Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 25043 visningar

Hur ska jag behandla mitt hopparknä?

Elin Jensen
1991 • Borås
#1
13 december 2010 - 15:13
Gilla
Hej!
Jag har under detta år tagit upp min löpning igen. I januari och februari jobbade jag upp mig till att klara milen och har efter det sprungit allt från 2 till 6 mil i veckan. Mitt knä har under denna period succesivt blivit värre och har nu efter att ha läst på om hopparknä på nätet förstått att det nog är det jag har.

Någon som har erfarenhet eller vet hur jag kan göra åt detta? Hur lång tid kan det ta? Och är det farligt att löpträna lite mindre och promenera eller ska jag avstå helt? Har även tränat mycket step och tror att det är det samt mycket backlöpning som utlöst det. Samtidigt som jag tagit ut mig väldigt hårt, så antar att jag har överbelastat det också.

Tacksam för tips och råd!
1973 • Stockholm
#2
14 december 2010 kl 13:57
Gilla
För mig hjälpte löpvila (2-3 mån) kombinerat med mycket styrketräning av låret. Enl. min naprapat var det ok att springa lite om det inte gjorde ont.

/Anders
Jessica
1973 • Bollebygd
#3
14 december 2010 kl 14:12
Gilla
Den här (fantastisk duktiga) tjejen har också hopparknä.
Hon skriver om det i sin blogg, bläddra lite bakåt i tiden så finns hennes resa där. Hon länkar också till en duktig ortoped i Göteborg.
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.12687550
Elin Jensen
1991 • Borås
#4
14 december 2010 kl 14:25
Gilla
Löparvila lät rimligt, men jobbigt när man är så sugen på att ge sig ut. Men klokt råd.
Ska se om jag hittar lite övningar på nätet om hur man stärker lårmusklerna.

Tack Jessica för tipset om bloggen, ska kolla in!
Sonny A
1974 • Skellefteå
#5
14 december 2010 kl 15:22
Gilla
Hej
Likt Anders så fick jag också rådet av min sjukgymnast att vila ett par månader först, sen fick jag lite försiktigt börja med spinning utan belastning, några veckor innan jag kunde börja med lättare övningar igen.
Tänk bara på att du inte ska få ont när du gör övningarna, då är det dags att vila igen...

Hittade lite övningar som kan vara bra. Sen att stretcha är ju aldrig fel. http://www.capioartroclinic.se/upload/PDF%20filer/Patienter/Kn%c3%a4sk%c3%a5lssena/Excentrisktraningvidpatellarsenetendinos.pdf

Lycka till med rehabiliteringen
/ Sonny
Sudde
1972 • Gävleborg
#6
14 december 2010 kl 18:12
Gilla
Jag hade problem med båda knäna. Behandlades med nålar, sprutor men till sist vart det operation av ena knät. Kryckor under en lång tid och givet vis vila. Tappade en hel del muskler. Efter vilan var det en lång tids uppbyggnad.

Då jag var tvungen att vila mitt högra nyopererade knä så läkte även mitt vänstra med tiden.

Mitt råd är att absolut inte köra på då det gör ont. Hoppas du får hjälp av kunnig yrkesman och se till att få råd och behandling så fort som möjligt.
Elin Jensen
1991 • Borås
#7
14 december 2010 kl 18:35
1 Gilla
Tack Sonny för de bra övningarna. Ska börja med dessa.

Peter, tråkigt att höra att det behövde ta så lång tid. Bra att det är bättre nu dock. Hur stor skillnad märkte du sen när du om tillbaka till den vanliga träningen? Hade all form, kondition och muskler försvunnit?
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#8
15 december 2010 kl 06:31
Gilla
Jag körde exentriska knäböj i förslagsvis i en trappa. Långsam sänkning på ett ben, och sedan resa sig upp utan någon explosiv rörelse med bägge 5-15 ggr per ben, ett par ggr om dagen. När man sedan har gjort det ett tag kan man ha en ryggsäck på ryggen eller hantlar i händerna för att öka belastningen. Slatan har gjort samma. Jag behövde aldrig vila, men tog det lite lugnare förstås.
Sudde
1972 • Gävleborg
#9
15 december 2010 kl 08:36
Gilla
Elin: Jag gjorde misstaget att fortsätta träna med smärta. Om jag inte mins fel, ca 15 år sedan, så hoppade jag på kryckor med en ställning runt benet. Benet såg ut som en pinne efter det. Otroligt hur fort muskler försvinner då man inte använder dem.

Tror inte operation är nödvändigt om man vilar i tid osv. Men jag är ingen expert. Pratar bara efter egen erfarenhet.
Nicklas Andersson
1987 • Johanneshov
#10
15 december 2010 kl 08:57
Gilla
Tror nog att det är bäst att då går till en duktig sjukgymnast så att du får en korrekt diagnos, internet i all ära men det står mycket skit där. Om det nu skulle vara Hopparknä så är det precis som Lars skrev excentrisk träning som gäller och tung sådan.
Sudde
1972 • Gävleborg
#11
15 december 2010 kl 11:36 Redigerad 15 december 2010 kl 12:14
Gilla
Håller med Nicklas, det står ibland en massa skit på nätet. Dags att lägga ner internet =P

Men som jag sa tidigare, jag är ingen expert och talar efter egen erfarenhet. Kontakta duktig yrkesperson, sjukgymnast/läkare.
Tycker inte du ska köra några "tunga" övningar innan du pratat med rätt yrkesperson då vi alla har olika smärttröskel.

Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#12
20 december 2010 kl 10:15
Gilla
Hade problem med hopparknä i båda knäna i flera år.

Styrketräning av låren var det som hjälpte mig till slut men det tog lång tid innan det kändes bra. Tycker också att du ska gå till en sjukgymnast för att få hjälp med rätt övningar.

Min sjukgymnast tyckte att det bara var bra om jag sprang men jag skulle ta det försiktigt och det viktiga var att inte skadan blev värre till nästa träning.
1969 • Upplands Väsby
#13
21 december 2010 kl 23:11 Redigerad 21 december 2010 kl 23:18
Gilla
Ett till tips: hård massage av lårmusklerna. Det fixade mitt hopparknä bokstavligen "över en natt":

Det som hände i mitt fall var att jag hade en hårdare träningsperiod på gång, när jag åkte på en förkylning. Skulle sedan fortsätta träningen igen efter några dar men insåg att jag fått hopparknä. Hopplöst att springa. Försökte med knästöd, styrketräning, skobyte och stretching, men inget av det hjälpte.

Efter 2-3 veckors elände med hopparknät fick jag sedan tipset att massera låren som sagt. Stenhårt. Så jag testade det en kväll. Manglade på rätt bra med både armbågar och knogar. Gick sedan och la mig, med hyfsat ömmande lår, och funderade på om jag kanske tagit i för hårt. Men det funkade toppen - nästa dag var problemet borta och jag kunde köra ett långpass utan problem.

I mitt fall var det alltså "bara" några lårmuskler som blivit superstrama under den där förkylningen och som drog i knäskålen.
1976 • Jönköping
#14
22 december 2010 kl 08:49
Gilla
Hej Elin, jag lider verkligen med dig.
Hade själv hopparknä under en period när jag spelade volleyboll. Trots att det är minst 15år sedan kan jag minnas hur djävulsk ont det gjorde. Aj för trappor... Jag blev dock bra igen.

De tips jag fick och som hjälpte var att stretcha så mycket och ofta som möjligt, framförallt framsida lår (var rätt stram där), alltså i hissen, i sängen på morgon och kvällen - ja kort sagt när helst tillfälle gavs. Inget gungande utan bara lägga bak låret och tänja 45 sekunder eller så. Så många gånger du känner för det.

Samtidigt var det bra att få blodgenomströmning, så lätta knäböj (och då menar jag verkligen lätta, inga vikter) bidrog till läkningen. Käkade också antiinflammatorisk ett sväng i början. Det som är kass för knät är alla landningar (i mitt fall från högra höjder än när man springer) så jag antar att du ska vara nogrann med att "tassa" fram när du löper.
Marcus Löfblad
1972 • Alingsås
#15
22 december 2010 kl 10:48
Gilla
Jag har nyss blivit bra från hopparknät och det tog mer än ett år. Det är senfästet och senan precis under/snett upp under knäskålen som ömmar.

Att vila ett par månader hjälpte inte alls. Att äta inflammationshämmande i två omgångar hjälpte inte alls.

Det gör ont när man sitter eller ligger med böjt ben efter en stund och min smärta släpper helt om man sträcker ut benet. Därför går det att stå ut med detta handikapp men man kan ju inte träna löpning så bra.

Men att skaffa ett gymkort och göra excentrisk benböj i maskin 3 x 30 repetitioner och två gånger i veckan under ett halvår, att stretcha fram och baksida lår, samt sätet och ryggen. Att provlöpa på löpband ett en kilometer efter en månad på gymmet och se om det blir värre eller fungerar ok, samt att skaffa ett mjukt värmande knäskydd att ha över knät efter träning och ibland under träningen har fungerat för mig.
Besök sjukgymnast, ha tålamod, träna alternativt som t ex Crosstrainer som är mjukt. Ge inte upp! Läkning av senan tar lååååååång tid. Det är dock inte farligt att löpträna så länge inte har för ont efter passet.

Har hört att det kan vara obalans i muskelstyrkan mellan fram- och baksida lår samt att man har ökat träningsmängden för fort på kort tid som kan vara orsaken. Det är alltså bra med lite styrketräning då och då och inte bara löpning.
Marcus Löfblad
1972 • Alingsås
#16
22 december 2010 kl 10:56
Gilla
Ett annat snabbare alternativ är att gå på Stötvågsbehandling – tryckvågsbehandling. Det kostar dock mellan 500 till 600 kr per gång och det finns t ex ett par ställen i Göteborg som gör detta.

En annan grej som är liknande hopparknä är något som heter schlatter och som främst drabbar yngre.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.