Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 4697 visningar

Problem med höfterna efter långpass!

1986 • Skövde
#1
13 maj 2012 - 17:36
Gilla
Hej!

Körde som sagt Göteborgsvarvet igår, 21km asfalt. Har tränat väldigt mycket innan till detta lopp, har haft en aning problem med höfterna sen innan.. Men det har lixom gått över rätt snabbt!

Nu idag, är det helt galet vad sliten jag är just över båda höftkulorna, det känns precis som en muskel/sena är väldigt ansträngd utanpå själva kulan? Det känns som att om jag råkar ta ett "fel" steg nu, så hoppar lixom muskeln/senan? över kulan å sen tillbaka :p svårt att förklara det bättre än så.

Kör med relativt inkörda Nikeskor med pronation. Har fått redan på att jag pronerar vid tester. Kan det ha något med det att göra? Att höfterna ansträngs för mycket utåt pågrund av skon? Finns det något bra stretchingsalternativ för just det stället? Är väldigt tacksam för all hjälp jag kan få!

Frustrerad löpare! //rednake
Annelie
1971 • Skövde
#2
13 maj 2012 kl 17:55
Gilla
Klassiskt att få ont i höfterna efter pass längre än vad man brukar köra. Det brukar helt enkelt vara musklerna i korsetten (mage, rygg, rumpa, lår mm) som blir för trötta. Jag tror inte att det har med skorna att göra. Igår blev det säkert lite extra överansträngning.

Lägg in styrketräning http://www.runnersworld.se/artiklar/tips-fran-coachen-lopstyrka.htm Och så handlar det om att vänja kroppen vid längre sträckor. Tänk på att korta steget när du springer så att du inte tappar höften när du börjar bli trött.

En stretchövning som jag tycker är bra för höft och sätesmuskeln är att hitta ett bord motsv som är ungefär lika högt som skrevet. Lägg upp ena underbenet och pressa knät nedåt så att underbenet är parallellt med marken.
1986 • Skövde
#3
13 maj 2012 kl 19:17
Gilla
Tack så mycket för det fina svaret! :)
1980 • Karlstad
#4
14 maj 2012 kl 10:02
Gilla
Har samma problem som du beskriver!
Har haft det under en rätt lång period och stressen inför Stockholms maran börjar bli påtaglig. Har haft olika teorier och testat lite olika "behandlingsformer"...

Först var jag övertygad om att det var problem med muskefästet för muskeln som går från höftkulan och tvärs över låret (mot insidan knät). Fokuserade på att stretscha framsida lår mer än vanligt. Hjälpte föga.

Funderade på om det kunde hänga ihop med "löpar-knä-senan" som strulat lite tidigare för mig. La fokus på att töja den med "benet på bordet-stretchen" ovan. Hjälpte inte alls.

Tog tjuren vid hornet och vilade helt från löpningen i en hel vecka. Hjälpte inte ett dugg.

Nu börjar jag tro att problemet mer sitter i muskeln som går uppåt från höften, alltså magmuskelaturen. vet att jag varit för dålig på att styrka upp bål-muskelaturen, men har försökt "komma-ikapp" på slutet. Kanske tränat för mycket magestyrka i kombination med för mycket löpning och därmed dragit på mig en överansträgning/inflamation i fäastet?

Där är jag nu. Men med tre veckor kvar till maran skiter jag i smärtan och "kör på". Blev 25 km med ont igår. Fortsätter med mina diklofenakt piller och voltaren gel. Blir aningen överdoserat med båda sorterna, men... Hittat en stretch som i alla fall tar 100% på rätt ställe! Ligger raklång på golvet med händerna uppsträckta. Böjer mig sen som en ostbåge i sidan. "Drar" lätt i vänster benet med högern (smärta i vänstra höften).

Mycket svammel blev det, men hoppas något kan vara till nytta! =)
1974 • Upplands Väsby
#5
14 maj 2012 kl 11:10
Gilla
Träna styrka, streching och att springa mer i terräng än på asfalt har hjälpt mig i alla fall. Men man får nog se det hela på lång sikt, har det väl börjat kan man inte bara stå över ett pass eller så. Till att börja med måste inflammationen gå ner om det finns en sådan.
Går man inte till roten med problemet hjälper det inte att vila en vecka...
1965 • Kungsholmen
#6
14 maj 2012 kl 11:29
Gilla
Den stretch som gör underverk för mina höftproblem är att lägga upp benet dubbelvikt på ett bord och sen böja sig fram till pannan slår i bordet. (Vet inte om det är den stretchen Annelie beskriver ovan)
Man kan även göra samma sak på golvet liggande på en matta.

Den tar i hela ITB-senan och stramar för mig rejält kring knä och höft. Första månaderna gjorde det rejält ont och jag kom inte ner alls, nu kan jag utan problem ligga raklång över benet och höftproblem och knäsmärta är helt borta.
1978 • Luleå
#7
14 maj 2012 kl 12:46
Gilla
Höftproblemen kommer som på beställning när jag inte kör styrketräning för benen.

Många glömmer tyvärr bort att man måste underhålla benmuskulaturen.
1981 • Stenungsund
#8
14 maj 2012 kl 12:48
Gilla
Själv gick jag som en gammal tant dagen efter=)
1980 • Karlstad
#9
23 maj 2012 kl 13:49
Gilla
Emil: Var till sjukgymnast för exakt samma symptom du beskriver. domen var glasklar! För dålig styrka i msklerna som går utsidan låret. Längre bak än där smärtan sitter. Fick en övning som jag skulle köra stenhårt med så trodde hon tom att jag skulle hinna märka viss effekt innan Maran om 1,5 veckor.

Övningen var en variant på sidolyft. Ligg på sidan med benen på en hård kudde med ca 20 ck höjd (höjden efter ev komprsion). Kudden ska stödja strax ovanför fotknölen. Ligg helt rak, dra benen lite mer bakåt så att höften "översträcks" något. Vinkla vristerna i 90 grader. Lyft sedan höften så långt du kan så att endast axel och underbenen har stöd. När du hittat stabiliteten där lyfter du upp det övre benet något och sen håller du 10 sek. Låt inte det övre benet "vandra" framåt utan det ska vara kvar i "översträckt" läge. Upprepa 3 gånger, byt sida och repetera 3 set.
1970 • Järfälla
#10
23 maj 2012 kl 13:55
Gilla
http://bloggaromtraning.se/marathonmia/2012/05/stark-din-hoft/

M-Mias alfabetshöft är ett annat träningstips!
Petra
1974 • Luleå
#11
23 maj 2012 kl 19:38
Gilla
Jag har problem med min ena höft alltjämt och jag har märkt att det är viktigt för mig att stretcha höftböjarmuskeln ordentligt. Låter kanske inte helt logiskt, men jag läste någonstans att 29 st muskler fäster i ena bäckenhalvan, så det finns några alternativ att studera... ;)
mattias eklund
1973 • borås
#12
23 maj 2012 kl 21:36
Gilla
Passa dig nu. Det började precis på det viset för min del innan jag fick problem med sk löparknä. Var helt naiv i början och struntade i lite höftont. Ett par månader senare hade jag svårt att springa överhuvudtaget. Så stretcha som det beskrivis i tidigare inlägg innan du blir rökt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.