Löpning Träning 13 inlägg 6380 visningar

Träna själv kontra träna med klubb - Utveckling?

Göteborg
#1
28 november 2015 - 11:47
Gilla 
Hej löpare

Har tidigare tränat med klubb under några år, tog sedan löparuppehåll i några år. Har sedan i somras börjat igen med löpningen och jag känner att jag bra och stadigt går framåt i min löpning. Jag springer snabbare och längre än förut.
Jag följer egentligen inget direkt träningsschema/metod utan kör mest långpass ibland något intervallpass men oftast bara spring långt och försöka springa snabbare än sist osv.
Det som jag tycker är lite konstigt är hur jag kan utvecklas mycket fortare nu när jag tränar själv utan träningsschema/metod än vad när jag tränade med en klubb och körde intervaller/backträning/långpass/fartlekar/styrka mm.
Har någon här några tankar och funderingar gällande träna själv kantor träna med klubb? Nyfiken :-)
1991 • Äppelbo
#2
28 november 2015 - 14:39
Gilla 
Kanske att det är andra parametrar i livet som är annorlunda nu kontra då. Mindre stress? Mer återhämtning? Låter som du nu går mer på känsla, låter kroppen styra, vilket ju kan vara en väldigt bra sak. Den struktur det ofta innebär att träna specifika pass med en klubb är ju förmodligen positiv för många, ska väl tilläggas :-)
1967 • www.sapiens.se
#3
28 november 2015 - 14:49
Gilla 
Om klubbens träning inte passar dig så finns ju alltid möjligheterna att du tränar bättre själv. Jag gick fram på alla distanser när jag började träna med klubb igen efter många år som ensamlöpare och fick upp mängden, delvis tack vare inspiration av hur andra tränade.

Med tiden insåg jag att det var ändå bättre att jag tränade efter eget huvud och slapp dras med i för tuffa pass och då förbättrade jag mig återigen ordentligt på alla distanser genom att jag kunde träna klokare.
1954 • Falun
#4
28 november 2015 - 15:09
Gilla 
Om man kör nästan alla pass med klubb kan det nog lätt bli att det blir för tufft och man inte får några återhämtningspass. Det gäller ju att anpassa passen efter egna förmågan och inte trissas med av andra. Samtidigt kan det vara nyttigt att köra pass i grupp för att sporras och peppas av andra.
1958 • Borlänge
#5
28 november 2015 - 18:03
Gilla 
Jag har nästan alltid tränat själv för att tider mm ska passa in i vardagen. Jag brukar köra söndagens långpass med klubben i övrigt tränar jag helst omedelbart efter jobbet då det passar mig bäst.
1967 • www.sapiens.se
#6
28 november 2015 - 18:14
Gilla 
Ja det är ju det där med livspusslet. Ett pass med klubben kan se perfekt ut i teorin men om det innebär stress i övrigt eller minskad chans till återhämtning då blir effekten mindre.
Göteborg
#7
29 november 2015 - 08:17
Gilla 
Tackar alla för svaren, ja det kan vara det med livspusslet som på ett sätt blir lättare att styra över om man tränar själv, och att man kanske går mer på känsla om man tränar själv ex idag känner jag för tempopass osv
1970 • Lerum
#8
30 november 2015 - 10:39
Gilla 
I Lerum har vi en god portion av båda uppläggen. Några är väldigt målmedvetna och kör personanpassat, ser dem aldrig på träning men desto oftare på tävling. Ett stort gäng ses ofta på träning men väldigt sällan på tävling. Samtidigt har flera utvecklat sig mkt då de körde för mkt av samma typ 7-12km I 4.05-4.12-tempo som exempel. Vidare vittnar manga om att det är lättare att ta sig ut när man vet att de andra står där och väntar. Livspusslet gör att några träningar passar bättre. Just kvalitetsträningen med tuffa intervaller är lättare att genomföra när alla får en rygg att kämpa mot.

Många saknar diciplinen att göra alla pass samt att variera träningen och då blir en löparklubb en guldgruva.
1963 • Göteborg
#9
1 december 2015 - 07:42
Gilla 
Grattis förresten till startplatsen i Varvet https://www.instagram.com/p/-l_7T6wVGQ/?taken-by=springigbg
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#10
1 december 2015 - 08:57
4 Gilla 
När man tränar med en klubb längre perioder så ser man ofta mönstret att vissa utvecklas enormt medan vissa slits ner och blir skadade. Jag tillhör den senare kategorin. Jag tål verkligen inte att "tävla" på intervallerna, så som det ofta blir när man tränar med en klubb. Jag är extremt beroende av att lyssna på kroppen och den funktionen sätts på något sätt ur spel när man tränar med 20 andra adrenalinstinna löpargalningar.

Såg ni reportaget om Finn Hågen Krogh i vinterstudion i helgen? Han är en av världens bästa skidåkare, men har ingen chans att hänga med dom andra distansåkarna på träning. I slutet på träningslägrena är han så sliten att han kommer långt efter dom andra på kvalitetspassen osv. Han tränar flera hundra timmar mindre per år än t ex Sundby och Northug, så han var tvungen att sluta träna med dom i distanslaget och tränar med sprintåkarna istället. Och ändå vann han 15 km fritt i Östersund och gjorde många fler fina prestationer utöver det förra året.

Så det gäller att hitta sin egen balans. För vissa är en klubb guld värt, för andra kan det sabba löpningen totalt. Vi är så pass olika.
1967 • www.sapiens.se
#11
1 december 2015 - 10:15
2 Gilla 
"Så det gäller att hitta sin egen balans. För vissa är en klubb guld värt, för andra kan det sabba löpningen totalt. Vi är så pass olika."

Just så Gabriel!
Göteborg
#12
1 december 2015 - 21:01
2 Gilla 
Väldigt kloka ord, och intressant att läsa om Finn Hågen Krogh, jag måste se det reportaget!
Och tack Stefan för grattiset till Varvet startplatsen, körde ett 21,1 km träningspass i dag på Slottsskogsvallen på 1,37 för att fira det :-)
Oliver
1984 • Göteborg
#13
1 december 2015 - 22:30
Gilla 
#12: mr castilo: du måste skämta! körde du ett halvmara inne på vallen???

och på den tiden oxå. herrejösses!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.