Löpning Träning 19 inlägg 729 visningar

Ansträngning på löpband.

1982 • Mariannelund
#1
11 september 2024 - 12:48
1 Gilla
Jag är notoriskt dålig på att springa på löpband. Gissar att mitt tröskeltempo är 5:20 på löpbandet och kanske 4:50 utomhus.

Borde jag utgå ifrån puls och tid när jag tränar på löpbandet istället för km och tempo?
1989 • Alingsås
#2
11 september 2024 kl 13:01
Gilla
Ja, och springer du på samma band kommer du lära dig vilket tempo som funkar. En förbättring i fart på just det bandet bör också ge förbättring ute.

Sen är det ju helt klart annorlunda att springa på band. Du driver inte dig själv framåt, på samma sätt som i "verkliga livet".

Har du lubbat ett tag borde du också veta vilken fart på bandet som representerar en fart ute - och då kan du ju sikta på en fart ändå... Men fokusera på puls och tid i början?

Löpbandet borde inte vara sååå felkalibrerat att 5:20 är 4:50? Eller är det kassa band?
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#3
11 september 2024 kl 13:10
Gilla
Har kollat höjden på löpbandet "framdel" jämfört med dess "bakdel". Mitt diffar tre cm när det är inställt på noll procents lutning. Klagande hos kundtjänst där jag köpt bandet, som sa att detta var standard för då klarade bandet av tyngre löpare. Blev föreslagen att lägga distanser baktill under bandet ( trots att justera avråds i manualer för andra modeller men från samma tillverkare).
1963 • Linköping
#4
11 september 2024 kl 16:47
1 Gilla
Kan du inte bara utgå från upplevd ansträngning? Jag är lite skeptisk till att allt ska mätas, den egna kroppen är en bra mätare och tar dessutom hänsyn till dagsform, vind, terräng, temperatur m.m.
1982 • Mariannelund
#5
11 september 2024 kl 18:09
3 Gilla
Bandet visar nog rätt. Det är bara att jag är usel på att springa på löpband. Men jag lutar åt att köra på puls och upplevd ansträngning.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#6
12 september 2024 kl 07:19
Gilla
Med ett HRM pro pulsband till din garmin så får du ganska bra fart och distans på ett löpband, om du springer "normalt" det går att trixa med kadens osv osv för att vränga på siffrorna, men kör man på ett normalt löpsätt så funkar det kalas. Det kalibrerar sig själv mot gps rundor.
Eller stryd säger folk funkar riktigt bra med. Skippa vad bandet säger det är ofta fel åt alla möjliga håll.

Sen så gör fartvind en hel del, det är lättare att springa på löpband egentligen, men kanske tråkigare :)
Kör nån procents lutning så kompenserar det lite för fartvind osv.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#7
12 september 2024 kl 07:36
1 Gilla
Angående löpband och lutning https://youtu.be/rAl64tdhzpA?si=RRHPRCfqIQl2hy
1989 • Alingsås
#8
12 september 2024 kl 08:19
Gilla
Bra video!
Kan jag dementera min egna idé om just det med "driv i steget".. :) Gött att höra också! Behöver man inte ha lika dåligt samvete för att man kör en del inne på vinterhalvåret!
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#9
12 september 2024 kl 08:30
Gilla
Han är ganska full av sig själv dock, :) bara för att han är stensäker på allt han säger, betyder inget mer än att det är hans syn på det, plus att han är partisk iom att han försöker tjäna pengar på dessa saker han snackar om.
Men en hel del bra teorier har han, ibland. :)
1982 • Mariannelund
#10
12 september 2024 kl 11:11
Gilla
Jag använder hrm pro. Det spelar ingen roll. Upplever det ändå som tyngre att springa på band. Utomhus kan jag springa långpassen på 10km/h och hålla mig I zon2. Inomhus klarar jag kanske 30 min innan pulsen sticker iväg.

Men min fundering får bli angående tröskelpuls. När jag springer tröskel utomhus så brukar pulsen ligga på 165-170. Borde jag eftersträva samma puls Inomhus och skita i vad klocka och band säger?
1982 • Mariannelund
#11
12 september 2024 kl 11:17
Gilla
Utomhus så kan jag springa 90-120 min på 10km/h då ligger pulsen stadigt runt 140.

Ska jag hålla 140 i puls inomhus så får jag ställa bandet på 8km/h gissar jag.

Men då är det kanske bättre att springa såna pass efter puls och strunta i farten.

Lite surt att antalet kilometer sjunker. Men tiden tränad blir ju densamma och belastning blir också densamma.
HCL
1966 • Landet
#12
12 september 2024 kl 11:44
Gilla
Corben, du måste ha missat att han i början refererar till "studies done by smart people", dvs på svenska studeir gjorda av kloka människor.

Det Zillen går igenom är alltså en sammaställning av gjorda studier, att Zillen sedan tillräckligt duktig för att leva på att vara löpteknik expert verkar reta en del hobby experter..
1986 • Umeå
#13
12 september 2024 kl 12:53
Gilla
Jag körde mitt första löpbandspass häromdagen och det kändes mycket tyngre än vad det "borde" med tanke på farten. Har en footpod så tror inte det beror på ett konstigt kalibrerat löpband.

