inte att leka med, oj oj oj. Noterade högsta puls hittills sen jag köpte min pulsklocka, och då försökte jag ändå "ta det lugnt". Nu måste jag verkligen fylla på med nyttigheter och stretcha länge.

Räknade till i alla fall fyra jobbiga backar på 5 km-spåret, kan det stämma? Från ljungstugan räknat så en i starten, en efter 3 km, en efter 3,8 och sista efter typ 4,2 km?

Satt och pustade i skuggan några minuter efter femman, sen testade jag 2,4 kilometers också. Dåligt skyltat där man skulle svänga av tyckte jag, nästan så jag missade det.

Johan I: Och vem sjutton försöker slå rekord på markaspåret 5 km? :) Ta mig runt är mitt mål nästa gång, hehe
Johan I
1987 • Örebro
#44
3 juli 2008 kl 15:19 Redigerad 3 juli 2008 kl 15:20
Gilla
Sofia:
Ja, för träningens skulle spelar det ingen roll, är starkt att ta sig runt det spåret i bara "hyfsad" fart.

Daniel:
Den är nästan överdriven, och man ska ju inte bara tänka på uppför utan det är ju även nedför sen också, det är ofta rätt brant, för brant enligt mig så det är rätt svårt att hålla jämn fart.
Det kan nog stämma med 4 rejäla backar. Nästa gång ska jag ha med min Polar RS800sd, så kommer se höjdskillnader och banprofil m.m.
Och om du redan kört så måste ju solen ha varit ganska påfrestande också, riktigt kvavt, torrt och varmt ute.

Haha, nja är nog svårt att slå rekord =P Men om man riktigt skulle hårdträna i markaspåret så skulle nog alla andra 5 km sträckor (och uppåt om man har tränat flera varv i Marka) kännas riktigt lätt så att man då slår rekord.
Sofia Widholm
1987 • Örebro
#45
3 juli 2008 kl 15:42
Gilla
Håller med om att värmen idag är olidlig. Har precis kommit hem från att ha kört kortintervaller och nedjoggen fick visst bli lite halvt jogg och halvt promenad, solen tärde rejält och det var svårt att hitta skugga där jag höll på..

Daniel: Jo, det är väl ungefär fyra riktigt jobbiga backar.. finns en liten knicks även innan det börjar gå nerför för att sedan gå upp i den allra sista branta backen, så jag brukar tänka fem backar (den är ju dock mindre jobbig..)
1978 • Örebro
#46
3 juli 2008 kl 22:05
Gilla
Johan I: Jo jag var där kl 14ungefär. Skapligt varmt!! Blev bar överkropp från första metern. Ska lägga in passet i sporttracks och kolla lite höjdskillnader... Ingen bra uppladdning. Jobbade natt så i säng kl 06.00, upp kl 13, åt en macka sen cykel bort till spåret.

Sofia: Ok då minns jag ganska rätt då. Bra att veta till nästa gång, går att trycka på lite mer mellan första och andra backen. Nästan 3 km mellan dem.
Johan I
1987 • Örebro
#47
3 juli 2008 kl 22:54
Gilla
Daniel:
Okej, jo måste ha varit några grader då, fast just innanför spåret så att säga så är det ju mycket träd, rätt vanligt för skogspår faktiskt =P
Men med Garmin får du bara höjdskillnader från GPS/karta mätt (med hjälp av plugin till ST), inte från klockan va? Gissar på att Polars Altitude funktion är mer precis, men det kan ju ge en fingervisning. Låter rätt tufft att ta sig ut så pass snabbt efter uppvaknande.

Även om det bara är kanske 4-5 riktigt skapliga backar så tycker jag det är sällan att man känner att det är plant i Markaspåret, så Johan Lindskogs beskrivning "Berg och Dalbana" är rätt bra. Men som sagt, om man kör hårt och många gånger i det spåret så blir man nog riktigt grym på de flesta banor.

