Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 6983 visningar

Löparknä som aldrig går över!

1988 • Skövde
#1
21 augusti 2017 - 13:42
Gilla 
Hej!
Jag fick ont på utsidan av vänsterknä som en blixt från klar himmel under ett löppass i november förra året. Jag vilade flera veckor då det även smärtade vid promenader (jag fick halta mig hem efter 1,5 km). Det hjälpte inte. Promenader smärtade fortfarande så löpning var inte att tänka på.

I januari fick jag tid hos en sjukgymnast och fick diagnos löparknä. Jag fick stretchövningar och viss styrka. I april skulle jag få börja löpträna - det gjorde svinont efter 2 km. Jag haltade igen och körde på med stretch och rehab.

I maj bytte jag sjukgymnast. Fick nya styrkeövningar (då vänster höft säckade på löpanalysen) och fortsatt stretch. Nya skor och gjutna iläggssulor (plattfotad) införskaffades.

Jag har nu kört ett tillväjningsprogram som har fungerat bra - fram tills nu. Jag upplever smärta på nya ställen (kring fibulahuvudet) och inte den där knivskärande smärtan på utsidan av knät. Jag har därför struntat helt i sulorna. Dessutom upplever jag mig fortfarande så mycket starkare i höger höft trots MASSA rehab. Jag gick därför till en kiropraktor - mitt bäcken var snett! Han tror nu att det är därför som jag har haft ihållande besvär då vänsterbenet var ca 1 cm för kort och har blivit felbelastat.

Jag har fortfarande ont av fibulasmärtor och ska därför vila från all träning i ca en vecka. Crosstraining har fungerat superbra som alternativ träning!

Är det någon som har liknande erfarenheter?! Känner mig just nu tröstlös! Blev ni bra i löparknät efter en "tillknäckning"? Eller var det fortfarande rehab, vila och stretch som gällde? Har löptränat flera mil i veckan i snart 15 år och aldrig haft löparknä tidigare.

Erica
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#2
21 augusti 2017 - 13:57
Gilla 
Jag har åkt på löparknä två gånger.

2014 så gick det över på ca 2 veckor mha stretch och en massa värktabletter a la voltaren (som förmodligen var onödiga).

2015 så eskalerade det under 2 veckors tid och blev bara värre och värre. Jag la ner en förmögenhet på naprapater, sjukgymnaster och akupunktur. Känslan var att dessa behandlingar snarare förvärrade skadan. När det var som värst så blev det tom värre av crosstrainer. Till slut så helvilade jag i 3 veckor. Noll promenader iom att jag upplevde att det också irriterade knät. Under helvilan så isade jag ITB-senan flera gånger per dag kombinerat med varma duschar (sk "hot & cold therapy"). Helt plötsligt så var det helt borta och jag har inte känt av det sen dess.
1964 • Motala
#3
21 augusti 2017 - 14:06
Gilla 
Antar att du redan provat foamroller!?
Hjälpte mig en del när jag hade det.
1988 • Skövde
#4
21 augusti 2017 - 14:25
Gilla 
Martin: Okej! Skönt att du blev av med eländet! Just nu vet jag inte om det har hjälpt att bli "rättställd" eftersom värken från sulorna fortfarande hämmar mig. Jag bara förutsätter att det är de som har orsakat smärtan eftersom jag upplever att fotvalvet blev för högt istället så att jag känner mig hjulbent.

Hot&Cold ska jag prova! :)

Donald: Foamrollern använder jag dagligen sedan 3 mån tillbaka. Vet inte om den gör någon nytta men jag kör på! Tack för ditt svar ändå :)
hxman
1976 • Kosmopolit
#5
21 augusti 2017 - 19:23
Gilla 
När jag hade som mest problem och i princip inte kunde stödja på benet kunde jag åtgärda de akuta smärtorna mha av värmeskydd för knät, typ Rehband som tex handbollsspelare verkar gilla. Med det kunde jag köra på med rehab/styrketräning/stretch.
Kan vara värt att testa att lägga om löpsteget till att landa på mid/framfot. Men då behöver du vara stark för att orka.
1988 • Skövde
#6
21 augusti 2017 - 20:25
Gilla 
Hxman: Tack för ditt svar! Verkar som att många har lagt om sitt löpsteg till framfotslöpning. Helst vill jag kunna springa som "vanligt" men det kan vara värt ett försök om det aldrig ger sig :( har du tips på hur jag lägger upp de passen för att vänja mig vid det och inte bli skadad av omställningen? :)
hxman
1976 • Kosmopolit
#7
22 augusti 2017 - 10:01 Redigerad 22 augusti 2017 - 10:02
Gilla 
Att ändra löpsteget är inget man gör i en handvändning och många andra här är bättre lämpade att ge tips. Ett par spontana tips:
-Låt det ta tid. För de flesta tar det flera år innan de är helt konverterade
-Bli stark. Framför allt i vaderna. Men även bålstyrka. Kör tåhävningar med rakt och böjt ben.
-Bli lätt(are)
-Spring snabbt. Då kommer du automatiskt längre fram på foten. Varva med gång om du vill vara ute länge
-Använd en sko med lägre drop (om du idag använder traditionella "heldämpade" skor)

