Foruminlägg av Alexander Gissy

< < < 1 2 > > >
#1
28 januari 2010 kl 13:25
Gilla
Efter dagens lunchrunda i ordentligt med snömodd behöver jag detta forums visa hjärnor. Har någon funderat på exakt hur mycket en viss mängd snömodd påverkar kilometertiden? Många faktorer kommer givetvis att påverka resultatet som
- hur backig rundan är,
- vilken temperatur modden håller - ju kallare desto hårdare modd samt
- skornas benägenhet att slira i modden
för att nämna några.

Får jag några vågade och/eller genomtänka gissningar?

Eftersom jag är så ny på det går det inte på mina tider att utläsa något, mer än att jag springer långsammare nu än på barmark (nähä?).
#2
25 mars 2010 kl 09:03
Gilla
Själv har jag haft något som läkaren kallades "gaffelsprängning", med symptom som liknar dina. Gaffelsprängning gjorde för mig förbaskat ont i de små benen på ovansidan av foten "gaffeln". Jag fick vila bra länge innan det gick över. Ordinationen vila lär vara receptet i alla fall, så du blir nog inte gladare av det?Tänkte bara kasta nytt ljus över diskussionen.

Har skadan kommit smygande på eller small det till vid ett tillfälle?
#3
17 maj 2010 kl 14:13
Gilla
EDIT: Vätskeintag ska det stå i rubriken...

Hej. Jag är ny på det här, och har inte sprungit 21 km i tävlingsform. Min fråga är hur jag ska tänka kring vätskeintag på Göteborgsvarvet. När jag sprungit som längst på träning, 18 km, har jag inte druckit något. Om det inte blir varmare än 12-13 grader som det verkar nu - hur bör man tänka då?

Spontant så tänker man sig att dricka kanske två-tre gånger, runt 10, 15 och 18 km? Eller underskattar jag vikten av att få i sig en mun vätska?
#4
2 september 2010 kl 16:01
Gilla
Hej! Jag måste få skriva av mig, och kanske hitta någon som drabbats av något liknande som jag!

För sju veckor sedan lyckades jag slå i ovansidan av min fot när jag badade med mina barn. En rejäl smäll, men inte värre än att jag kunde gå obehindrat efteråt. Smällen tog på/lite till vänster om benet som går från "pektån" på ovansidan av foten (mellanfotsbenet?) om ni är med. Några dagar senare försökte jag jogga, men var tvungen att bryta efter ett par kilometer. Vilade i fyra veckor och nådde till en punkt när inte varje steg gjorde ont, och beslät mig för att springa ett millopp. Det gick relativt bra, lätt smärta första 7 kilometerna men en stegrande smärta mot slutet. Linkade hem och vilade. Två dagar senare gick jag till doktorn som trodde jag fått ett benbrott eller möjligen en spricka i foten. Dock visade röntgen att så icke var fallet, varpå han fick dra till med att det hela är en inflammation "som borde gå över på en 10-12 dagar". Jag käkade Ipren under någon vecka enligt ordination (antiinflammatoriskt) men har egentligen inte blivit ett smack bättre, snarare tvärtom.
Kan absolut inte springa.

Symptomen är att det gör uschligt ont på nämnda punkt när pektån böjs upp eller ner, och vid varje steg jag tar.

Är det någon som råkat ut för något liknande?
Är det någon som har något tips på hur jag kan påskynda en läkningsprocess?

Jag är verkligen tacksam för alla möjliga svar, jag har som sagt letat men inte hittat någon som varit utsatt för något liknande. Ofta är det nån utslitningsskada, men så är ju inte fallet här.
#5
2 september 2010 kl 17:08
Gilla
Jag kan med säkerhet säga att det inte gjorde ont i foten innan jag slog i den. När de röntgade den så såg man inte ett spår av någon stressfraktur, det såg helt enkelt finfint ut.

Men om det ändå är en stressfraktur, hur lång läkningsprocess bör jag räkna med? Och finns det något jag kan göra för att påskynda läkningen?
#6
3 september 2010 kl 11:09
Gilla
Hur känns en stressfraktur? Punktsmärta eller mer smärta när man böjer/kröker/drar i tån som löper från stressfrakturen?

Japp, det gör lika ont när jag går barfota som i ett par skor. Smärtan är olika påfallande under olika delar av dagen, men blir värre när jag rört på foten ett tag.

Jag fick inga sår av smällen, endast en mycket lätt svullnad. Jag antar att det inte finns andra sätt att lösa det på än att vila i första hand men jag vill ändå få en känsla för hur länge jag ska behöva stå ut med detta.

Min läkare sa att det var bra om jag försökte röra på foten så mycket som möjligt, men jag börjar fundera på om det är fel...

Ingen annan som varit med om något som kan liknas vid detta? Nån långvarig inflammation i foten?
#7
4 oktober 2010 kl 08:38
Gilla
Uppdatering: jag är igång igen. I liten skala och med kortare pass, men ändå!

Mikael Femrhede och Oldboy: Det mesta lutar åt att ni haft rätt. Smärtan är långt ifrån borta, men det går att springa på foten, och det blir framförallt inte direkt sämre av att springa på den. Jag vill inte stressa den genom att springa längre sträckor än, utan nöjer mig med smårundor. Jag är så lycklig att det överhuvudtaget går att springa!

