Löpning Övrigt 143 inlägg 12320 visningar

Våga vägra tjejepitet

Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#1
9 januari 2013 - 09:38
3 Gilla
Har läst en intressant artikel i senaste Runners som handlar om kvinnors rätt till jämställd träning och tävling. Våga vägra tjejepitet, ja varför heter det Tjejklassikern och varför ska Vårruset vara en trevlig sammankomst för tjejer?! Visst märker vi även en manlig dominans på jogg.se, varför är det så? Jag håller med författaren till artikeln, Sofia Hedström, "våga ge järnet. Det är varken kvinnligt eller manligt att ta ut sig. Det är mänskligt."
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
1977 • Eskilstuna
#61
10 januari 2013 kl 22:07
Gilla
Hur är det på triathlon, får damer slå världsrekord i ett lopp där dom har draghjälp av män?
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#62
10 januari 2013 kl 22:24 Redigerad 10 januari 2013 kl 22:43
Gilla
Det här är vad Wiki säger om tacklingar i damhockey:
"Den största skillnaden för ishockeyreglerna mellan män och kvinnor är att tacklingar mot färdriktningen inte tillåts inom damishockey under landskamper. Denna regeländring tillkom efter världsmästerskapet 1990 eftersom det kan bli stora skador på spelarna på grund av den stora skillnaden i kroppsbyggnad mellan utövare från olika länder; detta mycket beroende på att åldern på spelarna kan variera mycket mer i damishockey än för herrar."
Det framgår inte om regeländringen beslutades av män, kvinnor eller bådadera...

@Karin: "det finns fler män som heter "Göran" i bolagsstyrelsen än kvinnor?" Det är överhuvudtaget rätt få kvinnor som heter Göran, även utanför bolagsstyrelser ;)
Fö är löneskillnaderna varierande, och omdebatterade, Wiki igen: http://sv.wikipedia.org/wiki/Löneskillnader_mellan_män_och_kvinnor
det är inte så enkelt som att alla kvinnor tjänar mndre än män, just för att de är kvinnor.

Fast om man anser att könsmaktsordnngen är ett faktum, och inte bara en (ifrågasatt) teori bland många, då ser man ju kanske världen lite annorlunda...
1964 • Malmö
#63
10 januari 2013 kl 22:29
Gilla
Världsrekord i tid är rätt ointressant med tanke på att banorna , i och för är lika långa ( nästan ) men det skiljer i topografi , antal snäva svängar , underlag , väder etc,,
Draghjäjp nix.
You compete alone , togheter with others..
Men , på elitnivå på vissa tävlingar/distanser, såsom när LIsa blev 2:a på OS i London , så är det tillåtet att cykla i klunga men ...där tävlade damer och herrar inte tillsammans
1977 • Eskilstuna
#64
10 januari 2013 kl 23:12 Redigerad 10 januari 2013 kl 23:13
Gilla
Menade inte draghjälp som att ligga på rulle i cykelmomentet, utan de facto att den bästa kvinnan alltid kommer att ha bättre män framför sig som ger psykologiska effekter.
Av den anledningen får ju inte ett världsrekord på marathon för damer slås i ett lopp tillsammans med män.
1965 • Eksjö
#65
11 januari 2013 kl 06:39
Gilla
Hmm... kanske läge för ett test... tjejklass på ultraintervallerna i februari... 7,5 km x 8 med start var tredje timme istället för 10 km x 8 i öppna klassen? ;-)
Per Sjögren
1957 • Ängelholm
#66
11 januari 2013 kl 10:59
Gilla
Vi i Kullamannen kommer med all säkerhet att ta bort klasserna på vår Ultra Himmel, hav och helvete. Alla springer den enda klassen,HÅRD
1961 • Lomma
#67
11 januari 2013 kl 11:05
Gilla
Jag tycker Karl #31, slog hammaren på spiken, när han skrev "Prefixet "tjej" används som ett diminutiv - en förminskningsform - och det tycker jag inte alls om. Jag har två döttrar/tjejer och gillar inte att de förminskas".
Utan att lägga ut texten om feminism, jämlikhet, kvinnors kontr mäns förutsättningar etc, så håller jag med Karl till 100%. Precis som man kan välja vilka TV-progam man vill titta på, så kan man välja vilka lopp man vill springa, utan att någon behöver tycka något om det överhuvudtaget. Ni som gör tjejklassikern är naturligtvis lika berömvärda som alla andra som sätter upp ett mål och uppfyller det.
Men tillbaka till namnen. Helt suveränt med namn som "Vårruset" och "Tjurruset" - alla vet precis vad det är, utan att någon har bidragit till befästande av fördomar pga olika könsepitet. Mer sånt! Inte vårrus alltså, utan lopp med mer kreativa namn än de som har epitetet "tjej",
Martin
1979 • Stockholm
#68
11 januari 2013 kl 11:51
Gilla
Karin Armgren: Nej jag skämtar inte.

Att påstå att snedfördelningen mellan män och kvinnor i styrelser till stor del beror på diskriminering är att göra det väldigt enkelt för sig. För att kunna tillföra något i en styrelse krävs (i normalfall) rätt erfarenhet av aktuell industri, rätt utbildning, tillräckligt med tid, kontaktnät mot t.ex. kunder och liknande. I dagsläget är det långt ifrån lika stort underlag bland kvinnor som uppfyller dessa krav som bland män. Detta är givetvis lite beroende på vilken typ av industri.

Lägre lön är också det en komplex fråga. Kvinnor har generellt sett inte lika "bra" utbildning som män, de är borta från arbetslivet i större utsträckning (pga av barn), intresse för olika typer av arbete och inte minst (men kanske mest kontroversiellt): kvinnor är inte suckers för pengar på samma sätt som män.

Vissa av dessa anledningar kommer givetvis att ändras över tid i takt med att fler utbildade kvinnor deltar i arbetslivet och att kvinnor slår sig in i traditionellt manliga branscher .

Berätta gärna hur det ser ut internationellt.

Jag har bott på samma planet som du. Skillnaden verkar vara att jag skaffat kunskap inom området, vilket du uppenbarligen inte har.
Beatrize Eisfeldt
Uppsala
#69
11 januari 2013 kl 12:25
Gilla
Jag skulle nog säga våga var dig själv och gör det som passar dig bäst! Tro inte att allt handlar om manligt eller kvinnligt! Diskriminering är något som sitter i den egna hjärnan. Du väljer själv om du vill vara diskriminerad eller inte! Jag har möjlighet att tävla mot vem jag vill och känner inget hot. Tycker att det är kul att det finns tävlingar där tjejer kan ställa upp som tex. inte tränat tidigare, inte har anlag för idrott men ändå vill hålla sig i form och ha en motivation. Bara för att jag inte gillar en sak behöver jag inte ta bort valmöjligheten för andra. Och som någon tidigare skrev visst finns det genetiska skillnader det kan ingen komma ifrån. Men med hårt arbete kan man tävla mot killar också. Men det ska vara ett val som var och en gör utifrån sina föruttsättningar:-)
1956 • PARTILLE
#70
11 januari 2013 kl 12:32
Gilla
Det är väl numera allmänt vedertaget att det finns fysiska skillnader i prestation på herrar och damer. Att ha skilda distanser för herrar och damer tycker jag är förlegat och bygger på okunskap. Herrar förflyttar sig snabbare än damer - i det flesta fall .Jag är inte tillämplig på det. :-( Jag är ju så mycket långsammare än de flesta damerna här på Jogg. Skall jag anmäla mig till tjejmilen då som Stefanie Manning? ;-)
Vi har olika kön, går inte att komma ifrån. Men vi är alla lika mycket värda. Oavsett vi idrottar eller är i arbetslivet. Tyvärr hänger det inte med överallt. Idrotten till exempel. Det enda som ger mig allergiska utslag i "jämställdhetsdebatten" är Hen. Det går och vrida och vända på allting. jag tycker också tjej-epitetet är tramsigt och underblåser denna förlegade syn på könsskillnader.
Acke5
1959 • Göteborg
#71
11 januari 2013 kl 15:15
Gilla
"Av den anledningen får ju inte ett världsrekord på marathon för damer slås i ett lopp tillsammans med män."

