Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 25697 visningar

Inflammation i foten

1976 • Jönköping
#1
2 september 2010 - 16:01
Gilla
Hej! Jag måste få skriva av mig, och kanske hitta någon som drabbats av något liknande som jag!

För sju veckor sedan lyckades jag slå i ovansidan av min fot när jag badade med mina barn. En rejäl smäll, men inte värre än att jag kunde gå obehindrat efteråt. Smällen tog på/lite till vänster om benet som går från "pektån" på ovansidan av foten (mellanfotsbenet?) om ni är med. Några dagar senare försökte jag jogga, men var tvungen att bryta efter ett par kilometer. Vilade i fyra veckor och nådde till en punkt när inte varje steg gjorde ont, och beslät mig för att springa ett millopp. Det gick relativt bra, lätt smärta första 7 kilometerna men en stegrande smärta mot slutet. Linkade hem och vilade. Två dagar senare gick jag till doktorn som trodde jag fått ett benbrott eller möjligen en spricka i foten. Dock visade röntgen att så icke var fallet, varpå han fick dra till med att det hela är en inflammation "som borde gå över på en 10-12 dagar". Jag käkade Ipren under någon vecka enligt ordination (antiinflammatoriskt) men har egentligen inte blivit ett smack bättre, snarare tvärtom.
Kan absolut inte springa.

Symptomen är att det gör uschligt ont på nämnda punkt när pektån böjs upp eller ner, och vid varje steg jag tar.

Är det någon som råkat ut för något liknande?
Är det någon som har något tips på hur jag kan påskynda en läkningsprocess?

Jag är verkligen tacksam för alla möjliga svar, jag har som sagt letat men inte hittat någon som varit utsatt för något liknande. Ofta är det nån utslitningsskada, men så är ju inte fallet här.
1965 • Eksjö
#2
2 september 2010 kl 16:38
Gilla
Är du helt säker på att du inte hade det minsta ont på det stället redan innan du slog i foten? Stressfrakturer i framfoten brukar sitta i mellanfotsbenen, syns dessutom inte på röntgen förrän efter att de har läkt och det finns bennybildning.
1976 • Jönköping
#3
2 september 2010 kl 17:08
Gilla
Jag kan med säkerhet säga att det inte gjorde ont i foten innan jag slog i den. När de röntgade den så såg man inte ett spår av någon stressfraktur, det såg helt enkelt finfint ut.

Men om det ändå är en stressfraktur, hur lång läkningsprocess bör jag räkna med? Och finns det något jag kan göra för att påskynda läkningen?
1965 • Eksjö
#4
2 september 2010 kl 20:02
Gilla
4-8 veckors vila från belastning och så mycket avlastning av foten som möjligt, det är vad läkarna kommer att säga åt dig i vilket fall som helst eftersom röntgen inte har visat något. (Statistiskt sett är det slöseri med pengar/tid för sjukvården att ge folk remisser till specialister innan de har provat att vila i ett par månader om det inte finns något på röntgen och prover).

Första gången jag hade stressfraktur i framfoten sade de åt mig att vila 6 veckor, jag drog igång efter 4 och det gick åt skogen, fick vila ytterligare 4-5.

Andra gången kände jag igen smärtan och avbröt själv träningen på ett tidigare stadium, då räckte det med 4 veckor.

Men det kan ju vara något helt annat också, persisterande inflammation, mjukdelsskada, inklämd nerv, etc

Gör det lika ont när du går barfota inomhus? Du skriver att du slog i foten, hade du ett sår ovanpå efter det? Då kan du ha slagit in någon slags mjuk (smutsig) flisa på djupet som inte syns på röntgen men orsakar den bestående inflammationen. Gå till läkare igen men tänk igenom ALLA detaljer först, exakt vad hände, exakt hur såg foten ut och kändes efteråt, exakt hur känns den nu vid olika former av ansträngning, har du någonsin haft något liknande i andra delar av kroppen (ledvärk i händerna, etc), etc, etc...
1976 • Jönköping
#5
3 september 2010 kl 11:09
Gilla
Hur känns en stressfraktur? Punktsmärta eller mer smärta när man böjer/kröker/drar i tån som löper från stressfrakturen?

Japp, det gör lika ont när jag går barfota som i ett par skor. Smärtan är olika påfallande under olika delar av dagen, men blir värre när jag rört på foten ett tag.

Jag fick inga sår av smällen, endast en mycket lätt svullnad. Jag antar att det inte finns andra sätt att lösa det på än att vila i första hand men jag vill ändå få en känsla för hur länge jag ska behöva stå ut med detta.

Min läkare sa att det var bra om jag försökte röra på foten så mycket som möjligt, men jag börjar fundera på om det är fel...

