Löpning Kläder, Skor & Prylar 19 inlägg 2977 visningar

Kan rookies springa lopp i tävlingsskor?

Jeanette Frid
1972 • Lidingö
#1
18 mars 2011 - 15:34
Gilla
Jag började springa för ett år sedan och springer tre pass i veckan, totalt mellan 1,5-2 mil och ligger på 5.30-6.10/km beroende på pass. Jag är en rookie, med andra ord.

I år är jag anmäld till både 10k-lopp och halvmaror, varav det första loppet är Premiärmilen nästa söndag. Min fråga är om det bara är rutinerade löpare som har glädje och nytta av "tävlingsskor"? Kan skaderisken vara högre för mig att springa med skor av lägre vikt, eller kan även jag dra fördel av lättare skor och kanske rent av springa snabbare än vanligt?
1961 • Göteborg
Administratör
#2
18 mars 2011 kl 16:12
Gilla
Svaret är "ja" på alla frågor. :-)

Skaderisken är (marginellt) högre i lättare skor med mindre dämpning om du är ovan att springa i dem. Du ska absolut inte använda skorna för första gången på tävlingen, utan du måste veta att de fungerar på dina fötter.
Men visst kan du dra fördel av ett par tävlingsskor och springa snabbare i dem. Inte minst psykologiskt kan det vara en fördel att dra på sig tävlingsskorna, det ger en extra kick. Jag har själv ett par som jag enbart använder till tävlingar fast det är samma modell som jag kör kvalitetsträningen i, bara annan färg. Men det är Tävlingsskorna med stort T. När de åker på är det "på riktigt".
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#3
18 mars 2011 kl 16:39
Gilla
Jag springer ju i ett par uppbyggda skor från löplabbet. Jag känner att de är lite klumpiga när jag kommer upp i 5min-tempo. Tanken är att försöka hålla 4.30-tempo på tävlingar. Har du nån känsla för hur många sekunder man kan sänka sig med tävlingsskor? Det borde vara värt att köpa in ett par? Köra med dem minst 10ggr innan varvet? =)
1961 • Göteborg
Administratör
#4
18 mars 2011 kl 16:47
Gilla
Niklas, det är nog svårt att säga vad som beror på skorna och vad som är tävlingsadrenalin när det gäller fartökningen. Har sett någon undersökning på den rent biomekaniska effekten, men kan inte hitta den nu. Sen tillkommer ju som sagt den psykologiska delen. Kanske kan det handla om 2-5 s/km.
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#5
18 mars 2011 kl 17:00
Gilla
Ok, men det blir ju ändå en del på säg en halvmara...så det kanske är värt det. Tack.

Jag har dessutom köpt five-fingers nu, skall börja träna försiktigt med dem och försöka övergå till lätta minimalistiska skor. Har sett att många i långpassgruppen kör i "lätta" skor som inte är uppbyggda.
Jeanette Frid
1972 • Lidingö
#6
18 mars 2011 kl 19:14
Gilla
Man kan väl aldrig ha för många löparskor, eller? Jag ska köpa ett par lättare skor (springer vanligtvis i Asics Gel Cumulus) och testa, men inte på Premiärmilen utan varva med dem och köra kortare sträckor till en början. Och springa som vinden - förhoppningsvis!
Espen Ringom
1975 • Oslo
#7
18 mars 2011 kl 21:32
Gilla
Kjøpt et par Adizero Adios! De er lette og gir god demping! Bruker de selv opp til maraton! Jeg løper ENDAST i lettvikt og tevlingsskor og jeg løper ca 80-110km i veckan i sånne sko. Jeg har trent løping i 3 år.
Jeg løper aldri med tunge mengdtreningsskor lenger - men selvsagt kan man bruke dette på trening!

Du vil nok løpe mye snabbere enn du TROR med lette og raske sko! Forskjellen er større enn du aner! Dessuten får du et bedre løpssteg med lettere sko!

Hadde ikke vært i tvil - handle sko!
Mikael Angelin
1969 • Tygelsjö
#8
18 mars 2011 kl 21:56
Gilla
Tillbringade eftermiddagen på Löplabbet och testade lätta skor. Jag springer i vanliga fall i ett par Asics 2150, men fått för mig att skaffa tunnare. Ska man lita på Löplabbet är det inget för mig, min pronation blir ganska eländig jämfört med mina stabilare. Å andra sidan har det ju kommit ett antal artiklar på sistone som hävdar att om skorna är sköna att springa i, blir du troligen inte skadad - åtminstone inte mer än i ett par utprovade skor (kolla in www.active.com och leta dig fram). Har inte bestämt mig, men kommer nog skaffa ett par och testa. Åtminstone något av de par jag testade var ju riktigt sköna och gav en härlig frihetskänsla... Så det gäller bara bortse från videon vid löpbandet.
Jo
2000 • Göteborg
#9
18 mars 2011 kl 22:05
Gilla
Ska lägga Adizero Adios på minnet Espen! Ska ragga skor ute på stan imorgon :-) Det är väl neutrala skor? Fick för mig jag läste det i ngt inlägg här tidigare? Har aldrig sprungit i lättviktsko...Skulle vara kul att testa, men vill ha bra dämpning...
1971 • Nykvarn
#10
18 mars 2011 kl 22:18
Gilla
Jag upplever stor skillnad, i tid betydligt större skillnad än de 2-5 sekunder per kilometer som Erik nämner, på träning tycker jag att det ofta går 10-20 sek fortfare per kilometer i samma ansträngningsgrad.

