Foruminlägg av Sven W

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
16 augusti 2010 kl 13:48
Gilla
Jag har skapat ett förslag på en ny bansträckning för Midnattsloppet med hjälp av kartan här. Bredare och mer upplysta gator.
#2
7 november 2010 kl 23:11
Gilla
För löpträning är billigaste tänkbara klocka i kombination med s.k. 'badger miles' både bäst och billigast. http://thehighschoolrunner.com/2008/06/badger-miles.html
Ger garanterat bäst träningseffekt!
#3
12 november 2010 kl 17:20 Redigerad 12 november 2010 kl 17:28
Gilla
1) Vad brukar du ha med dig för saker när du är ute och joggar/löptränar?
Nycklar.
Armbandsur.

2.a) Om du har med dig saker, hur förvarar du dem?
Använder kortbyxor även när jag har långbyxor utanpå. Antingen med nyckelficka eller snöre i linningen.
Om kortbyxorna har nyckelficka har jag nycklarna däri. Säkrar med en säkerhetsnål.
Annars knyter jag fast dem i midjesnöret.

Vid intervallträning/fartlek fungerar det bättre att hålla klockan i handen istället för att ha den runt handleden. Det var därför jag tog med klockan i uppräkningen. Jag har sett att det finns tidtagarur att ha runt pekfingret, som en ring. Främst tänkt för simning. Kan vara ett alternativ för alla prylgalningar.

b) Om du inte har med dig saker, vad är anledningen till detta?

3) Har du upplevt några problem angående förvaringsmöjligheter när du är ute och joggar/löptränar?
Nej.
#4
9 december 2010 kl 22:09
Gilla
Köp ingen väst. Stoppa ner vindjackan i byxorna istället.

Att ha en t-shirt i funktionsmaterial, t.ex. coolmax eller Nike Dri Fit, UNDER underställströjan, d.v.s. närmast kroppen, ökar komforten tycker jag. Tveksamt om det blir så mycket varmare dock.
#5
18 december 2010 kl 23:02
Gilla
Jag har inget svar på din fråga, men långkalsonger i kombination med vindtäta byxor ger mer värme för en bråkdel av det priset. Att vikten av långkalsonger+vindbyxor sannolikt är mindre än hälften av de moderiktiga trikåer du efterfrågar får du helt enkelt se som en bonus.
#6
30 januari 2011 kl 22:44
Gilla
Varför behöver så många hjälp med att veta när de är trötta? Jag hävdar med bestämdhet att ansträngningsgraden och tiden man håller på är det intressanta i sammanhanget! På 'stenåldern' fanns det något som kallades Borg-skalan, 1-10 i ansträngningsgrad. När det gäller intervaller, korta, ungefär 1/2 minuts arbetsperiod, för att lära kroppen att 'ta längre steg lite oftare' om man vill skämta till det lite och längre intervaller 3-8 minuters arbetsperiod ( tydligen indiviuellt vilket som är optimalt ). Därutöver snabbdistans. Längden på denna även indivuell, så att variera och gå på hur pigg man känner sig är nog att rekommendera.
#7
18 februari 2011 kl 16:31
Gilla
#8
27 februari 2011 kl 21:54
Gilla
Jag tror i alla fall att den tidigare starttiden kommer att leda till betydligt färre åskådare utefter banan. Även den tidigare starttiden 14:00 kändes lite för tidig för att maximera åskådarantalet utefter banan. Starttid 15 eller 16 vore nog mer optimalt ur den synpunkten.

Allvarligt talat. Håller inte kommersiella intressen på att förstöra många idrotter? Vad som hände i Fukuoka marathon i december verkar svenska media ha totalmissat. Kort sammanfattning: en kenyan ( Eliud Kiptanui ) var anlitad som hare och skötte sin uppgift med den äran. Men, sedan hade han fräckheten att fortsätta loppet och inte nog med det, han ökade farten och gick loss. Det hela slutade med att en funktionär klev ut i banan och blockerade vägen viftandes med en röd flagga. http://mzungofire.blogspot.com/2010/12/red-flag-of-fukuoka.html
#9
7 mars 2011 kl 15:25
Gilla
Karnevalen är före fastan. Nästa år är påsken 2 veckor tidigare än i år. Går loppet samma datum då, krockar därför inte karnevalen och halvmaran. I morgon är det för övrigt fettisdagen.
#10
19 mars 2011 kl 23:24
Gilla
Läs det här: http://well.blogs.nytimes.com/2010/07/21/phys-ed-do-certain-types-of-sneakers-prevent-injuries/?ref=health

Egna erfarenheter är detta:
Så mycket som jag har kunnat löpträna sedan jag huvudsakligen började löpträna i Nike Streak 3 har jag inte kunnat göra på 20 år. Den allvarligaste skadan jag råkat ut för under ungefär 35 års löpträning orsakades av ett stöd i plast i sulan för ungefär 17 år sedan. Undvik skor med en massa konstiga stabiliserande stödanordningar i plast. Olika mjukt material i sulan tror jag heller inte är bra.
#12
7 juni 2011 kl 20:53
Gilla
McDougall's påstående att Nike uppfann löparskon är ju löjligt! Alla
skoföretagen experimenterar hejvilt och det som säljer bra kommer det mer av.