Det finns gott om gamla trådar om både löparknä och framfotalöpning här så läs och förkovra dig
1965 • Eksjö
#8
22 augusti 2017 - 12:14
Gilla 
Utsidan av knäet låter som klassiskt ITP-seneproblem. Kan förstås vara något annat, men låter som möjligt ITP. Luriga med ITP är att smärtan sitter på utsidan av knäet, men problemet sitter på baksidan av rumpan i form av stramhet där uppifrån och nedåt. Prova att stretcha i något som kallas för "Pidgeon Pose", ju mer ont det gör på baksidan av rumpan desto större chans att det är stramhet där som är orsaken.
Dalby
#9
22 augusti 2017 - 16:05
Gilla 
Jag hade problem med ITB-senan i flera år. Det som fungerade för mig var:

- Foamroller utsida lår + höftensframsida
- Mer framfotalöpning än hälisättning
- Springa i skogen med varierande underlag
1973 • Jönköping
#10
22 augusti 2017 - 16:09
Gilla 
Jag fick en kortisonspruta i mitt vänsterknä och har inte känt någonting på åratal efter det ! Har dessutom ändrat fotisättningen mer rakt under kroppen och springer mer ekonomiskt. Har också skillnad i benlängd men har skoinlägg för det.
1961 • Stockholm
#11
22 augusti 2017 - 18:17
Gilla 
Malin Ewerlöfs löparknä stretch var guld värd för mig för 8 år sedan då jag hade löparknä.
1952 • Varberg
#12
23 augusti 2017 - 09:14
Gilla 
För en permanent lösning:

Öka på styrketräningen utsida, baksida med flera varianter utsida så tungt du kan.
Foamrolling och stretch utsida och baksida. Stretch flera ggr dagl.
Styrka och rörlighet i ryggen.
Tålamod och envishet.
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
23 augusti 2017 - 23:37
1 Gilla 
Kör på Tages recept, han vet vad han talar om.
Vill du ha ett skonsammare löpsteg ska du fokusera på att landa med foten under kroppen, inte framför. Det brukar betyda att man tar kortare steg och därför får man göra det oftare. Det känns lätt som om man trippar fram tills man vant sig. Prova bara korta bitar i taget och öka långsamt.
Ett annat sätt att tänka är att man ska lyfta foten från underlaget så snart man kan, då kommer resten av sig själv. Att styrketräna framförallt vaderna underlättar omställningen. Men du har ju fullt program för att bli av med löparknät.
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#14
18 december 2017 - 22:58
Gilla 
Tage: tips på övningar för att stärka utsida samt för rygg?
1983 • Borgstena
#15
19 december 2017 - 08:53
2 Gilla 
Den här stretchövningen är guld värd för mig för att först hjälpa till att bli av med löparknä men sen också för att förebygga det.
Bästa stretchövningen ever!
1965 • Eksjö
#16
20 december 2017 - 20:36
Gilla 
Den kallas för Pidgeon Pose - Och jag stöttar Mattias bedömning, den är bra.
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#17
21 december 2017 - 07:18
1 Gilla 
Toppen jag börjar med den stretchen samt lite träning av inre bål och höft/rumpa och hoppas på snabbt tillfrisknande!

Har ju precis kommit igång och känner mig stressad inför Lidinglar om man ska bli skadad redan efter 1 mån :(
1994 • Luleå
#18
8 januari 2018 - 11:24
Gilla 
Dras själv med ett löparknä som mest troligtvis har tillkommit för att kroppen sagt NEJ. Började löpa för ungefär ett år sedan rundor på 5 km - 1,5 mil ibland flera gånger om dagen. Efter min research är löpning någonting som man måste acceptera och låta ta tid för att kunna njuta till fullo. Den bästa löpningen är den skadefria löpningen.

Jag stretchar likt tipsen ovan och har bytt ut mina pronationsskor till ett par Nike free. Springer idag aldrig längre än 4 km och inte snabbare än 5:30/km. Har en kadens på 168 ungefär vilket får mig att "tippa" fram på framfoten i dagsläget. Har en vision om att detta kommer ge med sig till våren och att fotleder/knä/höfter kommer börja ge med sig.

Bästa tipset jag kan ge är spring inte om du har ont och testa inte din smärta. Gå till botten med problemet.

Denna stretch gör jag dagligen: http://www.kall3.se/2014/09/12/min-rutin-mot-loparkna/
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.