Ingen annan som varit med om något som kan liknas vid detta? Nån långvarig inflammation i foten?
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#6
3 september 2010 kl 11:30
Gilla
Stressfraktur är praktiskt sett helt uteslutet eftersom rtg gjordes minst 4 veckor efter smärtdebut. Dessutom började smärtan med en rejäl smäll/törn. För det andra så viker smärtan under löpningen för att återkomma efter, om än värre. Det talar för mjukdelsskada ! Troligen är det en blödning under benhinnan, skada på ngn senstruktur ( för det talar att du provocerar smärtan med att vicka på tån).
Denna skada bör läka på sikt och läker bäst under fortsatt belastning. Jag tycker du kan springa , men lite kortare distanser och gärna med farllek på försök. För att tillåta fortsatt träning kan du till och med använda voltarengel ell likande ngn vecka. Mjukdelsskador tar ofta lång tid att läka, det kommer att kännas av länge ( 3-6 månader ) men mindre och mindre.
Blir det värre eller om svullnad tillkommer; sök igen !
Eric Z
1970 • Jönköping
#7
10 september 2010 kl 09:00
Gilla
Om du nu skulle ha fått en fraktur så borde inte det vara stressfraktur utan en vanlig fraktur i och med att du dängde i foten. Du kunde gå obehindrat efteråt och det gör man inte om man inte om man plötsligt fått en skelettskada i foten.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
10 september 2010 kl 11:55
Gilla
Alexander, jag brukar säga till folk som inte vet vad de har att aldrig springa med smärta, men det finns undantag. Jag tror Mikael Fermhede har gjort en alldeles riktig analys och att du faktiskt kan prova att springa bara du är uppmärksam på om det skulle bli värre.

Något annat du bör vara uppmärksam på i så fall är om ditt löpsteg förändras, kroppen kan ju försöka minska smärtan genom att ändra fotisättningen. (Har du otur kan det leda till följdskador någon annanstans - låt inte den risken hindra dig, var bara observant på om det händer.) Och i vilket fall ska du nog, när smärtan börjar försvinna, prova lite variation i ditt löpsteg så att du inte råkar fastna i något som egentligen inte är optimalt för dig.
1976 • Jönköping
#9
4 oktober 2010 kl 08:38
Gilla
Uppdatering: jag är igång igen. I liten skala och med kortare pass, men ändå!

Mikael Femrhede och Oldboy: Det mesta lutar åt att ni haft rätt. Smärtan är långt ifrån borta, men det går att springa på foten, och det blir framförallt inte direkt sämre av att springa på den. Jag vill inte stressa den genom att springa längre sträckor än, utan nöjer mig med smårundor. Jag är så lycklig att det överhuvudtaget går att springa!

Smärtan har flyttat sig framåt i foten, från en punkt ovanpå foten till att mer ge sig till känna framme runt "pektån".
1976 • Jönköping
#10
29 november 2010 kl 15:48
Gilla
Alltså, jag behöver peppning igen. Smärtan ger sig icke. Det gör ont på ovansidan av foten, framförallt när jag ska upp på tå eller viker och vickar på tån. Som tidigare är det så att det GÅR att springa, men just nu tror jag faktiskt att jag ska ta och vila lite mer ett tag - jag är orolig att smärtan kommer att sitta i om jag inte vilar lite.

Finns det nån på detta ädla forum som haft en liknande skada och som kan råda mig i hur jag ska göra?
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#11
29 november 2010 kl 21:23
Gilla
Har inte läst alla inlägg, men har du gjort en MR- röntgen? Jag har ont i min fot efter en stressfraktur som jag belastade, och jag hade tydligen fullt med benmärgsödem i "hela foten"... Så man kan ha mycket man inte visste fanns!

Kolla upp det ordentligt.... Jag tror att det är en bra idé med vila tills du vet vad det är...
Anders E
1968 • Sollentuna
#12
29 november 2010 kl 22:44
Gilla
Jag drabbades av smärta i stortåsenan på fotens ovansida efter ett Marathonlopp i september. En ortoped ställde diagnosen senskideinflammation och ordinerade smörjning med Voltaren-gel. Detta, i kombination med byte av skor, hjälpte i mitt fall.

