Löpning Övrigt 44 inlägg 3545 visningar

Born to run

1980 • Stockholm
#1
6 juni 2011 - 20:30
Gilla
Är det många som läst den förträffliga "Born to run" av Christopher McDougall?
Har precis läst ut den och är helt såld.

Ni som läst. Hur (om) förändrade det er syn på löpning? Började ni springa annorlunda?
< < < 1 2 3 > > >
Oldboy
1952 • Danderyd
#41
8 juni 2011 kl 11:01
Gilla
Henrik: intressant diskussion. Tycker dock att vi med (o)tillfredsställande säkerhet kan säga att skofabrikanterna och flertalet skoförsäljare inte kan hjälpa oss att undvika skador genom att välja skor åt oss. De har kapitalt misslyckats (trots motivation och enorma resurser) att visa att deras skor minskar skadorna - snarare har motsatsen bevisats, se nedan.

Sven W: Tack för länkarna tidigare, nu har jag läst dem (fler läser nog om du med en rad säger vad du vill med dem). Den uppdaterade genomgången av misslyckade försök att välja rätt skor åt löpare beroende på fotens form och pronation i steget var särkilt intressant och jag kan inte mer än hålla med om slutsatsen: strunta i vad säljaren eller tillverkarens beskrivning säger, prova själv ut skor som känns bra att springa i och helst på riktig mark (till skillnad från löpband).
1970 • Sala
#42
8 juni 2011 kl 13:21
Gilla
Sven W- Mycket intressant faktiskt! Dessutom mycket av det som boken Born to run menar. Jag tror inte författaren kunde ana vilket enormt genomslag boken skulle få och det skulle kunna vara en av anledningarna till att han är lite raljerande med åsikter och slutsatser.

Haruki Marukamis bok har jag också läst och jag tyckte den var underhållande, men inte alls på samma sätt medryckande och inspirerande. Behållningen av Born to run tycker jag är beskrivningarna av ultralöpning och av löpning i naturen, där kände jag igen mig massor även om jag inte på långa vägar är en ultralöpare än.

Jag märker tydligt att det blir skillnad i kroppen på om jag springer i minimalistiska skor i naturen eller i dämpade skor på väg, jag slits mycket hårdare på vägen, det går knappt att jämföra. Så är det för mig så det blir nästan bara traillöpning för mig faktiskt, nästan.
1969 • Stockholm
#43
8 juni 2011 kl 21:48
Gilla
Har inte heller läst den ännu och kommer nog inte att göra det snart, måste hitta någon som lånar ut den till mig, för jag "skäms" nog över Karnazes i bokhyllan. Ni som skriver att det inte är en vetenskaplig avhandling missar att författaren trummar på enormt med låtsasvetenskapen i sina föreläsningar och intervjuer, detta är nog det som mest fått mig att avstå... En annan bok som jag kan helhjärtat rekommendera är "Why we run" av Bernd Heinrich, väldigt i samma fåra som denna vad jag förstår och 10 år tidigare, men skriven av en biolog och inte så hårt inriktad på fotbeklädnad (vad jag minns, det var några år sen). I ett lätt relaterat sidospår kan jag nämna att jag också gillar Murakami. Gillar faktiskt Karnazes som inspiration också, den (Ultra Marathon Man) är ju så uppenbar fiktion bitvis, men visst rycker det i benen lite. Avslutningsvis ville jag bara kommentera att om man betraktar uppmärksamheten "Born to Run" fått och kollar valfri försäljningssite (Amazon t.ex.) så är det inte som Robin säger här ovan att den är en smäll mot mainstream, tvärtom _är_ den mainstream. Prepare to be assimilated!
1964 • Stockholm
#44
8 juni 2011 kl 22:10
Gilla
Jag skall kanske förtydliga med något exempel att skotillverkarna upptäckt att olika typer av skor sålt olika bra i olika delar av världen och anpassat sortimentet därefter.

Titta här, så ser ni ett stort antal mycket lätta Asics skor vi inte ser röken av i vår del av världen. Och nej, det är ingen konspiration från skoföretagens sida. De försöker bara sälja ungefär samma typ av produkter de sålt mest av tidigare. http://www.asics.jp/running/products/A/1

Nike verkar gå lite annorlunda tillväga. De lätta tunnsulade skor de utvecklat främst för den japanska marknaden har tydligen sålts i begränsad omfattning i en del modebutiker för sneakers i Europa.
Sök på 'Nike lunar spider' på Google, om ni vill ha något exempel på detta. Och nej igen, det är ingen konspiration. Skoföretagen och sportskoaffärerna försöker bara maximera sina intäkter. Dyra skor har högre pålägg än billiga.

Det jag länkade till i svd var en artikel skriven av Janne Holmen. Trots att han snudd på totalsågade mycket av innehållet i boken 'Born to run' såg jag en annons några dagar senare ett försök att sälja boken med hjälp av Jannes artikel.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.