Löpning Tävlingar & Motionslopp 5 inlägg 542 visningar

Västeintag under Göteborgsvarvet

1976 • Jönköping
#1
17 maj 2010 - 14:13
Gilla
EDIT: Vätskeintag ska det stå i rubriken...

Hej. Jag är ny på det här, och har inte sprungit 21 km i tävlingsform. Min fråga är hur jag ska tänka kring vätskeintag på Göteborgsvarvet. När jag sprungit som längst på träning, 18 km, har jag inte druckit något. Om det inte blir varmare än 12-13 grader som det verkar nu - hur bör man tänka då?

Spontant så tänker man sig att dricka kanske två-tre gånger, runt 10, 15 och 18 km? Eller underskattar jag vikten av att få i sig en mun vätska?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
17 maj 2010 kl 14:37
Gilla
Om du börjar känna dig törstig bör du dricka. Oftast har man glädje at energitillskott om man är ute längre än 60-90 minuter så ta lite sportdryck även om du inte är törstig, åtminstone vid 15 km.
Jacob Ryder
1986 • Lerum
#3
17 maj 2010 kl 14:59
Gilla
Ett litet tips är att träna på att dricka sportdryck om du vill drycka det under varvet. Att slänga i sig en mugg sportdryck under varvet om du inte är van vid det kan göra att du känner dig konstig i magen. Drick detsamma som du gör på träning är mitt råd.

Personligen så kör jag med vätskebälte under varvet för att slippa trängsel + att jag tycker det är enklare att dricka ur flaskorna i bältet än pappmugg. Efter ca timmen slänger jag i mig en gel för att få energi och dricker vatten i mindre mängder ungefär varje 25 min.


1965 • Västra Frölunda
#4
17 maj 2010 kl 15:15
Gilla
Ganska enkelt, ta lite dricka ofta, när du känner av vätskebrist är det redan försent, dvs du presterar sämre. Sista 5 kan du klara dej utan om du druckit innan och inte känner dej ökentorr däremot, dricka gör du då direkt vid målgång. På tävling tar du ut dej på ett hellt annat sätt en vid träning.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
17 maj 2010 kl 16:35
Gilla
Prestationsförsämringen vid måttlig vätskebrist är överdriven, alla marathonsegrare springer med vätskebrist. Törst är den bästa mätaren på vätskebehov. Blir man kissnödig har man druckit för mycket (i alla fall om man hann tömma sig före start). Eller fått i sig för lite salt (händer om man dricker vatten, särskilt om det är hett).
Man kan inte vätskeladda, bara se till att inte ha vätskebrist före loppet. Man blir bara kissnödig av att dricka för mycket. Men äter man lite salt kan man kanske härbärgera någon mugg extra vid start. Vad det nu ska vara bra för att ha högre startvikt - men är det hett klarar man inte att ersätta det man svettas på långa vägar, då kan det löna sig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.