Själv var jag bara ute på en "Standard 1"-runda på 3,1 km. Testade nya skorna, Asics Kayano 14. Kändes helt okej, verkar vara riktigt bra skor.
Vid nästa springdag, om två dagar (springer varannan dag) så kommer jag nog köra intervaller för första gången på GIH (om det är ledigt) eller springa vidare till Markaspåret och köra 5 km, sen springa hem.
Sist jag körde Marka körde jag så att jag sprang dit och hem, var skapligt jobbigt med tanke på höjdskillnaderna =P Så skulle nog ha väntat något mer innan jag satt igång 5 km den gången. Menmen, bra träning ändå förmodligen.
1978 • Örebro
#48
4 juli 2008 kl 01:37 Redigerad 4 juli 2008 kl 05:12
Gilla
Johan I: Ja, du får gärna ta ett varv runt 5 kilometers och rapportera om banprofilen. Du får antagligen bättre fingervisning än min GF 305.

Jag skulle få besök kl 16 så var tvungen att sticka iväg direkt. Inte det ultimata, men det kan ju bli så ibland. Lite sämre karaktär och jag hade stannat kvar hemma i sängen eller sittande i en stol i solen.

Den som klarar 5 km där runt eller under 20 minuter lär ju vara riktigt vältränad i alla fall. Jag tog mig runt på ca 23,5 min med blodsmak =)

Ska köpa nya skor snart. Fortsätter nog med Asics jag med, men får se vad modellen blir. De på Löpex eller Lindells får väl säga sitt... Men nöjd med dina Kayano alltså?

Om vader/benhinnor mår bra i eftermiddag blir det lågpulsträning ca 10 km för mig, och intervall söndag
Sofia Widholm
1987 • Örebro
#49
4 juli 2008 kl 13:57
Gilla
Det snabbaste jag har kommit runt Marka 5:an är 29 min 50 sek. Fast då hade jag krut kvar i benen, så om jag skulle köra spåret i tävlingstempo någon gång så kanske jag skulle kapa en minut eller två. Men vem vill egentligen springa det där spåret i tävlingstempo? I alla fall inte jag i sån här värme... :P
1978 • Örebro
#50
4 juli 2008 kl 17:04
Gilla
Nej du, den värmen är inte snäll att springa i. Men helt ok att sitta att eftersvettas i =D

Blev ett lågpulspass idag, inte en sekund skugga tror jag *pust*
1984 • Örnsköldsvik
#51
5 juli 2008 kl 23:29 Redigerad 5 juli 2008 kl 23:32
Gilla
Oj vad de har skrivits här, har det blivit nån gemensam träning? Jobbar en vecka till uppe i Edsbyn sedan bär dte av ner till Örebro. Vore ju trevligt träna tillsammans, personligen tycker jag ett lite längre pass är att föredra om man tränar tillsammans. Lättare då att hålla ihop då tempot ej är så viktigt på långpass och så kan man samtala lite under vägen...

Såg att det snackas endel om Markaspåret, det är lite av min hemmarunda då jag bor i Brickebacken. Då jag är en filur som älskar terräng och gärna kuperat så gillar jag den, dock så saknar jag längre banor där...sprang 5km-rundan förra året 6 varv i träning till lidingö och då blir de där 100-metersskyltarna aningen enformiga :)

Johan I
1987 • Örebro
#52
5 juli 2008 kl 23:38 Redigerad 5 juli 2008 kl 23:49
Gilla
Daniel:
Jag sprang Markaspåret idag, sprang även dit och hem igen, började åska och regna på hemvägen men det gick fint. Tiden på Marka denna gång blev 24:23, men har för ca 1,5 vecka sen haft 23:54 (bara sprungit 2 gånger där, så är rätt ovan fortfarande). Tog det rätt lugnt denna gång och kände att det fanns mer fart att lägga på om man kände för det, men jag tänkte det mer som ett bra träningspass istället och det är ju skönt ibland att ha en hel del krafter kvar efteråt samt att inte lägga allt för stor vikt på tiden.
Det var för övrigt molning men ändå väldigt varmt och kvavt, även idag.

