Löpning Träning 8 inlägg 4621 visningar

Hur många gånger i veckan?

Jenny Nilsson
1986 • Göteborg
#1
22 september 2010 - 12:05
Gilla
Hej!
Jag började träna jogging i maj och lyckades arbeta mig upp till en mil till midnattsloppet. Nu velar jag fram och tillbaka angende en satsning på att komma runt Göteborgsvarvet nästa år. Helst skulle jag vilja fatta det beslutet om några månader men inser att alla platser kommer att vara slut då.

Det jag undrar nu är hur mycket man måste träna per vecka för att, på ett hälsosamt vis, öka sin löpsträcka från 1 till 2.1mil. Hur mycket styrketräning behövs för att undvika skador och skydda lederna?
Min tanke var att försöka börja ökningen efter nyår, lägga på en kilometer varje vecka i 3 veckor och sen var fjärde vecka lugnare. Låter det som ett vettigt system? Före nyår är i stället tanken att försöka bibehålla milen som mitt längsta pass och börja med mer styrketräning då jag saknat det under sommaren. Hur mycket ska man joggträna i veckan för att bibehålla den kondition man har?

Till saken hör att jag kommer att ha mycket att göra i skolan under året och känner inte att jag kommer ha tid till mer än kanske 3 träningspass i veckan, kanske något mer någon gång men jag vill inte att träningen ska börja kännas som ett tvång som måste hinnas med.

Sammanfattningsvis, borde jag skjuta upp satsningen till ett annat år eller går det att genomföra med den tid jag har?

Tacksam för alla tips!

Maria Green
1979 • Lidingö
#2
22 september 2010 kl 12:27
Gilla
Jag tror absolut 3 ganger i veckan racker! Jag borjade sjalv springa i Januari 2009 efter nastan ett ars uppehall under graviditet. Jag sprang sen ett par 10km lopp i Juli och September och fran borjan av September till slutet av Oktober okade jag sakta pa strackan varje vecka och avslutade Oktober med ett 25 km terranglopp och sen en halvmara i December.

Sprang aldrig mer an 3 ganger i veckan, ibland bara 2. Kolla garna min lopardagbok.

Lycka till, jag ar ocksa sugen pa att anmala mig till GBG-varvet 2011!
1963 • Bromma
#3
22 september 2010 kl 12:28
Gilla
Personligen så tror jag att du kan köra hela sträckan i princip med en gång om du bara:
1) drar ner på tempot, gå lite då och då
2) undviker asfalt. spring helst på stigar

Så i stället för att trappa upp totalsträckan så trappar du ner sträckorna som du går. Sen är det alltid bra att förlägga majoriteten av träningen i skogen, även om du tränar inför en tävling på asfalt. Det både stärler lederna och skyddar dom.

3 pass/vecka räcker gott o väl för sträckan, sen kan det var nåt helt annat om du adderar specifika tidskrav.

Fö så är jag övertygad om att dina studier mår gott av denna träning. Känner du dej pressad av skolarbetet så sänk ambitionerna, men fortsätt träna!
Magnus
1968 • Västerås
#4
22 september 2010 kl 12:39
Gilla
Kolla träningsprogrammen på www.marathon.se eller www.iform.se så får du en bra uppfattning om vad som "krävs" för att springa en halvmara. Lycka till!
Kajsa B
1987 • Göteborg
#5
22 september 2010 kl 16:12
Gilla
klarar du att springa en mil nu kommer du klara varvet nästa år utan problem om du springer 3 ggr i veckan!
Började springa ett år innan jag skulle springa varvet. Började på noll och sprang 1-3 ggr vecka fram till mars och började då öka distanserna till längre än en mil. Kom ändå runt på en okej tid efter det och gick inte mer än några steg vid vätskekontrollerna!
Nackdelen om man inte vant sig mer vid längden innan man springer ett lopp är att det lättare blir mindre kul under loppet. Kan du distansen vet du mentalt vad du ger dig in på. sen blir man dock lite extra stum i benen av asfalten.

Skulle om jag var du springa 3 ggr vecka, köra kompleterande styrka (bål och ben. behövs inget gym utan bara sin egen kroppsvikt som tyngd) till åtminstone ett av passen. Skulle även se till att kanske en gång i månaden vara ute 90-120 min. tempot är där helt oviktigt, hellre långsamt än snabbt dock.
Som du själv sa, det viktigaste är att det ska vara något du vill göra och inte något du måste göra.
1963 • Linköping
#6
22 september 2010 kl 19:06
Gilla
Enligt mina erfarenheter behövs det inte ens 3 ggr per vecka, man kan nå bra framsteg med bara 2 eller rent av 1 ggr per vecka.

Jag körde bara 1 gång per vecka när jag tog upp löpningen i början på sommaren, för att inte åka på benhinneinflammation eller andra skador. Sen ökade jag till 2 ggr per vecka men har nu minskat till 1 gång per vecka igen pga ökning till 1 mil och löpning på asfalt. Trots så lite löpning har jag ökat både sträckan och tempot. Om jag inte hade haft olika typer av besvär så hade jag säkert sprungit oftare men det behövs absolut inte för att göra framsteg. Jag kan tillägga att jag kör jympa, aerobics m.m. ett par gånger i veckan också, det kanske är skillnad om man bara kör löpning och 1 gång per vecka.
Tommy Grönbeck
uvwx
#7
22 september 2010 kl 20:06
Gilla
Tror precis som Kajsa ovan, att klarar du en mil i dagsläget, så kommer du garanterat klara 2 mil om ett år om du kör 3 pass i veckan. Du har gott om tid att successivt öka träningsdosen och längden per pass. Planera in ett antal längre pass när det är några månader kvar till varvet så kroppen får vänja sig vid längden. Det kommer gå som en dans ska du se, eller ja... :)

För övrigt, vad har du att förlora? Anmälningsavgiften? Det är väl ett billigt pris att betala för att ha motivation ett helt år... Om du inför varvet nästa år skulle känna att det trots allt inte kommer gå vägen, då har du åtminstone förhoppningsvis byggt upp en suverän träningsrutin som kommer att fungera som en mycket bra grund inför varvet ´12 ;) Go for it!
Jenny Nilsson
1986 • Göteborg
#8
22 september 2010 kl 21:08
Gilla

Tack så mycket för alla svar och tips!
Nu är jag anmäld, det här ska bli spännande =)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.