Löpning Kom igång 5 inlägg 4128 visningar

Hur lägga upp träningen innan träningsprogrammet startar?

Lindah
1981 • Sarpsborg, Norge
#1
20 maj 2012 - 19:07
Gilla
Tjolahopp!
Jag ska springa/jogga/ta mig runt Oslo Halvmara är tanken. Har googlat runt en del och fastnat för det träningsprogram som finns här på jogg.se. Programmet är å 10 veckor och ska då starta 16 juli.
Hur tränar jag bäst fram till dess?
Kan jag starta med programmet redan nu och sedan börja om 16 juli eller blir det helt fel?

Min tanke innan jag hittade programmet var att köra 2 pass i veckan på typ 4-7km och sedan ett pass i veckan som är på 1 mil och uppåt.

Hjälp en nybörjare :-D
1974 • Karlstad
#2
20 maj 2012 kl 19:28 Redigerad 20 maj 2012 kl 19:28
Gilla
Vet inte hur mycket du sprungit innan men när man börjar med löpträning behöver leder och knän med mera anpassa sig till den belastning löpning medför. Du har då ett ypperligt tillfälle att göra benen redo för 10v-programmet. Din plan verkar sund med två kortare distanspass och ett lite längre per vecka. Försök få en vilodag mellan varje pass. Jag skulle råda dig till att alternera underlagen och inte köra all träning på asfalt vilket kan vara väldigt tufft för bl a benhinnor. Träning på terrängspår ger bra träningseffekt då de oftast är kuperade vilket ger ett visst mervärde - balans, tränar fotleder, styrka i backar. Men viktigast av allt är att lyssna på kroppen. Om benen ömmar eller det gör ont nånstans är det bättre att vila ett pass än att riskera skada.

Lycka till med träningen
1965 • Eksjö
#3
20 maj 2012 kl 19:35 Redigerad 20 maj 2012 kl 19:37
Gilla
Börja med programmet redan nu så har du ju två månaders marginal för eventuella uppehåll och behöver inte bli stressad om du hamnar efter och känner att du måste "ta igen".

Om å andra sidan allt skulle gå bra (och varför skulle det inte göra det) så har du om nio veckor (tio minus sista lugnare veckan inför loppet) hela två månader på dig att a) antingen repetera de sista två-tre veckorna* du precis kört flera gånger, eller b) höja målsättningen och träningsdosen ytterligare lite.

*att starta om hela vägen med den/de första lite lugnare veckorna i det läget lär nog mest kännas "för lätt" om allt har gått bra så långt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
21 maj 2012 kl 14:57
Gilla
Du kan också börja med något annat program som är längre för att växla över när det kortare programmet ungefär kommit ifatt. Det är inte så mycket som skiljer mellan halvmaraträning och marthonträning utom de längsta långpassen som kommer senare så kolla marathonträningsprogrammen, de är alltid längre än tio veckor.
Men huvudsaken är att du är ute och springer några gånger i veckan.
1974 • Örebro
#5
22 maj 2012 kl 12:28
Gilla
kolla vilka distanser du förväntas klara av i programmet och se till så att du orkar hänga på programmet från början. Om t ex första långpasset är på 13km är det ju bra om du orkar springa 12km helgen innan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.