Smärtan har flyttat sig framåt i foten, från en punkt ovanpå foten till att mer ge sig till känna framme runt "pektån".
#8
29 november 2010 kl 15:48
Gilla
Alltså, jag behöver peppning igen. Smärtan ger sig icke. Det gör ont på ovansidan av foten, framförallt när jag ska upp på tå eller viker och vickar på tån. Som tidigare är det så att det GÅR att springa, men just nu tror jag faktiskt att jag ska ta och vila lite mer ett tag - jag är orolig att smärtan kommer att sitta i om jag inte vilar lite.

Finns det nån på detta ädla forum som haft en liknande skada och som kan råda mig i hur jag ska göra?
#9
30 november 2010 kl 21:46
Gilla
Visst känns det bättre än det gjorde för ett antal månader sedan, jag hade bara inte trott att det skulle hänga i så här länge...

Jag ska ta och testa en kur med Voltaren, det kan väl knappast försämra läget.

Tack för ert engagemang, det värmer!
#10
22 december 2010 kl 08:49
Gilla
Hej Elin, jag lider verkligen med dig.
Hade själv hopparknä under en period när jag spelade volleyboll. Trots att det är minst 15år sedan kan jag minnas hur djävulsk ont det gjorde. Aj för trappor... Jag blev dock bra igen.

De tips jag fick och som hjälpte var att stretcha så mycket och ofta som möjligt, framförallt framsida lår (var rätt stram där), alltså i hissen, i sängen på morgon och kvällen - ja kort sagt när helst tillfälle gavs. Inget gungande utan bara lägga bak låret och tänja 45 sekunder eller så. Så många gånger du känner för det.

Samtidigt var det bra att få blodgenomströmning, så lätta knäböj (och då menar jag verkligen lätta, inga vikter) bidrog till läkningen. Käkade också antiinflammatorisk ett sväng i början. Det som är kass för knät är alla landningar (i mitt fall från högra höjder än när man springer) så jag antar att du ska vara nogrann med att "tassa" fram när du löper.
#11
30 december 2010 kl 13:27
Gilla
Vill du räkna det som pers så räkna det som pers. Det är ju enbart upp till dig själv. Men det är klart, om ditt pers blir väldigt mycket bättre än du normalt springer så kan det ju vara svårt att slå det. Och det är vl det som perset är till för? Om du nu inte vill jämföra dig med andra, men det är det ju kontrollmätta lopp som gäller.
#12
15 april 2011 kl 08:45
Gilla
Det låter spännande, jag är gärna med!
#13
22 augusti 2011 kl 08:28 Redigerad 22 augusti 2011 kl 08:28
Gilla
Mejlade tävlingsledningen och fick följande svar: "5 km banan är 5240 m och 10 km ska vara exakt 10 km. Banan är mätt med mäthjul."

Intressant med sådan variation mellan olika mätningar och olika mätdon.
#14
23 augusti 2011 kl 15:32
Gilla
Du är i gott sällskap Staffan! Både damernas (Radcliffe) och herrarnas (Gebrselassie) världsrekord sprangs med negativ split. Radcliffe hade 68:02 på första halvan och 67:23 på andra. Gebrselassie hade 62:03 och 61:56.

#15
5 oktober 2011 kl 16:48
Gilla
#16
20 januari 2012 kl 13:50
Gilla
Och Emma Igelström är inte från Göteborg... Är det en simmare får det väl bli Carolin Lillhage, fast det är ju inte ett dugg likt.

Sub30 funderar jag på. Kan det vara sub 30 slag på 9 golfhål <- långsökt. I så fall en golfande göteborgska...
#17
18 mars 2013 kl 11:23
Gilla
Kanske kan vara läge för nåt sånt här? http://www.loplabbet.se/info/ont-pa-ovansidan-av-foten
#18
22 augusti 2013 kl 11:00
Gilla
Hej! Nu behöver jag kompetenta tips från er. Jag har förmodligen västra halvklotets halaste örongångar. Detta har inneburit en jakt på hörlurar som verkligen sitter kvar i öronen. Jag har ytterligare ett krav, det behöver vara bra volym i lurarna. Just nu har jag ett par philips (typ http://www.discshop.se/elektronik/philips_horlurar_shq3200_10/P108086) som jag skaffade på tips: "det finns en båga man sätter runt örat som gör att de sitter perfekt". Men ICKE. Dessa glider så sakteliga ut, mer och mer ju mer jag svettas.
Dessa lurar har också lite låg ljudnivå. Ytterligare ett krav således: bra ljudnivå.

Tips?

#19
26 augusti 2013 kl 11:45
Gilla
Tack för alla tips. Lutar åt Yurbuds, onekligen maffig presentation på Youtube, där folk försöker (men misslyckas) att headbanga ut dem. Jag har alltså osannolikt hala örongångar, så det krävs nåt utöver det vanliga för min del.
#20
26 augusti 2013 kl 13:37
1 Gilla
Hanna: det är faktiskt inget dumt alternativ. Har testat med mössa, men eftersom jag haft för dålig spänst i resåren på mössan har hörlurarna glidit ut ändå.
Björn: hahaha, Robocop-känsla!
< < < 1 2 > > >