Min teori är istället att man nu är van vid att springa i utomhus i sköna hösttemperaturer och plötsligt går in i ett varmt gym. I alla fall om man är känslig för värme så påverkar ju det pulsen rätt mycket. Ingen kylande fartvind och ganska många grader varmare.

Kan inte minnas att det varit så jobbigt tidigare vintrar när jag sprungit på löpband så jag tror att det är något man vänjer sig vid efter ett tag.

Sen belaster löpbandet lite annorlunda än vanlig löpning tycker jag man känner i vissa muskler när man är ovan. Även detta lär göra att det känns lite jobbigare i början.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#14
12 september 2024 kl 13:19
1 Gilla
Nej då, jag menar bara att han ofta är väldigt självsäker och ibland på gränsen till högmodig. :) Man måste vara lite källkritisk. i alla fall vill jag vara det. Jag menade inte att provocera dig om du gillar honom.
Jag är ingen hobbyexpert, jag hävdar inte att jag kan bättre än honom.
Thomas Pettersson
1969 • Ljungskile
#15
12 september 2024 kl 13:39
Gilla
Jag springer ca 50%, kanske mer, av årets löpning på löpband och har funderat en del på om det är lättare eller tuffare. Trodde länge lättare men efter senaste året är jag relativt övertygad att ansträngningen i samma fart är den samma, på mitt löpband.
Jag märker tydligt när jag växlar mellan majoriteten på löpband kontra ute att det tar ett par veckor innan jag ställt om och kroppen hanterar förändringen fullt ut.
Det blir lite tuffare ute då det naturligt och utan återvändo kommer backar utomhus, uppför kan jag simulera på löpbandet men inte nerför.
Det är ofta mentalt tuffare på ett löpband då synintrycket är att man står still.
Å andra sidan behöver jag inte titta på var jag sätter fötterna då jag vet att underlaget hela tiden är perfekt vilket kan göra det lite enklare.
Då jag för det mesta springer ensam gör löpbandet att jag kan hålla önskat tempo utan att hela tiden snegla på klockan, bandet går i det tempo jag anger. Kan vara en fördel om jag försöker nå en viss sträcka under ett pass på X minuter. Osökt ger det att jag på löpband oftast har en tid som jag vill springa som sedan ger ett utfall i sträcka, men utomhus har jag en sträcka som jag springer som då ger ett utfall i tid. Vilket man tycker är bäst är upp till var och en om nu något är bättre än det andra.
Som summering påstår jag att efter lite tillvänjning har det ingen betydelse om jag springer ute eller inne, ansträngningen är den samma om hastighet och sträcka är den samma.
1963 • Linköping
#16
12 september 2024 kl 20:39
Gilla
Att man är "expert" betyder ju inte att man har rätt i allt man säger, det såg vi ju inte minst under coronan där epidemiologer världen över hade väldigt olika uppfattningar. Man måste vara källkritisk i alla lägen eftersom man aldrig riktigt kan veta vad som är sant eller vad som bara är en åsikt.

Personligen tror jag mer på personer som visar ödmjukhet kring att man kan ha fel, snarare än de som är tvärsäkra och kaxiga.
1982 • Mariannelund
#17
12 september 2024 kl 20:44 Redigerad 12 september 2024 kl 20:44
1 Gilla
"Som summering påstår jag att efter lite tillvänjning har det ingen betydelse om jag springer ute eller inne, ansträngningen är den samma om hastighet och sträcka är den samma."

@thomas petterson

Är träningen densamma om tid och ansträngning är samma som löpta kilometer?

Säg att man tränar 5h inomhus och springer 42 km

Eller så tränar man 5h utomhus och springer 50km

Samma tid och ansträngning men man kommer olika långt. Ger det likvärdig träningseffekt?
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#18
13 september 2024 kl 06:31
Gilla
Det är mindre skillnad mellan att springa på löpband och arr springa ute, mot att springa ute (1) och springa ute (2). Där (1) och (2) kan vara två varianter av utelöpning med olika förutsättningar: underlag, kupering, väder, skor m.m.

Men till sin fråga Johan så tycker jag så här: kör löpband pass och utgå från tid och ansträngning/intensitet. Vilken parameter du använder för det sistnämnda är inte så viktigt. Är du bara konsekvent och använder samma mått från gång till gång så får du referensvärden att utgå från.

Thomas Pettersson
1969 • Ljungskile
#19
13 september 2024 kl 07:01
Gilla
Hej
För mig har jag kommit till slutsatsen att jag inte upplever någon skillnad i ansträngning ute eller på löpband, detta kan vara väldigt olika för olika personer precis som Jens påpekar, kupering, väder, underlag och kanske dagsformen.
Jag har en platt slinga, asfalt + lite grus utan nämnvärda backar på 6,5 km, när jag i skiftat mellan ute och innelöpning körde tempo på denna sträcka var min upplevelse samt vid jämförelse av puls och tid för denna slinga med 6,5 km på löpbandet två veckor senare att jag hade ungeför samma ansträngning på mitt löpband som ute.
Det är min upplevelse och ingen absolut sanning, jag springer för att det ger mig livskvalite och hoppas kunna fortsätta ett tag till och det alltid är kul att se någon form av utveckling vad den nu än må vara för var och en.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.