Vad som är konstigt är att olika typer av skor har sålt olika bra i olika delar av världen. Exempelvis har skor med diverse knasiga stabilserande anordningar sålt bäst i Nordeuropa, skor med så mycket stötdämpning som möjligt i USA och lätta skor med tunnare sulor i Japan. Detta har skoföretagen upptäckt och anpassat sortimentet därefter.

Antagligen har diverse relativt lokala 'experter' rekommenderat det ena eller det andra och så har någon form av dominoeffekt uppstått.

Ni som inte orkade läsa det jag länkade till i NY Times, så handlade det bl.a. om en undersökning gjord på amerikanska marinsoldater. De som fått löparskor beroende på vilken typ av fot de hade, drabbades inte av färre skador än de som fått en 'standardsko', utan extra stötdämpning eller stabiliserande anordningar.

Den löpstegsanalys som utförs i många skobutiker är därmed helt meningslös.

Injury reduction effectiveness of assigning running shoes based on plantar shape in Marine Corps basic training.

Knapik JJ, Trone DW, Swedler DI, Villasenor A, Bullock SH, Schmied E, Bockelman T, Han P, Jones BH.

Source
Directorate of Epidemiology and Disease Surveillance, US Army Public Health Command, Aberdeen Proving Ground, MD 21010, USA. joseph.knapik@us.army.mil

Abstract
BACKGROUND:
Shoe manufacturers market motion control, stability, and cushioned shoes for plantar shapes defined as low, normal, and high, respectively. This assignment procedure is presumed to reduce injuries by compensating for differences in running mechanics.

HYPOTHESIS:
Assigning running shoes based on plantar shape will not reduce injury risk in Marine Corps basic training.

STUDY DESIGN:
Randomized controlled clinical trial; Level of evidence, 1.

METHODS:
After foot examinations, Marine Corps recruits in an experimental group (E: 408 men, 314 women) were provided motion control, stability, or cushioned shoes for plantar shapes indicative of low, medium, or high arches, respectively. A control group (C: 432 men, 257 women) received a stability shoe regardless of plantar shape. Injuries during the 12 weeks of training were determined from outpatient visits obtained from the Defense Medical Surveillance System. Other known injury risk factors (eg, fitness, smoking, prior physical activity) were obtained from a questionnaire, existing databases, or the training units.

RESULTS:
Cox regression indicated little difference in injury risk between the E and C groups among men (hazard ratio [E/C] = 1.01; 95% confidence interval, 0.82-1.24) or women (hazard ratio [E/C] = 0.88; 95% confidence interval, 0.70-1.10).

CONCLUSION:
This prospective study demonstrated that assigning shoes based on the shape of the plantar foot surface had little influence on injuries even after considering other injury risk factors.
#13
8 juni 2011 kl 22:10
Gilla
Jag skall kanske förtydliga med något exempel att skotillverkarna upptäckt att olika typer av skor sålt olika bra i olika delar av världen och anpassat sortimentet därefter.

Titta här, så ser ni ett stort antal mycket lätta Asics skor vi inte ser röken av i vår del av världen. Och nej, det är ingen konspiration från skoföretagens sida. De försöker bara sälja ungefär samma typ av produkter de sålt mest av tidigare. http://www.asics.jp/running/products/A/1

Nike verkar gå lite annorlunda tillväga. De lätta tunnsulade skor de utvecklat främst för den japanska marknaden har tydligen sålts i begränsad omfattning i en del modebutiker för sneakers i Europa.
Sök på 'Nike lunar spider' på Google, om ni vill ha något exempel på detta. Och nej igen, det är ingen konspiration. Skoföretagen och sportskoaffärerna försöker bara maximera sina intäkter. Dyra skor har högre pålägg än billiga.