Skulle kunna fixa en bild på banprofilen men känns som lite onödigt trixande just nu.
Men de mer rejäla backarna befinner sig vid start, vid 1,5 km, vid 3,1 km, vid 4-4,1 km, vid 4,5 km och vid 4,7 km.
Stigning och sluttning på ca 51 m totalt.
Som högst är man på en höjd på 70 m, hurvida det stämmer eller ej är svårt att säga. Men att jämföra är vid starten är man på 53 m i höjd.

Skorna känns helt okej som sagt och är absolut nöjd med dem än så länge, gäller bara att springa in dem lite så att de sitter på lite bättre, även om de redan nu är rätt "slimmade" och lämnar ganska lite utrymme kvar för foten, utom vid hälen.

Ett tips om du ska ha nya Asics är ju att kolla på Intersport (billigare än de alternativ du nämnde), där köpte jag mina, de hade precis då sänkt priset på Asics skorna 2 dagar innan jag var där. 1290 kr för Kayano och 990 kr för GT 2130, väldigt överkomligt tycker jag. Orginal priserna ligger på runt 1800 kr och 1500 kr för dem respektive.
Hade tidigare GT 2100, de känns nu väldigt platta jämfört med Kayano som har extra stöd vid främre delen av foten o.s.v.

Sofia:
Det handlar nog mycket om en vane fråga och hur mycket man vill satsa som du säger. Det är så svårt att avgöra om man just denna gång skall kanske krokna helt om man råkar ta i lite för mycket i en backe eller om det bara är att springa vidare efteråt.
Men oavsett tempo så är backarna både jobbiga och givande, så att ta sig runt är bara det bra träning. Och det är ju träna man vill göra.

Stefan:
Nej, ingen gemensam träning än. Är väl bland annat en del motivation som krävs för att bryta sina egna vanor när det gäller tempo och sträcka o.s.v. för att man skall börja träna med andra. Man kanske tänker "Vad ger det mig träningsmässigt?". Så det är inte "bara" så att säga :P Och som du säger så är det nog längre sträckor utan några större tempo krav som gäller om det skulle bli någon gemensam träning.
Låter som en riktig mastodont runda, hur tycker du 6 varv i Markaspårets 5 km står sig mot Lidingö då?
Och får man fråga om banrekordet på Markaspåret? (Antar att du eller din brorsa har det, om det finns ett officiellt :P)
1978 • Örebro
#53
6 juli 2008 kl 01:21
Gilla
Stefan: Jag gillade 100-metersskyltarna (eller var det inte 200 meters?), men ja det lär ju bli tjatigt om man nu nån gång skulle orka SEX varv! Ingen gemensam träning, personligen tycker jag att hela motions-sverige verkar ha tappat lite fart här till semestertider. Stranden lockar väl mer kanske.

Johan I: Bara jag kommer iväg och provspringer någonstans så jag vet vilken modell mina fötter gillar så spelar det ingen roll var jag köper dem. Eller Intersport och andra kanske också kollar när man springer på löparband?

Klurar lite på att hänga på Örebro AIK´s intervallträning på tisdag. Den borde vara öppen. Ska kolla på deras forum och se om de bestämt något...
Johan I
1987 • Örebro
#54
6 juli 2008 kl 12:07
Gilla
Daniel:
Jo, Intersport har också personal som hjälper en på löpbandet. Jag prov "sprang" Kayano på Löpex när jag var där och köpte Rs800sd klockan, dock sa de ingenting om hur det såg ut eller något utan frågade bara hur jag kände det.

Och det här med att springa på löpband som test tycker jag inte ger något, det är först efter några veckors träning på asfalt som man känner om de är okej eller inte, tycker jag. Viktigast i butiken är att de inte sitter för hårt någonstans eller för löst samt att man känner att vikten inte är till besvär och att de är dämpade som man vill.