Har du en inflammation som jag hade kan Voltaren få det hela att ge med sig. Eftersom du verkar ha haft detta ett tag skulle jag dock rådfråga expertis och vid tveksamhet hellre vila en dag för mycket än en dag för lite från löpningen (finns ju alternativa träningsformer som är snällare mot foten än löpning).
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
30 november 2010 kl 10:13
Gilla
Det är alltid jobbigt att inte känna sig frisk! Jag vet. Men om du kan springa så acceptera att du har en skada som långsamt håller på att läka, blir det värre av löpningen så försök komplettera med alternativträning och smörj med Orudis eller Voltaren om det behövs när du springer. Bindväv tar lång tid att läka helt, Mikael Fermhede nämnde 3-6 månader men det finns ju sådant som tar ett år (har haft skadat ledband i tummen, det kändes mer än ett år men inte nu längre. Man ska konstigt nog ha tummen på samma sida som de andra fingrarna när man håller i en skidstav, speciellt utför!)
En vanlig stukning tar ju också ett antal månader innan den blir bra. Om det känns bättre än för två månader sedan och inte verkar förvärras är det lugnt.
1976 • Jönköping
#14
30 november 2010 kl 21:46
Gilla
Visst känns det bättre än det gjorde för ett antal månader sedan, jag hade bara inte trott att det skulle hänga i så här länge...

Jag ska ta och testa en kur med Voltaren, det kan väl knappast försämra läget.

Tack för ert engagemang, det värmer!
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#15
1 december 2010 kl 08:58
Gilla
Men Oldboy, tycker du verkligen att man ska springa med smärtstillande? Antiinflammatoriskt kan väl vara bra, men då i kombination emd vila... Annars känner man ju inte smärtan och kan då förvärra något!
undft.1
1981 • Stockholm
#16
30 juni 2011 kl 16:01
Gilla
Hej, jag vet att detta är ett ganska gammalt inlägg, jag skulle bara vilja se om det har löst sig för dig Alexander. för jag verkar ha samma besvärr och har haft det i snart 6månader och blir bara runt skickad av läkare som inte vet vad det är. just nu behandlar jag det med Diklofernak T vilkat har gjort att svullnaden minska men har fortfarande ont i pektån.
Har dina problem löst sig eller har du fortfarande besvärr? har det löst sig? hur långttid tog det och gjorde du något speciellt för att bli av med det?

tack på förhand!
1952 • Varberg
#17
30 juni 2011 kl 17:25
Gilla
Ja, återkom gärna med feedback. Min gissning är också på mjukdels-/senskada.
Per Mosseby
1974 • Vaxholm
#18
13 februari 2016 kl 12:59
Gilla
Ser att du är igång igen, Alexander... återkom jättegärna med kort feedback! Har själv stukat/slagit i stortån och benen bakom/ovanpå. Röntgen visade att inget var brutet, men det är tydligen leder och ligament som tagit en rejäl smäll. Går att testspringa nu efter fyra veckor men smärta känns vid svag uppförslut och hänger i så smått efteråt... verkar bara som att det sakta blir bättre av vila, och blir galen av det. Har inte provat ipren ännu - en del säger att det försämrar läkningen.
1976 • Jönköping
#19
26 februari 2016 kl 16:33
Gilla
Hej Per! Kort feedback är att jag lydde råden från Oldboy med flera, och "ignorerade" smärtan. Till och från gjorde det ondare, och ibland mindre ont. Det jag kunde konstatera var att det inte verkade spela någon större roll om jag sprang eller inte, eller för den delen vilade. Jag har fortfarande ont i tån när jag böjer den uppåt, så att till exempel sitta på huk är inte aktuellt. Numera är smärtan betydligt mindre, och hindrar mig inte när jag springer - det är faktiskt så att jag inte ens känner av den.

Leden nedanför tån är tjock, som att det bildats brosk runt den. Jag har inte brytt mig om att gå till läkare eller göra ytterligare åtgärder med den, har därför inga bra tips mer än att det faktiskt i mitt fall handlade om att så sakteliga ignorera smärtan och börja jogga igen.

Jag vill understryka att det inte är någon allmän rekommendation att göra så, men i och med att jag inte upplevde någon förändring vid vila hade jag inga större val tyckte jag.

hur länge har du haft ont och hur gick det till? Är det inte allt för länge sedan är det absolut läge att gå till en läkare, men ge dig inte med att det ska gå att vila bort till hundra procent, för det har det inte gjort för mig.

Fråga gärna mer om jag kan hjälpa dig på något sätt.
Per Mosseby
1974 • Vaxholm
#20
11 mars 2016 kl 09:17
Gilla
Tack för återkoppling, Alexander! När röntgen inte visade benbrott så blev läkaren mäktigt ointresserad och sa att man fick vila och att det inte var något att göra.

Jag har gjort precis så - sprungit med "känning" och lite smärta efteråt, men tycker att det blivit bättre än när jag vilat. Något som hjälpt mig mycket är att "gymnastisera" tån, dvs vicka den upp och ned både av egen kraft och massera med händerna. Innan jag gjorde det (och bara vilade) började allt "stelna till" och rörligheten i tån försvann.

Nu springer jag 10 km+-pass i alla fall utan allt för ont efteråt och hoppas kunna köra Paris Marathon som planerat den 4 april :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.