Det jag länkade till i svd var en artikel skriven av Janne Holmen. Trots att han snudd på totalsågade mycket av innehållet i boken 'Born to run' såg jag en annons några dagar senare ett försök att sälja boken med hjälp av Jannes artikel.
#14
14 juni 2011 kl 21:18
Gilla
Nike Streak 3 har mjuk hälkappa. Rymlig i framfroten också och ingen risk för blånaglar. Sulan dock i mjukaste laget. I USA tror jag att det kommer några 'lunar' med liknande ovandel som Free till sensommaren. Ingen aning om de kommer hit till Europa dock.
#15
18 juni 2011 kl 00:27
Gilla
Apropå Running Times.
Har ni läst den här artikeln?
Litet reportage om en japan som satte världsrekord på marathon i åldersklassen 60+ med tiden 2:36:30.
Två pass om dagen och intervaller varje gång... Intervaller behöver ju faktiskt inte gå fort! Man kan ju variera lätt och lättare också. Allt utefter hur man känner sig.
http://runningtimes.coverleaf.com/runningtimes/200906/?pg=38#pg38
#16
22 juni 2011 kl 21:15 Redigerad 22 juni 2011 kl 21:21
Gilla
Om jag inte minns helt fel hade något sport- eller nyhetsprogram ett inslag för ungefär 35 år sedan, där en läkare uttalade sig om löpning på asfalt. Det var totalt förkastligt. Nu ett annat inslag om att man skall löpa barfota på nämnda asfalt. Jag tror faktiskt att sanningen ligger någonstans däremellan.

Det finns en annan tråd här. 'Born to run' eller något sådant heter den. Läs den.

Har ni förresten tänkt på att de kenyaner, som har skor på fötterna för första gången i tonåren, ändå väljer att både träna och tävla med skor på fötterna?

Att springa barfota är inget nytt. Titta här t.ex. Löparen i vitt ( ej ledaren ) löper barfota för att spara vikt. Skulle inte förvåna mig om han tränat en hel del i extra tunga skor för att känna skillnaden. Han syns första gången ungefär 40 sekunder in i klippet. Jag tror att han ligger trea. http://www.youtube.com/watch?v=z46GX5og9oo

Tillägg:
Jag borde ha länkat till del 1 istället. Där syns barfotalöparen mer. http://www.youtube.com/watch?v=_CG8XD8BgRY&feature=related
#17
29 juni 2011 kl 21:47
Gilla
Jag tror att de som förespråkar VFF är samma typer av personer, som med en dåres envishet hävdar att det är trafiksäkrare att cykla på en fixed-gear cykel iklädd hatt, än att cykla på en cykel med både fot- och handbroms iklädd hjälm, vadderade handskar, knä- och armbågsskydd. Att VFF kostar dubbelt så mycket som många löparskor ökar säkert hipp-faktorn också.
#18
3 juli 2011 kl 21:56
Gilla
Min mening med mitt tidigare inlägg var inte att vara rolig. Jag ville bara försöka påpeka att extrema åsikter finns och anhängarna av dessa är ofta helt övertygade om att de har rätt.

Min egen åsikt om löparskor är lite mer lagom. Undvik sko med för tjock sula, inte för mjuk, inga plastklossar i sulan, inget hårt material tänkt att stödja hålfoten. Om det finns något stöd i hålfoten måste det vara mjukt.

Trot om ni vill, men jag har faktist sett 2 fixed gear cyklister i trafiken i Stockholm och den ena vet jag med bestämdhet hade hatt! Det var på Torsgatan, när jag väntade på en buss. Jag har sett en på Liljeholmsbron också, men om även han hade hatt kommer jag inte ihåg.
#19
5 juli 2011 kl 00:07
Gilla
Jag har sett 4 löpare live med VFF på fötterna. Med tanke på hur många inlägg det görs, som förespråkar VFF, borde jag ha sett minst 10 gånger så många. 3 av dessa sprang jag dessutom om trots att jag är en stel gubbe, och den fjärde mötte jag. Den yngste av dessa löpare/joggare bedömer jag var minst 20 bast yngre än mig. Det verkar som om varje generation har ett behov av att överträffa tidigare generationers knasiga modenycker.

Ungefär när jag gick på mellanstadiet var V-jeans väldigt populärt. Det var ju superknasigt, tyckte jag redan då, men noll och intet jämfört med senare moden. Men, jag måste erkänna, jag tror faktiskt att jag hade ett par V-jeans i min ägo. De var dock med största sannolikhet inköpta på rea och då var antagligen modet redan slut. Jag var antagligen gubbe redan på lågstadiet. Det sista om jeans var kanske lite 'off topic'.
#20
8 juli 2011 kl 23:22
Gilla
För i tiden ( +20 år sedan ) var det inte helt ovanligt att kortbyxor hade vassa sömmar, som kunde orsaka skav. Skavsår av funktionskallingar, som kan vara bra att ha under kortbyxorna när temperaturen är under +20, har jag aldrig fått. Prova att vända dem ut och in.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >