Löpning Träning 30 inlägg 61819 visningar

Hur farligt springa med förkylning?

Johanna Linde
1987 • Essunga
#1
22 april 2012 - 16:14
Gilla
Mår bra i kroppen å känner mig pigg men är tät i näsan, tjock i huvudet och snorig. Hur farligt är det egentligen att springa med en förkylning i kroppen?
< < < 1 2 > > >
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
22 april 2012 kl 16:52 Redigerad 22 april 2012 kl 16:55
Gilla
Det lär ju finnas risker för komplikationer som hjärtmuskelinflammation för att ta ett drastiskt exempel. I slutfasen av en förkylning som redan har varat 3-4 dagar kan det vara frestande att återuppta träningen och min erfarenhet är att det är OK om det bara är små restsymtom kvar från näsan, men är man tjock i huvudet och rejält snorig ´skulle jag inte träna själv.
Man riskerar nog att förlora mycket mer än man vinner på att inte låta de mesta symtomen försvinna.

Det är förmodligen än värre att träna med en inledande halsinfektion och då är det definitivt motiverat med ett träningsförbud. Dödsfall lär ha skett i sådana fall, t ex vid tävling.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#3
22 april 2012 kl 16:53
Gilla
Potentiellt livsfarligt, men det finns det mycket som är...
Kristoffer
Sverige
#4
22 april 2012 kl 17:26
Gilla
Huruvida det ör okej för dig att träna vågar jag inte uttala mig om men regeln jag har hört är att om man har feber eller halsont ska man INTE träna. Detta betyder ju dock inte att alla andra fall är okej att träna med.
Kristoffer
Sverige
#5
22 april 2012 kl 17:27
Gilla
Hur går det förresten ihop att du känner dig pigg och tjock i huvudet? För mig är det motsatser.
Per K
1974 • Västerås
#6
22 april 2012 kl 17:27
Gilla
Tja, sedan är det ju en väsentlig skillnad på att springa sig trött till utmattning och att lufsa lite lätt några kilometer. Det förstnämnda skulle jag inte göra under förkylning (du verkar mer förkyld än enbart "rinnig i näsan"). Lufsandet/lätt joggande går nog an, men jag är tveksam till syftet/effekten. Vila eller en uppfriskande promenad är vad jag skulle rekommendera.
Johanna Linde
1987 • Essunga
#7
22 april 2012 kl 18:11
Gilla
Har haft "feberkänning" i kroppen i ca en vecka. Känt mig hängig och haft lite febervärk men ingen feber. Detta har släppt nu och kroppen mår bra men bihålorna verkar lite igentjockade... Har även haft lite ont i halsen i veckan men det har släppt nu.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#8
22 april 2012 kl 18:45
Gilla
I det läget skulle jag först försöka göra allt för att öppna bihålorna med näspray som nasin t ex och testa att dricka pressad vitlök upplöst i ett glas vatten( och känna placeboeffekten göra mig bättre!), och fortsätta med vitlök några dagar
Någonstans under den perioden kanske det blir bättre och lätt distanslöpning kani så fall påbörjas om man inte orkar vila ytterligare. men grundtipset är att man bör känna sig så gott som helt bra i näsan och högst lite genomskinligt snor kvar.
På mig brukar vilopulsen vara en ytterligare indikator på möjlig träningsstart. Helst max 10 % över normal vilopuls.
Vätskebalansen bör oxå vara helt OK.
I godartade fall har jag upplevt att ett första lättare distnspass i rätt skede, markerar gränsen mellan förkylningen och helt friskt tillstånd uan några symtom, som om man kan "svettas ut" resterande sjukdom.


Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#9
22 april 2012 kl 18:52
Gilla
Om bihålorna känns täppta tycker jag nog inte att du ska springa. Promenera kan du dock göra, att röra på sig förhindrar att de tjockar igen.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#10
23 april 2012 kl 01:41
Gilla
Känner man sig pigg och löpsugen är det säkert ingen fara att springa, är man trött och känner sig sjuk, då låter man bli att anstränga sig tycker jag, är man tveksam låter man också bli att springa, och går en runda istället.
1971 • Göteborg
#11
23 april 2012 kl 19:44
Gilla
Brukar gå efter 2 regler som jag fått av landslagsläkaren för friidrottarna. Absolut hinder för träning/tävling är vid feber eller vid 20% ökning av vilopulsen. Det är med andra ord inte farligt att träna eller tävla vid förkylning eller ens med halsont om inte någon av de andra kriterierna faller ut vill säga. Däremot kanske man inte orkar i samma tempo som annars men farligt är det alltså inte.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#12
23 april 2012 kl 20:16
Gilla
Re David Sauer
Men det finns väl knappast någon vetenskaplig studie som visar detta ?
Dödsfall har förekommit enligt uppgift vid tävling vid halsinfektion, åtminstone berättade den gamle friidrottsläkaren Rolf "Lammet" Ljungkvist detta en gång i tiden på ett möte med Studenternas IF.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#13
24 april 2012 kl 09:02
Gilla
Istället för att ta reda på svaret är det väl bättre att vila några dagar extra

Victoria
1970 • Mölndal
#14
24 april 2012 kl 10:50
Gilla
Ifrågasätter alltid tvärsäkerhet och ffa i sammanhang som dessa. LIte mer ödmjukhet tycker jang nog att man skall ha David! Halsont är kontraindikation för träning har jag fått lära mig från erfarna idrottsläkare med med eller mindre kända namn. Lite snorighet är ok men symptom från halsen och nedåt, hosta mm is a no no. Allmäntillståndet måste avgöra! Är enig med att höjning av vilopulsen är en i allmänhet bra markör.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#15
24 april 2012 kl 11:15
Gilla
@David: "Däremot kanske man inte orkar i samma tempo som annars men farligt är det alltså inte."

Det går naturligtvis inte att så tvärsäkert slå fast huruvida något är farligt eller inte. Självklart finns det halsont man kan träna med utan vidare negativ påverkan, liksom det finns förkylning/sjukdomskänsla utan halsont som man definitivt inte ska träna med. Bakomliggande orsak, personliga förutsättningar, osv är variabler som måste vägas in. Det enda man kan göra är att känna efter själv och låta allmäntillståndet avgöra.
1978 • Åkersberga
#16
24 april 2012 kl 13:33
Gilla
jag skulle inte springa om jag vore du!!

jag lärde mig den hårda vägen förra året
jag hade varit förkyld i en vecka, sen tyckte jag att jag var frisk ett par dagar och så var det stockholm halvmarathon. Jag hade inte haft feber på flera dagar men var fortfarande lite täppt o snuvig
men eftersom jag inte hade feber och eftersom jag sett fram emot loppet och kände mig kry så sprang jag.

Efter 11 km blev jag avplockad av banan av sjukpersonalen.
Jag hade fått hjärtklappning som inte ville gå ner, fast jag gick och sen stannade och till o med när jag låg ner i ambulansen låg den kvar och pumpade med en puls på över 180, fast jag låg ner!

personalen ringde akuten och var beredd att köra dit mig, men efter ett par minuter fick de ner pulsen och jag började känna mig bättre. De frågade om jag varit sjuk jag sa att jag var förkyld förra veckan

då fick jag en rejäl utskällning och en uppläxning i hur farligt det är att springa så tätt inpå en förkylning.
Att jag skulle skratta mig lycklig att de fick stopp på hjärtklappningen och att det inte blev ett hjärtstillestånd av det!
jag har nog aldrig blivit så uppläxad i hela mitt liv tror jag.
och jag tog dem på allvar. Det var hur läskigt som helst när hjärtat bara slog o slog o pulsen vägrade gå ner trots att jag låg ner..

flera dagar efter var jag matt i kroppen.

sen dess springer jag aldrig med förkylningssymtom och jag väntar en vecka efter en förkylning innan jag tränar!!
Man ska ta förkylningar på allvar, det kan vara jättefarligt för hjärtat!!
Caroline Y
1964 • Huddinge
#17
24 april 2012 kl 18:28 Redigerad 24 april 2012 kl 18:34
Gilla
Det verkar finnas en överdriven rädsla för denna 'hjärthinneinflammation' i Sverige. Jag googlade lite på Holländska och Engelska sidor och man bruker säga där:
Lyssna på din kropp om du bör träna eller inte! Om du känner dig pigg borde det inte vara någon som helst problem med lite lagom hård träning. Om du däremot känner dig jättehängig (t.ex när du har influensa, eller ordentlig ont i halsen / hosta dvs ej bara en lätt 'näs-förkylning') och / eller din vilopuls är mycket högre än den brukar vara skall man undvika att träna.
Tung fysisk ansträngning ( t.ex tävling) minskar motståndet mot virus mm och därför bör man unvika det om man ej är kry. Lättare, regelbunden träning ökar motståndet.
Jag brukar själv aldrig skippa löppass pga lättare förkylning, så länge den inte sitter nere i luftvägarna. Det känns som att träningen bara gör gott mot lättare förkylning.

Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#18
24 april 2012 kl 19:17
Gilla
Om man tvunget måste genomföra ett lopp och är sjuk, se då till att hålla pulsen låg hela tiden. Det jag tänker skriva nu är inget att rekomendera någon att göra, utan är väldigt dumt, det hände för mer än 20 år sedan. En gång under ett marathonlopp i Danmark fick jag feber efter halva loppet, förstod att det kunde vara farligt, kände mej sjuk, tog det betydligt lugnare, det var jobbigt ändå, men det blev inga sviter efteråt. En annan gång inför ett lopp i Finland fick jag en kraftig förkylning som kom väldigt snabbt med feber dagen före loppet, jag fick tag på tabletter som tog ner febern, men var mycket tveksam till att springa loppet, jag startade dock men bestämde mej för att gå-springa med låg puls, och bryta ifall det blev problem, jag kom i mål som siste man på en tid en bit under 5 timmar, det blev inga sviter och jag sprang ett lopp i Norge helgen därpå på normal tid.
Magnus Larsson
1982 • Göteborg
#19
24 april 2012 kl 19:28
Gilla
En bra regel som funkar för mig är att om jag funderar på om det är ok att springa eller ej så är det oftast inte det...
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#20
25 april 2012 kl 09:08
Gilla

För min egen del väntar jag hellre ett par dagar extra. Jag är en amatörlöpare och skulle jag missa några dagars träning är det inte så att hela min karriär blir förstörd. Tror, för min egen del är det så, att man vill känna sig piggare och tror man är det eftersom man är så träningssugen.

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.