Foruminlägg av Stig Husin

< < < 1 2 3 > > >
#1
28 mars 2013 kl 07:29
Gilla
#2
28 mars 2013 kl 07:30
Gilla
Lättfotad
(i bästa fall)
#3
17 april 2013 kl 08:15 Redigerad 17 april 2013 kl 08:15
Gilla
Det beror lite på var du befinner dig nu kapacitetsmässigt. Men intervallträning är som skivs ovan nästan alltid bra. Prova även 4 min snabbt och 2 min långsamt. där du verkligen gör skillnad mellan snabbt och långsamt. Inledningsvis (men bara inledningsvis) kan du ersätta 2 min långsamt med 2 minuters gång eller till och med ståvila. Som sagt, gör skillnad mellan det snabba och det långsamma oavsett vilken intervallregim du väljer för stunden.
#4
18 april 2013 kl 08:07 Redigerad 18 april 2013 kl 08:31
Gilla
Mattias: Jag köper helt vad du skriver snabba intervaller, med olika längd, med ståvila mellan, bör vara i inslag i alla löpares träningen av de skäl du nämner. Överhuvudtaget tror jag på variation. Men i det här enskilda fallet, kopplat till frågeställarens önskan att springa 2 km på 10 min och beskrivning att hon regelbundet redan kör kortare intervaller med ståvila (1 min, 1 min), tror jag att ett bra komplement vore förlänga snabbintervallerna i kombination med att lära kroppen att inte stanna av helt under de långsamma delarna. Jag tror det kan vara ett sett för henne att nå målet hyfsat snabbt.
#5
20 april 2013 kl 10:32 Redigerad 20 april 2013 kl 10:36
Gilla
Har löptränat i ca 2 år och har nu fått ingivelsen att springa en mara. Siktar inte på någon supertid utan är nöjd om jag kommer runt hyfsat komfortabelt. Planen är maran i Wien våren 2014 vilket gör att jag har ett år på med att komma väl förbered. Som ett led i förberedelserna har jag de senaste veckorna börjat lägga in ett långpass i veckan vilket för mig är runt 20 km. Det går bra men jag har upptäckt ett problem som jag gärna vill ha tips på hur man kan gå runt. Idag har jag ett komforttempo på ca 4:45 min/km vid sträckor runt milen och lite till. Efter en dryg time, säg 75 minuter, kroknar jag dock. Den lösning jag sett är så klart att springa långsammare vilket jag provat. Men skillnaden blir liten. Det är till och med så att jag kan tycka att det blir mer ansträngande att springa långsammare, jag upplever att jag tappar allt vad löpsteg och teknik heter och blir trött innan ovan nämnda 75 minuter. Problemet är att jag inser att för att klara 42km så kan jag inte hålla 4:45 tempo, jag har inte den kapaciteten och kommer inte ha det våren 2014 heller. Men vid långsammare tempon tappar jag tekniken vilket gör löpningen mer slitsam. Jag ser bara två vägar, antingen tränar jag teknik så jag lär mig springa långsamt men komfortabelt, eller så tränar jag upp min förmåga att springa i nuvarande tempo fast under längre tid. Är det någon som har haft liknanade upleveöse och kan komma med råd och dåd?
#6
31 maj 2013 kl 18:10
Gilla
Så klart individuellt men jag håller med Lennart, mentala blockeringar ska man akta sig för.Särskilt när det gäller uthållighetsidrotter kan man utveckla sig ganska högt upp i åldern. För egen del är jag inne på 47:e året och fortfarande på uppgång :-) . Men det är klart, när det gäller kortare distanser är jag bra mycket sämre idag än för 20 år sedan. Fast det kanske beror på en mental blockering som jag måste övervinna :-).
#7
1 juni 2013 kl 09:31
Gilla
Som flera varit inne på, ja. Ligger du på 60-70 km/månad kommer du bli bättre med ökad träningsmängd och precis som många påpekar ska man inte underskatta lågintensiva distans och långpass. En helt annan sak., på senare tid har jag för egen del börjat experimentera med styrketräning fokuserad på vader, lår sätesmuskel, höftböjare etc men även mage rygg. (kör även resten av kroppen för balansens skull). För mig har det gett en rejäl skjuts framåt så glöm för all del inte den biten.
#8
1 juni 2013 kl 16:12
Gilla
Ja jag tror det även om det är en tuff ambition. Du tycks ju träna tillräckligt mycket så jag tror inte du behöver öka löpträningsdosen. Därmot kan du komplettera med styrekträning. Klokt utformad styrketräning är inte bara bra för farten utan även gynsamt för löpekonomin.
#9
7 juni 2013 kl 19:47
Gilla
Har precis anmält mig till min första mara, Helsingfors 17 augusti och funderar på hur fort jag ska springa. Egentligen har jag ingen målsättning annat än att hinna i mål innan det rivs och alla gått hem och att göra det så komfortabelt som det nu är möjligt. Men en fundering, är det möjligt att mellan tummen och pekfingret omsatta tider på ex 10 km till 42,2. Sprang 10 km på precis under 44 min för en vecka sedan (var inget maxprestationslopp utan ett träningspass, fast ärligt så jättemycket snabbare är jag inte ens om det gäller). Igår däremot maxade jag på ett Coopertest, 12 min blev 3160 m. Är det ens möjligt att översätta vad ovanstående rimligtvis kan innebära på 42,2 km i en vad jag tror flack bana utan allt för besvärliga backar. Jag vet att många faktorer spelar in, hur man lägger upp loppet, extrem värme etc, etc,, men ändå. Vad tror ni?
#10
8 juni 2013 kl 12:18 Redigerad 8 juni 2013 kl 12:31
Gilla
Tack alla. Mycket intressant faktiskt. Naturligtvis är siffrorna ingen exakt vetenskap men det ger mig en bra vägledning. Kommer sikta på 5:30 tempo och hålla det loppet igenom. Då har jag lite sistamilenmarginal upp till 4 timmar som inte borde vara helt orealistiskt, även om jag ser det som en "prova på" mara och är nöjd oavsett tid (så länge jag får en tid).