Är det verkligen så?! Då finns det inte många tävlingar kvar som uppfyller det kravet - typ OS då?

Verkar rätt dumt, om man beaktar, att det sätts världsrekord på bana med "harar" som kliver av under loppet.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#72
11 januari 2013 kl 15:25
Gilla
Re Acke5

Ja verkar dumt, men enligt Wikipedia gäller :

""Världsrekord för kvinnor på landsväg får sedan 2011 sättas bara om de inte tävlar tillsammans med män. Äldre världsrekord behålls. Damernas världsrekord i maraton sattes 2003 med gemensam start."

Möjligen kan man jämföra med äldre damrekord i friidrott satta av DDR:are m fl som godkänns fortfarande. Eller snarare - de är ännu mer suspekta.
1959 • Saltsjö-Boo
#73
11 januari 2013 kl 15:36
Gilla
Det märkliga är att gällande världsrekord i maraton för kvinnor sattes i ett lopp för kvinnor med manliga farthållare, vilket var otillåtet även 2003... mycket mygel där..

Nu är det väl bara på ultradistanser som man godkänner damrekord i mixade lopp. EM och VM körs alltid mixat.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#74
11 januari 2013 kl 15:40
Gilla
Fast den nya regeln kan ju vara ett resultat av jämställdhetsiver :

Nu behöver kvinnorna ha hjälp av kvinnliga välbetalda harar som därmed kan väntas få en fin marknad liksom männens harar :-)
_
_
#75
11 januari 2013 kl 16:34
Gilla
Eftersom (tjej)loppen främst styrs av ekonomiska intressen så kommer de att finnas kvar så länge det är lönsamt, alternativt att det blir olagligt.
Man kan ju alltid döpa om Tjejmilen till "Milen - för dej med två x-kromosomer". Det lär ju inte öka deltagarantalet dramatiskt.
1959 • Saltsjö-Boo
#76
11 januari 2013 kl 17:56
Gilla
Tjejerna betalar och springer men männen håvar in miljonerna..

Stockholm marathon Tjejmilen AB, samt ägarklubbarna Hässelby och Spårvägens styrelser domineras ju av män.

Det är väl detta som kallas könsmaktsordningen..
1977 • Malmö
#77
11 januari 2013 kl 18:59
Gilla
Jag undrar lite varför en tråd om Tjejepitetet får en massa män att hejvilt kasta fördomar och myter om kvinnor och framförallt feminism. Det känns lite som att trådens ämne egentligen mest berör tjejer som springer ändå är 70% av inläggen hittills skrivna av män. Frågan är väl helt rimlig; behövs tjejepitetet eller kan det rent av förfela sitt syfte.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#78
11 januari 2013 kl 19:27
Gilla
"ändå är 70% av inläggen hittills skrivna av män"

Just det könen är verkligen olika även om vi alla är hens.
1968 • Hedemora
#79
11 januari 2013 kl 20:03
Gilla
Har inte läst alla trådar men varför kan det inte bara finnas olika distanser som alla får springa oavsett om man är man eller kvinna, tror inte att det finns någon genetiskt skillnad när det gäller tävlingsinstinkt och tycker det är ganska oviktigt. Vi springar olika fort och olika långt oavsett vad vi har för kön. Har retat mig på detta länge och tycker det var en bra artikel i Runners.
Carolin Nilsson
1976 • Malmö
#80
11 januari 2013 kl 20:10
Gilla
@ Bo

Är männen mer skrivbenägna? Genetiskt lixom?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.