Är man inte tung och skadebenägen skulle många vinna på att springa i lättare skor, det är så mycket roligare och ger ett bättre steg. Man behöver ju inte köpa sig ett par Five Fingers, det finns många alternativ däremellan. Håller med Espen, Adio är ett bra val, lätt men ändå dämpad och ja, Joanna, den är neutral.

Mikael, det är min erfarenhet att Löplabbet/Runners Store är väldigt konservativa och alltid förespråkar tyngre skor, ofta med pronationskil.
Jo
2000 • Göteborg
#11
19 mars 2011 kl 08:16
Gilla
Tack Staffan :-) Och då kanske jag ska undvika löplabbet ;-) Eftersom jag inte är en tungviktare precis så kanske jag skulle få glädje av lättare skor. Inte dåligt vilken skillnad du upplever även på träning!
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#12
19 mars 2011 kl 09:03
Gilla
Självklart Jeanette springer du lättare och snabbare med "tävlingskor" !
Det blir oxå en underbar löpkänsla! Ge dig tid att träna upp hälsenor vader mm! Dvs öka distans och tempo långsamt! Annars är risken stor för skador.
Själv har jag alltid velat för mkt för fort, vilket resulterade i skador.
Har haft problem att hålla i gen pga att jag sprang rätt fort / bra mellan 30 och 45 års ålder. Men skall bara njuta att springa långsamt och vara hel.
Springer framledes i skor som man enligt expertis inte kan springa i, nämligen tunga MBT skor. Humlan bör ju inte heller kunna flyga eller hur!?
Jeanette Frid
1972 • Lidingö
#13
19 mars 2011 kl 09:46
Gilla
Tack för alla svar! Min största oro är att få problem med knän etc som tvingar mig till vila. För några år sen - då var jag relativt otränad efter en graviditet - köpte jag ett par "supersnabba" Asics och började springa i dem utan någon som helst inkörningsperiod. Det gick ju som det gick: fick genast ont i knäna vilket satte stopp för det årets löpning. Väldigt osmart! Nu är formen en annan, men det är fullständigt logiskt att skynda långsamt - det blir med andra ord ett besök till Löplabbet snart - ska kolla in Adidas Adizero Adios! Någon som testat Puma TFX Roadracer?
1956 • PARTILLE
#14
19 mars 2011 kl 22:56
Gilla
Instämmer med Mr Tricky här. Det man skall tänka på att det kan vara en omställning för kroppen att gå från "tunga" träningsskor till lätta tävlingsskor i form av minskad stötdämpning etc. Höjer en liten varningsflagga för skaderisken eftersom skador har en benägenhet att komma med ökad fart. Säger inte att det blir så, men att risken för detta ökar.
1964 • Stockholm
#15
19 mars 2011 kl 23:24
Gilla
Läs det här: http://well.blogs.nytimes.com/2010/07/21/phys-ed-do-certain-types-of-sneakers-prevent-injuries/?ref=health

Egna erfarenheter är detta:
Så mycket som jag har kunnat löpträna sedan jag huvudsakligen började löpträna i Nike Streak 3 har jag inte kunnat göra på 20 år. Den allvarligaste skadan jag råkat ut för under ungefär 35 års löpträning orsakades av ett stöd i plast i sulan för ungefär 17 år sedan. Undvik skor med en massa konstiga stabiliserande stödanordningar i plast. Olika mjukt material i sulan tror jag heller inte är bra.
Tor
1975 • Göteborg
#16
20 mars 2011 kl 09:02
Gilla
Min erfarenhet: Det som är viktigt är vilken löpteknik man har. Rätt teknik minskar skaderisken och gör att man kan springa snabbare. Vilka skor man har spelar mindre roll.
Kim Dahl
1976 • växjö
#17
20 mars 2011 kl 09:43
Gilla
Min dyrköpta erfarenhet är denna... Har inte sprungit så länge denna omgång men sprang mycket som ung.. Har alltid sprungit i skor med dämpning men blev sugen på ett par skor med mindre dämpning. Köpte mig ett par och jäklar vad kul det var=) Tog nytt rekord på milen direkt och ökade farten på långpassen, superkul ända tills jag en morgon kände mig lite spänd i hälsenan. Sitter här nu och har inte kunnat springa på en månad=(.. Mitt tips och råd är att hur kul det än känns med ett par lättare skor så ligg kvar på samma tider och öka väldigt väldigt långsamt.... Lycka till
1956 • PARTILLE
#18
20 mars 2011 kl 09:56
Gilla
Lite dit jag ville komma Kim. Hoppas Du snart är igång igen.
Mia Widstrand
1968 • Nantes
#19
20 mars 2011 kl 16:02
Gilla
Jag gjorde en liten test igår. Jag testade att springa en mil i mina (nästan) splitter nya Saucony Fastwitch på en runda jag sprungit tidigare för att testa min tilltänkta maratonfart mot puls. Det kändes hur bra som helst. Även idag, då jag kunde springa igen (fast i ett par andra skor).
Resultat: November "tjockskor" puls 149, fart 7.12/km, Mars "racingskor" puls 144 fart 6.55/km.
Nu kommer ni säkert säga att jag helt enkelt blivit snabbare under vintern men jag har i princip bara tränat i snigeltempo för att vila mig helt frisk från en trasig vad. Låt mig tro att det är mina nya fantastiska skor som gör mig ca 15 sekunder snabbare per kilometer :-) Jag lovar att testa samma bana med "tjockskorna" igen nästa lördag!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.