Tack även för rådet att förbereda mig med "riktiga" långpass >30 km. Jag behöver några ca 3 timmarspass innan. Mina långpass fram till nu har legat på drygt halvmara. De har fungerat bra men visst känns även de i kroppen i slutet, särskilt de gånger jag försökt köra hyfsat hårt,

I vart fall, ska bli kul i augusti.
#11
8 juni 2013 kl 14:23 Redigerad 8 juni 2013 kl 14:25
Gilla
Jag vet att olika åsikter råder om behovet av styrketräning för löpare på motionärsnivå och ännu mer hur i så fall. Men enligt mitt förmenande är du inne på rätt väg. För egen del tyckte jag till alldeles nyligen styrketräning var onödigt för mig som motionslöpare. Visst, jag har väl gjort en och annan armhävning i mina dar och lyft en och annan hantel i förhoppning om några extra cm runt biceps, men inte i avsikt att göra mig till en bättre löpare. D.v.s. till nyligen. Jag kände att jag hade stagnerat utvecklingsmässigt och vill göra något nytt. Det gav en riktig skjuts, på ca tre veckor bara kapade jag tiden på 10 km drygt 47 min till precis under 44 (53.59). För mig är det en överraskande snabb ökning och om det beror på att jag var osedvanligt svag i något avseende innan vet jag inte, men hjälpte gjorde det uppenbarligen.

Till din fråga, läste någonstans att mitokondrieträning är ett hett forskningsområde just nu så förutom vanlig styrketräning för ben, core osv, kör med vikter som gör att du orkar 50 reps. Efter 50, (inte 45 eller 55) ska du vara helt slut.

Glöm inte vaderna, det sägs att förutom att starka vader ger bra driv i steget leder vadträning till bra löpekonomi vilket är ju är en extra bonus.