ÖAIK skall nog ha Intervaller på GIH runt 19.00 på tisdag.
1984 • Örnsköldsvik
#55
6 juli 2008 kl 12:46 Redigerad 6 juli 2008 kl 12:49
Gilla
Johan 1: Markaspåret står sig bra mot Lidingö tycker jag då det är ordentligt med kupering så bra träning och finns inte så många andra möjligheter i Örebro om man vill ha sådan träning. Dock som jag skrev tidigare så är skyltarna aningen jobbiga och även om man inte vill se dem så är det svårt att låta bli att inte titta på dem. Som Daniel kommenterade så är det 200-meters skyltar och inte 100 som jag skrev tidigare. Jag har aldrig sprungit markaspåret på maxfart nån gång så ingen aning vad jag gör, får ta och köra på max när jag kommer ner om drygt en vecka så kan jag skriva ut tiden här.

Jag har inte tagit semester från löpningen, brukar alltid se sommaren som bästa träningsperioden där jag brukar stegra träningen för att vara i bästa form mot slutet av sommaren.



1978 • Örebro
#56
6 juli 2008 kl 14:18
Gilla
Johan I: Tänkte skriva lite på deras forum men var visst tvungen att vara medlem. Blir väl att våldgästa i så fall...
1978 • Örebro
#57
6 juli 2008 kl 14:21
Gilla
Stefan: Ultimate frisbee förresten, finns det nån klubb i örebro eller? Har tänkt i många år att det vore den ultimata (ursäkta ordvalet) sporten för mig =)
1984 • Örnsköldsvik
#58
6 juli 2008 kl 15:22 Redigerad 6 juli 2008 kl 15:24
Gilla
Daniel: Jag är uppe i mina hemtrakter i Edsbyn nu under sommaren och här finns en klubb som jag spelar med. Körde seriöst för bra många år sedan nu hänger jag med när de spelar ibland. Finns inte så många orter som man spelar Frisbee Ultimate, men i Örebro finns faktiskt ett lag...aldrig vart med och spelat med dem men sett att de vart och tränat nedanför Brickebacken på en plan där. Frisbee Ultimate är jobbigt, blir lite samma stuk som badminton så nu dagen efter är jag extremt stel i benen av ovana. Finns frisbeegolf också i Örebro, det tycker jag är riktigt avkopplande och inte så slitsamt som ultimate.

Här är adressen till deras hemsida: http://www.kfumorebro.org/frisbee/ultimate/
1978 • Örebro
#59
6 juli 2008 kl 19:24
Gilla
Stefan: Ok tack, ska kolla lite på den sidan. Fick lite inspriation så söker efter lite klipp på youtube också :)

Blev marka 5 km idag igen. PB. Fast bara andra gången jag sprang där så säger väl inte så mycket. Men kände att jag inte hade mer att ge. Kanske ska göra ett par test till där innan KK-joggen
Johan I
1987 • Örebro
#60
6 juli 2008 kl 22:30
Gilla
Daniel:
Jo, jag har även jag vid något tillfälle tänkt att man kanske enkelt kunde glida in lite i ÖAIK "community:n" och kanske fråga lite om verksamheten o.s.v. men så står det att man skall vara medlem =P
Ultimate Frisbee kan nog mycket väl vara en sport för någon som tycker om löpning men även en rejäl lagsport. För lagkänslan inom denna sport verkar vara hög jämfört med andra sporter där det ofta finns någon idiot som vill lysa mycket mer än andra så att det ser ut som att laget består av en person...

Stefan:
Heter det Frisbee Ultimate eller Ultimate Frisbee? =P
Okej, tog du en total tid på alla 6 varven? Lidingö blev ju 2:05:11.
Hur skall du ladda inför årets upplaga för att nå under 2 h?
Jag tittade just på filmen på adidas hemsida där de filmat Lidingöloppets bana, verka nästan som att 6 varv i markaspåret skulle vara värre. Men på filmen kändes det som att man åkte genom hela Sverige eller något, långt var det! =P
Och en liten personlig fråga, vad är det som skiljer dig och Jakob löpmässigt? Dina tider är ju grymt imponerande men han verkar ju alltid ha lite bättre tider, tränar han mer eller har han fördel för att han är lite längre eller något annat?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.