Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 4034 visningar

Ont i höfterna efter löpning.

1984 • Huskvarna
#1
18 september 2009 - 13:30
Gilla
Hej
Undrar lite om ngn har ngt tips på hur man ska undvika att få ont i höfterna efter löpning. Brukar få ont när jag springer runt 15 km är det farligt att springa efter en vilodag igen. Är det bara träningsvärk eller kan det vara tecken på ngn inflammation? Får aldrig ont när jag springer kortare sträckor..
Lite små surt då man gärna vill ut o maxa längden på sträckan.
Tacksam för svar!
Ylva
1975 • Hässelby
#2
18 september 2009 kl 14:02
Gilla
Vad bra att du ställde frågan, jag var precis på väg att göra det. Mitt problem uppkom dock inte specifikt vid längre sträckor, utan efter att jag sprang ett 16 km-pass i ett tempo som egentligen var för högt. Till råga på allt hade jag styrketränat dagen innan rätt hårt.

Jag funderar på om det skulle kunna vara falsk ischias. Det höftonda ger med sig när jag har sprungit ett tag och är värst efter vila. Mitt onda sprider sig ner i benen vid rörelse och det känns även lite i rumpan. Men det är höfterna som känns mest.
Cecilia Moore
1960 • Nyköping
#3
18 september 2009 kl 14:33
Gilla
Jag hade en hel del problem med min vänstra höft förra året och trodde att det berodde på på löpningen - det var ju om jag ökade på den som jag fick ont. Slutliga lösningen var att byta min för hårda säng till en mjuk. Jag låg fel, och när jag sprang kom det symptom på detta. Sedan jag bytte säng i februari/mars har jag varit helt besvärsfri och sprungit mer än någonsin. Kvinnor behöver i regel mjukare sängar än män, speciellt om man är en som sover på sidan och ine vänder sig så ofta.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
18 september 2009 kl 15:57
Gilla
Johanna, din beskrivning stämmer på vad jag hade i fjol. Dessutom blev jag småningom stel och gick haltande, men när jag sprang blev jag snart uppmjukad och det funkade. Fick bäst hjälp (av tre jag frågade) av en lite äldre sjukgymnast på Idrottskliniken i Solna som gav mig bästa metoden att stretcha:
Stå snett bredvid ett högt bord eller köksbänk e d. Lägg upp det onda benet liggande på yttersidan med knäet i 90 graders vinkel. Med rak rygg, luta dig över knät eller innanför-bortom knät och tänj. Det ska kännas i höften och kanske i rumpan och låret. Rak rygg är viktigt.
Stretcha några gånger om dagen, det hjälpte mig bra men tog nog en månad. Men jag kunde springa under tiden.
(Vanlig metod är annars att stå med en hand i en vägg med benen i kors och låta kroppen tynga ner på ena sidan. Svårare att få till.)
Har glömt vad muskeln heter, men den går från rumpan till knät ungefär. Det är bra att få hjälp av proffs!
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#5
18 september 2009 kl 16:49
Gilla
Oldboy - ditt tips låter intressant men jag har svårt att se framför mig exakt hur du menar, det är svårt att beskriva i text förstår jag.
Har du eller någon annan en länk till en bild på nätet som beskriver metoden?
1956 • PARTILLE
#6
18 september 2009 kl 16:51
Gilla
Oldoy: Är det denna stretch Du menar?
http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=8173
1984 • Huskvarna
#7
18 september 2009 kl 20:20
Gilla
Ok.. ja då kanske det inte är ngn fara med höften.. jag tänkte jag skulle ut i morogn o se om jag int får för ont.. En bra säng det har jag en nyinköpt continental säng "smaragd" så jag sover som en prinsessa:-) Men kanske lite extra strech övningar ska gå in o kolla på sidan som ni länkade..
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
18 september 2009 kl 20:25
Gilla
Nej, den övningen liknar den andra som jag tyckte var svår att få till. Men faktiskt har Malin med den övning jag föreslog, fast i en något annan vinkel och bilden är rätt dålig: http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=8230
Så nu har ni två beskrivningar, det blir antingen klarare eller mer förvirrat ;-)
Erika Domeij
1979 • Rödeby
#9
18 september 2009 kl 21:37
Gilla
Tack för denna tråden! Fick förra veckan ont i ena höften, haltar efter pass. Har nu vilat 4 dagar, men efter en promenad idag kände jag av höften igen. Ska nu testa beskrivningarna ovan annars är en ny säng något jag tror på för min del, men inte lika genomförbart.
1975 • Hässelby
#10
19 september 2009 kl 11:30
Gilla
Oldboy, jag förstår precis vilken övning som du menar. Muskeln som du talar om måste vara gluteus maximus.

Googlade på gluteus och falsk ischias och min egenhändigt ställda diagnos, falsk ischias, tror jag är klockren. Jag har haft ischiasliknande problem förr och det släppte när jag började yoga. Den typ av stretch som du föreslog påminner om varianter av yogapositioner som jag tidigare har känt varit verkningsfulla. Nu yogar jag inte längre, men jag tycker att jag stretchar ordentligt - tydligen behöver jag lägga ännu mer tid på det.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.