Löpning Träning 20 inlägg 8441 visningar

Backträning flera gånger i veckan?

1975 • Växjö
#1
2 augusti 2009 - 08:20
Gilla
Hej

Har snöat in lite på backträning. Givetvis inser även en dumbom som jag att man inte ska kötta backträning varje dag, men vad anser ni om följande upplägg. Kötta max en dag, jogga långsamt dagen efter, lite forttare tredje dagen, ta en vilodag, kötta igen den fjärde. och så vidare...? Är det ett dumt upplägg ? Tycker mig blivit starkare på kort tid genom backspringandet, fått skönare löpsteg. Magmusklerna är plågade dock.

Brukar använda mig av en 60-70m backe springer ca 20-25 gånger uppför per tillfälle,

några åsikter??
Linda P
1984 • Knästorp
#2
2 augusti 2009 kl 08:45
Gilla
När man går in på din sida och det första man läser är "Skador, skador skador, övertränibg, överträning, överträning." så känns det som att det kanske inte är läge att kötta så mycket alls utan ta det lite easy med uppbyggnaden. Om du gillar backar kan du ju byta en utav dina köttadagar till en trevlig skogstur runt en backig slinga. Tex elljusspår.

Åsikter om din backträning då..
Jag tror du skulle tjäna på att köra långbackar varvat med kortbackar. Leta upp en längre flackare backe och kör runt 10 vändor.
1975 • Växjö
#3
2 augusti 2009 kl 08:58
Gilla
det är sant, men jag kan inte få mer krämpor än nu. De blir varken bättre eller sämre. Har tänkt tanken att köra längre backar också, Ska prova frmöver. Tack för tipset.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#4
2 augusti 2009 kl 10:33
Gilla
Personligen anser jag att backträning (hårda backintervaller) är den typ av träning för vilken det föreligger absolut störst skaderisk. Höfter och hälsenor belastas grymt hårt. Därför har jag tyvärr tvingats välja bort denna träningsform helt. Skulle absolut inte rekommendera någon att köra mer än ett backpass i veckan.
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#5
2 augusti 2009 kl 11:00
Gilla
Håller med ovanstående talare. Backintervaller är grymt bra men jag tror det finns ett par saker man ska tänka på:
1. Intensitet. Jag tror att man ofta går på en aning för hårt när man springer backintervaller. Det är svårare än man tror att hålla farten "lagom".
2. Lutning. Många väljer en för brant backe så att tekniken blir konstig och inte avslappnad.
3. Teknik. Knepet är ju att behålla en god löpteknik uppför backen. Inte slita, "lätt och ledigt". Inte så enkelt, speciellt inte när man börjar bli trött.

Jag tror på konceptet som jag körde i vintras, tror jag det var. Flack-backe. Välj en backe som hellre är lite längre, men ganska flack. Mer som ett uppförslut än en backe.
Kör längre upprepningar, upp emot två minuter och behåll distansfart ner till vändning. Då blir det mer av ett "böljande" pass, lättare att behålla tekniken på en god nivå, lagom intensitet där man lättare kan styra en liten "press" närmre krönet om man så vill. Man blir stark & uthållig.

Men oftare än en gång per vecka? Näe.
Micke Svanström
1955 • Umeå
#6
2 augusti 2009 kl 21:05
Gilla
Alltså.... springer själv backig runda några gånger/v; varvat med slappt långlopp längs Umeåfloden.... Jobbigt springa backe, såklart; men troligen bra!! Under veckan sprungit långa uppförslöp i Jämtlandsfjällen - känns också bra (man springer ju faktiskt som bonus underbara utförslöpor på tillbakavägen!).
Förstår egentligen inte diskussionen - man springer vär det som känns skönt -eller???
1982 • Karlstad
#7
2 augusti 2009 kl 21:57
Gilla
Beror ju lite på vad man är ute efter brukar själv använda mig mycket av backar under grundträningsperioden för att få upp styrka i benen. När man tävlar en massa under vår & höst blir det nästan ingen backträning för jag tycker man blir så seg i benen och förlorar all snabbhet! Men det där är väl individuellt satsar man på att göra bra ifrån sig i typ bergsmarathon och liknade så skadar det ju inte med fler backpass i veckan! Sen tycker jag man ska köra lite olika typer av backträning ibland springa 4 minuter i back åt gången i lagom fart för att få bra styrka och ibland om man är ute efter vo2 träning köra kanske bara 1 min fast då i nästan max fart. !
http://julle1982.wordpress.com/
Walker67
1947 • Växjö
#8
2 augusti 2009 kl 22:32 Redigerad 3 augusti 2009 kl 14:22
Gilla
H Hogan: Jag är ingen specialist på backträning, men om du skall följa G Limebranch råd om en lång, inte för brant backe, så har jag ett tips som jag fick av G Sindt, Brittatorp. Den backe han förslog ligger vid Glasrikets golfbana på Trestugespåret. När du passerat Fyllerydsstugan och fortsätter tills du kommer till en väg, där du svänger vänster och kommer upp till asfaltsvägen som kommer från Sandsbro. Det är denna backe jag menar fast du börjar längre ner mot Toftasjön och springer upp mot asfaltsvägen. Vet du vilken backe jag menar ?
1975 • Växjö
#9
2 augusti 2009 kl 22:58
Gilla
OK, jag ska lyssna på era råd. tack så mycket!

mvh
Pål Nilsson
1976 • Höör
#10
3 augusti 2009 kl 00:03
Gilla
Micke Svanström: Visst, det är subjektivt - vissa är känsliga för kuperad löpning, andra inte. Mitt intryck är att Hulk spinger backintervaller varannan dag. Detta är väsensskilt ifrån att springa vanlig distans på en backig runda.
Walker67
1947 • Växjö
#11
3 augusti 2009 kl 14:37
Gilla
Men för att återgå till ursprungsfrågan, backträning flera gånger i vecken, så ställer jag mig tvekande till det.
Först får man ställa sig frågan varför jag skall träna backträning. Jag ser det dels som en form av styrketräning, dels träna förmågan att ligga på hög ansträngningsnivå och ett sätt att vässa formen. Att bara allmänt träna backträning utan en uttalad idé är svårt att motivera sig till.
I träningsprogram från 70 o 80-talet var en backträningsperiod inlagd under maj månad för att ersättas med tempoträning mot säsongstarten. Huruvida detta upplägg tillämpas idag vet jag ej. På sträckor från halvmaraton och uppåt är det knappast motiverat att köra backträning.
För egen del skulle jag köra max 1 ggr/vecka och då med inriktning på viss tävling/ar eller period, då jag skulle vara i form.
Jag kör backträning 2 ggr/månad på hösten inför skidsäsongen i slalombacken i Hanaslöv och det är en grymt hård träning, 7 med 3 utan stavar.
1975 • Växjö
#12
3 augusti 2009 kl 20:44 Redigerad 3 augusti 2009 kl 20:47
Gilla
Jag vill dock påpeka att jag inte köttar mer än 1 pass per vecka, jag joggar ett/två pass och kör nnågot hårdare ett fjärde.,. Vet inte om det spelar någon roll, men jag har alttid haft väldigt starka lår.

Gjorde idag mitt snabbaste 500m-lopp på 12 år, så hittills verkar det funka, imorgon ryker personbästat:) Men det är inget att skryta över iofs, 1.26min, men med tanke på att man vägde 50kg mer för ett år sen, så är det kanske inte så illa hehe (Har aldrig kunnat träna snabbhet innan, blev alltid sjuk av intervaler och sen kom ju trafikolyckan för 6år sen, och ja, alt sket sig)

Hm, vågar man drömma om tider ner mot 1.10 en dag? Öster behöver en snabb i anfallet. haha
Pål Nilsson
1976 • Höör
#13
3 augusti 2009 kl 21:45
Gilla
Det råder ingen tvekan om att man har riktigt hög utdelning (förbättringsmässigt) på att träna backintervaller. Själv tycker jag emellertid att priset, i form av skaderisk, är för högt.
1971 • göteborg
#14
3 augusti 2009 kl 22:59
Gilla
Känns som om jag är lite emot övriga här, men huruvida det är så mycket större skaderisk tror jag är beroende på individen.
För mig som är relativt ovan löpare så så skulle jag våga påstå att backträning för mig ger mindre skaderisk i relation till förbättringen av kondition. Anledningen till dettta är att den totala löpsträckan sliter mest på mig. Att då byta ut "mil mot ansträngning" sprara iaf mina knän och leder har jag märkt.
Walker67
1947 • Växjö
#15
4 augusti 2009 kl 23:54
Gilla
H H: Den backen jag tipsade om, vet du var den ligger och tänker du testa den ngn gång ?
1975 • Växjö
#16
5 augusti 2009 kl 22:10 Redigerad 5 augusti 2009 kl 22:11
Gilla
Walker Just ja, jag kan inte påminna mig om att jag vet exakt var den backen ligger, jag spelade golf en gång på glasrikets klubb, ligger den jättenära banan borde jag kanske hitta den, tack för tipset om jag inte skrev det.tidigare! Mkt vänligt. Kanske söker mig dit en dag:)