Har jag blivit något snyggare då? Nja det får väl iof andra bedöma men nä, det kan jag väl inte säga :-)
#12
10 juni 2013 kl 23:03
Gilla
Brukar springa mina runder i sällskap med min Iphone (i bland även med en Androidlur) och måste säga att resultaten i distans för samma rundor varierar betänkligt med i värsta fall upp till 10%. Har ibland lekt med tanken att skaffa mig en mer deciderad GPS typ Garmin i hopp om att det ska vara bättre . Någon som har erfarenhet av olika fabrikat och modeller av dylik utrustning och deras noggrannhet jämfört med mobiltelefoner.
#13
11 juni 2013 kl 08:33
Gilla
Kanske dags att omsätta tanken på inköp av "riktig" GPS i praktisk handling mao. Det är ju uppenbart att något svajar i kombinationen mobiltelefonernas beräkningar och deras uppfattning om position och jag har funderat på varför. För att inte tala om Iphonens kartor, jag är nog inte den enda som dragit på smilbanden ibland. Särskilt i de fall då jag efteråt kan se att jag sprungit över sjöar (sommartid) och liknande. I vart fall, beräkningsalgoritmerna borde ju inte variera från tillfälle till tillfälle, inte för en och samma runda i alla fall. Jag är ingen satelitnavigationsexpert men min teori är att mobiltelfontillverkarna inte satsat fullt krut på just GPS mottagarna och att de pga av låg känslighet därför från och till tappar kontakten med sateliterna. De prioriterar förmodligen andra egenskaper hos de smarta telefonerna, bra skärm, kamera, klatschingt utseende o.s.v. Egentligen störs jag inte så mycket på mindre fel, 1 % är mer än OK, men däremot variationer. Så om det stämmer att ex Garmin är mer konsekventa så är saken klar, jag ska genast beställa en sådan.
#14
28 juni 2013 kl 17:06
Gilla
Det var länge sedan jag testade röborundan så jag minns inte ens tiderna. Desutom hade banan en något annan sträckning på den tiden. Vi pratar 90-talet. Men iden är bra så jag prova vid tillfälle efter jobbet (jobbar i uppsala)
#15
28 juni 2013 kl 17:08
Gilla
Ska även säga att 10.14 är en bra tid på en så pass speciell bana.
#16
2 juli 2013 kl 23:12
Gilla
Kul grej men jag är redan torsk. Igår 1 juli var jag förkyld och avstod från träning. Dessutom befinner jag mig mitt uppe i laddning inför Helsingforsmaran 17 augusti vilket i sig kommer innebära en hel del mängdträning i juli. Det blir även några riktiga långpass under juli, men även ett och annat maxtest på exempelvis milen som kommer kräva vila dagen efter.
#17
2 juli 2013 kl 23:18
Gilla
Kul ide men jag är redan torsk. Vilade igår 1 juli pga förkylning. Dessutom är jag mitt i laddning inför maran i Helsingfors 17 aug, vilket kommer innebära tre riktiga långpass i juli i hög fart (för mig hög, för andra knappt styrfart) plus ett och annat maxtest på runt milen. Sådana pass kräver i min aktningsvärda ålder vila dagen efter.
#18
3 juli 2013 kl 08:27
Gilla
Ligger du på 3-4 pass i veckan så skulle jag säga att du är inne på rätt väg. Träning går ut förenklat ut på att bryta ner sig och under vila bygga upp det man brutit ner + lite till. Det innebär dock inte att det inte finns utrymme för höjning av träningsmängd och intensitet. Satsa hellre på gradvis längre långpass och gradvis intensivare kvailitetspass och att vekligen våga utmana dig själv även om det känns riktigt slitigt. Sen ska det sägas att ibland kan det finnas ett värde i att köra flera dagar i rad om syftet är att inför exempelvis maror, vänja dig vid att springa med stelhet, tunga ben och, det här låter vansinningt men det fungerar för mig, lite smärta. Men sådana perioder är ju begränsade i tiden och bör följas av ett längre återhämtning, ett par dagar i alla fall. Sist men inte minst ska det sägas att återhämtning inte ska ses samma sak som vila. Vill du träna under dina återhämtningsdagar, bra men träna då något helt annat ex core, styrka och rörlighetsträning.
#19
3 juli 2013 kl 23:22 Redigerad 3 juli 2013 kl 23:22
Gilla
Vaddå Katrin? Räknas raska promenader? I så fall är jag på trots alla undanflykter rörande maran i Helsingfors osv. Förkyld i måndags men rask romenad.Idag löpning 12,6 km och igår dito 10 km
#20
6 augusti 2013 kl 00:25
Gilla
Skadligt att andas in kalluft? Så länge det inte är extremt kyligt har jag svårt att tänka mig att det skulle vara skadligt. Jag har faktiskt inte ens tänkt tanken för egen del. Men vill minnas att jag har hört att man brukar ställa in skidtävlingat när temperaturen går under -16 vilket ju kan bero på att där i krokarna börjar det bli olämpligt med för stor ansträngning. Någon annan kanske vet bättre
< < < 1 2 3 > > >