Jjag lyckades faktiskt slå mitt 12 år gamla pers på 500m idag, så nog tusan har jag haft nytta av backlöpningen, ska nog dra ner lite på det nu dock. Prova korta intervaller. kanske håller ryggen. Blev alltid sjuk av intervaller förr. Nu är mitt nya pers endast 1.25min , men jag har ju egentligen aldrig tränat snabbhet, får skylla på det, he he. Vore otroligt kul om man kunde komma ner på 1.10min, eller kanske 1km på 2.45, då kan man ju börja spela boll igen rentav kanske?

hm, har egentligen bara sprungit distansen 500m och sedan inget mindre än 16km senaste året. Kanske blir till att prova 5km imorgon, ett storhetsvansinnesmål om 22.5min om jag kommer rimål får det bli:

Man kanske skulle gå med i en löparklubb, kanske finns bra tränare där att få råd av.. Även om folks råd på Jogg.se är väl mottagna så kanske en riktig tränare vore att föredra. Fast man är kanske inte tillräckligt bar för att vara intressant förstås. Har väntat 23 år på att spela fotboll igen, vore en närmast overklig grej om man lyckades få snabbheten och styrkan som krävs för det. Nåja, vågar inte drömma om det längre.

mvh
Walker67
1947 • Växjö
#17
6 augusti 2009 kl 23:38 Redigerad 6 augusti 2009 kl 23:43
Gilla
Tycker du skall ta kontakt med Växjö Löparklubb och fråga om medlemsskap. Mycket givande att träffa likasinnade och kanske hitta någon på sin egen nivå. Även om jag inte är medlem, så har jag positivt att säga om Löparklubben, man är alltid välkommen att delta i deras träningslopp fast man tillhör en annan klubb. Kontaktuppgifter finns på deras hemsida.
Inget ont om fotboll, spelade själv till 19 år, men om man är rädd om sina knän bör man ta sig en extra funderare, innan man börjar igen. Hade nog inte sprungit idag drygt 40 år senare, om jag inte slutat med fotbollen. (berodde inte på rädsla att bli skadad utan att min snabbhet inte räckte till)
1975 • Växjö
#18
7 augusti 2009 kl 08:13
Gilla
hehe, fotboll är farligt.
Förresten, det talades mycket om skador i inläggen ovan. Vilken sorts skador är det som hävdas? jag känner bara skavanker ien bit under nevelen, men igen annastans. Är det månne just knän som aavses?

mvh
Pål Nilsson
1976 • Höör
#19
7 augusti 2009 kl 08:59
Gilla
Jag har varit (ganska lindrigt) skadad tre ggr det senaste året. Första skadan var i höften och kom i samband med fartlek över ordentligt kuperad terräng. Andra skadan var en klassisk "Lidingölopps-skada", nämligen överansträngd framsida lår. Denna muskel slits hårt i de utförslöpor som är typiska för LL. Tredje skadan var smärta i hälsenorna och uppstod när jag introducerade regelbundna backintervaller. Alla dessa skador kan som du ser härledas till löpning i backe. Detta har gjort mig väldigt restriktiv med all högintensiv träning i kuperad terräng.
Walker67
1947 • Växjö
#20
7 augusti 2009 kl 18:46
Gilla
Knappast något att skratta åt att fotboll är farligt. Socialstyrelsen presenterade statistik 11 maj 2009 och antalet personer som skadade sig vid idrottsutövning 2007. Det visade sig att det rörde sig om drygt 100 000 personer och 30 % av dem skadade sig vid fotbollsspel. Socialstyrelsen påpekar också att fotbollsspel otvetydigt är den mest skadebenägna idrotten. Var långdistranslöpning hamnar i statistiken framgår ej, men de ligger inte bland de högst rankade iaf.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.